Odnosi između Njemačke i Turske dosegli kritičnu granicu

Merkel - Erdogan
10 komentara

”Berlin treba revidirati svoju politiku prema Turskoj”, komentirajući pogoršanje odnosa između dviju država je rekao ministar vanjskih poslova Njemačke, Sigmar Gabriel.

Prema ministrovim riječima, isti stav imaju kancelarka Angela Merkel i čelnik socijaldemokrata Martin Schulz.

Konkretno, Berlin smatra da je nemoguće nastaviti pregovore s turskom stranom o Carinskoj uniji, a mogu se smanjiti u ulaganja i kreditiranja u Turskoj.

”Ne možemo savjetovati ljude da investiraju u zemlju u kojoj ne postoji sigurnost i gdje se kompanije stavljaju u isti rang s teroristima”, objasnio je ministar.

Naime, Turska je optužila neke njemačke tvrtke za podupiranja terorizma. Turska vlada je u ”popis osumnjičenih koji podupiru terorizam” uključila i njemačke tvrtke Daimler i BASF. Turske vlasti su Berlinu poslale ”crnu listu” koja uključuje 68 pojedinaca, organizacija i tvrtki.

Turska strana je navela da su navedene tvrtke davale potporu kleriku Fethullah Gülenu, kojeg Ankara smatra ključnim akterom u prošlogodišnjem pokušaju puča u Turskoj.

Njemačke vlasti su turski popis osumnjičenih tvrtki nazvale smiješnim i apsurdnim. Međutim, Daimler i BASF popis može imati vrlo neugodne posljedice, iako dokaza o njihovoj umiješanosti u propali puč i podršku terorizmu gotovo da nema, piše njemački list Die Zeit.

Sigmar Gabriel je izjavio da će uvjeti prema kojima kojoj Berlin nudi Ankari investicijske kredite i ekonomsku pomoć također biti preispitani i da Njemačka očekuje da će se Turska vratiti na ”europskim vrijednostima”.

Njemačka planira revidirati i uvjete potpore EU za pripreme Turske za prijam u Europsku uniju, iako je proces pristupanja de facto prekinut. Sigmar Gabriel je podsjetio na pritvaranje u Turskoj šest pravobranitelja, uključujući i Nijemca Petera Shtoydtnera.

Nijemac Petar Shtoydtner je nedavno uhićen u Istanbulu, a uz njega još pet boraca za ljudska prava koje su turske vlasti optužile ”za potporu terorističkoj organizaciji”.

Prije nekoliko mjeseci je na sličan način u Turskoj uhićen dopisnik njemačkog lista Die Welt, Deniz Yücel, koji je još uvijek u pritvoru.

”To je bila dobro planirana i pripremljena akcija, a optužbe protiv branitelja ljudskih prava se mogu usporediti s povlačenjem za uši”, rekao je Gabriel.

Njemački ministar vanjskih poslova je također upozorio građane na opasnost od putovanja u Tursku.

Odnosi između Njemačke i Turske se i dalje pogoršavaju, iako ima elemenata političkog pregovaranja. Bild je objavio članak u kojem navodi kako je Ankara ponudila Berlinu razmjenu zatočenog njemačkog državljanina, novinara Deniza Yücela, za dva bivša turska generala koji su osumnjičeni za sudjelovanje u pokušaju državnog udara, koji se kriju u Njemačkoj.

Navodno je razmjenu prije nekoliko tjedana predložio turski predsjednik Erdogan. Međutim, predstavnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova je rekao je ”kako Berlin ne može pristati na ovu vrstu posla”.

pogoršanje odnosa
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Kakvi hebeni nijemci…ovdje se uopće ne radi o nijemcima…od nekud sam čuo zaključak da ono što je ostalo od njemačkog naroda nakon ww2 je inferiorno a da ono što je vrijedilo je palo…bismarck se okreće u grobu kada vidi svoje nasljednika a turski sultani mogu biti ponosni na erdogana.

Ivan
6 godine prije

Kako je lijepo vidjeti kad se natovci međusobno glođu.

fulgo
6 godine prije

Evo ja sam Hrvat i katolik a navijam za Erdogena zato jer je on u pravu a Nijemci su previse bully.

Osoba C
6 godine prije

”Odnosi između Njemačke i Turske dosegli kritičnu granicu”.
Šta je tu ”kritično”? Da neće zaratiti?
Nijemci se guraju u prostor koji Turci smatraju ”svojim dvorištem”. Nastavak slijedi.

EU dismr
6 godine prije

U protekle tri godine su i Njemačka i Turska dosta promjenile svoje statuse u svijetu. Turska, od NATO poltrona postaje “svojeglava mula” koja se počela ritat’ na pogrešnu stranu. Digla je dosta prašine, stekla neke nove “prijatelje” ali i “neprijatelje”. Dali su potezi ispravni, uskoro ćemo saznati. Sviđao se nekome Erdogan ili ne, pokazao je da mu odlučnosti ne fali. Njemačka (potezi frau Merkel) je uspjela neizvedivo: -primila milion izbjeglica i izazvala nezadovoljstvo svoje javnosti ali i okruženja zbog pritiska na članice EU, da i one učine isto. Dala je auto-gol koji je izabran za gol desetljeća. Neko kaže, uvezli su na brzaka jeftinu radnu snagu, za neke je to uvoz “doktora”,”inžinjera”,i drugih “stručnjaka” ali da su uvezli problem- to je sigurno.Dobro, izvršila je nalog Velikog Brata i šta će sad ? Ostaje i jednima i drugima oprobani recept : -izabereš target i pljuješ što jače možeš, narod vidi kako… Čitaj više »

Ana
6 godine prije

Ovoj kuji propada sve unatoc svemu sto nam radi. Gazde ipak iz nekog razloga nisu zadovoljne-ili nije dovoljno uradila, ili je uradila nesto krivo. Kad bi se bar za zivota pocela raspadati!! Ona i bratija joj!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI