Niger se obraća Wagneru za pomoć

Wagner grupa
23 komentara

Jedan od lidera vojnog udara u Nigeru prošle nedelje, navodno je potražio pomoć od ruske obrambene kompanije Wagner Group PMC jer junta bliži se rokovima da ili vrati svrgnutog predsednika zemlje na vlast ili se suoči sa mogućom vojnom intervencijom susednih nacija.

General Salifou Moody, navodno je zatražio pomoć tokom posete susednom Maliju, gde se sastao s predstavnikom kompanije Wagner, prenosi Associated Press u subotu, pozivajući se na francuskog novinara Wassima Nasra, višeg istraživačkog saradnika u Soufan centru. Sastanak je prvi put prijavio France 24, a Nasr je rekao da je potvrdio razgovore sa francuskim diplomatom i troje ljudi upoznatih s tom temom u Maliju.

“Potrebni su im (Wagner) jer će im postati garancija za zadržavanje vlasti”, rekao je Nasr za AP, tvrdeći da Wagner razmatra zahtev.

Ni Wagner ni ruski zvaničnici nisu komentarisali navodni zahtev junta za pomoć od strane ove kompanije. Kremlj je u petak rekao da bi svako mešanje u Nigeru izvan regiona verovatno pogoršalo situaciju. “I dalje se zalažemo za brz povratak na ustavnu normalnost bez ugrožavanja ljudskih života”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, nazvao je vojni udar “opravdanim ustankom naroda protiv zapadne eksploatacije”.

Zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zapretila je slanjem trupa u Niger ukoliko vođe vojnog udara do nedelje ne vrate predsednika Mohameda Bazouma na vlast. Bazoum je bio u kućnom pritvoru od svrgavanja i zatražio je od SAD “i celokupne međunarodne zajednice” da obnove njegovu vladu. Vojske nekoliko članica ECOWAS-a, uključujući Nigeriju, dogovorile su plan za intervenciju u Nigeru.

Wagner je postao važan igrač u afričkom sigurnosnom pejzažu, iako nije jasno kako stoji njegov uticaj na kontinentu nakon neuspelog pobunjenja protiv Moskve u junu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je budućnost ugovora koje je Wagner potpisao s raznim afričkim zemljama stvar odluke tih klijentskih vlada. Trupe ove kompanije navodno su delovale u zemljama poput Malija, Burkine Faso-a, Sudana, Mozambika i Centralnoafričke Republike.

Mali i Burkina Faso su među državama članicama ECOWAS-a koje su podržale nigerijsku junta nakon vojnog udara. Bazoum je optužio ove dve susedne zemlje da koriste “kriminalne ruske plaćenike”.

Predsednik Afričkog instituta za slobodu Franklin Nyamsi upozorio je u intervjuu za RT u četvrtak da bi, ako ECOWAS sprovede svoju pretnju slanja trupa u Niger, to bilo shvaćeno kao objava rata saveznicima junta-e, uključujući Mali i Burkina Faso. Takav sukob mogao bi dramatično eskalirati jer će sukobljene strane tražiti pomoć od vojnih supersila sveta, dodao je, zaključujući: “Sada stojimo na pragu afričkog rata u svetu”.

afrikaNigerWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
8 mjeseci prije

Čak ni ja ne znam kad je i koje je Kosovo po redu! Mislio sam na Tajvan a Niger se pojavio niodkuda! Kosovo im izgleda sigurica, tu se ne žuri

Vox
8 mjeseci prije

Taj Wagner nije mnogo pomogao ni samim Rusima…..od toga nema ništa. Ali ako Alžir stane na stranu Nigera onda su sigurni jer Alžir ima izuzetno jaku i opremljenu vojsku, u biti najjaču u Africi. Čad je izjavio da ostaje neutralan. Burkina Faso i Mali su u savezu sa Nigerom.

Max
8 mjeseci prije

Doći će do opunomoćenog rata između svijetskih sila na tlu Afrike.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Thanks nigga I dont need your help🇷🇺😀

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Thanks nigga I dont need your help🇷🇺😀

Nena
8 mjeseci prije

Neka obave posao kao u Maliju..
Neka oteraju kolonijalne parazite iz Nigera..

Mat
8 mjeseci prije

Ruska zvanicna politika se ogradila od muzicara i to je dokaz da sa ovom privatnom kompanijom nemaju nista,koja radi po pravilu demokratskog slobodnog trzista.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Znate, kad se priča da su Wagnerovci zločinci…jesu bili sigurno. A…što je s političarima, koji druge nagovaraju na zločine? “Ukrajini nije niti dlaka s glave pala dok nije pokušala zatri Ruse i njihov jezik i kulturu u Ukrajini. …dio intervjua Mihajla PODOLJAKA: “Možemo li razgovarati o diplomatskom izlazu iz situacije na Krimu? Da, naravno, ako Moskva danas počne povlačiti svoje trupe. Onda možemo pričekati dan, dva ili tri, dok se trupe zajedno s ruskim stanovnicima povuku, rekao je. Dodao je i da, nakon što Rusija napusti cijeli teritorij Ukrajine, pregovori trebaju biti o ruskoj kompenzaciji Ukrajini i kažnjavanju ratnih zločina, kao i o stvaranju 100 kilometara duge demilitarizirane zone S RUSKE STRANE GRANICE. Ističe kako je i za ukrajinski oporavak bitna sudbina njihovog stanovništva, koje se velikim dijelom povijesno identificiralo s Rusijom.” A, sa kim bi trebalo? Eskimima? “Moramo potpuno zatvoriti sve što je vezano uz ruski kulturni prostor. Moramo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI