Norveška protjerala poljskog konzula: Njegov posao nije baviti se oduzimanjem djece Poljaka

Poljski veleposlanik protjeran iz Norveške
74 komentara

Kao odgovor na postupke norveških vlasti, koje su poljskog konzula u toj zemlji Slawomira Kowalskog proglasile persona non grata, poljsko ministarstvo vanjskih poslova je odlučilo protjerati norveškog konzula zemlje, izvijestila je službena Varšava.

U ponedjeljak je potvrđeno da je poljski konzul Slawomir Kowalski u Norveškoj proglašen persona non grata, dok u Poljskoj ovu odluku smatraju “krajnje neopravdanom”.

“Jedino moguće rješenje u ovoj situaciji mogu biti recipročne akcije, koje će se provesti odmah”, priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova, naglasivši kako je poruka o protjerivanju norveškog diplomata već poslana.

Skandal s poljskim konzulom u Norveškoj je izbio nakon što je norveški ured za starateljstvo Barnevernet u ovom slučaju “odveo” četvero djece od poljskih roditelja.

Kowalski je pokušao pomoći poljskom državljaninu da vidi svoju djecu koja su smještena u poseban centar. Međutim, norveški dužnosnici su rekli kako u ovakvih slučajevima to nije u opisu aktivnosti stranih diplomata koji pružaju konzularnu pomoć svojim državljanima. Optužili su poljskog diplomata za agresivno ponašanje i pozvali policiju.

Krajem siječnja je norveško ministarstvo vanjskih poslova najavilo odluku o protjerivanju poljskog konzula, čiju djelatnost smatranaju nespojivom s njegovom ulogom diplomata.

No, Varšava ga je odlučila ostaviti na toj dužnosti do kraja njegove misije u lipnju 2019. godine. Nakon toga je Kowalski u Norveškoj proglašen persona non grata.

Zašto Norveška ne želi konzula Kowalskog?

Čime je to poljski konzul iritirao Norvežane? Glasnogovornica norveškog ministarstva vanjskih poslova, Ane Haavardsdatter Lunde, poručila je “da je njezino ministarstvo dobilo brojne pritužbe različitih javnih tijela o ponašanju gospodina Kowalskog”.

“Među pritužbama je su i one za agresivno i djelomično nasilno ponašanje prema dužnosnicima, ometanje rada osoba i javnih objekata, kao i nepoštivanje policijskih uputa”, rekao je Lunde.

Prema neslužbenim informacijama, jedan od incidenata je i epizoda iz lipnja 2018. godine, kada je norveška policija konzula spriječila da vidi dječaka koji je “odveden” iz poljske obitelji.

Slawomir Kowalski nije htio komentirati ovaj ni druge slučajeve, ali se iz tužbi može zaključiti da je “burno” reagirao na postupke norveškog ureda za starateljstvo Barnevernet, koje u praksi otima djecu stranaca i za najmanju sitnicu i kasnije ih daje na usvajanje norveškim obiteljima koje ne mogu imati djecu, udomiteljima ili ih smjesti u ustanove za djecu, bez mogućnosti da ikada više vide svoje roditelje.

Što je Barnevernet

Za 5,3 milijuna stanovnika Norveške, Barnevernet djeluje u svakoj općini. Ured je tijelo “države blagostanja”, ali i države niskog nataliteta koja izumire, koje obiteljima pruža velikodušnu financijsku potporu i opsežne savjete, ali brzo i bez milosti reagira “kada nešto nije u redu”. Primjera je bezbroj, među Norvežanima, ali i među strancima, kada je Barnevernet naprosto oteo djecu roditeljima, nekada s razlogom, ali i ako bi djelatnici službe dobili dojavu da je dijete “fizički zlostavljano” udarcem po stražnjici, piše poljska Wyborcza.

U nekim slučajevima se dijete uzima i smješta ga se u udomiteljsku obitelj. To vrijedi i za Norvežane i za strance. Svake godine je na desetke djece od oko 120 000 ljudi iz poljske dijaspore dobilo ovakvu norveške države, što je konzulu Slawomiru Kowalskom očito nije svidjelo.

Protiv Barneverneta su se do sada žalile vlade Rusije, Poljske, Češke, Indije i Rumunjske. Bilo je brojnih tužbi samih Norvežana i stranaca, ali su sve odbačene, kao i 8 tužbi protiv ove norveške službe na Europskom sudu za ljudska prava, koji je u jednom od tih slučajeva na ročištu 7. rujna 2017. presudio kako “nije bilo nikakvih nepravilnosti u postupku lišavanja skrbništva bioloških roditelja djeteta”.

Nakon brojnih pritužbi ruskih državljanina, koji su napustili Norvešku bez otete djece, Pavel Astahov, bivši ruski pravobranitelj za djecu, rekao je kako norveška služba za skrb Barnevernet otima rusku i drugu djecu kako bi riješila “problem demografske obnove stanovništva”.

Trenutno se bitka protiv ovakve demografske obnove prebacila u “saveznički tabor”, između Norveške i Poljske, a vijesti o protjerivanju konzula Slawomira Kowalskog, recipročnom odgovoru Varšave i aktivnostima Barneverneta su jedna od glavnih tema poljskih medija.

Wyborcza

Slawomir Kowalski
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Serjoza
5 godine prije

ovi norvezani nek se malo vise hebu a ne da uzimaju tudju decu, kako su se samo dosetili uzas nevidjeni…

Djakputnik
5 godine prije

Otkuda je ono Anders Behring Breivik?

markoo
5 godine prije

na zapadu nista novo.
upisite u youtu ORBHAN train,
“The Orphan Train Movement was a supervised welfare program that transported orphaned and homeless children from crowded Eastern cities of the United States to foster homes located largely in rural areas of the Midwest. The orphan trains operated between 1854 and 1929, relocating about 200,000 orphaned, abandoned, abused, or homeless children.””

Bart
5 godine prije

BarneSS (Barnevernet) je neki dan imao “demonstracije” u Stavangeru, Oslu i jos nekom gradu jer kao nemaju dovoljan broj ljudstva i male su im place. Glavni razlog oduzimanja djece je novac jer svaki brizni radnik za dobro obavljen posao dobije nagradu, a udomiteljska obitelj dobije pomoc od drzave do nekih 400 000NOK netto (40 000EUR). Prosjecna placa brutto je nekih 500 000NOK (50 000EUR). Tako da je BarneSS cisti primjer perfidne korupcije na jedan fini nacin. Djeca imaju ispitivanje u ucionicama gdje ih ucitelji pitaju privatne stvari roditelja itd. Sjeverna Korjea na fini nacin. Poljska je najglasnija protiv BarneSS-a jer su najvise oduzeli poljske djece, a onda nakon njih ruske.

ijergfnuernfuoq0wduqhw
5 godine prije

Bravo poljak, inače ovi dobiju za svako dijete koje otmu nekih 100.000 jevreja ili više, ne sječam se točno. Ne može im nitko ništa, jedna ruskinja je o tome opsežno pisala, fašizam nsp-a na djelu, eklatantan!

Ivo Lola
5 godine prije

Prije ili kasnije ovo čeka sve ljude slavenskih korijena na zapadu koji ne uspiju u kratkom roku maskimalno srediti svoj život i egzistenciju. Kažu da je nihovim socijalnim radnicima dovoljno da vide na kauču fleku prolivene kafe ili na stoljnjaku mrlju od toča od paštašute pa da u roku right away napišu prijavu o disfunkcionalnoj obitelji. Užas. Nisu ni Hitler i nacisti oteli preko 200.000 slavenske djece iz Rusije eto tek tako, nego su i oni kao i njihovi vječiti naci saveznici Nordijci znali da su u Slavena izuzetni geni u cjelini. Mi Slaveni sami sebe podcjenjujemo, a toliko smo mnogo dali ovom svijetu i ovoj civilizaciji. A ovi naši konkurenti, takmaci, da ne kažem neprijatelji, iako su se osvjedočili i potvđuju se iz dana u dan kao takvi, igraju upravo na tu našu kolektivnu boljku.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Koliko ja razumijem radi se o ocitoj i gangsterskoj otimacini djece. Neka oni sa onima svoje nacionalnosti rade st hoce ali otimati djecu stranih drzavljana je medjunarodni kriminal.

giordano bruno
5 godine prije

Jel Norveska ima naftu, jel Libija ima naftu. Ima li kakve razlike.
Nema nam spasa bez solidarnosti, taj mentalitet nas tlaci.

Slagerpjevac
5 godine prije

Ne razumijem Ruse ni Poljake. Zašto ne organiziraju sačekušu i privedu jedan norveški turistički kruzer, avion ili sl. Pa onda razmjena po sistemu svi za sve.

Moreno
5 godine prije

Zloglasni Barnevarn otima dicu strancima, naročito Slavenima.Ne samo da Barnevarn daje dicu na usvajanje nego je stvar puno gora, norveška država plaća po ditetu velike iznose Norvežanima koji su voljni uzet dicu ne na usvajanje nego ka posal, neko umisto da radi u neku firmu, uzme 2 – 3 dice i zaradi više nego ka obični radnik na pumpnoj stanici, i to nisu klasične familije, u nema nekoga emocionalnoga odnosa nego pure business i to nema veze sa klasičnim usvajanjem dice di oni šta usvoje dicu tu dicu tretiraju ka da su njigova. Dica ostaju pod skrbi do punoljetnosti i onda ih preuzima država tako da ako im ne nađe posal onda im plaća stan, hranu i ostale troškove. Ovo je oblik društvenoga inženjeringa u najvišoj fazi, di se dica skroz odvajaju od obitelji kako nebi nikad ni znali šta je to obitelj nego postaju janjičari koji se neće možda… Čitaj više »

Miki maus
5 godine prije

Norveska ima problem kao i Arapske zemlje,naglo bogacenje drzave zahvaljujuci nafti, nije pratilo i razvoj drustva i svijesti jer je to nemoguce u tako kratko vrijeme,bogacenje u kratko vrijeme je moguce. Kakva je razlika izmedju Nijemaca i Nordijaca? Nikakva, a da su Germani prirodni neprijatelja, to stoji. Steta sto Slaveni sebe podcjenjuju i nesuradjuju vise medjusobno, objektivno, jaci su od Germana, pa ako hocete i onom najvaznijem ( prije ili poslije zavrsi na tome), vojnom pitanju). Rimu je stalo do kakolika Slavena, mos’ misliti!

viktor
5 godine prije

Sloveni= indijanci Evrope, sve nam oduzimaju. Dace Bog, da slovenski narod jednom progleda i da se svi sloveni sloze i ujedine

Ivan
5 godine prije

Houuho8ho

nekoime
5 godine prije

Možda Poljaci konačno shvate kako im Rusi nisu neprijatelji.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Tko na tudjem ku*cu svoju srecu gradi crno mu se pise.

radoznali
5 godine prije

sta se desi kada ti skotovi otmu djecu amerima u norveskoj….ili se jos nije desilo…??

alan ford
5 godine prije

oteta djece se daju pedofilima, citao sam o tome clanak, koji su objavili nekoliko hrvatskih desnih portala, o Ruskinji, koja je bila udata za Norvezana, pa su joj oduzeli djete i ona je pricala o rasirenim pedofilnim obicajima u Norveskoj

Zax
5 godine prije

Roditelji koji povedu svoju djecu u tako bolesnu drzavu samo dokazuju koliko su glupi i mozda i zasluzuju da im uzmu djecu

Miki
5 godine prije

Nešto je jako trulo u kraljevini Norveškoj.

Miki
5 godine prije

Bilo je primera da otetu decu siluju pojedinačno i upotrebljavaju u pedofilskim orgijama. Da nije bio Breivik žrtva i da mu se zato otkinulo?

Hrvoje Radonić
5 godine prije

Ova priča mi je otprije poznata. Norveško društvo je bolesno, daleko bolesnije od hrvatskog. Džabe im njihov visok BDP. Ne bih tamo išao živjeti ni za kakav novac.

Lao Zi
5 godine prije
korisnik_postoji
5 godine prije

Može se pročitati na internetu kako Barnevernet argumentira razloge oduzimanja djece, što je u najmanju ruku skandalozno i uvreda za zdrav razum – ali tako je uređeno zakonom. I o tome se ne piše puno jer roditelji ne govore, u nadi da će im dijete vratiti nakon nekog vremena.

Mare marić
5 godine prije

..da, da već se pisalo o tome. Žena koja je uspjela pobjeći sa djecom i vratiti se u domovinu. Evo bilo je nevjerojatno za povjerovati, što je sve proživjela. Svijet je skroz otišao pigrešnom stazom. Da ti netko uzme djete, jer ga po guzi? Niti zamisliti.

Elen
5 godine prije

E pa da vas obavestim da je Barnevernet stigao u zemlju pored vas,a to je Srbija.Od 2014.godine 8000 dece je izmešteno iz porodica.Biznis samo cveta,hranitelji, domovi,centri za decu, usvojenje u inostranstvu,samo se puni državna kasa….Ukucajte u Google ko je Smilja Igić i kako je otela od zdravih,radno sposobnih roditelja Mariju Trkulja…U Srbiji vlada danak u krvi,za svaku sitnicu im oduzimaju decu,prvi su po broju izmeštene dece u regionu

Zvrk
5 godine prije

uh, pa da sam kojim slučajem odgojen u tobože naprednoj norveškoj, vjerojatno bi završio kao žrtva legalne otmice.

luni lunovic
5 godine prije

normalno pizdurine predozirane nesmiju uzeti djecu amerima ni u snu a rusku mogu zato im treba americka prostacka diplomatija u oci bez uvijanja

Guest
5 godine prije

Za Norvežane je i Sjeverna Koreja demokracija, zemlja puna slobode. Strašno!

pravda
5 godine prije

U zakon treba unijeti smrtnu kaznu za političare i moćnike koji rade na štetu naroda pa će svi problemi biti vrlo brzo riješeni!!!

Dion Dublin
2 godine prije

Pozdrav svima, moje ime je Dion Dublin, iz Finske. Ovdje želim podijeliti svoje svjedočanstvo, kako bi svi znali kako sam vratio svoju ženu uz pomoć doktora Ogundelea, čarobnjaka. Žena me napustila više od 6 godina, svugdje sam tražio pomoć, ali nitko mi nije mogao pomoći. Prošli tjedan našao sam ljude koji su pričali o doktoru Ogundeleu na različitim forumima i kako im pomaže i u rješavanju njihovih problema, odmah sam kontaktirao dr. Ogundelea koji je odgovorio i započeo svoj posao nakon 24 sata, nazvala me supruga koja je otišla prije 6 godina i vratila se kući, ovo nisu samo priče, ovo je moje istinsko životno iskustvo, ovaj čovjek je vrlo moćan, obratite mu se za bilo koju vrstu pomoći i uvjeravam vas da ćete vam pomoći 100%. Kontaktirajte ga na WhatsApp -u i Viberu: +27638836445.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.