Njemačka će opet kapitulirati pred Sjedinjenim Državama

Donald Trump - Angela Merkel
51 komentar

Donald Trump je prošlog tjedna Nijemce nazvao “vrlo lošima”, ali ne kao narod, nego je mislio na njemački izvoz u SAD. No, problemi između dviju ključnih zemalja Zapada su stvarni i svake godine postaju sve ozbiljniji. Nije Trump bio taj koji je unio s krizu u američko-njemačke odnosi, nego je samo ubrzao tijek stvari.

Osim toga, primjetan je i latentni sukob između Angele Merkel i Trumpa, jer je njemačka kancelarka vidno nezadovoljna njegovim ponašanjem na summitu skupine G7 u Taormini i odbijanjem američkog predsjednika da se drži Ugovora o klimatskim promjenama iz Pariza.

Tijekom sastanka s čelnicima EU u Bruxellesu u četvrtak je američki predsjednik Donald Trump izrazio nezadovoljstvo zbog njemačke trgovinske politike.

Nijemci su loši, jako loši. Obratite pozornost na milijune njihovih automobila koji se prodaju u Sjedinjenim Državama. Strašno. Mi ćemo to zaustaviti”, rekao je Trump

Njegove riječi je prenio časopis Der Spiegel, pozivajući se na neimenovane sudionike u pregovorima. Trump se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, a onda su im se pridružili predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini. Ali čak i nije bitno što su prenijeli novinari, jer Trump stvarno misli tako. Ne o Nijemcima kao narodu, nego o njemačkoj politici.

Europski i američki dužnosnici su morali pobijati ove navode i “izrazili su sumnje da se Trumpu Nijemci ne sviđaju”. Juncker je rekao da si izvješća o ponašanju američkog predsjednika bila pretjerana.

“On nije rekao da su se Nijemci ponašali loše i nije bio agresivan prema Njemačkoj u pregovorima”, rekao je Juncker.

No, savjetnik američkog predsjednika za ekonomiju, Gary Cohn, objasnio je “kako Trump ne osuđuje Njemačku u cjelini, nego je rekao da su jako loši za trgovinu, ali da on nema problema s Njemačkom”.

Trupov otac je Nijemac i to je zadnji argument da je on protiv njih. To je istina, kao i činjenica da Trump nema problema s Nijemcima, ali postoje problemi s Njemačkom”, rekao je Gary Cohn, čime je zapravo potvrdio napise Der Spiegela.

SAD njemačku trgovinu i ekonomiju vidi kao konkurenciju, a Trump je sebi zadao cilj da će ojačati američku poziciju na svjetskom tržištu i provesti program reindustrijalizacije Amerike. U tome će vršiti pritisak na sve konkurente.

Ali, ako krene vršiti pritisak na Peking, čak i u ekonomskim i trgovinskim pitanjima, to će se smatrati sporom s teškim geopolitičkim suparnikom. S druge strane, pritisak na Njemačku, koja je geopolitički ovisna o Sjedinjenim Državama, prilično je iznenađujući.

Kako to da su se zemlje okupile “za izgradnju svijetle kapitalističke budućnosti”, odnosno jedinstvenog transatlantskog partnerstva, a na kraju je stvoreno američko i europsko tržište, dvije ekonomije unutar NATO pakta i sada Bijela kuća mijenja stav? Zašto svi vrše pritisak na SAD, kada kaže da ne želi sudjelovati u zajedničkim planovima za globalističku budućnost? To radi dio njemačke i cijela atlantistička elita od New Yorka do Berlina. Što se događa u odnosima između Sjedinjenih Država i Njemačke? Je li moguće da se SAD s Trumpom na čelu u Njemačkoj više ne vide vazala, nego ozbiljnu konkurenciju?

Trgovinski deficit iznosi 65 milijardi dolara. Naravno, u korist Berlina. Ali to je samo dio problema. Trump želi ustupke od Njemačke, ali ne samo u trgovini nego i politici. Trump želi staviti da NATO sredi pitanje troškova, te da i Europljani plaćaju za svoju njihovu sigurnost, dok europske članice tvrde da 2% izdvajanja za obranu nije obveza, nego preporuka.

U međuvremenu, Njemačka će teško podići razinu proračunskih izdvajanja na 2% ukupnog BDP-a, a obični Nijemci to kategorički ne žele. Stariji Nijemci također ne žele te troškove i ne nalaze opravdanja za njih. Sada čak kažu “kako ih Washington napada, a oni za to još moraju i plaćati”.

Nijemci se moraju oštro suprotstaviti Trumpu ili se barem pretvarati da će provesti odluku NATO pakta.

Isto tako, Trump želi na Njemačku prebaciti rješavanje europskih problema, a to znači njemački nadzor u “Atlantističkom projektu” ne samo na Balkanu, nego i Ukrajini.

Stav Berlina je također čudan. Prvo je, po nalogu Washingtona, Njemačka ušla u sukob s Rusijom zbog Ukrajine, nametnula je Moskvi sankcije, a sada nova vlada u Washingtonu gubi interes za ukrajinsko pitanje i Nijemci se sami moraju nositi s “ukrajinskim problemom”.

Ali kako? Za Berlin nema nikakvog smisla uzeti Ukrajinu pod svoju zaštitu posvađati se Moskvom. I Ukrajina to neće prihvatiti, jer ako ukrajinsko pitanje budu rješavali Rusija i Njemačka, to znači završetak neprijateljstva i mnogi u Kijevu razumiju da tada šansi za “atlantizaciju” Ukrajine više jednostavno nema. Naime, za Ruse i Nijemce je previše da se po treći put od prošlog stoljeća sukobljavaju zbog tuđih interesa.

Osim toga, Trumpu se ne sviđa ideja o daljnjem jačanju Europske unije. Američki predsjednik, kao i mnogi koji se bave geopolitikom, kaže da je EU samo paravan za Njemačku. To jest, Sjedinjene Američke Države podupiranjem jačanja Europske unije zapravo jačaju svoju konkurencija, a to Trump, naravno, ne želi učiniti.

Dakle, Trump će igrati na slabljenje EU, jer je to u interesu Amerike, ali će se u tom slučaju početi razilaziti s Njemačkom. Sve zajedno stvara paradoksalnu situaciju za njemačke elite i sada se čini da se Velika Britanija “Brexitom” i nije baš tako “slučajno” i “neočekivano” izvukla iz cijele ove priče.

Ali, Njemačka je i dalje zemlja s ograničenim suverenitetom u geopolitičkom smislu, ali s vrlo jakim gospodarstvom. To je zemlja koja je jezgra i motor najvećeg projekta europskih integracija, ali on u ovom slučaju ovisi o nadnacionalnom projektu atlantističke anglosaksonske elite, a ona odluke donosi izvan Njemačke.

U Washingtonu su ranije na vlasti nisu bili oni koji su dovodili u pitanje “atlantističko jedinstvo”, Nijemci su mogli biti zadovoljni sa svojim ograničenim suverenitetom i više se posvetiti izgradnji EU. No, Europska unija je od početka bila samo dio slagalice u velikom američkom globalnom projektu.

Nakon pobjede Trumpa se sve dovodi u pitanje. U Washingtonu sada prevladavaju stavovi koji nisu usklađeni s politikom Berlina i Bijela kuća u Njemačkoj više ne vidi poluvazala, nego jakog konkurenta. Što će učiniti Berlin?

Za Njemačku postoje dva načina. Mogu se nadati je Trumpove ovo samo sanja i da će se uskoro sve vratiti u normalu ili pokušati tražiti mogućnosti da nastave dalje kako su zamislili, ali s ovom novom i nepoznatom Amerikom. Angela Merkel još uvijek pokušava sjediti na dvije stolice, što se jasno vidjelo po njenom ponašanju prošlog četvrtka.

U prvoj polovici dana je u Berlinu razmjenjivala komplimente s Obamom, a na skupu u večernjim satima odletjela u Bruxelles na sastanak s Trumpom. Međutim, za Berlin postoji i nada da će nadnacionalna atlantistička elita brzo riješiti “iznenađena predsjednika”, čija se uloga u vladajućoj strukturi smanjuje svakim danom.

No, Angela Merkel griješi ako misli da trenutni problemi s Washingtonom mogu biti riješeni dijalogom s “predsjednikom u egzilu”, kako Baracka Obamu naziva The Washington Times, jer će time samo još više iritirati Trumpa i pogoršati situaciju.

Tako će Merkel, ili njezin nasljednik nakon izbora u rujnu za Bundestag, morati graditi odnose po logici koju nametne Trump. Bilo kakvu mogućnost bitke na dva geopolitička fronta, s Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačka si sigurno ne može priuštiti. Pogotovo u situaciji u kojoj će Vladimir Putin i Donald Trump uskoro svoj prvi sastanak održati upravo na njemačkom tlu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Some 80,000 U.S. military personnel are permanently based in Germany and Britain also continues to base troops and military equipment in the western German zone they formerly occupied. It is not uncommon to see British tanks on the streets of the area near Münster in Westphalia.

Mali pas
6 godine prije

Svabo ce ukenjati obje stolice…

glen
6 godine prije

Sad mene interesira na koju stranu ce nasi hrvatski nato-udbasi, na stranu Amerike ili
na stranu EU koja je paravan Njemacke?

Szatlo
6 godine prije

Trumpov otac je Nijemac, neki kongresman je hrvatskog porijekla, Obamov otac je Kenijac…itd. sve to ne znaci nista u Americi.

Jednom Amerikanac uvjek Amerikanac….tako radi u unitarstickim zemljama svijeta.

Ne dozvolu ni u sjemenu da se stvaraju neke nacionalnosti.

Ista je situacija i u Njemackoj.

U Njemackoj na novcu pise “Einigkeit und Recht und Freiheit”…..

Ono Einigkeit znaci nesto kao brastvo i jedinstvo.

Ti isti Nijemci su huskali na nacionalna prava u Rusiji [ bivsem SSSR ] …a danas u Siriji a kod sebe u kuci promicu “brastvo i jedinstvo”.

Tko je onda napredan i tko je nazadan?

Za mene je napredan onaj tko kaze jedna drzava, jedan narod a ne onaj sto kaze jedna drzava i deset naroda.

Georgij Žukov
6 godine prije

Svabe , odnosno merkel kao prvo i osnovno mora osloboditi njemacku , sto bi znacilo protjerati americku tj nato vojsku iz njemacke ,nakon toga potpisati sa rusima pakt o nenapadanju i proglasiti se neutralnom zemljom ,s obzirom na povijest agresivnih ratova koje su vodili u proslosti a i danas poskrivecki pomazu agresorima iz nato pakta od libije do sirije – rusi su jedini direktni pobjednici u srazu sa svabama u 2 .svijetskom ,medjutim povukli su se 1990 g bez ispaljenog metka , sto ceka amerika?

wand
6 godine prije

Njemacka u Ukrajini nije bila neduzna. Ciljevi Amerike u Ukrajini su bili izolirati Rusiju i dovesti NATO pakt na rusko-ukrajinsku granicu. Njemacki ciljevi su bili Drang nach Osten ili Marsh prema Istoku. Njemacka ima prirodnu zelju da ekspandira, ona se ponasa kao plin u prostoriji. Ukrajina je bila za njemacke ekspanzionisticke ciljeve nesto kao drugi Balkan, ne tvrdim ni da je lose ni dobro za te narode tek po zakonu povjesti i fizike Njemacka mora ekspandirati. Nju moze samo zaustaviti jaca sila. Da bi osvojila nova trzista za svoje proizvode Ukrajina je postala pljen Nijemaca. To nije od jucer. Povjest se ponavlja samo su drugaciji akteri. Rusija je pokvarila planove Nijemcima i onom djelu ukrajinske populacije koji su svjesno ili nesvjesno trebali postati ostrica koplja protiv Rusije. Amerikanci su bili brzi i agresivni u svojim ciljevima, Nijemci su htijeli izvesti to malo sporije i perfidnije. Plan je propao. Medo se… Čitaj više »

zgvaca
6 godine prije

Zelja Trumpa da svi Vazali moraju 2% BNP da izdvajaju za Vojsku treba u svakom pogledu podrzat. To znaci da bi Njemacka imala za koju godinu jacu vojsku od Francuske i velike Britanije. Mogu zamisliti koje zaboravljene Traume ce Francuzi opet dozivljavat. U svakom pogledu odlicna ideja malo nesloge medju Evropljane prosirit. Stari Kontinent mora opet imat strah od jake Njemacke Vojske. Ja obozavam Trumpa.

piretis
6 godine prije

Trump-u nije palo na pamet da su možda milioni automobila “made in Deutschland” kvalitetniji od domaćih.

Alen
6 godine prije

Zavisi.kako gazde / vlasnici toaletnog papira zvanog novac / odluce ko ce kapitulirati.. Njemacka tj evropa ili usa.. A mozda komplet svi…. Fino je to slozeno.. Dok se usa i citava evropa hrani dugovima koji se nemogu vratiti generacijama,njemacka se filuje kao prase.. Britanija se odvaja..Rusi,kinezi i njhova unija odvajaju polako financijsko ekonomski sistem od propalih ekonomija… Ovi s dugovima zato i idu u pljackaske/nato pohode..

subaru
6 godine prije

Koja Njemačka i ova hazarkinja, pa to je okupiran teritorij još od Franačke.

Jupiter
6 godine prije

Dog god postoje vojne baze ujedinjenog kraljevstva i Amerike na teritoriji Nemačke,
postojače i okupacija iste.Okupacija se ruši uglavnom ratom ali za to Nemačka trenutno nema snage iako se ubrzano naoružava.

Tomica
6 godine prije

Kao što sam već pisao, svijet izgleda vode budale. Gledajući Merkel, ne mogu da se otmem dojmu da gledam neku senilnu bakicu iz susjedstva. Trump mi je seljober i tikvan žešći, Makrone i većina dužnosnika EU su ljigavci samo takvi. Ove naše male prćije da ne spominjem kakvu imaju vlast. Svi su oni izabrani, i pored uplitanja Rusije, demokratski i voljom naroda. Na kraju ćemo se svi čuditi kako je nastala svjetska ekonomska kriza, kako je došlo do rata, i sl. Oni očigledno nisu svjesni ili/i nije ih briga kakve će posljedice imati njihove odluke. Ljudi su ili debelo izvarani ili su totalno zaglupili pa biraju sami ološ. Dobro, Rusija se svugdje u svijetu “upliće u izborni proces” ali izgleda da je uspjela jedino u SAD a svi ostali slave kako je pobijedila demokracija. Uglavnom, sad nam je super kako će nam biti.

crnogorac1
6 godine prije

jača je jedna trumpova nego 100 merkelovih.

dexter
6 godine prije

Englezi su ispušili raspadaju se uskoro, Tramp će izolovati Ameriku i novi savez EU Rusija kada sve ovo prodje obostrani interes.

Miki
6 godine prije

U Evropi nije problem SAD več Nemačka!

Antonio
6 godine prije

Naslov teksta je pogresan. Ne moze Njemacka opet da kapitulira pred SAD. Ova Evropska zemja je jos uvek pod snagom kapitulacije iz 1945 godine. Ne moze se dva puta kapitulirati. Ne moze okupirana zemlja opet da je osvoji onaj koji je vec osvojio. takvo nesto nemau istoriju covecanstva.
E, moji Nemci… a glumite veliki narod…

Alen
6 godine prije

Njemacka je vojno ‘okupirana” a ona ekonomski okupirala evropu a njemacku okupirali milioni ekonomskih izbjeglica iz balkana,afrike,BI, i otkud sve ne…
Jasno je da neko treci upravlja sa svim ovim “okupacijama”…
Jos kad se svako pocne rjesavati svoje okupacije..

bili luk
6 godine prije

nijemci poslali babu koja se nije svidjela Trumpu pa izvisili. Kako se samo probila naša Kolinda . Iz zadnjeg reda rame uz rame ameru a Angela na začelje .

Sara
6 godine prije

Englezići pobjegli glavom bez obzira, Trump kaže da je Nazzi baba zla, vrlo zla, a Macron primio Vladimira Velikog ni više ni manje nego u Versaju…….ne kažem niti aludiram baš ništa, ali ako Švabe nastave povijesno utabanim stazama ( u zadnjih 100 godina već po treći put rade sranje u Europi) te kako su europskim krugovima poznati kao “omiljen” narod, nije nemoguće da se proročanstvo iz naslova uvaženog BN otprilike i ostvari. Doslovno.

Sara
6 godine prije

Inače, onog tko smatra da su Švabe dovoljno okajali svoje zločine nad zločinima iz II s. r. i pogotovo ako je Slaven – smatram nedovoljno upućenim čovjekom.
Nazzi baba koja se pravi da u Americi uopće nije bilo izbora, prima Obamu na visokom nivou i daje mu legitimitet – je opasna i zla.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.