Nove članice BRICS-a će jačati multipolarnost

13 komentara

Multipolarni temelji BRICS-a bili bi obogaćeni prijemom nekoliko arapskih zemalja, ali blok tek treba da odluči o njihovim zahtjevima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak za RT.

Alžir, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izrazili su interes za veće veze sa grupom najvećih zemalja u razvoju, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

„Sve su to veoma jake zemlje“, rekao je Lavrov u intervjuu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF). “I svi su oni lideri, u određenoj mjeri, u arapskom i islamskom svijetu. To bi nesumnjivo obogatilo BRIKS.”

Ruski diplomata je rekao da će doprinos ovih novih članica biti “očigledan” i značiti da će BRICS dobiti predstavnike jedne od najvećih svjetskih civilizacija. “Bez sumnje, ovo će koristiti multipolarnim temeljima bloka koji se razvijao prirodno, objektivno”, dodao je.

Budući da BRICS donosi odluke konsenzusom, blok je uspostavio proceduru koordinacije stava zemalja članica o proširenju, otkrio je Lavrov. Ekspertske grupe trenutno rade na izvještajima koji će biti predstavljeni na avgustovskom samitu u Južnoj Africi, nakon čega će blok u skladu s tim krenuti.

Rusija podržava širenje BRIKS-a, rekao je Lavrov, ali vrlo dobro razumije da zahtjevi za članstvo mogu nositi određene komplikacije.

“To je, naravno, veoma osjetljivo pitanje, jer je i ovdje u pitanju reputacija zemlje. Ako se država prijavi za pridruživanje i ne dobije odgovor, to neće izgledati dobro”, rekao je diplomata za RT.

Četiri arapske zemlje su među desetak zemalja koje su se do sada prijavile za članstvo u BRICS-u. Drugi značajni kandidati su Argentina i Iran. Interes za blok je porastao u proteklih godinu i po dana, jer je Zapad koristio svoju kontrolu nad međunarodnim finansijskim sistemima da vodi rasprostranjeni ekonomski rat protiv Rusije.

BRICSLavrovmultipolarnostrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivek
10 mjeseci prije

To su toliko jake zemlje da su preplavili EU. jebate svi bježe u EU jer tamo se množe ko zečevi i nemaju ni za kruh, pa dolaze tu u HR radit poslove koje nitko neće. Na zadovoljstvo hr poslodavaca koji će glumit gazde nad njima i iživljavat se.

Max
10 mjeseci prije

To i jest svrha bricsa.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Macron je pitao šefa Južne Afrike Cyrila Ramaphosu da ga pusti na sumit BRICS-a u Johannesburgu…

”Daljnji planovi uključuju zahtjev za punopravno članstvo u BRICS-u i Šangajskoj organizaciji. Izlazak iz EU. Smanjenje dobi za odlazak u mirovinu na 30 godina i i bezbrižno nošenje žutih prsluka. Budućnost Francuske je samo u savezu s jakim i uspješnim!”

P.S.
Začuđen snalažljivosti francuskog prevrtača, Scholz se od zavisti ugrizao za usnicu… Popio duplu dozu tableta za smirenje. Za sastanak sa Annalenom. Koja hoće uvesti nove sankcije Rusiji. Neće im popravljati Leoparde..

PutlerKaput
10 mjeseci prije

Putler je bipolaran

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI