Rohani i Putin se  složili oko nuklearnog sporazuma i mirovnog plana za Hormuz

Hassan Rouhani Vladimir Putin
7 komentara

Jučer su se u glavnom gradu Armenije, Erevanu, sastali iranski predsjednik Hassan Rohani i ruski predsjednik Vladimir Putin. Teheran kaže da se sigurnost u Perzijskom zaljevu, Omanskom moru i Hormuškom tjesnacu može uspostaviti samo suradnjom između regionalnih zemalja.

Govoreći na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, na marginama samita Euroazijske ekonomske unije u Erevanu, iranski predsjednik Hassan Rohani opisao je uspostavljanje mira i sigurnost u regiji, uz slobodu plovidbe i sigurnosti brodova u strateškom Hormuškom tjesnacu, kao dio politike Teherana zasnovane na načelima međunarodnog prava.

Iranski predsjednik ponovio je da je nuklearni sporazum “učinkovit” i “uspješan” model multilateralne diplomacije za rješavanje međunarodnih problema. Rohani je također naglasio da uspjeh nuklearnog sporazuma, kojeg su 2015. potpisali SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka, a Washington se naknadno povukao, ovisi o potpunoj usklađenosti ostalih potpisnika, nazivajući ulogu Moskve “vrlo važnom”.

U svojim se izjavama Rohani pozvao na “Hormušku mirovnu inicijativu”, rekavši da je iranska mjera namijenjena promicanju mira, stabilnosti, prosperiteta, međusobnog razumijevanja, kao i srdačnih veza između svih naroda regije.

„Ovaj plan pozdravlja nekoliko područja suradnje, uključujući kolektivnu energetsku sigurnost, slobodu plovidbe i slobodan transport sirove nafte između obalnih zemalja Hormuškog tjesnaca i transregionalnih država”, dodao je Rohani.

Iran je ranije ponudio formiranje “Koalicije nade” zemalja Perzijskog zaljeva, ali je inicijativu odbila Saudijska Arabija.

Prijedlog iranskog predsjednika došao je u vrijeme kada je područje Perzijskog zaljeva epicentar eskalacije napetosti, posebno nakon što su Sjedinjene Države, pod izgovorom „zaštite slobodne plovidbe i zaštite od akcija Irana“, iako bez uspjeha, pokušavale stvoriti pomorsku misiju na tom području.

Putin je zauzvrat potvrdio potporu Moskve nuklearnom sporazumu i izjavio da Rusija čini sve što je moguće kako bi ostali potpisnici ugovora u potpunosti ispunili svoje obveze.

Nakon što su SAD napustile nuklearni sporazum, Iran je čekao godinu dana prije nego što je poduzeo akcije, čime je ostalim potpisnicima sporazuma dao mogućnost da ga spase. No, budući da Europa nije poduzela praktične mjere, Iran je u svibnju odlučio postupiti uzajamno i u skladu s člancima 26 i 36 ugovora je postupno smanjio neke svoje obveze, čime želi natjerati svoje europske partnere na preuzimanje svojih obveza.

Naime, Iran je do sada poduzeo tri koraka za smanjenje svojih nuklearnih obveza. Prvo, obustavio je prodaju obogaćenog urana i viška teške vode, kako je utvrđeno ugovorom, a drugo,  povećao je obogaćivanje urana iznad razine dogovorene sporazumom, to jest 3,67%.

Ranije je Teheran naveo kako će uskoro s Rusijom provesti zajedničke pomorske vježbe u Indijskom oceanu, a manevrima bi se trebala pridružiti i Kina. Ovo je dio odgovora na pokušaje Washingtona da uspostave nadzor nad Hormuškim tjesnacom i dominira međunarodnim vodama Indijskog oceana.

Slučajno, odmah nakon susreta Putina i Rohanija u Erevanu, dio ruske Baltičke flote je napustio Baltijsk i uputio se na dugi put prema Indijskom oceanu, rekao je novinarima kapetan prvog ranga Roman Martov, načelnik odjela za tisak Baltičke flote.

“Odred brodova koji se sastoji od patrolnog broda „Jaroslav Mudri“, pomorskog tegljača „Viktor Konecki“ i tankera „Jelnija“ krenuo je u dugo putovanje u skladu s planom međunarodnih aktivnosti ruskog ministarstva obrane ove godine. Brodovi su opremljeni protuterorističkim skupinama iz sastava Baltičkog korpusa marinaca”, rekao je Martov.

Napomenuo je da će tijekom kampanje odred ratnih brodova Baltičke flote prvi put sudjelovati u pomorskom dijelu rusko-indijskih vježbe „Indra-2019.“, koje će se održati od 10. do 19. prosinca u Indijskom oceanu. Vježbe s Iranom i vojnu suradnju s iranskim kolegama nije spominjao, ali prešutni diplomatski jezik  istovremeni polazak brodova Baltičke flote u Indijski ocean na dan susreta Putina s Rohanijem govori kako bi ruska flota tamo mogla provesti i druge manevre, ne samo one najavljene s u Indijom.

Hormuški tjesnacNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arapska Liga
4 godine prije

Arapska liga za mir, sigurnost i stabilnost

tihobl
4 godine prije

Ocekivao sam clanak o samitu u Jermeniji, a ne o putinovim sastancima sa margina skupa.

Jack
4 godine prije

Iako je to ovoj dvojici mrsko, u svoje planove bi trebali uključiti i Ameriku jer ovako, kako oni to sad rade, možemo to nazvati računom bez krčmara, koji druga strana neće priznati!

Tbilisi
4 godine prije

Trla baba lan da joj prođe dan.

Max
4 godine prije

Mudri potezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI