Netanyahu obustavlja sve letove iz SAD u Izrael dok Trump prijeti sankcijama zbog blokiranja američkih letova

Benjamin Netanyahu
21 komentar

Odluka izraelskog premijera Netanyahua dolazi samo dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump izdao dekret da će SAD uvesti sankcije zemljama koje odbijaju ili „nerazumno odlažu“ prihvatanje svojih građana koji putuju iz SAD.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je obustavu svih letova “iz SAD i drugih komercijalnih letova” u Izrael sve dok Home Front Command ne bude u mogućnosti da sve putnike koji stignu u tu zemlju odvede u državne karantinske hotele u periodu od 14 dana.

Prema izjavi kabineta premijera u subotu, na koju se poziva The Times of Israel, letovima koji su već namijenjeni Izraelu biće dozvoljeno sletanje, ali novi letovi neće biti dozvoljeni dok se ne nađe rješenje.

“Premijer Benjamin Netanyahu kontaktirao je ministra saobraćaja Bezalela Smutricha i odlučio da obustavi letove iz SAD i druge komercijalne letove dok se ne može održati sastanak kabineta na kome će se utvrditi da se sve osobe koje se vraćaju iz inostranstva nalaze u karantinu u određenim hotelima pod odgovornošću Ministarstva Odbrane “, navodi se u zvaničnom saopštenju vlade.

Taj korak prati slučaj u kojem je let United Airlines-a iz Njujorka stigao na aerodrom Ben Gurion u subotu ujutro uprkos blokadi.

Oko 80 putnika na letu bilo je dopušteno da napuste aerodrom, bez predostrožnosti provjere temperature ili pitanja o zdravstvenom stanju i gdje su bili, što je obavezna procedura za sve dolaske, prenosi The Times of Israel.

Samo sedam putnika sa leta iz Njujorka prebačeno je u državne karantinske hotele u skladu sa naredbom koju je Netanyahu donio prošle nedelje.

“Nastavak dolaska letova iz New Yorka i neuspjeh premještanja putnika u posebno označene hotele je nemarno”, rekao je u subotu zvaničnik Ministarstva zdravlja, a navodi ga The Times of Israel.

Iako je Ministarstvo zdravlja reklo da bi bolje bilo da se svi putnici odvedu u karantinski hotel, onima koji bi mogli dokazati da se mogu samoizolovati dozvoljeno je da sami napuste aerodrom, zbog pravnih i proceduralnih komplikacija, koje navodi Ministarstvo Odbrane, u prisilnom karantinu onih koji se mogu samostalno samoizolovati.

Uredba američkih predsjedničkih sankcija

Odluka Netanyahua prati dekret američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD uvesti sankcije protiv zemalja koje odbijaju ili “nerazumno odlažu” prihvatanje svojih državljana koji putuju iz SAD.

“Zemlje koje odbijaju ili nerazumno odgađaju prihvatanje svojih građana, podanika, državljana ili stanovnika iz Sjedinjenih Država tokom tekuće pandemije izazvane SARS-CoV-2 stvaraju Amerikancima neprihvatljiv rizik po javno zdravlje. Sjedinjene Države moraju biti u stanju izvršiti vraćanje stranih državljana koji krše zakone Sjedinjenih Država “, rekao je Trump u memorandumu u petak naveče.

Trump je izjavio da je blizak saveznik trenutnog izraelskog rukovodstva, iako njegova naredba omogućava državnom sekretaru da uvede sankcije zemljama koje ograničavaju putovanje iz SAD i ukloni ih ako se ulože napori da se građanima dozvoli ulazak.

Prema podacima Nacionalnog centra za informisanje i znanje o Koroni, oko jedne trećine zaraženih COVID-19 u Izraelu su oni koji su se vratili iz inostranstva, pri čemu je mnogo slučajeva posebno iz Njujorka, prenio je The Times of Israel.

Zemlje širom svijeta primijenile su ograničenja putovanja kako bi usporila širenje pandemije koronavirusa.

COVID-19Donald TrumpIZRAELNetanyahuSADZabrana leta
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
4 godine prije

ma iz koje drzave usa ima 50 i nesto drzava nekome to ne odgovara nemozes iz sela u drugo selo a kamo li minjat kontinent

Krolo
4 godine prije

HA ha ha ha koja je ovo parodija tj. igrokaz za cijeli svijet. Zna se da ej amerika skuga izraela i da će trump-enstein radit išta protiv volj izraela je najbolja šata u zadnjih godinu dana.
Kompletnu vanjsku politiku amerika određuje cio-žido lobij u americi.

Nije bitno tko
4 godine prije

USA upravljaju cionistički židovi. Zato če biti tako, kako odredi Netanjahu. Mnogi Amerikanci rade i umiru za izraelske sionističke interese i ciljeve. Najvažniji od tih ciljeva je uspostavljanje totalitarističke sionističke vladavine nad cjelim svetom.

Majk Majers
4 godine prije

Američke sankcije izraelu? Hehe, kakvi SF

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI