Iran kaže da je sposoban da napravi nuklearnu bombu

Iran
12 komentara

Iran je tehnički sposoban da proizvede nuklearnu bombu, ali nikakva politička odluka o takvoj opciji nije donesena, rekao je Kamal Harrazi, viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneija.

“Za nekoliko dana uspjeli smo obogatiti uranijum do 60 posto i lako možemo proizvesti 90 posto obogaćenog uranijuma”, rekao je Harrazi za Al Jazeeru u nedjelju.

Iran ima tehnička sredstva za proizvodnju nuklearne bombe, ali Iran nije doneo odluku da je napravi.

Ovo otkriće dolazi ubrzo nakon što je američki predsjednik Joe Biden obećao da će Washington učiniti sve da spriječi Teheran da dobije nuklearno oružje. Obećanje je dato tokom Bidenove posjete Izraelu ranije ove sedmice, kada su američki predsjednik i izraelski premijer Yair Lapid potpisali zajedničku deklaraciju o nastavku strateškog partnerstva između dvije zemlje. Između ostalog, Washington je obećao “nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje”, potvrđujući da je “spreman koristiti sve elemente svoje nacionalne moći da osigura taj ishod”, navodi se u deklaraciji.

Iako je Iran dugo tvrdio da nikada nije pokušavao razviti nuklearno oružje, zemlja je pojačala svoje nuklearne aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Postepeno širenje nuklearnog programa uslijedilo je nakon poteza tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz 2018. da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Od tada se značajan sporazum, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), zapravo raspao, a Washington je ponovo uveo stare sankcije i ubacio nove Teheranu. Iran je, zauzvrat, postepeno suspendovao svoje obaveze u okviru JCPOA, instalirajući novu opremu za obogaćivanje uranijuma i povećavajući proizvodnju radioaktivnog materijala.

Napori da se oživi sporazum do sada nisu dali rezultat, a SAD i Iran su u više navrata krivili za nedostatak napretka. Teheran tvrdi da je odgovornost Washingtona da se vrati prvobitnom sporazumu i u potpunosti ukine sankcije, dok američki zvaničnici tvrde da Iran postavlja nove zahtjeve tokom pregovora o JCPOA.

iranNuklearni sporazumNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Iran je to kadar učiniti i učinit će kad to bude potrebno.

404
1 godina prije

Iran verovatno več ima atomsko oružje. Ako su Iranci nešto sposobni uraditi, to Iranci i urade. Ova izjava je samo opomena za USA i njihove zapadne sluge u stilu, ne možete nam ništa, mi smo svoju batinu več pripremili. A vi kako hočete….

nepoželjni
1 godina prije

Atomsku Bombu može napraviti svako tko stvori materijalne, tehničke i tehnološke mogućnosti ali mora posjedovati dozvolu od Vlasnika Zemlje.

Kako vidimo, Sj.Koreja ima atomsku bombu, što nikako ne znači da je ona naprednija u nuklearnim znanjima i sposobnostima od Irana ali nedvojbeno ukazuje na milost Bogova.

(rekao bi da Bogovi ili netko iz njihove obitelji, ima rezidenciju na području Sj. Koreje i odabrano Sj. Korejsko rukovodstvo uživa posebne privilegije;)

hiber
1 godina prije

Sto da rade? Mogu trampiti jednog Sotonu za 300 šehida. Putler je ionako kaput.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI