Nova rezolucija Ujedinjenih naroda koju podupiru SAD poziva na “momentalni prekid vatre” u Gazi

Biden, Izrael i Palestina
156 komentara

Sjedinjene Države podnijele su revidirani nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, pozivajući na trenutni privremeni prekid vatre i oslobađanje svih talaca nakon što su dosljedno stavljale veto na tri nacrta rezolucije u proteklih pet mjeseci.

Otkako je Hamas pokrenuo napad na Izrael 7. listopada, SAD koristi svoj veto kako bi odbacio nacrte rezolucija Vijeća sigurnosti kojima se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi. SAD vjeruje da bi pozivanje na trenutni prekid vatre samo ugrozilo pregovore uz posredovanje Egipta i Katara, između Hamasa i Izraela o postizanju sporazuma o taocima, uz podršku SAD-a. Razgovori ostaju na mrtvoj točki.

Ali ubrzo nakon što je u veljači odbacila najnoviju rezoluciju o prekidu vatre koju je predložio Alžir, administracija predsjednika Joea Bidena napravila je preokret i po prvi put izravno pozvala na “privremeni prekid vatre u Gazi što je prije moguće”.

U prvom nacrtu prijedloga, SAD je podržavao samo “privremeni prekid vatre”, ali sada, na trećoj reviziji, administracija inzistira na tome da svako odobrenje prekida vatre u Vijeću sigurnosti također mora biti uvjetovano oslobađanjem talaca koje drži Hamas u Gazi.

Prema brojnim izvješćima, SAD sada podržava trenutni prekid vatre od otprilike šest tjedana u Gazi “zajedno s oslobađanjem svih talaca čim se strane dogovore”.

Revidirana rezolucija SAD-a ističe potporu “intenziviranju diplomatskih i drugih napora usmjerenih na stvaranje uvjeta za održiv prekid neprijateljstava i trajni mir”.

Štoviše, SAD je priopćio svoju namjeru da ostavi vremena za pregovore o najnovijem nacrtu i obvezao se da neće žuriti s glasovanjem. Za usvajanje rezolucije bilo bi potrebno najmanje devet glasova za i nijedan veto niti jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD-a, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije i Kine.

Bidenova administracija: Do prekida vatre treba doći prije ramazana

U izjavi od 5. ožujka, Biden je izjavio da bi moglo biti potencijalnih posljedica ako se Izrael i Hamas ne uspiju dogovoriti o prekidu vatre prije početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana 11. ožujka. Međutim, Biden je u intervjuu izjavio da je sudbina sporazum o prekidu vatre trenutno u rukama Hamasa.

“Trenutno je u rukama Hamasa. Izraelci su surađivali. Došlo je do racionalne ponude. Za nekoliko dana ćemo znati što će se dogoditi”, rekao je Biden. “Potreban nam je prekid vatre. Mora postojati prekid vatre. Ako dođemo do okolnosti da se nastavi do ramazana… bit će vrlo opasno. Dakle, mi se jako, jako trudimo postići prekid vatre.”

U prošlosti su se u vrijeme ramazana često povećavale napetosti između Izraelaca i Palestinaca zbog većeg broja muslimana koji su posjećivali kompleks džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu, koji je u Izraelu poznat kao Brdo hrama. Džamija Al-Aqsa, poznata kao “Plemenito svetište”, jedno je od najsvetijih mjesta u islamu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da, s obzirom na trenutnu situaciju između Izraela i Hamasa, administracija traži privremeni sporazum o prekidu vatre.

“Ono što tražimo i što želimo je privremeni prekid vatre na otprilike šest tjedana koji će nam omogućiti da dobijemo više pomoći i što je još važnije, vratimo sve te taoce njihovim obiteljima gdje pripadaju i smanjimo nasilje. To je dogovor na stolu. I kao što je i predsjednik danas rekao, to je racionalan dogovor”, rekao je Kirby.

gazagenocidIZRAELPalestinaprekid vatreSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
156 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Mileikowsky će i dalje nastojati slati preko stotinu djece dnevno Alahu.
Palestinska djeca su počela umirati u Gazi i od gladi zbog židovskog blokiranja humanitarne pomoći.

roberto
1 mjesec prije

Zanimljivo,kak vele sjedinjene američke države..traže trenutni privremeni prekid vatre.
Sve su rekli sa tom rečenicom,valjda nisu još sve skroz posložili,pa im treba malo više vremena,možda za tu bazu iz koje će dijelit pomoć.A možda je i u planu neki opet opasni virus,koji će možda krenut iz gaze.zbog nehijgijenskih uvjeta i pothranjenosti.Možda ih krenu cijepiti,da pokažu kako im je stalo do Palesitnaca i kako su humani…tragedija.

Metabaron
1 mjesec prije

Divota!
O palestinskim taocima i palestinskoj djeci u izraelskim zatvorima niti rijeci,vec samo ” nema primirja dok Hamas ne oslobodi taoce”, a Hamas taoce nece osloboditi jer ga Izrael nije osnovao i financirao zato da oslobadja taoce vec da omoguci ovaj uzas kojemu svjedocimo.
Znaci, sva krivica je opet na Hamasu,a Izrael se “samo brani” dok USA,eto,pokusava “sve sto je u njihovoj moci” da okonca “sukobe”.
Palestinci ginu,a u “medjunarodnoj zajebnici” svima ciste ruke i jos cisca savjest.
Ma,divota jedna!

Jadranka S.
1 mjesec prije

Igra uma nema kraja!

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Kuha se, kuha.

Izrael bombardira jug Libanona, Hezbollah im poslao više od stotinu raketa kaćuša na izraelske vojne položaje – za početak provjerena taktika kojom su prislili Izrael na primirje nakon jednomjesečnog rata 2006. godine.

Tko zna što sve još Hezbollah ima – nakon rata u Siriji je daleko ljudski i vojno jači.

Izgleda da Zidovi na čelu sa Mileikowskyem (poznatijim kao Netanyahu kada mu je otac hebrizirao prezime) žele izgubiti Izrael.

Jadranka S.
1 mjesec prije

Igre rata, igre gladi, itd…….
Sve je igra uma.
Lažna umotvorina EGO je car ovoga svijeta.
Sve je izvrnuto/izokrenuto/naopako jer je iluzija uma.
Spoznajom same sebe, ego umire, spoznajete da ste samo svjedok/promatrač, promatrate misli kako jure pored vas iz pozadine, znate da niste misli, niste um, da ste samo čista svjesnost/svjedok/promatrač i da postoji samo ono što je u fokusu promatrača.
Promatrač je kreator mira i blagostanja, svi smo JEDAN promatrač.

držnedaj
1 mjesec prije

Eee humanoidni kauboja kako glume da imaju prema žrtvi osjećaja i obzira,
a davali i poklanjali svom zaštitnom BI pulenu šakom i kapom na vagone najrazorni petardi i govorili, opči što moš jače.
lud zbunjena uvjek na golo odere

xyz
1 mjesec prije

Baš je divna ta američka humanost i osječajnost…..

Max
1 mjesec prije

Dobro su se sjetili ali uzalud.

tihobl
1 mjesec prije

BDP Izraela pao je 25%. Ameri ne mogu izdrzavati ni Ukrajinu ni Izrael. Zato je Bajden za primirje na oba fronta.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Da li neko zna sto se to dogadja u ruskom granicnom selu Tetke, imbex pise da su upali ruski partizani koji de bore sa azovom za ndh ukrajinu i da munjevito napreduju prema Moskvi.:)))

Tekst je super i na nivou imbexa, medjutim ipak sam ocekivao da ce napisati kako je na celu ruskih partizana markantan covjek koji jase na bijelom konju a drugovi partizani ga zovu Tito
:))))

Netko
1 mjesec prije

Ovo opsjednuto tijelo( Biden) je potpisalo ” executive order 14 067″ kojim se uspostavlja digitalni dolar…to je ono što spremaju dok nam se ratovi vrte i najavljuju pred očima…sve se ubrazano prodaje i ZLATO se masovno kupuje…. slijedi neminovno, makar će mnogi biti šokirani……

To je za drugu dimenziju politike.” !!!
1 mjesec prije

Rezolucijje, deklaracije, enciklike,proklamacije…. ma ajte molim vas! Treba RF posuditi Hutima (oni i onako nisu UN identitet pa nemaju pravne odgovornosti) par iskandera, kinžala ili sličnih konfeta i da ovi pošalju ljepe pozdrave na Tel.Aviv-jaffa, usput jjedan dva na Betlehem i Nazaret da se zapadnjaci urazume, pa da vidite kak se budu kippah glavci (Jamulko telci) u čas otreznili jer oni poznaju samo silu Jahvinu ! (a nisu Jehovini svjedoci)

tatamata
1 mjesec prije

prije toga su poslali enorme kolicine oruzja a sad kao traze primirje ,, ni hiber nije ovako perfidno gofno

Čovjek je življen
1 mjesec prije

Cionisti uspijevaju napraviti ono što im je cilj, navući na bijes čitavi arapski svijet kontra židovskog svijeta.
Nažalost, opet će se sve slomiti na nevinim ljudima.
No, i vama će se stati na kraj skorojevići ubogi. Uskoro.

bruegel the elder
1 mjesec prije

amero-go.vna….očekivanooo….

goran
1 mjesec prije

vi ste previše zla nacija dragi amerikanci previše zla ste uradili radite i napravit če te još više zla.

Darko
1 mjesec prije

Najprije je ovaj američki majmun dao blagoslov Izraelu a sada kada je Gaza sravnjena i palestinski narod protjeran glumi mirotvorca. Želim mu samo jednog Palestinca s dobrim snajperom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI