Netanyahu s Putinom u Moskvi – Izrael može probati napasti Siriju, ali bolje da to ne čini

Netanyahu s Putinom u Moskvi
54 komentara

Zbog indo-pakistanskog sukoba, situacije u Venezueli i neuspjelog sastanka Trumpa i Kim-Jong-una u Hanoiu je gotovo neopaženo prošao jedanaesti i najvažniji sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Moskvi.

Izraelski je gost od svog domaćina jasno čuo da Moskva nema nikakav utjecaj da prisili Iran da ode ili da zaustavi protok oružja u Damask i da će Iran ostati u Siriji zato što Rusija nema pravo glasa u sirijsko-iranskim odnosima.

Moskva je obavijestila Tel Aviv o odluci Damaska da će sirijske snage odgovoriti na bilo kakvo buduće bombardiranje i da o tom pitanju neće tražiti dozvolu Rusije.

Prema dobro informiranim izvorima u Damasku, samo nekoliko sati iznenadne posjete sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada Teheranu je bilo dovoljno za slanje poruka u svim smjerovima. Posjet Assada Teheranu se dogodio kao grom iz vedra neba i to neposredno prije zakazanog sastanka Netanyahua s Putinom. U početku nije bilo objavljeno kojim je zrakoplovom sirijski predsjednik putovao u glavni grad Islamske Republike, ali je u dva leta izvan granica, za koje se zna, jedan u radni posjet Moskvi i drugi na odmor na Krim, letio ruskim vojnim zrakoplovima.

Ovaj put je Assad za Teheran letio svojim službenim avionom, ali su ga od Damaska do Teherana pratila četiri ruska borbena zrakoplova i američka koalicija je upozorena da se ne približava zrakoplovu sirijskog predsjednika.

“Četiri ruska borbena zrakoplova su pratila zrakoplov kojim je sirijski predsjednik posjetio Iranu i vratio se iz njega”, izvijestio je libanonski list Al-Diyar i dodao da je sirijski predsjednik putovao u Teheran preko zračnog prostora Iraka.

“Kako bi se izbjegli incidenti, zrakoplovno zapovjedništvo međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država je upozoreno da se ne približava zrakoplovu Bashara Al-Assada”, navodi se u priopćenju,

Ovaj iznenadni posjet, na kojem nije rečeno ništa što već nismo čuli, ali organiziran uoči odlaska Netanyahua u Moskvu je bio poruka da se pokaže snažan zacementirani odnos između Irana i Sirije, imun od bilo kakvog vanjskog uplitanja i da Sirija ima suvereno pravo da bira svoje strateške partnere. Tajnovitost posjeta mnogo govori o sirijsko-iranskim odnosima.

Rusija je vršila pritisak na predsjednika Obamu kako bi spriječila SAD da bombardira Damask pod lažnim izgovorom korištenja kemijskog oružja. Nakon toga je Moskva u Siriji vojno intervenirala 2015. godine, pomogla Siriji u pobjedi, nametnula politički dijalog, zaštitila je Siriju u međunarodnoj areni, ubrzala povratak izbjeglica koje se SAD htjele iskoristiti u neuspjelom pokušaju da steknu ustupke koje nisu mogle dobiti ratom.

“Štoviše, Rusija vrši pritisak na mnoge zemlje da doprinesu obnovi Sirije i nastave diplomatske odnose s Damaskom. Rusija je strateški saveznik, ali nema apsolutnu kontrolu nad središnjom vladom”, rekao je sugovornik novinara Elijaha Magniera iz medijske kuće Al-Rai.

Strateški odnos između Teherana i Damaska je počeo pod okriljem Osovine otpora, mnogo prije rata. Iran je 2011. prvi požurio potporu središnjoj vladi kako bi spriječio plan “promjene režima” kojeg su osmislili SAD i EU. To je osujetilo transformaciju Sirije u islamski emirat, kojim bi vladali takfiristički fundamentalisti.

Teheran je tijekom sedam godina rata Siriji davao naftu, pružao financijsku i vojnu potporu i odbacio bilo kakav prijedlog smjene predsjednika Assada nekim drugim sirijskim političarem, što su bili stalni zahtjevi Washingtona.

Rusija ima dobe odnose s Izraelom i namjerava ih održati. Iran je, s druge strane, spreman voditi rat protiv Izraela, ako se Netanyahu ikada odluči bombardirati značajne strateške ciljeve u Siriji. Šef iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, admiral Ali Šamhani, izjavio je kako će Iran, ako Izrael bombardira Siriju, reagirati udarima na izraelske ciljeve. Isto je upozorenje dao veleposlanik Sirije u Ujedinjenim narodima, koji je nedavno upozorio kako će se njegova zemlja osvetiti za svaki budući napad na Damask.

Osim jednog beznačajnog artiljerijskog bombardiranja na prazne položaje na jugu Sirije, nakon ovih posljednjih upozorenja se Izrael suzdržao od kršenja suvereniteta Sirije. Iranski dužnosnici u Siriji su odgovorili svojih ruskim kolegama koji su tražili pojedinosti o mjestu njihovih vojnih položaja u Siriji. Iranci su ruskoj vojsci rekli da obavijesti Izrael da su iranski položaji integrirani s onima sirijske vojske diljem sirijskog teritorija i da će svako bombardiranje sirijske vojske pogoditi i iranske savjetnike.

Iran je zapravo zatražio od Rusije da obavijesti Izrael da će svaki budući izraelski napad izazvati odmazdu, jer je nazočnost iranskih savjetnika u arapskoj zemlji posljedica službenog zahtjeva sirijske vlade. Legitimno je da sve savezničke snage, ako budu napadnute, odgovore sličnom vatrom protiv bilo kakve buduće agresije.

Netanyahu kao da je spreman bombardirati Siriju. Ipak, ako Iran i Sirija pruže adekvatan odgovor, izraelske snage neće moći zaustaviti precizne projektile koji spremni za lansiranje protiv Izraela.

Iako tvrdi da mu je to glavni cilj, izraelski premijer ne namjerava istjerati Iran iz Sirije, jer zna da je to cilj kojeg je nemoguće postići. Ne može težiti ni uništenju vojnih kapaciteta Sirije, jer Rusija i dalje opskrbljuje Damask visoko sofisticiranim oružjem. Njegov jedini mogući cilj je izborna pobjeda, kako bi izbjegao predstojeća suđenja za optužbe za koje se odnose na korupciju. Drugi mandat može odgoditi procese i produžiti mu imunitet.

Međutim, ako izraelski premijer odluči bombardirati Siriju, njegova će odluka imati efekt bumeranga, pogotovo ako sirijski projektili pogode smrtonosne ciljeve u srcu Izraela. Hoće li Netanyahu riskirati i bombardirati svoju političku budućnost? To je njegova odluka, tvrdi Elijah Magnier.

Izraelu samo za rat protiv Hezbollaha prvi mjesec treba 1,5 milijardi dolara dnevno

I u cijeloj ovoj priči se uopće nismo dotaknuli Hezbollaha, koji u slučaju napada na Siriju i iransku vojsku raspoređenu u arapskoj zemlji sigurno ne bi ostao po strani.

Izraelski stručnjak procjenjuje da bi ulazak u rat s Hezbollahom koštao režim u Tel Avivu 1,5 milijardi dolara dnevno.

Dan Rogel je pojasnio da bi u slučaju raketiranja od strane Hezbollaha Izrael bio prisiljen svaki dan ispaliti više od 1400 protubalističkih raketa, što je brojka potrebna da bi se presreli i uništili balistički projektili koje bi Hezbollah iz Libanona lansirao na izraelske ciljeve.

Kako procjenjuju američke obavještajne službe, Hezbollah raspolaže s oko 140 000 različitih projektila i masovna protuzračna obrana bi Izrael stajala 1,5 milijardi dolara dnevno i tako 30 dana zaredom, dok libanonski pokret ne lansira cijeli arsenal. Ali na kraju nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da bi izraelska proturaketna obrana ispunila zadane ciljeve.

Dan Rogel, inženjer izraelske tvrtke Rafael koja razvija i proizvodi napredne pomorske, kopnene i protuzračne obrambene sustave, uključujući ne tako učinkovit sustav Iron Dome, naglasio je da ako sukob potraje više od 30 dana, onda se iznos financijskih troškova ne može procijeniti

“Čak i u najboljem scenariju, režim Tel Aviva se nije spreman suočiti s raketnim napadom sa sjevernih granica koji bi bio najopasniji”, rekao je Rogel.

Izraelski stručnjak priznaje da u Tel Avivu mnogi kao najopasniju granicu vide onu s Pojasom Gaze, koja Izrael razdvaja od opkoljene obalne palestinske enklave, ali je sjeverna granica s Libanonom “najopasnija” za Izraelce, tvrdi Rogel.

Suočeni s istinom o nedostatku kapaciteta za vođenje ratova, nekoliko je izraelskih generala, među kojima i Yitzhak Brick, priznalo da Hezbollah sada ima veće vojne sposobnosti nego u prošlosti.

Izraelski Haaretz je u siječnju 2018. godine upozorio da će, u slučaju da Izrael započne novi rat protiv Libanona, Hezbollah dnevno  u prosjeku lansirati 3000 do 4000 projektila na područja izraelskog režima. Ako se tome doda odgovor Sirije i Irana, onda se zaista može tvrditi da su prijetnje izraelskog premijera da će bombardirati Siriju više dio predizborne kampanje, nego stvarne namjere da uđe u sukob sa snagama koje se ne mogu usporediti s vojskama od prije pola stoljeća ili s gerilom u slučaju prvih godina Hezbollaha.

Kremlin.ru / E. J. Magnier / Al-Manar

Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
5 godine prije

Srpska “Politika” jučer prenosi potpuno drugačije,
nakon istog sastanka.
Pišu,
da se Netanjahu hvali da mu je Rusija odobrila napade na Iranske snage u Siriji.
Hvala na ovom tekstu,
jako malo toga je za naći u medijima,
o ovom susretu.

Jozo
5 godine prije

Izraelu gori pod nogama

Dosad Mosad
5 godine prije

Vrijeme, prostor i tvar je kontinuum koji je nastao istovremeno.
Ako je prvo stvorena tvar, gdje bi ste je stavili ?
Ako imamo tvar i prostor ali ne i vrijeme, kada će to staviti?
Vrijeme, prostor i tvar ne mogu egzistirati odvojeno i morali su postojati simultano!
– U početku (vrijeme) Bog stvori Nebo (prostor) i zemlju (tvar).
Stvoreno je trojstvo trojstva:
Vrijeme; prošlo, sadašnje, buduće.
Prostor; dužina, širina, visina.
Tvar; tvrdo, tečno, plinovito.
– Bog je sveprisutan ali postoji izvan ove cetverodimenzionalnog svijeta.
U njega je rješenje za svaki problem.

Tupko Glupko
5 godine prije

Situacija kada desetljećima ratuješ sa svim susjedima jer imaš vojnu premoć i okupiraš im i bombardiraš nekažnjeno teritorije, naseljavaš svoje stanovništvo na njima, protjerujući domicilno uopće ne razmišljajući o mogućoj budućnosti kada će ti isti mnogobrojni bliži i dalji susjedi imati s čime ne samo da se brane, već i napadaju.
Budućnost je došla, a susjedi jako željni naplate.
Bezizlazna situacija za Izraelce ako i dalje misle provoditi istu politiku kao do sada.

Pikač
5 godine prije

Zapravo,treba reći kako je. Izrael se boji Hezbolaha više nego ikoga drugoga. Hezbolah je ta iranska produžena ruka,ta zbog koje Iran ima prisutnost na mediteranu i zbog kojeg Izrael i USA šize. Nisam to prije razumio,ali sada mi je to postalo jasno unazad nekoliko mjeseci. Svi ostali susjedi za Izrael zapravo nisu problem,pa čak ni Asad. Eh,svuda vrijede neki principi koji su isti.

nije bitno tko
5 godine prije

Eto, došao kraj izraelskom lopovluku.
Neka, neka…..

nije bitno tko
5 godine prije

Nema ništa od Velikog Izraela. Jedino što Izrael može da uradi u ovom trenutku je, da so ogradi u debeli in visoki betonski zid.

Belay
5 godine prije

Jeste istina da je hezbolah stekao mnoga iskustva u frontalnom ratovanju u siriji ali u sukobu sa izraelom se mora drzati gerilskog ratovanja. Izrael je jaci u sukobu sa konvencionalnim armijama zbog jakog oklopa i vazdusne podrske almu to ne dolazi do izrazaja u asimetrocnom sukobu.

burt
5 godine prije

Izrael je kako se nedavno otkrilo zadnjih šest godina izveo nekoliko tisuća napada na teritorij Sirije, ali Assad i SAA se boje uzvratit jer nisu mogli protiv Izraela ni kad su bili na vrhuncu a kamoli danas kad je Sirija podjeljena a SAA i Hezbollah moraju vodit rat na više frontova a moraju vodit računa i da Izrael ima premoć u zraku, Assad dobro zna da u slučaju rata s Izraelom i podjele države to bi bio njegov kraj

Pikač
5 godine prije

U osnovi,vrlo slična priča kao u Koreji. Južna Koreja ima moćnu vojsku, ima i SAD iza sebe. Međutim, sjeverna Koreja ima sposobnost uništiti Seul a i puno šire područje sa kišom raketa,projektila i što sve ne. S druge strane, sama invazija na sjevernu Koreju može završiti..nitko ne zna kako bi to završilo. A što se tiče nuklearnog naoružanja gospodina Kima,u to uopće nisam ni ulazio,to je novi moment u priči. Ali,uglavnom,jasna je situacija

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Izrael mora sacekati da vojnim potencijalima ojacaju njegovi susijedi koje desetljecima ugnjetava, a tada on nece pitati dali Izrael zeli ratovati nego ce ga koncentrirano asimetricno i sinhroniziranao napast ako ne promijeni svoj pristu susjedskim odnosima

Janoš
5 godine prije

Kaže Putin: Izrael može probati napasti Siriju, ali bolje da to ne čini.
Da nebi poslije bilo “Nismo znali”

Lucija
5 godine prije

Kad se tako ponašaš, u opasnosti su ti sve granice. Ne samo sjeverna. A i drugo.
Što će ovaj napraviti da bi dobio izbore i izbjegao zatvor?

Ivo
5 godine prije

Izrahell je u frci definitivno. No, imaju nukleare, a navodno ih i SA može dobiti od Pakistana. Još bi trebalo da Rusija da Iranu stotinjak komada, i zavladati će mir. Svi će morati biti dobri jedni prema drugima, brinuti se o svojim problemima i život će im se promijeniti na bolje.

Na globalnom nivou još treba iskorijeniti odvratnu zhidovsku naviku kamatarenja goyima, i planeta će definitivno postati simpatična.

Majk Majers
5 godine prije

Šta nije ovi zločinac malo prečesto kod Putina?

Weteran
5 godine prije

Moskva bi sve zavađene, širom Sveta, pomirila!
Ali, postoje Gospodari Novca kojima je Mir i Stabilnost čist gubitak profita !?
Borba se nastavlja!

apolo
5 godine prije

“Dan Rogel je pojasnio da bi u slučaju raketiranja od strane Hezbollaha Izrael bio prisiljen svaki dan ispaliti više od 1400 protubalističkih raketa, što je brojka potrebna da bi se presreli i uništili balistički projektili koje bi Hezbollah iz Libanona lansirao na izraelske ciljeve.” Ako bi Hezbollah ispalio 3000-4000 raketa dnevno, kako bi izrael sa 1400 projektila to presreo? To na dnevnoj bazi. Znaci trosak bi bio 3 milijarde dnevno i jos koji milion gore. To bi za Izreal vec bio izgubljen rat. Pa ne postoji pvo koji u slucaju tako masivnog napad moze sve poskidati..

spes
5 godine prije

Ajme, Zlatko, islamski osvajači protjerali Židove?! Je li to novokomponirana povijest koju vas uče? Pa što vas nisu protjerali još Rimljani? A kada je bilo gusto u pogromima u kršćanskim zemljama u novom vijeku niste li se sklanjali baš u islamske zemlje?! Ali očito treba opravdati agresiju pa naći i vjersko opravdanje “oko za oko, zub za zub”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.