Netanyahu uzvraća udarac Bidenu

Benjamin Netanyahu
14 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da njegove maksimalističke ratne ciljeve podržava “ogromna većina” njegovih građana i da je američki predsjednik Joe Biden “pogriješio” kada je sugerirao da njegove akcije u Gazi “povredjuju Izrael”.

S obzirom da je broj poginulih u operaciji IDF-a u Gazi premašio 31.000, Biden je u subotu za MSNBC rekao da bi Netanyahu trebao “obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni” u palestinskoj enklavi. Biden je dalje rekao da Netanyahu „više povređuje Izrael nego što pomaže Izraelu“ i da bi planirana izraelska invazija na Rafah – grad na jugu pojasa u kojem je više od milion stanovnika Gaze potražilo utočište – bila „crvena linija” za Washington.

„Ne znam tačno na šta je predsednik mislio“, rekao je Netanjahu nemačkom tabloidu Bild u nedelju, „ali ako je mislio… da vodim privatnu politiku protivno želji većine Izraelaca i da to šteti interesima Izrael, onda greši u obe tačke.”

“To su politike koje podržava ogromna većina Izraelaca”, nastavio je Netanyahu. „Izraelci podržavaju akciju koju preduzimamo da uništimo preostale terorističke bataljone Hamasa. Kažu da kada uništimo Hamas, posljednja stvar koju trebamo učiniti je da preuzmemo odgovornost za Gazu, Palestinske vlasti.”

“Oni također podržavaju moj stav koji kaže da bismo trebali odlučno odbaciti pokušaj da nam se nabije palestinska država u grlo.”

Netanyahu je obećao da će nastaviti rat u Gazi dok Izrael ne odnese “potpunu pobjedu” nad Hamasom. On je također rekao da će Izrael imati “potpunu sigurnosnu kontrolu” nad “cijelim područjem zapadno od Jordana”, što je izjava koja implicira povratak izraelskoj okupaciji Gaze i onemogućuje uspostavljanje nezavisne palestinske države.

Iako je Netanyahu nepopularna ličnost u Izraelu, ove politike imaju široku podršku javnosti. Prema nedavnoj anketi koju je sproveo izraelski list Hayom, 81% ispitanika se složilo da “treba izvršiti vojni pritisak na Hamas” dok se njegovi lideri ne slože da oslobode oko 100 izraelskih talaca koji su još uvijek u njegovom zarobljeništvu, dok je istraživanje Izraelske demokratije Institut je prošlog mjeseca otkrio da se 63% Izraelaca protivi stvaranju palestinske države.

Oko 68% jevrejskih ispitanika u anketi reklo je da se protivi isporuci humanitarne pomoći Gazi, što je Biden više puta pozivao Netanyahua da garantuje. Netanyahu je rekao za Bild da namjerava prkositi SAD-u i gurnuti svoje snage u Rafah. Sa više od milion raseljenih Palestinaca u skloništu u gradu, UN su upozorile da bi izraelski napad “mogao dovesti do pokolja” civila.

„Ići ćemo tamo“, rekao je Netanyahu. “Nećemo otići. Znaš, imamo crvenu liniju. Znate li šta je crvena linija? Taj 7. oktobar se više neće ponoviti. Nikad se više ne ponovi.”

Hamasovi borci napali su Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i vrativši više od 200 talaca u Gazu. Netanyahu je odgovorio objavom rata palestinskoj militantnoj grupi i nametanjem skoro potpune opsade enklave. U nešto više od pet mjeseci borbi, izraelske snage su ubile više od 31.000 Palestinaca, većinom civila, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

gazaHamasIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Name
1 mjesec prije

Bibi je prvi znao tko ce dobiti naredne izbore u SAD-u.

Josip
1 mjesec prije

Neitanahu treba zavrsiti na giljotini.

Гавран
1 mjesec prije

IZRAEL JE RASKLIMATAN!
Počinju sukobi unutar Izraelea

Povodom sve češćih komentara izraelskih zvaničnika da bi svi građani trebalo da budu mobilisani, pa čak i ultraortodoksni Jevreji koji su izuzeti iz vojne službe, oglasio se glavni sefardski rabin Jicak Josef.
.
On je rekao je da će svi religiozni Jevreji napustiti zemlju ako budu prisiljeni da služe vojsku.
“Ako nas nateraju da se pridružimo vojsci, svi ćemo otputovati iz zemlje, kupiti karte i otići”
Dodao je da sekularisti stavljaju državu na kocku.
Izrael ima dva glavna rabina, jedan predstavlja grupu Sefarda, a drugi grupu Aškenaza.

AnonymousJa Mislim da nije fijasko Ako se odaDPun.
1 mjesec prije

Znaci unistit Palestince istjerat ih polako sto metkom sto bombom I Onda naselit Izraelce .I to I’m sve blagosove Amerikanci.Englezi I drugi tzv slobodni svjet .Demokratski ..Znaci zidovi Koji su veci zlocinci od Hitlera sada Isto rade drugima .A Hag ne radi vise .

Max
1 mjesec prije

on radi što hoće.

gigi pinna
1 mjesec prije

Auuu, a koji je to uopće “udarac” primio Satanyahu?

Darko
1 mjesec prije

Hraniti že ovo židovsko smeće vrane na nekoj grani dok ga ne oglođu do kosti. Kamo sreće da ih je Hitler sve pobio kada je imao priliku..

Tonto
1 mjesec prije

Ova sotona kako ga njegov prijatelj Andrej Đugašviljis Plenković zove Bibi, zaslužuje vješanje!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI