Njemačka protjerala ruske diplomate zbog ubojstva čečenskog terorista u Berlinu

Njemačka protjerala ruskog dužnosnika
116 komentara

Početkom ovog mjeseca je Njemačka protjerala dva ruska diplomata. Ruski dužnosnici su protjerani zbog navodne veze s ubojstvom gruzijskog državljanina u Berlinu u kolovozu ove godine.

Navedeno je da je njemačko ministarstvo vanjskih poslova proglasilo „persona non grata“ dvojicu zaposlenika ruske ambasade u Berlinu, a odluka je stupila na snagu “odmah“. Razlog je poznato ubojstvo gruzijskog državljanina, etničkog Čečena ja.

“Njemačka vlada je time je reagirala na činjenicu da ruske vlasti, unatoč opetovanim hitnim zahtjevima na visokoj razini, nisu dovoljno surađivale u istrazi ubojstva u berlinskom Tiergartenu 23. kolovozu“, izvijestilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Berlin je dodao kako “vlada Njemačke zadržava pravo na sljedeće korake koji će biti doneseni u svjetlu istrage onoga što se dogodilo”.

“Ozbiljno i neposredno sudjelovanje ruskih vlasti sa stajališta vlade ostaje važno, posebno s obzirom na činjenicu da je danas glavno tužiteljstvo preuzelo istragu slučaja uz opravdanje da ima dovoljno dokaza da su ubojstvo počinile ili naručile državne vlasti Rusije ili Republike Čečenije u sastavu Ruske Federacije”, kaže 4. prosinca njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Kremlj je sumnje u Moskvu za ubojstvo gruzijskog državljanina u Njemačkoj nazvao apsolutno neosnovanim. Njemački mediji su se proteklih mjeseci raspisali su „kako i Njemačka sada ima aferu Skripal”.

Govorimo o ubojstvu građanina Gruzije Zelimhana Hangošvilija koji je likvidiran s dva hica 23. kolovoza u centru Berlina. Osumnjičeni je trebao imati i rusko državljanstvo, a ruske su vlasti navodno „mogle stajati iza ubojstva“.

Ranije smo u opširnom članku, u osvrtu na izvješće kojeg je o ubojstvu objavio BBC, pojasnili tko je bio Čečen s gruzijskom putovnicom Zelimhan Hangošvili i da je ruskim tajnim službama poznat po sudjelovanju u pobuni čečenskih islamističkih militanata i separatista na Sjevernom Kavkazu i njihovim aktivnostima kasnije u egzilu u Europskoj uniji, koja je „bivše“ teroriste prihvaćala kao „disidente“ i „političke aktiviste kojima Rusija krši ljudska prava“.

Treba naglasiti da je Kremlj poručio „kako prema njemačkim diplomatama akreditiranim u Moskvi neće poduzimati recipročne mjere“. Ova je odluka donesena očito na prijedlog Vladimira Putina, koji je o ovom pitanju vjerojatno razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sada se oglasio i njemački veleposlanik u Gruziji, Hubert Knirsch, koji je izvijestio gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova o napretku istrage njemačke strane o ubojstvu Hangošvilija u Berlinu.

Njemački se diplomat sastao s Vahtangom Maharoblišvilijem, prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije.
Njemački je veleposlanik napomenuo “kako istragu vodi njemačka strana, ali to je pitanje u interesu dviju zemalja.”
Hubert Knirsch također je napomenuo da zaključci njemačke strane navodno daju razloga za tvrdnju da bi “zločin mogao biti financiran na državnoj razini, a istraga se temelji na tim nalazima“.

Prema Vahtangu Maharoblišviliju, Gruzija po tom pitanju održava stalnu komunikaciju s Njemačkom, kako na razini agencija za vanjske poslove tako i obavještajnih službi.

Međutim, agencije prenose kako je predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Rusija više puta obraćala Njemačkoj sa zahtjevom za izručenje organizatora bombaških napada u moskovskom metrou, odnosno likvidiranog Hangoshvilija, ubijenog u kolovozu u Berlinu, ali nije naišla na razumijevanje njemačke strane.

Zanimljivo je da se Berlin počeo pitati zašto bivši militant i terorist nije izručen Rusiji, što je pitanje koje je u listopadu otvoreno u Bundestagu, a nakon susreta Vladimira Putina i kancelarke Merkel u Parizu se opet aktualiziralo. O tome je li ruski predsjednik kancelarki Merkel dao neke konkretne dokaze koje FSB ima o terorističkim aktivnostima ubijenog čečenskog militanta možemo samo nagađati, ali da Moskva neće pustiti da stvari „teku svojim tokom“ i da se od osobe poput Hangošvilija pravi „njemački slučaj Skripal“, to je sigurno.

Tko je bio Zelimhan Hangovšili do trenutka kada su ga meci iz Glocka pretvorili u „neustrašivo oličenje poštenja“?

Ova nevjerojatna osoba nije baš bila moralno besprijekorna. Dobro, uz puno rezervi bi mu se moglo oprostiti što je sudjelovao u čečenskim ratovima na strani separatista Ičkerije, ali u slučaju Hangošvilija te rezerve su prevelike.

Prvo, on nije bio običan vojnik, već zapovjednik militanata, a drugo, sudjelovao je u borbama protiv Rusije i legitimne čečenske vlasti do 2005. godine, dakle, kada je sam “rat”, zbog gotovo potpunog poraza glavnine snaga militanata, prešao isključivo u fazu terorističku bombaških napada, napada i drugih atentata.

To je bio vrhunski terorist s velikim kriminalnim iskustvom i organizator napada na moskovsku podzemnu željeznicu. Zbog njegovih nedjela ga je tražio i Interpol, ne znajući da je tražena osoba „užasno iskrena i nevjerojatno poštena“, kako ga opisuje BBC.

Nakon što je Hangošvili napustio Čečeniju, vratio se u rodnu Gruziju i ondje je imao vrlo komplicirane i zamršene odnose s gruzijskim tajnim službama, kojima je pomogao da regrutiraju špijune koji bi bili poslani u Rusiju.

U jednom trenutku, „bivšem“ teroristu i kriminalcu nešto kreće po zlu u odnosima s „kolegama“ u Tbilisiju, gdje je preživio pokušaj atentata. Zelimhan je protjeran u Ukrajinu, ali ni to nije pomoglo. Onda se preselio se u Njemačku, gdje je nastavio sa svojim aktivnostima i tako je živio do kolovoza ove godine, kada su ga nepoznate ubojice likvidirale s dva hica iz pištolja u Berlinu.

Nema sumnje da su njemačke tajne službe i berlinska policija zadovoljne preseljenjem „disidenta“ na „ahiret“, iako to službeno nikada neće priznati.

Diplomatski spor Njemačke i Rusije nije dobio puni zamah kao što je bio slučaj s Londonom nakon navodnog „ pokušaja trovanja Sergeja i Julije Skripal“. Moskva čeka rezultate istrage i vjerojatno se nada da će je njemačke službe obaviti profesionalno, jer bi mogli saznati puno više o Zelimhanu Hangovšilije od onoga što je FSB dao medijima. Za Berlin bi ishitreno protjerivanje ruskih diplomata moglo postati neugodnost, posebno zato što Moskva nije odgovorila istom mjerom, što u pravilu uvijek čini. Kako će se stvari dalje razvijati, vidjet ćemo, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da je Berlin puno sigurnije mjesto za život nakon „misteriznog ubojstva Hangovšilija u kolovozu“, kojeg su, a tko bi drugi, „ubili ruski obavještajci“. Barem za sada.

Sličnu povijest kao ubijeni Čečen s gruzijskom putovnicom u Berlinu je imao i Ahmed Čatajev, čečenski „disident“ kojeg je od izručenja Rusiji spasio Amnety International, da bi Čatajev 2016. organizirao teroristički napad u zračnoj luci u Islanbulu u kojem je poginulo 48, a teško ili lakše je ranjeno najmanje 239 osoba. Ahmed Čatajev je u studenom 2017. poginuo na sirijskom bojištu, gdje se „Islamskoj državi“ pridružio u veljači 2015.

I on je imao zaštitu Gruzije, gdje je godinama boravio nakon završetka rata u Čečeniji, dok je politički azil dobio u Austriji.

Logično je zaključiti da s ovakva dva „disidenta“ manje Njemačka i Austrija lakše dišu, iako je potonji, nažalost, uspio organizirati krvoproliće u Turskoj. Što se tiče Hangovšilija, ubojstvo je ubojstvo koje berlinska policija i njemačke službe moraju istražiti. Ali bi se zbog ovakvih slučajeva trebala otvoriti i istraga na europskoj razini tko je i zašto odlučio da se čečenskim militantima i islamski fundamentalistima daje status „disidenta“ i politički azil.

Ako likvidacija Hangovšilija otvori to pitanje, incident s protjerivanjem ruskih diplomata iz Berlina će se moći smatrati nevažnom kolateralnom štetom.

Vezano za temu: Analize aktivnosti, života i nedjela Hangovšilija i Čatajeva:

BBC kao prijatelj terorista ne razumije ksenofobne Nijemce koji ih ne žele u svojoj zemlji

Uhićenja terorista u Gruziji i podrška nevladinih udruga i Zapada ekstremistima

Ruski diplomati
Pretplatiti se
Obavijesti o
116 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tudum
4 godine prije

Sada ce Putin u Lepoglavu kod Mustaca I Perkovica

samo tako
4 godine prije

Blago EU dok daje politički azil islamističkim teroristima, gradi džamije za vehabije, …
Hrani ih i oblači …

Mölltaler
4 godine prije

Nek mu naprave i spomenik u Berlinu.

Kukuruz
4 godine prije

dama na slici ima lijepe noge 🙂 i hlače joj fino pristaju

Oko
4 godine prije

Ceceni severo-zapada Cecenije su nakon rata svi dobili azil i stvorili bazu u Becu (50-100 ljudi), plemena jugoistoka i Dagestana su isto uradili negde u Skandinaviji ( mislim da je Danska ) a Ceceni iz Gruzije su u Berlinu. Kako koji Cecen napravi krivicno delo u Rusiji preko Gruzije zapali kod svojih u Bec, Berlin ili Dansku gde Cehi opet zive onako kako jedino znaju pa cim se nadju na poternici idu u dzihad u Ukrajinu ili Siriju. Pola Cecena su policija/vojska a druga polovina je u sivoj zoni i kriminalu (u Rusiji se kunu u Putina dok ne padnu ) i citav zivot zive na foru kao Crnogorci u BG-u ili predpostavljam Hercegovci u ZG. Ludi smo, u čoporu smo, bradice bez brkova i jasu talas 90-tih da su opasni i na losem glasu pa reketiraju tri tezge na pijaci i tetoviraju vorovske zvezde. Njima je taj rat 90-tih… Čitaj više »

opergnawfrbgewfiuwefuqwedfqwe
4 godine prije

Njemačka je okupirana država, ona nema ništa sa protjerivanjem.

politicki nekorektan
4 godine prije

…..izgleda da svabama ponovo nedostaje ona crvena zastava na rajhstagu ….??

nessy
4 godine prije

Ako cemo pricati o ciscenju otpada, USA se hvale, svojim ‘kirurski preciznim’ ubojstvima dronovima. Pri tim preciznim operacijama, uobicajeno, pogine jos 10-50 “kolateralnih zrtava”, a cesto se zna dogoditi, da zbog raznih gresaka, raketom pogode nekoga tko uopce nije meta. Po izjavama USA duznosnika, na svakoga ‘terorista’, kojega su odlucili ubiti napadom drona, jos bude desetak slucajnih zrtava. Ovo su USA sluzbeni izvori. E, sada, ako se u startu slozimo, da postoje ljudi, nedohvatni pravosudju, a koji su po svim razumnim kriterijima krivi za ono sto su napravili, i jos nastavljaju djelovati u istom pravcu, neka mi netko objasni zasto je USA napad dronom opravdan, a dva metka u dinju, nisu? Ovdje barem nema slucajnih zrtava, a efekt je isti. Mozda je problem sto se sve odvilo u civiliziranom Berlinu, a ne u neciviliciranom Damasku ili Bagdadu, koji su bili urbani centri, dok su se na podrucju Berlina ljudi gadjali… Čitaj više »

nije bitno tko
4 godine prije

Rusi čiste zapadno terorističko smeče.

Oko
4 godine prije

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=12&dd=11&nav_category=78&nav_id=1629357 To je ta DW skola propagande. Od Novembra do Aprila je zakonom zabranjeno da jedan automobil sam krene iz Jakutska ka Moskvi vec DPS , njihovi saobracajci, na izlazu iz grada zaustave automobil dok se ne napravi konvoj od 2-3 vozila jer najmanji kvar na autobilu koji bi isao sam u Decembru znaci smrt za sve putnike. Autobusi idu u paru a kamioni u konvojima po 7-8 . Tokom proleca i leta su lovacka puska, pijaca voda i suhopaj tj konzerve hrane obavezne stvari u autu kao rezervni tocak ili prva pomoc jer moze da se dogodi da auto ostane u kvaru pa da ljudi idu po 10-15 dana do prve civilizacije. Ali kada DW slozi ovakvu propagandu onda 99% ljudi pomisli “zli diktator Putin nece da pusti Šamana da pešaci 8000km u Decembru iz Jakutska do Moskve jer se Putin plaši za vlast”. Šaman sasvim slucajno nece u… Čitaj više »

ad astra
4 godine prije

Svaka normalna država će tako reagirati. Ne možeš dozvoliti egzekucije na svom teritoriju. Zna se procedura. Ako država sumnja u nekog da je terorist, ili čak ima dokaz zatraži ekstradiciju.

Tako treba
4 godine prije

… i Srbija treba da protjera ruske diplomate spijune agente KGB crvene specijalace

Farre
4 godine prije

U članku su zaboravili par “sitnica”. Ubijeni, za kojeg je Rusija s pravom tražila izručenje, jer se bavio organizacijom terorističkih grupa koje su sa ciljem njihove infiltracije u Rusiju (ali i Siriju) je kao “azilant” stanovao preko puta zgrade BND a u jednom od najskupljih dijelova Berlina. Osim toga, uhičenje “ubice” je uslijedilo nakon što su dva tinejdžera, nakon što su vodila, ne ubistvo, nega da ubica baca biciklom u rijeku (ako mi ko neđe 2 tinejdžera koji će to uraditi, dobit će od mene čokoladu). Osim toga, pasoš sa kojim je ruski agent (ubica) ušao u njemačku je prema podacima njemačke savezne vlade bio lažan (vrlo ne uvjerljivo za GRU ) i pištolj koji je koriščen je kcitat) “Glock 26 proizveden u SSSR” (iako je Glock 26 tek nastao 95 tak kada je SSSR nestao). Ukratko kompletna priča je nebulozna i upučuje na to da su se zapadne tajne… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

Pa jel nije Bush mladi isao od zemlje do zemlje i ucjenjivao da se potpise sporazum o antiterorizmu?
Znate ono ‘”ili ste s nama ili protiv nas? ”
Sta ovaj terorista u njihovoj sluzbipa zato kukaju?

tukac
4 godine prije

😉 lol .. vehabijski frendovi + švapsko poštenje = super kombinacija , otprilike kao leteći bicikl .. ne postoji ni jedno ni drugo .rusija je trebala nekakve formulare ispunit valjda ?? hahaha

Slavonac
4 godine prije

To je stara prica u kojoj ljubitelji Rusa imaju izgovor.Rus ubijo teroristu,to je bilo tako isto u glavama mentalni sklopova i u komunizmu.Zanima me jesuli u kraljevini bili tri zastupnika i Stjepan Radic teroristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.