Netanyahu nema ništa protiv toga da bude posrednik između Rusije i Ukrajine

Benjamin Netanyahu - posrednik izmedju Rusije i Ukrajine
19 komentara

Izraelski čelnik rekao je za CNN da je otvoren za posredovanje u mirovnom sporazumu između Moskve i Kijeva, ako se od njega bude tražila pomoć

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sugerirao je da bi mogao biti spreman posredovati u mirovnim pregovorima, kako bi pomogao u rješavanju rusko-ukrajinske krize, ako se administracija američkog predsjednika Joea Bidena ne usprotivi. “Ako me zatraže sve relevantne strane, svakako ću to razmotriti, ali ne guram se”, rekao je Netanyahu u utorak u intervjuu za CNN. “Dovoljno sam dugo tu da znam da mora postojati zrelo vrijeme i zrele okolnosti. Ako se pojave, svakako ću to razmotriti.”

Netanyahu se vratio na vlast kao izraelski čelnik krajem prosinca, počevši svoj šesti premijerski mandat nakon što je završio svoj posljednji politički povratak. Rekao je voditelju CNN-a Jakeu Tapperu da su ga prošle godine zamolili da služi kao posrednik u ranoj fazi rusko-ukrajinskog sukoba, ali nije razmatrao tu ponudu jer u to vrijeme nije bio premijer. Odbio je reći tko ga je zamolio da posreduje između Kijeva i Moskve.

 

“Rekao sam, dobro, imam pravilo, jedan premijer po jedan, kao jedan po jedan predsjednik”, rekao je Netanyahu, dodajući da smatra da je zahtjev neslužbeni i da nije nastavio s tim. Na pitanje o tome bi li igrao takvu ulogu, usmjerio se na Washington rekavši: “Ako me pitaju obje strane, i iskreno, ako me pitaju Sjedinjene Države, jer mislim, znate, ne možete imati previše kuhara u kuhinji.“

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog rekao je prošlog mjeseca da bi Netanyahu mogao biti dobar izbor kao mirovni posrednik. “Ne sumnjam da Netanyahu može biti učinkovit posrednik budući da točno razumije što su moderni ratovi i što je biti posredovanja u ovim uvjetima”, rekao je predsjednički savjetnik Mikhail Podoljak za izraelski i24 News.

Netanyahu ima bogato iskustvo s dugotrajnim sukobima, budući da je četiri desetljeća služio na izbornoj dužnosti usred neprekidnih sukoba s Palestincima. Rekao je da, iako ukrajinsku krizu vidi kao veliku brigu za svijet, na sličan način muči ga iranski nuklearni program. “Imamo vlastito dvorište s kojim se moramo nositi”, rekao je Netanyahu. “Mislim da je ovo od ogromne važnosti jer mislim da je mir u svijetu u pitanju, kao što mislim da je mir u svijetu u pitanju s Iranom koji dobiva nuklearno oružje.”

IZRAELNetanyahurusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deki Bijeljina RS
1 godina prije

Najbolje da spoji Putina i Zelenskog kod Zida placa.Tu je njima trojici hazara prirodno okruzenje.

tata mata
1 godina prije

on ne moze rijesiti probleme u svojoj kuci a rjesavao bi u tudjoj ,,, interesantno

tihobl
1 godina prije

A gdje drugi dio izjave gdje kaze da je spreman da posalje municiju i celicnu kupolu?

tihobl
1 godina prije

Ukropi ojacavaju juzni pravac: Угледар 01.02.2023 На Угледарском правцу током протеклог дана није било значајнијих промена. Због лоших временских услова активна офанзива је обустављена, у току су позиционе борбе. Украјинске формације врше даљинско минирање периферије и прилаза граду. У исто време, јединице 72. бригаде ОС Укр. претрпеле су огромне губитке. Делимично, особље је повучено у област Елизаветовке. У ноћи са 31. јануара на 1. фебруар из околине Угледара повучене су тегљене топове на нове ватрене положаје. Нестао је командант једног од батаљона 72. механизоване бригаде. 200 тела погинулих током борби на доњецком правцу допремљено је у Гајсин у Виничкој области. У циљу јачања групације, на Угледар су распоређене снаге 35. одреда Морнарице Украјине, који су заузели свестрану одбрану. Осим тога, из Лиманског сектора стигла је једна од јединица 80. десантно-јуришне бригаде ВДВ Укр. У околини Трудовог опремљен је положај за батерију самоходних топова ЦАЗСАР калибра 155 мм за гађање руског… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Председница Грузије сматра да би после победе Украјине, клаузула о повлачењу руских трупа из Абхазије и Осетије требало да буде укључена у мировни уговор између Украјине и Руске Федерације

tihobl
1 godina prije

Новоизабрани чешки председник Петр Павел рекао је за Би-Би-Си да Украјини треба дозволити чланство у НАТО.

Као пензионисани НАТО генерал и бивши шеф Војног комитета НАТО, Павел је убеђен да ће Украјина бити “морално и практично спремна” да се придружи Северноатлантском савезу после завршетка сукоба.

tihobl
1 godina prije

Шпанија је одлучила да не пребаци борбене тенкове Леопард 2А4 у Украјину због њиховог лошег стања.

tihobl
1 godina prije

ПМЦ “Моцарт” је пропао у Украјини због зависности од алкохола и кијевских стриптиз клубова, пише НИТ. Колумниста Џефри Гетлман подсећа како је оснивач компаније Ендрју Милбурн рекао подређенима да је „група мртва“. Један од разлога колапса биле су финансијске потешкоће. Ако је “Моцарт” у почетку прикупио донације у износу већем од милион долара, онда је новац почео да понестаје, у ПМЦ-има су почели сукоби и дезертерство. Поред тога, недавно се испоставило да је челник компаније оптужен за проневеру средстава. Новинар напомиње да управљање припадницима овог ПМЦ-а није било лако, јер су многи од њих били „седокоси борбени ветерани“ који су се борили са психичким сметњама. „Када нису радили, привлачили су их кијевски стриптиз клубови, барови и састанци на мрежи“, рекао је Гетлман. Аутор публикације је додао да Милбурн намерава да оживи Моцартов ПМЦ и да сада шаље писма потенцијалним спонзорима. Да ће се „мисија наставити“ у свом опроштајном посту наговестио… Čitaj više »

Tone
1 godina prije

Šugavac licemjerni, šalju Ukrajini oružje, pa bi on glumio mirotvorca. Da nije bilo ogromne pomoći SSSR-a, 1947 i 48., Britanci bi ih uništili. Ben Gurion je rekao, da se nikada neće moći odužiti Rusiji za uspostavu države. Rusi su ih odavno upozorili, da će zauzvrat, Iran opskrbiti raketama, koje probijaju njihovu čeličnu kupolu.

tihobl
1 godina prije

U tekstu se navodi kako novi njemački ministar obrane Boris Pistorius smatra kako bi se Bundeswehr trebao brzo povući iz Malija. Naime, konstatira da je „zemlja sve više pod utjecajem Moskve“ i da „vlada u Bamaku postavlja Berlinu neprihvatljive uvjete da dopusti ostanak njemačkih trupa“.

Lucija, prva
1 godina prije

“Tenkovi M1 Abrams koje je SAD obećao poslati Ukrajini bit će spremni za isporuku krajem ove ili početkom sljedeće godine. Kako saznaje The Washington Post, SAD će osigurati tenkove putem FONDA pod nazivom INICIJATIVA ZA SIGURNOSNU POMOĆ Ukrajini, koji omogućava Bidenovoj administraciji da kupuje oružje od vojne industrije umjesto korištenja postojećih američkih zaliha oružja.” jut.hrr” Mislim da svi shvaćamo da je ovaj fond i njegovo osnivanje daleko važnije od tenkića. ——– Ruski padobranci sudjeluju u borbi za Bahmut. “Oni samo idu naprijed, oni se ne skrivaju, napreduju svom snagom”, rekao je Jaroslavski na nacionalnoj televiziji. ———– Kao rezultat raketnog udara Oružanih snaga Rusije po bazi ukrajinske mornarice na lokaciji jedne od jedinica 73. pomorskog centra za specijalne operacije Ukrajine: – uništeni su sistemi podrške i privezna infrastruktura; – uništena su 3 plovila; – likvidirano: 14 plaćenika i vojnika Oružanih snaga Ukrajine (među plaćenicima su bili instruktori iz Velike Britanije koji… Čitaj više »

Adriana
1 godina prije

Posrednik između Rusije i Ukrajine. Čemu Ukrajine?

burt
1 godina prije

i Netanyahu je dobio direktivu iz SAD-a da Izrael mora poslati oružje Ukrajini, ne može da SAD i UK obave sav posao a da Izrael stoji po strani dok se u Ukrajini vodi majka svih bitaka

Max
1 godina prije

Nesumnjivo.

Mr.Grič
1 godina prije

Oni hazari koji od kako postoje ratuju, pljačkaju, otimaju i s tim nestaju. On smatra Ukrajinu svojom kolijevkom i da sa svojim krvavim rukama posreduje miru. Njega anglosaksonci kojima vladaju hazari ubacuju da predloži nešto što će Rusija da odbije. Onda će oni mirotvorci imati još veći razlog da napadnu Rusiju. Nikako neće biti dobro po mir u svijetu. Samo jedno sam siguran a to je da će rusi obraniti ono što moraju, a to su njihove granice. Pohlepni US i Engleska moraju dobiti lekciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI