Sankcije SAD-a i neaktivnost EU-a ostavili su Iran s ‘vrlo malo opcija’ osim za odmazdu

Donald Trump - Theresa May
12 komentara

Zauzimanje britanskih tankera u Hormuškom tjesnacu signal je da Iranu ponestaje strpljenja, koje je zbog manjeg europskog nedjelovanja istrošeno i to više od godinu dana nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

Prije svibnja ove godine, Iran je izrazio krajnju suzdržanost unatoč američkim sankcijama i frustraciji, zbog neuspjeha Europe da nadoknadi gubitke koje su im američke sankcije prouzročile, rekao je Hamed Mousavi, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Teheranu.

Na kraju je Iranu nestalo strpljenja, ali ne prije nego što su SAD “osigurale da Iran ima vrlo malo preostalih opcija.”

“Teheran je godinu dana čekao i pridržavao se nuklearnog sporazuma “od riječi do riječi” u nadi da će Europljani doći do oblika mehanizma koji će omogućiti Iranu da zaobiđe američke sankcije”, rekao je Mousavi.

Doista, Europljani su napravili jedan takav mehanizam, INSTEX, no njegova primjena nije zaživjela kako treba. Većina Europskih tvrtki je i dalje u strahu od američke odmazde sankcijama ako krenu u trgovinu s Iranom, budući da im EU ne može pružiti odgovarajuću zaštitu.

Odbijajući se više suzdržavati, Iran želi poslati jasan signal Velikoj Britaniji, “ali posebno Amerikancima”,kako Teheran ima “sredstva i moć da odgovori na pritisak i na agresiju”. “Akcije Irana su također odgovor na gomilanje američke vojske na pragu Bliskog istoka”, rekao je Mousavi.

Iranski novinar i stručnjak za Bliski istok, Abbas Aslani, složili su se kako je povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma te “nedjelovanje Europljana” ono što je izazvalo krizu.

Sjedinjene Države mogle bi pokazati svoje vojne mišiće u Perzijskom zaljevu, ali se vjerojatno neće veseliti uplitanju u veliki rat s Iranom, osobito s približavanjem predsjedničkih izbora u SAD-u. To je zato što je Iran uvjerio SAD da to nikada neće biti kratak pobjednički rat.

“Ono što Amerikanci žele jest je kratak i brz napad na zemlju, ali Iran je osigurao putem kanala koje ima, kako neće biti brzog rata ako se Amerikanci napadnu.”

Umjesto toga, SAD bi gledale u dugu ratnu kampanju i mogli bi vidjeti kako Iran napada vojne baze i interese u regiji, vrstu neurednog ponašanja koje Trumpa može koštati reizbora.

To bi mogao biti opći rat u regiji, koji će biti vrlo krvav i skup

Iran je u petak zaplijenio dva broda pod britanskom zastavom, od kojih je jedan pušten nakon što je, kako se izvješćuje, primio upozorenje o pitanjima sigurnosti i zaštite okoliša.

Drugi brod, Stena Impero, još uvijek je u iranskom pritvoru nakon što je optužen za kršenje pomorskih prava. Iran je tvrdio da je tanker isključio uređaj za praćenje i ignorirao upozorenja prije zapljene. Velika Britanija je proglasila incident “neprihvatljivim”, ali je izrazila nadu da će ga riješiti diplomatskim kanalima.

‘Velika Britanija je imala izbor da zaustavi krizu’

To je “sigurna stvar” brodovi su zaplijenjeni u znak odmazde zbog ponašanja Velike Britanije, rekao je Kevin Afrasiabi, bivši savjetnik iranskog nuklearnog pregovaračkog tima RT-u. Afrasiabi je kazao kako vjeruje da je britanska vlada lako mogla izbjeći rasplamsavanje sukoba s Iranom. Mogla je osloboditi iranski naftni tanker koji je zaplijenjen prije dva tjedna, čime se „glupo ubacila u krizu između Irana i Washingtona“.

Umjesto da okonča krizu, Ujedinjeno Kraljevstvo “odlučilo je nastaviti smirivati ratnike iz Washingtona pomažući ilegalni embargo na naftu nametnut Iranu jednostrano od strane SAD-a” i militarizirajući zaljev.

Ranije ovog tjedna otkriveno je kako će treći veliki ratni brod Velike Britanije krenuti za Perzijski zaljev sredinom rujna. Već postoji jedan ratni brod Velike Britanije, koji je stalno smješten na plovnom putu, a drugi trenutno plovi prema Zaljevu kako bi ga oslobodio.

London “misli da može samo nekažnjeno gaziti prava zemalja trećeg svijeta i očekivati da druga strana legne i umre”, rekao je Afrasiabi, “ali to se neće dogoditi s Iranom, s druge strane ako Velika Britanija napravi korak unazad i oslobodi tanker, bivši savjetnik vjeruje da će Iran uzvratiti”.

Hormuški tjesnacpogoršanje odnosaZaplijena broda
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Njonjo
4 godine prije

Ako?

samo tako
4 godine prije

I Iranu je jasno da je INSTEX mrtvorođenče, jalovi pokušaj zavaravanja od strane nemočnih, licemjernih vazala.
A pirati u službi Njezinog Veličanstva teško da moči isplatiti najbogatijoj obitelji svijeta pripadajuči dio.

burt
4 godine prije

IRGC su krenuli u opasnu igru jer se zna što je Velika Britanija, 300 godina spletki i zavjera, napoleonski ratovi, prvi svjetski rat, drugi svjetski rat, Anglo-Sovjetska invazija Irana, iskrcavanje u Normandiji, IRGC pokušava uzvratiti Britancima istom mjerom, prvo su neki dan oteli UAE tanker pod izlikom da šverca naftu a sada i britanski tanker pod izlikom da su se sudarili s iranskom ribaricom, sve su to prozirni razlozi jer Khamenei i IRGC hoće pokazati da su oni šefovi u Perzijskom zaljevu i da mogu odigrati ulogu globalne sile sa nametanjem teokratskog sistema ali ako Hunt, Johnson, Theresa May, Salman zakuhaju situaciju a već su je počeli kuhati sigurno se u konačnici može očekivati da će se pokrenut mjere kaznene ekspedicije protiv IRGC efektiva da im se osvete za sva poniženja od 1979 do danas i spriječe apokaliptičke planove iz Homeinijevog manifesta

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Jednostrane sankcije, embargo, financijski terorizam, miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje, ponašanje protivno međunarodnom pravu….. Sve je to rat.
Protiv jedne zemlje se vodi pravi rat, samo što ga se tako ne naziva.
A ta zemlja bi trebala činiti…….. što?
P.S.
Usput…..
Njemačka i Francuska pozvale su Veliku Britaniju da oslobodi iranski tanker…….. ili su pozvali Iran da oslobodi britanski tanker……….
Kako je to sve zanimljivo…… Sloboda, prava, demokracija, bla bla, truć, ser, kak………
Vrag je to, kad netko ima muda, pa perjanice zapadne civilizacije dovede u poziciju da se razgolite do kraja…..
Kao dekadentni talog ljudske civilizacije…… ogrezao u incestu, svih vrsta.

Lucija
4 godine prije

Britanska vlada, po mišljenju Iranaca, se “„glupo ubacila u krizu između Irana i Washingtona“.”
Nema tu greške. Ne poznaju oni taj trokut: Britanija (podsjećam ya su inicirali stvaranje natoa i Izraela), Usa, Izrael.
Drugo, reklo bi se da tamo ne da samo postoje dvije struje, umjerena (vidjeli smo jučer članak gdje Iran govori o pregovorima), i radikalna; nego i djeluju odvojeno, hop, tanker.

Max
4 godine prije

Ako dođe do rata Iran će se snažno braniti zato ga se pokušava oslabiiti ovakvim metodama zaplijena brodova sankcije optužbe i slično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI