Nigerska hunta odbija da odstupi pošto ultimatum ističe

Pobuna u Nigeru
32 komentara

Vojni pučisti koji vode Niger odbili su da se odreknu vlasti, pošto je ultimatum koji je postavila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) istekao u nedjelju. Vođe državnog udara obećale su da će Niger osloboditi kolonijalnog utjecaja, navodno se obraćajući ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji Wagner kako bi to postigli.

ECOWAS je prošle sedmice izdao jednosedmični ultimatum vojnim vođama, zahtijevajući da general Abdourahamane Tchiani i njegov kabinet generala odstupe i vrate predsjednika Mohameda Bazouma na dužnost. Generali su svrgnuli i uhapsili Bazouma krajem prošlog mjeseca, a Tchiani je tada prekinuo izvoz minerala u Francusku i zaprijetio da će suspendovati vojne sporazume s bivšim kolonijalnim gospodarom svoje zemlje.

Ultimatum ECOWAS-a prošao je bez pažnje. “Svi ćemo stajati i boriti se kao jedan narod”, rekao je visoki zvaničnik hunte, general Mohamed Toumba, na skupu pristalica u glavnom gradu Nigerije Niamey u nedjelju popodne. “Molimo vas da ostanete mobilizirani.”

Predvođeni Nigerijom, nekoliko država članica bloka ECOWAS izradilo je ratne planove i sprema se za invaziju. Međutim, zakonodavci u Nigeriji natjerali su predsjednika Bolu Tinubua da traži diplomatsko rješenje prije nego što pošalje nigerijske trupe preko granice.

Podržavaju vođe puča vlade Malija i Burkine Faso, koje su obje preuzele vlast usred vala antifrancuskih nemira u posljednje dvije godine. Pošto su izbacile francuske trupe – koje su bile uključene u decenijsku operaciju protiv pobunjenika – sa svojih teritorija, obe vlade su obećale da će svaku invaziju ECOWAS-a tretirati kao objavu rata protiv njih.

Bazoum je pozvao na američku vojnu intervenciju, dok je hunta navodno zatražila pomoć od ruske privatne vojne kompanije Wagner. Ni Kremlj ni Wagner grupa nisu komentirali zahtjev, a iako je šef Wagnera Jevgenij Prigožin nazvao državni udar “opravdanom pobunom naroda protiv zapadne eksploatacije”, Moskva je pozvala na “brzi povratak ustavnoj normalnosti” u Nigeru.

SAD i EU uvele su sankcije Nigeru nakon puča, a Francuska je izjavila da podržava napore ECOWAS-a da vrati Bazuma – saveznika Pariza – na vlast. Međutim, francuska vlada nije eksplicitno izjavila da li podržava direktnu vojnu intervenciju.

Hunta je u nedjelju navečer upozorila da se “strana supersila” sprema da intervenira u Nigeru, navodi Al Jazeera. Međutim, nikakvi dodatni detalji nisu dati.

afrikaECOWASNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
8 mjeseci prije

Francuzi gube koncesiju na pljacku. Sada wagner stavlja lezaljke na plazi

Jomla
8 mjeseci prije

Nigerska hunta odbija da odstupi… … odbili su da se odreknu vlasti… …
Ponekad se pitam na čijoj ste vi strani, jbg… 😛

Mahatma
8 mjeseci prije

ECOWAS neće poduzeti ništa jer zna da bi im Wagner razbio pi#%u.

Max
8 mjeseci prije

Izbit će rat.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Nije to nikakva hunta već oslobodioci, borci za slobodu, freedom fighters, kako to amerikanci vole da kažu.

Dobro jutro
8 mjeseci prije

Wagner – poznati borac za mir I pravdu u svijetu …

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Pravo na samoopredjeljenje i samostalnost imaju samo novopečeni amerikanci unazad 300-tinjak godina. Svi drugi moraju njih slušati ili nestati kao indijanci.

nekoime
8 mjeseci prije

Koliko vojnih baza, toliko mini-ratova. Ameri su mislili da će ih ostatak svijeta mirno gledati kako osvajaju svijet korak po korak?

tihobl
8 mjeseci prije

Француски Генералштаб разматра могућност евакуације својих оружаних снага из Нигера у суседни Чад, а у игри и потпуно повлачење у Француску.

8 mjeseci prije

Šta će zapad , ako pokrenu rat biće jako loše za zapad , ako ne pokrenu biće jednako loše ako ne i gore..
Ovo je za njih lose-lose situacija , kako god okreneš donji su…

Anik
8 mjeseci prije

Užalost bez rata nikad nije bilo pravih promjena. Kolonizatori i imperialisti neče tako lako dozvoliti drugima da krene svojim putem. Oni žive od pljačke drugih nacija (i istočna i centralna Europa je na listi) i neče se ukloniti bez upotrebe vojne snage. I mislim da to kinezi, rusi i afrikanci znaju.

8 mjeseci prije

Sto nije taj ecowac intervenirao protiv malija i bf?
Uran i druge rude – opet ce to ici na svjetsko trziste. Ista kolicina ponude, ista cijena za kupce.
Cime ce platiti wagner? Kolonijalnom koncesijom?
Siromasnija francuska = siromasnija eu, posljedicno i hrvatska.
Svi bi htjeli biti renterijeri. Posjedovati komad planetarnog prostora pa da drugi rade a oni ce prodavati koncesije. Ta mjesta gdje su podzemna bogatstva nikad nije bio niciji pa zasto ne bi bio od onoga tko to zna i moze iskopati?

hiber
8 mjeseci prije

Sto ste se uhvatili Francuza? Pa Ameri imaju u Nigeru najmoderniju bazu dronova u Africi. Šute oni, šute Askeri. Za State department radi se o manjim nestabilnostima. Uopće nisu osudili puć, a Askeri ih ne protjeruju. A Wagner je rjesena prica otkad su ih u Siriji posmicali vise stotina kada su prešli crvenu liniju. Pitajte Prigožina. Dakle, nema intervencije dok Ameri ne dozvole. A Ameri neće dozvoliti jer im je Macron dužan za ono kurčenje po Kini.

goran
8 mjeseci prije

bilo bi lijepo vidjeti wagner dolje i kako istljerulju i francuze i amere iz države i da napokon se država niger osamostali bez utjecalja kolonijalista amerike i francuske

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“свакако да постоје спонтане, самосвојне масе исламских фундаменталиста у африци и азији. међутим, кад човек мало размисли, види се шаблон и не може да не помисли да запад не потпирује неке од тих група када би бивша колонија пробала да се осамостали. на пример, ирачка влада је говорила како је спремна да сама води државу, без америке. затим су склопили уговор о куповини оружја од руса од око милијарду долара. у року од пар месеци се појавио исис и разбио ирак на пола. успут и сирију кад је централноафричка република склопила концесије са кином, муслиманске групе су напале снаге централне власти кад су у малију помислили да могу више без француза, побунили су се туарези за буркини фасо знамо још од осамдесетих шта се десило са санкаром, иако је описменио народ и вакцинисао га против тамошњих пошасти и сад, французи у нигеру остају “због исламског екстремизма”. баш ме занима колико… Čitaj više »

Zoro
8 mjeseci prije

svako će morati živjeti od svog rada i poštivat prirodu ne uzimati više nego što je neophodno za život od nje, važi za pojedince i države, to vrijeme dolazi i to je zlatno doba o kome se govori,
čovik koji živi od svog rada je zdrav vesel i ima budućnost, oni šta živi od pljačke je nervozan bolestan i degenerira do nestanka, isto važi za države, propast pljačkaškog mentaliteta zorno gledamo na propasti zapada.
šta se nekome čini da nije tako jer procesi traju predugo za čovjekov vijek nije bitno, ko doživi sredinu stoljeća vidiće taj novi bolji svit ili njegov slom ako sile zla prevladaju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI