Novi ruski premijer Mišustin mora ostvariti sve oko čega se Medvedev dvoumio

Mihail Misustin
22 komentara

Umjesto Dmitrija Medvedeva, koji je podnio ostavku, na mjesto premijera je Vladimir Putin predložio glavnog poreznog stručnjaka zemlje Mihaila Mišustina. Jučer je Državna duma razmatrala i potvrdila njegovu kandidaturu. Voditelj Federalne porezne uprave zaslužan je za organiziranje rada službe prema najvišim međunarodnim standardima. Zašto je Putin odabrao političara čije ime nije bili na vrhu liste vjerojatnih kandidata za ovu poziciju?

Predsjednik Vladimir Putin smijenio je u srijedu vladu Dmitrija Medvedeva i predložio šefa Federalne porezne uprave, Mihaila Mišustina (53) za novog premijera. Putin je kandidata o svojoj odluci obavijestio tijekom njihovog radnog sastanka.

“Nakon što je dobio njegovu suglasnost, podnio je Mišustinovu kandidaturu na mjesto premijera na razmatranje u Državnoj dumi”, priopćila je tiskovna služba Kremlja.

Državna duma spremna je jučer to razmotrila i potvrdila Mišustina. Od 424 je dobio 383 glasa, a 41 zastupnik je bio suzdržan.
U svom obraćanju parlamentu uoči glasanja, Mišustin je rekao da Rusi moraju “osjetiti stvarne promjene na bolje” i da se zalaže za zadržavanje inflacije na oko 4%. Dodao je da će svi članovi njegove vlade “snositi osobnu odgovornost” za postizanje Putinovog programa gospodarskog razvoja. Putin je u srijedu rekao da je “zadovoljan” učinkom prethodne vlade, iako nisu ispunili određene zadatke.

Zamjenik predsjednika Centralnog odbora druge oporbene stranke po snazi u parlamentu, Komunističke partije, Dmitrij Novikov, rekao je uoči glasanja da stranka još mora donijeti odluku kako će glasati, ali je rekao kako vjeruje da se bivši direktor Federalne porezne uprave dokazao kao profesionalac, ali i da će strogo analizirati njegove aktivnosti na novoj dužnosti.

Ujedinjena Rusija je jednoglasno odobrila kandidaturu.

Podsjetimo, Dmitrij Medvedev je u srijedu dao ostavku, a odluka je bila motivirana time što je Putin tijekom govora u stanju nacije u parlamentu najavio izmjene ruskog ustava.

„U tom je kontekstu očito da bismo kao vlada Ruske Federacije trebali pružiti predsjedniku naše zemlje mogućnost donošenja svih potrebnih odluka, te u tim uvjetima vjerujem da bi bilo ispravno da aktualna vlada u skladu s ustavom podnese ostavku“, rekao je

Medvedev, koji će uskoro postati Putinov zamjenik u Vijeću sigurnosti Rusije.

Putin je zauzvrat izrazio “zadovoljstvo rezultatima koje je postigla” vlada Medvedeva“.

“Naravno, nije sve profunkcioniralo, ali nikad se ništa ne realizira u potpunosti”, rekao je ruski predsjednik, tražeći od ministara da izvršavaju svoje dužnosti do formiranja nove vlade.
U stručnoj zajednici se Mišustinova kandidatura smatra prilično jakom.

“Mihail Mišustin je jedan od najprofesionalnijih ljudi u vladi. Kad je započeo s radom, zapravo se zauzeo za beznadnu stvar, jer u zemlji nije bilo naplate poreza. Tada je Federalna porezna uprava uživala vrlo lošu reputaciju službe u kojoj caruje čista korupcija, nered u porezima i tako dalje. Sve to je prošlo, hvala Bogu“, rekao je za list Pogled Oleg Matvejčev, član vijeća Stručnog instituta za društvena istraživanja.

Pod Mišustinom je Federalna porezna uprava prešla na elektroničke tehnologije za praćenje plaćanja, provođenje svih vrsta provjera, ali bez upotrebe nepotrebne sile.

Pod njim su uvedeni elektronički potpisi. Što se tiče digitalizacije, ruska porezna služba je ispred svih. Ako je prije Federalna porezna uprava redovito bila povezana sa skandalima, sada se može vidjeti kako uhićuje policajce i bilo koga drugog, ali se odavno ne uhićuju porezni službenici. To je zato što je u ovoj državnoj agenciji korupcija doslovno iskorijenjena, što priznaje čak i dio liberalne opozicije.
Još jedno postignuće Federalne porezne uprave je bilo povećanje efikasnosti rada, što je omogućila pojava usluge “Jedan prozor”.

Ranije su ruski poduzetnici zavidjeli zemljama u kojima bi se nova tvrtka mogla otvoriti za nekoliko dana, ali nakon reforme Mišustina danas u Rusiji možete registrirati tvrtku za dva sata. Ovoje dobro i s pravnog i proračunskog aspekta, jer je „siva ekonomija“ pala na 25%, što odgovara razini naprednih svjetskih zemalja, dok u zemljama u razvoju na sivu ekonomiju otpada čak 70% ukupnih ekonomskih aktivnosti.

Ima i onih koji pojavu Mišustina u ulozi premijera vide kontekstu zadaća koje je Putin naveo u obraćanju o stanju nacije pred ruskim parlamentom.

Za mjere navedene u Putinovoj poruci bit će potrebne ozbiljne financijske injekcije. Glavni problem vlade Dmitrija Medvedeva bio je taj što se mnogo ministara nije slagalo s takvom količinom izdataka, dok je Putin odlučio da je vrijeme standard građana dići na još višu razinu i da je prošlo vrijeme odricanja koje je karakteriziralo 2015. Kako je Mišustin izvrstan ekonomist, Vladimir Putin je odlučio da će on koordinirati napore vlasti i Središnje banke Rusije, ali i raspolagati Nacionalnim fondom skrbi, koji se puni svake godine i trenutno ima oko 125 milijardi dolara. Kao što smo objasnili ranije, čini se da je Putin odlučio da mu ne treba „mrtvi kapital“ i to će biti uloženo u razne socijalne programe koji će istovremeno povećati gospodarske aktivnosti, a time i razinu blagostanja populacije.

Kao profesionalac, Mihail Mišustin je prilično sposoban pravovremeno jamčiti potpuno financiranje nacionalnih projekata i troškova koji su potrebni za provedbu zadaća iz Putinove poruke.

Da izbor nije bio ishitren, vidjelo se iz rada Mišustina kao direktora Federalne porezne uprave, gdje je uvijek jasno i temeljito provodio zadaće koje su mu dodijeljene.

U najtežem području odgovornosti, uspio je napraviti istinski iskorak. Uspio je pretvoriti Federalnu poreznu upravu u prilično prijateljski odjel prema građanima. Kritike upućene poreznim vlastima, su u usporedbi s početkom 2000-ih svedene na minimum.

Ruski stručnjaci se slažu da je spreman “čvrsto stajati iza svojih odluka“, ali i da je vladi potrebna čvrsta ruka, jer je samo tako moguće osigurati potpunu provedbu nacionalnih projekata.

Rektor Financijskog sveučilišta ruske vlade Mihail Eskindarov smatra da Mišustin “ima sve šanse da riješi mnoge zadaće dodijeljene rukovodstvu zemlje“.

Osim toga, novi premijer je kombinirao rad direktora Federalne porezne uprave i nadzornika Fakulteta za poreze Financijskog sveučilišta ruske vlade.

“Poznavajući ga dugi niz godina, mogu iskreno reći da je ta osoba tehnokrat koji je zainteresiran za rezultat”, rekao je Mihail Eskindarov.

„Mišustin je tehnokrat u najboljem smislu te riječi. On je moderan, inovativan i istovremeno pažljiv stručnjak, osoba koja je u uvjetima naše birokratske države stvorila jedan od najinovativnijih poreznih sustava na svijetu”, rekao je Boris Titov, povjerenik za zaštitu prava poduzetnika pri predsjedničkom uredu.

“Novi premijer Mihail Mišustin vjerojatno bolje od svih drugih poznaje stvarno stanje ruske ekonomije“, dodao je Titov.
Podsjetimo, Mihail Mišustin rođen je 3. ožujka 1966. u Moskvi. 1989. diplomirao je na Moskovskom institutu za alatne strojeve, današnjem Moskovskom državnom tehnološkom sveučilištu, a 1992. je na istom sveučilištu završio specijalizaciju.
2003. godine je na Ruskoj ekonomskoj akademiji „Plehanov“ obranio disertaciju za titulu doktora ekonomskih znanosti na temu “Mehanizam državne porezne uprave u Rusiji”.

Tijekom ’90-ih je radio je u kompaniji International Computer Club. 1998. obnašao je dužnost pomoćnika direktora Državne porezne uprave Borisa Fedorova za informacijske sustave za računovodstvo i kontrolu poreznih plaćanja.

Od kolovoza 1998. je zamjenik direktora Državne porezne uprave, a od ožujka 1999. do ožujka 2004. obnašao je dužnost zamjenika ministra za poreze. Od ožujka 2004. do prosinca 2006. Je bio direktor Federalne agencije za katastar nekretnina.

U razdoblju od 2008. do 2010. vratio se sferi privatnog, točnije investicijskog poslovanja. Bio je predsjednik tvrtke UFG Capital Partners i upravljački partner grupe društava za upravljanje imovinom, gdje je nadgledao projekte pokretanja rizičnog fonda, fondova za nekretnine, kao i razvoja poslovanja u regijama. Od 6. travnja 2010. je bio direktor Federalne porezne uprave. Na toj je funkciji zamijenio Mihaila Mokrecova.

Mišustin sudjeluje kao mentor u kadrovskom natjecanju „Vođe Rusije“. Savjetovao je pobjednike projekta, dijeleći s njima profesionalno iskustvo. Obožava hokej i član je odbora Ruske hokejaške federacije, te nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA. Ovdje su, usput, njegovi interesi slični Putinovim. Kao što je poznato, Vladimir Putin redovito ide na led i čak sudjeluje na utakmicama Noćne hokejaške lige.

Mišustina poštuju i u crkvenim krugovima. Prije šest mjeseci je „s ciljem da pomogne samostanu Uznesenja u pustinji Sarov“, novi ruski premijer odlikovan Ordenom svetog Serafima Sarovog III reda. Još jedna izvanredna podudarnost je da je na dan imenovanja za premijera, 15. siječnja, bio Dan sjećanja na svetog Serafima Sarovskog.

Što Putin želi da Mišustin ostvari u sljedeće četiri godine, dok je on predsjednik pojasnili smo u prethodnom članku o smjeni ili ostavci Medvedeva, ovisno kako se uzme. Zadaće su teške, ali ne i neizvodive, i Vladimir Putin vjeruje da će ih Mihail Mišustin uspjeti realizirati.

Putinova nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“

Ruska vlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…ocekujemo vristanje”demokratskog zapada ” …3…2..1…

Stock
4 godine prije

“Novi ruski premijer Mišustin mora ostvariti sve oko čega se Medvedev dvoumio”
Medvedev je uradio SVE sto mu je bilo receno!
Je li to bilo malo ili puno, apsolutno ne zavisi od Medvedeva.
Naslov sugerira kao da je Medvedev imao prostor za manevrisanje i pravo na svoje misljenje i donosenje odluka.

shumadinac
4 godine prije

Sada je još jasnije ali smo nameru znali i ranije – cilj je “sinhronizacija aparata”. Znamo kako izgleda Putinov radni dan, ni njegov tim sigurno nema previše vremena za opuštanje ali državni aparat je ogroman i u njemu ima mnogo “taloga”. Naglo ispiranje tog taloga na početku Putinovog vladanja bi zbog količine izazvao zapušenje kanalizacije i veliku poplavu pri čemu bi fekalije plutale svuda gde se pogleda. Ovako, talog je polako uklanjan i sada je došao neko sa šmrkom ko će to detaljno da ispere. Pravilo maksimalnih dva mandata je dobar način da se spreči samovolja i potpuna okupacija vlasti. Međutim, u praksi to za vladara znači pravljenje gomile kompromisa kako ne bi bio opstruisan od strane starog aparata – i u politici i ekonomiji, vojsci, obaveštajnim službama… Bar ceo prvi a često i do pola drugog mandata vladar (predsednik, premijer) nema potpunu autonomiju samostalnog odlučivanja (samostalno u okviru zakonskih… Čitaj više »

American_dreams
4 godine prije

Medved je trebao od slabasne i nikakve ruske ekonomije financirati iracionalne i nerealne ambicije i zahtjeve cara a da pri tome narod ne bude gladan.Logicno da u tome nije uspio.Financiranje ratova i aneksije tudjih teritorija,zaplotnjacke geopoliticke igrice i pokusaj ekspanzije iz nicega u nesto, osudjeno je u startu na propast.MISustinu mozemo samo pozeljeti visoke cijene energenata i puno srece u financiranju Potemkinovih sela i carevog novog ruha.

puf
4 godine prije

Otkad to predsjednik drzave trazi da se raspusti aktuelna i sazove nova vlada?
Otkad to premijer drzave i Vlada s njim na celu automatski poslusaju predsjednika drzave i podnesu neopozive ostavke?
Otkad to predsjednik drzave daje saglasnost za izabir novog premijera?
Otkad to predsjednik drzave ima ikakve ovlasti pri biranju i potvrdjivanju premijera i vlade kojom on predsjedava?
Otkad to da u nadeznost predsjednika drzave spada kontrola, raspustanje i sazivanje vlade i premijera na njenom celu?
Otkad to….

Diktatura vesela, tako se to zove dragi moj Logicno. Sve su ti maske spale, iako ti je trebalo oko pet godina za to.

imalijosnade
4 godine prije

neznam nista o ovm typu; djeluje mi ko pravi pravcati infobiroavac aparatčik I tajkun – daj boze da se varam.Putin je izjavio da je ovo zadnji put da on odlucuje ko ce bit premjer, navodno sljedeci put Duma same bira.stvarno ga Putin pretjerava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.