Netanyahu optužuje novu vladu da je Izrael učinila američkim “protektoratom”, kaže da bi politika “bez iznenađenja” mogla pomoći Bidenu da zaustavi napad na Iran

Netanyahu
32 komentara

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je novu vladu jevrejske države da predaje svoju nezavisnost Sjedinjenim Državama svojom politikom “bez iznenađenja”, za koju je rekao da bi mogla vezati ruke Tel Avivu.

Vlada na čelu sa premijerom Naftalijem Bennettom “pretvorila nas je u neku vrstu protektorata sa obavezom da podnosimo izvještaje”, rekao je Netanyahu dok je napadao vladu u vatrenom govoru pred Knesetom u ponedjeljak, prema Times of Israel.

Njegov bijes je izazvala Bennettova odluka da nastavi odnos „bez iznenađenja, bez dnevnog svjetla“ sa Washingtonom.

Ova politika predviđa da će SAD i Izrael međusobno koordinirati i ažurirati o određenim planovima. Ranije su izraelski mediji izvijestili da se ministar spoljnih poslova Jair Lapid sredinom juna s američkim ministrom inostranih poslova Antonijem Blinkenom složio o politici “bez iznenađenja”. Ta vijest je navela Netanyahua da optuži Lapida da je obećao SAD  da će unaprijed obavijestiti Washington o svim operacijama koje bi Izrael mogao da pokrene protiv Irana – što je Lapid porekao.

„Ako nemamo nezavisnost o ovom pitanju, nemamo nikakvu nezavisnost“, rekao je u ponedieljak bivši premijer koji je postao opozicioni lider. Netanyahu je takođe rekao da je sposobnost da se nezavisno ponaša „egzistencijalno pitanje za Izrael, u kojem može doći do iznenađenja, a ponekad su potrebna iznenađenja“.

Čini se da je Netanyahu takođe posebno zabrinut zbog toga što bi Bidenova administracija potencijalno mogla dati u javnost osjetljive informacije, koje bi lako mogle uključivati izraelske operativne planove, ako ih Tel Aviv unaprijed podijeli sa Washingtonom.

“Podaci koji se šalju u Ameriku mogli bi procuriti u velike medije i na taj način bi naše djelovanje biti osujećeno”, rekao je on dodajući da je to upravo razlog zašto je “odbijao zahtjeve američkih predsjednika da ih uvijek obavijesti o svojim akcijama “više od jedne decenije.

Zaista, politika „bez iznenađenja“ u američko-izraelskim odnosima nije nešto što se pojavilo tek nedavno. O ovom principu raspravljali su različiti izraelski i američki zvaničnici i u medijima najmanje od 2011. godine.

Uprkos trenutnoj kritici Bennettove politike koja je prijateljska prema SAD, Netanyahu nije baš izbjegavao tako bliske veze sa Washingtonom dok je i sam bio na funkciji.

U martu 2021. godine, bivša izraelska ministarka inostranih poslova, Gabi Ashkenazi, rekla je da se Tel Aviv složio da nastavi politiku bez iznenađenja u odnosima sa Bidenovom administracijom. U vrijeme kada je data izjava, Netanyahu je i dalje bio premijer.

Netanyahu je imao posebno prijatan odnos sa Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom, koga je jednom nazvao „najvećim prijateljem“ kojeg je Izrael ikada imao. On je pohvalio Trumpa kada je preselio američku ambasadu u Jerusalim i priznao okupiranu Golansku visoravan kao izraelsku teritoriju.

On je takođe pozdravio Trumpov takozvani „dogovor vijeka“ – predloženi sporazum čiji je cilj okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, koji su palestinske vlasti odbile zbog izraelske pristrasnosti. Vrijeme Trumpove odluke da objavi “mirovni plan” neposredno prije parlamentarnih izbora čak je dovelo do optužbi da su se SAD miješale u izraelske izbore.

Anketa sprovedena u to vrijeme pokazala je da je skoro polovina izraelskih Jevreja – 46 odsto – i 68 odsto izraelskih Arapa vjerovalo da je taj potez osmišljen da okrene vagu u korist Netanyahua, koji se u to vrijeme borio protiv optužbi za korupciju i podmićivanje.

Bidenova administracijairanIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
2 godine prije

“‘Ako nemamo nezavisnost o ovom pitanju, nemamo nikakvu nezavisnost’, rekao je u ponedieljak bivši premijer koji je postao opozicioni lider. Netanyahu je takođe rekao da je sposobnost da se nezavisno ponaša ‘egzistencijalno pitanje za Izrael, u kojem može doći do iznenađenja, a ponekad su potrebna iznenađenja’.”

Mislila sam da ovo nikada neće dogoditi, ali u potpunosti se slažem s ovom Netanyahuovim stavom. Naime, upravo na toj tezi počiva i moje mišljenje da Hrvati nikada nisu imali svoju nezavisnu državu i da ju nemaju ni sada. Čak i u “najnezavisnijem razdoblju” svoje prošlosti, Hrvatski je teritorij bio razdijeljen na dva “protektorata” (talijanski i njemački). Međutim, ono oko čega se ne slažem s Netanyahuom jest cionistička ideja da se samo i isključivo Izrael može ponašati nezavisno “po tom pitanju” (čitaj kako god želi) dok Iranci, Iračani, Palestinci, Sirijci, Libanonci i ostali narodi nemaju to pravo. Taj dio priče jednostavno ne prolazi!

Ledeno Dopa
2 godine prije

Koji je ovo igrokaz?

ledeno doba
2 godine prije

“Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je novu vladu jevrejske države da predaje svoju nezavisnost Sjedinjenim Državama svojom politikom “bez iznenađenja”, za koju je rekao da bi mogla vezati ruke Tel Avivu…”


ha, ha, ha

hebote
od svih užasno loših igrokaza koje slušamo svakodnevno u kazališnim predstavama geopolitike, ovaj je daleko najlošiji..

netanjahu je loš komičar, kao što i loše prikriva svoju ćelavicu, češljanjem dugih dlaka sa strane preko glave

Izrael predao nezavisnost u ruke SAD-a…
ustvari su i Izrael i SAD u rukama njegove braće, samo se pravi lud

Max
2 godine prije

Mislim da je više SAD Protektorat Izraela nego obrnuto iako njegova naslijednika zovu “Amerikanac” Izrael je dosad zaista bio samostalan u svojim napadima..

BanOvan
2 godine prije

Zar ovaj nije na robiji? Ja mislio da su ga skembali i izgnali na Mrtvo more.

RENEW
2 godine prije

Še za sebe ne morejo poskrbeti, če iz originalnega SARSA Iranci in Sirci izdelajo super sev, ki se bo povezal na protitelesa od Pfizerja in povzročil ADE. Hafez Assad je bil dober v izdelavi biološkega in kemičnega orožja. Iranci mi delujejo zelo pametni in sposobni…

Bog
2 godine prije

Koja glupost je izgovorio Benjamin Sotonyahu, amerika je oruđe u ruka hazaro-cio-jevreja, drugim riječima vanjsku politiku amerike kreira i određuje jevrejski lobij u americi.Kako zidovi sviraju amerika pleše i to je to, drugim riječima amerika napada onoga koga izrael nema hrabrosti napasti sam.
Da nema amerike tzv. država izrael bi bila manja od makova zrna ne bi se čulo za njih jer su oni jaki onoliko koliko je jaka amerika i tu svaka priča prestaje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI