fbpx

Smetnja u Hormuškom tjesnacu bila bi najveći „crni labud“ na tržištu nafte kakvog svijet nije vidio godinama

crni labud

Rastuće neprijateljstvo između Sjedinjenih Država i Irana izazvalo je zabrinutost zbog mogućnosti poremećaja ključnog pomorskog puta u zaljevskoj regiji, što bi moglo povući posljedice za globalna naftna tržišta.

Prema analitičaru Daveu Ernsbergeru iz S&P Global-a, svaki poremećaj, onoga što je vjerojatno najvažnije mjesto na Bliskom istoku, mogao bi postati najveći “crni labud” na naftnom tržištu.

Ernsberger, vodeći svjetski upravitelj cijena roba, rekao je CNBC-u da je “tržište izuzetno izloženo bilo kakvim poremećajima brodskog prometa u Hormuškom tjesnacu.”

Najznačajnija svjetska naftna točka, Hormuški tjesnac je ulaz gotovo trećine sve sirove nafte i ostalih naftnih derivata koje prevoze tankeri.

Prema podacima američke Uprave za informiranje o energiji, u 2018. godini oko 21 milijun barela nafte dnevno se prevozilo ovim plovnim putem.

“Kad bismo vidjeli temperaturne promjene i netko počeo ometati ovaj promet, to bi bio takav događaj koji bi poslao tržišta u paniku kakvu nismo vidjeli 10 ili 15 godina”, rekao je Ernsberger.

Na pitanje što bi bio najveći „crni labud“ na tržištu nafte, analitičar je rekao: „Bez sumnje, svatko ima na umu jedno. Događaj crnog labuda odnosi se na rijetku i nepredvidivu pojavu koja ima ozbiljne posljedice za financijska tržišta.“

“To postalo vidljivo ovaj tjedan, što znači kako će tržišta u ostatku godine biti u strahu od događaja crnih labudova”, upozorio je Ernsberger.

“Međutim, svi znaju da je to ranjiva točka, ranjivo mjesto koje bi se u ovakvom političkom okruženju zaista moglo iskoristiti”, dodao je.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Iran je pokazao ono cemu se zapad smijao tako da sada ameri moraju 10 puta razmisliti pa onda uraditi a ove pudlice koje kao kontrolisu u hormuskom tjesnacu predstavljaju zivo meso na raznju …

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Svaki bili labud koji se okupa u sirovoj nafti postaje crni labud . . . okay, zajebanciju na stranu, veliki nuklearni rat možda i nije izgledan, ali ako se međusobno počmu topit ULCC tankeri, oni od 500000 tona, šta nije nevjerojatno, onda neće bit dobro ni po prirodu ni po društvo.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ili neko ima velike zalihe nafte pa želi to prodati dok tzv. “kriza traje”

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Narandžasti labud je nas*ao najviše go*ana po planetu.🤮💩🤬

opet ja
Gost
opet ja
8 mjeseci prije

Meni sve ovo izgleda kao dogovor Trampa i iranskih vođa. Sve je nekako naivno, uključujući tu i navodnu likvidaciju iranskog top gnerala, pa onda gađanje dve baze sa upozorenjem nekoliko sati unapred, pa nikakav odgovor SAD sem pretnje sankcijama, a na kraju nikakva reakcija zalivskih kraljevina koje su glavni neprijatelji Irana. Ceo dogovor nekako napravljen da bi se Tramp izvukao sa bliskog istoka. Šta vi mislite?

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Pa kolega opet ja mislim da nije bilo baš tako ali možda ste i u pravu 3 vam stvari idu u prilog sve zbilo brzo lako i bez žrtava na američkoj strani

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
8 mjeseci prije

CNBC, jos jedna u nisu tvornica lazi i obmana.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Dugo na to upozoravam u svojim komentarima potencijalnog američko Iranskog sukoba

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x