Putinova nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“ – Peta kolona Zapada u panici

Vladimir Putin - reforme
208 komentara

Danas se ruski predsjednik Vladimir Putin obratio naciji. Formalno je govorio pred oba doma ruskog parlamenta, ali je poruka bila upućena cijeloj Rusiji. Tijekom govora je vlada Dmitrija Medvedeva dala ostavku, a najavljene su i ustavne promjene.

Čini se da je Vladimir Putin odabrao trenutak za provedbu revolucije odozgo, jer će biti na vlasti dovoljno dugo da nadgleda proces ustavnih promjena i provede eventualne korekcije u točkama koje budu u zastoju. Glavna poruka govora je da je doba iluzija globalizacije gotovo i da je vrijeme za povratak u normalne nacionalne države. Kozmopoliti i “univerzalisti” će zaurlati do neba kako je ovo „povratak u apsolutizam nacionalnih država iz XIX stoljeća“, posebno liberali, ali njih u Rusiji većina ionako smatra „petom kolonom Zapada“, tako da će buka trajati neko vrijeme, a onda će se sve vratiti u normalu.

Iz govora o stanju nacije, održanom pred oba doma ruskog parlamenta, treba izdvojiti nekoliko ključnih stavki, ali prije toga spomenimo kako je ruski predsjednik posebno ogorčen zbog povijesnog revizionizma u svijetu i Rusija to neće promatrati pasivno.

Istaknuo je da je Rusija dužna štititi povijesnu istinu o pobjedi u Velikom domovinskim ratom.

„Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti svibnja u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihovog junaštva. Naše sjećanje nije samo štovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Dužni smo štititi istinu o pobjedi, jer u suprotnom, što ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?“, zapitao se ruski predsjednik.

Sada možemo prijeći na ključne promjene koje čekaju Rusiju. Prva je referendum, na kojem će se odlučivati o izmjenama i dopunama ustava Rusije.

Novi ustav će dati prioritet nacionalnom pravu nad međunarodnim. To u Rusiji de facto postoji već nekoliko godina, čak uz  odgovarajuće objašnjenje Ustavnog suda, ali sada se predlaže da se to potvrdi i de jure.

Razrješenje sudaca Ustavnog i Vrhovnog suda će se provoditi od strane Vijeća Federacije na prijedlog predsjednika.

Osnovat će se ekonomski tim vlade koji će podnositi potrebne zakone Državnoj dumi. Ovaj moćni blok će u potpunosti biti pod upravom predsjednika države.

Smjena ministara ostaje predsjednička ovlast, iako bi ovo trebalo dodatno pojasniti.

Ono što zanima ruske narode je životni standard i novi ustav će utvrditi da minimalna plaća ne može biti niža od troškova života u regiji u kojoj se isplaćuje.

Strani državljani ili oni s dozvolom boravka u Rusiji neće moći biti čelnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, članovi Vijeća Federacije, zastupnici Državne dume, premijeri, ministri, čelnici saveznih tijela, suci i tako dalje.

Pooštreni su uvjeti za predsjedničke kandidate Ruske Federacije. Ovim će se konačno ušutkati oni koji tvrde kako Rusija “živi u skladu s kolonijalnim ustavom” i prigovori kako “cijela vlada ima strano državljanstvo”.

Općenito, ovaj dio govori kako je doba iluzija globalizacije završilo i da je vrijeme za povratak u normalne okvire nacionalne države. Kozmopoliti i “univerzalisti” će puknuti od bijesa. A liberali? Koga briga. Oni ionako predstavljaju toliki broj stanovnika Ruske Federacije da jedva osvoje nekoliko mjesta u nekim općinskim vijećima, dok na saveznoj razini ne uspijevaju postići ništa.

Što se tiče promjena u raspodjeli ovlasti među raznim granama vlasti, ovdje nam još uvijek trebaju pojašnjenja stručnjaka, posebno pravnika, kao i sve vrste javnih rasprava i drugih okruglih stolova.

Poticanje gospodarstva

Ovdje se ide na uklanjanje gospodarskih entiteta za koje je dokazano da su djelovali po kaznenom zakonu koji definira “stvaranje organiziranih kriminalnih skupina”. Vrlo jaka poruka koja je upućena onima koji misle da je Kremlj zaboravio „kako su stekli prvu milijardu“. Kada se ovaj dio ozakoni, vidjet ćemo što će se dogoditi u ruskoj ekonomiji i što će isplivati na površinu, a prljavštine je zaista mnogo.

Proglašava se završetak reforme kontrolnih i revizorskih tijela, što znači da su ona dizajnirana i ustrojena onako kako je Putin zamislio i da od sada mogu provoditi zadaće onakva kakva jesu i s trenutnim sastavom, dok ne dođe vrijeme za smjenu generacija, naravno.

Iz saveznog proračuna će se vratiti dvije trećine sredstava poreznih olakšica za mala poduzeća, što će im biti dodatni poticaj za razvoj poslovanja. Istodobno će se jačati društvene i ekološke odgovornosti pri poslovanju.

Uvodi se porez za onečišćenje i otpad, ali samo za uvoznike.

Aktivnije će se provoditi odluke Središnje banke Rusije kako bi se gospodarstvu osigurao „dugoročno lakši novac“.

Višak sredstava Nacionalnog fonda skrbi, koji sada iznosi preko 124 milijarde dolara, usmjerit će se u ulaganja u gospodarstvo.

Socijalni programi

Produžit će se program „Majčinski kapital“ do kraja 2026. godine, naravno, uz mogućnost daljnjeg produženja. Ovaj program je zapravo oblik plaće za majke, a ne dječji doplatak u mizernom iznosu.

Majčinski kapital se dobiva odmah s prvorođenim djetetom i povećava se za dodatnih 150 000 rubalja.

Uvodi se pomoć siromašnima za djecu od 3 do 7 godina.

Uvode se i univerzalni besplatni topli obroci za učenike od 1. do 4. razreda i stvaranje ili modernizacija infrastrukture za provođenje ove mjere. Dodatna naknada za plaću nastavnika u školama od  5000 rublji će se osigurati iz saveznog proračuna.

Osigurat će se univerzalni pristup studentima brzom internetu.

Provest će se modernizacija više od tisuću umjetničkih škola u zemlji.

Dodatnih 550 milijardi rubalja će se osigurati za preuređenje bolnica i klinika u cijeloj zemlji.

Povećat će se broj mjesta u školama i sveučilištima i broj mjesta za brojna ključna područja. Liječnici, učitelji i inženjeri su prioritet, posebno u regijama. Studenti druge godine će biti priliku za promjenu smjera studija.

Nastavlja se provedba i razvoj programa „Rusija je zemlja mogućnosti“ u kojem je već sudjelovalo preko 3,5 milijuna ljudi.

Pružat će se veća podrška tradicionalnim vrijednostima, obitelji, majčinstvu, dat će se naglasak na razvoj regija, pristojan životni standard, stvaranje najpovoljnijeg okruženja za samoostvarenje svih stanovnika Rusije.

Iako je, naravno, Putin danas značajno zakomplicirao život svima, oni koji viču “Rusija nije socijalna država” sad će to puno teže moći tvrditi.

S tim u vezi imam se nameće nekoliko jednostavnih pitanja. Što je činio Vladimir Putin? Napravio je savršenu simbiozu tradicionalnih vrijednosti i lijevih socijalnih politika, čime je dokazao da ti termini nemaju značenje kao u XX stoljeću. Možda je Medvedev i zato raspustio vladu, jer ne uspijeva promišljati i donositi odluke izvan okvira zadanih ideologijama koje su vladale prije pedeset ili sto godina? To zasad ne znamo, ali ima nekih naznaka da je tako.

U socijalnom smislu, iako ti termini, kao što smo rekli, danas nemaju značenje kao u XX stoljeću, ako ovo u određenom smislu nije skretanje ulijevo, što je onda? Budući da je Europa razorila svoje socijalne države, čak i skandinavske zemlje, čini se da trenutno ne postoji zemlja na svijetu koja ima više stvarnih, a ne fiktivnih socijalnih programa za stanovništvo nego Rusija.

Ruska opozicija može negodovati samo na You Tubeu. Na društvenim mrežama je već počela histerija, a Twitter je eksplodirao od vrištanja “Putin je odlučio ostati predsjednik cijeli život”. U najavi promjene ustava mnogi su na društvenim mrežama vidjeli upravo to, a kako nisam specijalista za delirij ruske opozicije, završit ću s ovim.

U ekonomskom smislu Vladimir Putin državni kapitalizam prirodno pretvara u „socijalizam“, a sve to čini bez nevladinih udruga i donacija.

Ovo bi bio kratki rezime Putinova govora i najavljenih promjena u životima naroda Ruske Federacije. Uskoro ćemo objaviti stručniju analizu kako bi se to moglo odraziti na međunarodne odnose i veze Moskve s inozemnim partnerima, iako se već sad čini da tu neće biti većih promjena.

vladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
208 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Samo se nadam da je peta kolona zapada u pravu.
Kao i svaka peta kolona, valjda joj je koliko sutra smjer zacrtan-vojni sudovi, sisanje “na nulu”, polivanje katranom i posipanje perjem, te provodjenje kroz “pocasne vodove” radnog naroda!I tako dalje

Dane
4 godine prije

Radio sta hoce,ne moze mu Niko nista

nije bitno tko
4 godine prije

Mogu zapadni varvari Putinu samo da popuše kuraz……ako on lično dozvoli……..

dalmata
4 godine prije

E,pa Gospodine Presjedniče Putin,druže Vladimire,svaka ti se pozlatila.Da si živ i zdrav.Samo naprid,za Majku Rusiju,za svakog Rusa i za primjer i nadu cilom svitu.Nek,neoliberalistička gamad krepa.Poštovanje!

RoPe
4 godine prije

A jesu li maknuli ovisnost o FED-u iz ustava?

shumadinac
4 godine prije

Kako su me samo razni pljuvali kada sam pre više godina govorio da će Putin vratiti socijalizam. A ovo sada je tek početak. Naravno, neće to biti socijalizam “podobnih a nesposobnih”, biće to uređenje gde će morati da se doprinosi ali će od rada moći pristojno da se živi. Ovo je apsolutno logičan razvoj događaja, više nema potrebe za foliranjem da bi se po svaku cenu izbegao sukob sa Zapadom – čak i po cenu ne razvijanja svojih kapaciteta što je bio slučaj do sankcija. Ono što mene sada interesuje je da li će vršiti veće restruktuiranje sistema vlasti ili će ići postepeno sa promenama. Posebno me interesuje koliko dugo će zadržati višestranačje i čime će ga zameniti. Još jedan momenat je bitan. Putin je sve činio kako ne bi dao mogućnost Zapadu da vrišti kako se vraćaju u komunističku prošlost. On to radi zato što zna da više nema… Čitaj više »

Fenix
4 godine prije

Sve u svemu odlično treba mnoge ljude iz Ruskih centrala moci izbaciti. Samo nerazumijem Rusku oporbu i druge “liberale” koji su poveli pistati da Putin mjenja ustav da bi ostao trajno na vlasti kada je i on sam rekao da se vise nece kandidirati. Ono sto je jasno je da Putin i ljudi oko njega nezrele trajnu vlast nego efikasan sustav koji ce trajati i poslije njih i ovo je završni korak ka tome.

Ivo
4 godine prije

Prerano je za reći što je na stvari iza ovih poteza, to ćemo tek vidjeti kroz godinu-dvije. Bilo kako bilo, tzv. parlamentarna demokracija i višestranački sustav su se pokazali kao promašeni koncepti. Jedino za što su idealni je apsolutna korupcija i napredak psihopata. Kroz povijest se još najbolje dokazala parlamentarna monarhija, kao uređenje s dobrim balansom vlasti, i centralnom osobom koja nije podložna reizboru, i samim time nije ju u principu moguće korumpirati. Uzevši u obzir koruptivnost i gramzivost kao raširenu pojavu u ljudi, i činjenicu da je 90% svih glasača u većini država politički priglupo, te činjenicu da uvijek postoji par promila psihopata koji su u stanju izmanipulirati i okrasti onih 90%, najidealnije društveno uređenje je dobronamjerna diktatura. Za primjer iste pogledati pod Tito, Josip Broz. I Putin bi bio puno efikasniji da ima šire ovlasti, problem je samo što nemas garancije da umjesto njega neće danas sutra doći… Čitaj više »

qeiorvwqrfewirfqewrfiqewfqewrf
4 godine prije

A odgovor na poruku sa sa Suljom od Pompića uperenom prema Rsuiji i Kini Nosferatu ne komentira već prića valhala bajke…………….

American_dream
4 godine prije

Kad cujem rijec peta kolona,potjera me na wc,nema boljeg laksativa od te rijeci.Petom kolonom su balkanjerosi 90-tih proglasavali sve one koji nisu bez pogovorno izvrsavali zadatake velikih vodja,naravno sve u ime boga,domovine i nacije.Mnogo je neduznih ljudi izgubilo zivot zbog rijeci peta kolona,mnogo je imena neduznih ljudi upisano na drzavne spiskove petokolonasa za odstrel ,ako je negdje rijec peta kolona izgubila svaku smisao,onda je to na prostoru gdje obitavaju balkanjerosi.Poznavajuci balkanjerose u dusu,misljenja sam da su i u ovom slucaju peta kolona,upravo oni koji prozivaju petu kolonu, stara caka ,kad lopov vice drzte lopova.

PeroTunguz
4 godine prije

Sve dok:
1. Bankari finansiraju izgradnju stanova novcem koji ne postoji, i time dizu cijenu kvadrata u visine
2. Vlasnici automobilske industrije, dizajniraju gradove umjesto urbanista
3. Ucitelji gnjave djecu 5 dana, u vremenu kad postoji internet i youtube

nema boljitka cak i za Rusiju koja je suverena zemlja. Kad ruske obitelji budu imale 2.5 djece moci cemo da kazemo da je doslo do napretka, a to nije moguce, jer moras da imas 2 auta i jedno dijete, umjesto 3 djece i jedno ili ni jedno auto

Slavonac
4 godine prije

Od Kineskog,Ruskog i Americkog presjednika postoje velike razlike.Americki se je obogatijo u realnom sektoru,Dok druga dva politikom i pljackom.Svaki je tezak vise od jedne milijarde,o tome se nepise.Kodnas suse obogatili na privatizaciji i takozvanom domoljubju.Stare Strukture su dobro odradili poso za svoju djecu i unucad.Stara parola,zavadi pa kradi i vladaj.

Riddick
4 godine prije

Gde to piše da tako nešto planira odakle vam ta informacija.

Zax
4 godine prije

Kad je ruski car (zaboravio sam koji) 1861 ukinuo kmetstvo plemici su ga napali zbog izdaje. On im je odgovorio, bolje reforme provoditi odozgo nego da se one same provedu odozdo. O cemu se tocno ovdje radi vidjet cemo uskoro.

jbg
4 godine prije

Dobro zbori Putin govoreči o povijesnom revizionizmu. U Hrvatskoj ustaštvo diže svoju glavu, neki dan vrhovni sud Slovenije oslobadja domobrana Rupnika, Srbija več odavno četnika Mihajlovića rehabilitira. Fašizam je opet na svome maršu.
Teška vremena nas čekaju

nessy
4 godine prije

Ili sam ja sve ovo potpuno krivo razumio, a nisam, ili je ovo stvarno “revolucija od gore”. Ako se realizira pola ovoga programa, ostat ce zabiljezeno u povijesti.

fićo
4 godine prije

Kad slušate ratnog i civilnog zločinca vučića,isto bi mogli da se oduševite njegovim obećanjima koja su uvek dovoljno isturena u budućnost kao šargarepa na štapu pa ih nije moguće i uživati.Rusi su mi kulturno i svakako bliži,ali njihova oligarhija,politička i ekonomska mi je jednako odvratna kao i zapadna,ako ne i više jer običan Rus živi teško i oskudno,a oligarhija bahato i raskošno.To je zatvorena grupa odvojena od svog naroda i zato ne verujem u njihov marketing.Dovoljno je malo pogledati ruske tv kanale pa videti njihovu opsednutost zapadnim markama i stilom koji su svakako nedostupni širim slojevima.Najveća podvala je njihov sukob sa zapadom.Ništa od toga,tu su oni mlađi partner.Dovoljno je da čovek progleda i odbaci iluzije o caru Putinu i majci Rusiji.Zapad još gori.

roki
4 godine prije

Vidim ja Rusi ne mogu bez “lade” i “vodke”

slobodan
4 godine prije

naprijed, slavjani!!!

Mucke
4 godine prije

Ovdje se radi jedino o pripremi drzave za funkcioniranje u ratnim uvjetima (poucak Sulejmani) sto se moze iscitati iz njegovih izjava citajuci izmedju redova.Apropo Yubitoa ,kako se isti pokrece kad nema struje?energija vjetra,solar ili se ceka munja za ukljucenje?

Ivi.tz
4 godine prije

Zivio predsjednice moj dugo dugo.

Mozart
4 godine prije

Tzar, gospodin, domoljub, legenda. Vjera, obitelj, posao i normalna placa. Slava Rossiji. Blago rusima sa ovakvim vodjom. Amen !

Crodaemon
4 godine prije

Lol “Možda je Medvedev i zato raspustio vladu, jer ne uspijeva promišljati i donositi odluke izvan okvira zadanih ideologijama koje su vladale prije pedeset ili sto godina?” Daj Babiću skuliraj se malo

Pantsir S1
4 godine prije

Ovde je u pitanju stvaranje mehanizama, odnosno jačanje duboke države.Preciznije, da imaju mehanizme kao americka duboka država u Americi.

Kaj ti
4 godine prije

Zapadnjacke kujice na aparatima. Znaci krece ciscenje. Vec sam se vise puta pitao kako to da putin ne zajebe 5 kolone. Pripremao se teren

Mikojan
4 godine prije

I u čemu je problem da bude doživotni predsjednik ?
Ako su ljudi zadovoljni, ako sve u državi napreduje, zašto da se predsjednik mjenja svake 4-6 godina ?
I ja bi mjenjao ženu svake 4 godine ali to za mene ne bi dobro završilo.
🙂

Amazon
4 godine prije

A podrška za guzate i sisate ruskinje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI