Iran odbacuje ponudu EU i SAD za održavanje direktnih razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine

Mohammad Javad Zarif
69 komentara

Iran neće učestvovati na neformalnom sastanku sa EU i SAD o načinima za obnavljanje nuklearnog sporazuma, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova, pozivajući se na nedavne američke akcije. Rečeno je da se sankcije moraju prvo ukinuti prije nego što započnu bilo kakvi pregovori.

„S obzirom na nedavne akcije i izjave SAD i tri evropske sile, Iran ne smatra da je vrijeme za održavanje neformalnog sastanka sa tim zemljama, koji je predložio šef spoljne politike EU“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzadeh, citiran od lokalnih medija.

U nedjelju su dvojica zapadnih diplomata izjavila za Wall Street Journal da je Iran odbio poziv za direktne razgovore narednih dana.

Ministar spoljnih poslova EU Josep Borrell pozvao je prošle nedjelje na zajedničke napore svih strana za ponovno oživljavanje sporazuma o prekretnici. „Ovo je prilika koju ne možemo propustiti“, rekao je Borrell, misleći na izrečeni interes administracije američkog predsjednika Joea Bidena da vrati SAD u igru.

Međutim, Washington insistira da se sankcije mogu ukinuti tek nakon što se Iran vrati u potpunosti u sklad sa takozvanim Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA). Međutim, Iran insistira da kaznene mjere koje je bivši američki predsjednik Donald Trump ponovo primjenio i proširio prvo moraju biti uklonjene prije nego što se  Iran pridruži sporazumu.

Iran je 2018. godine ponovo počeo da obogaćuje uranijum nakon što se Trump jednostrano povukao iz JCPOA, koji je odbacio kao „najgori dogovor ikad“, i obnovio ograničenja za Teheran.

euiranNuklearni sporazumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack
3 godine prije

Polako, doće oni i jesti Amerima iz ruke!!

3 godine prije zadnji put uredio Jack
Jack
3 godine prije

Ako Američke sankcije potraju, Iranci će se naći u velikim problemima. Vidimo, da Biden nimalo nije promijenio Trampovu politiku i metode!

3 godine prije zadnji put uredio Jack
eks
3 godine prije

USA i EU psihopate pokušavaju da uklone Rusiju i Kinu iz svih medjunarodnih sporazuma, dogovora i institucija od medjunarodnog značaja. To je suština američke ponude Iranu.

SULE
3 godine prije

Nema tu dogovora ovo je prazna diplomacija bez učesnika jedino se pripremaju za rat koji slijedi-nema više odgoda svi rokovi su prosli

Tupko Glupko
3 godine prije

Ovaj Borrell je čista katastrofa, sve bi on sankcionirao, potkapacitirani EU aparatčik.
Samo mu pete vire koliko se uvlači izuzetnima.
A Iranu mogu puvat’ nakon Trumpovih jednostranih sankcija – neće taj stari Sporazum više nikada biti isti, nii će Iran više ikada pristati na isti.
Morat će ići modifikacije u iransku korist.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
shumadinac
3 godine prije

Američka ponuda je obična farsa – to zna i Iran ali i EU. Ta farsa ima za cilj da se Iran dodatno demonizuje i prikaže kao faktor opasnosti “koji mora da se neutrališe”.
Ne postavlja se pitanje hoće li već kad će. Mislim da se ne radi o tome da li je Tramp hteo već da li je mogao – Bajden i hoće i može.

Max
3 godine prije

Ovo je neozbiljna ponuda i kako sam najavio Iran na to neće pristati.

Antiglobalist
3 godine prije

Šestokrake lopine i prevaranti bi htjeli novi odnosno stari modificirani sporazum,koji bi imao veze i sa iranskim balističkim programom.Htjeli bi razoružati Iran.Tako nešto ne dolazi u obzir.Iza Irana stoje Rusija i Kina.ne direktno,ali indirektno.Iranski zračni prostor je uvezan sa ruskim radarskim sustavom Voronjež,koji sve vidi pa i one smiješne tobože nevidljive lovce F-35,kakve žele uvaliti Hrvatskoj,umjesto novih F-16.To smeće od F-35 je kanta sa kojom se npr. ruski SU-35 igra mačke i miša.Da ne govorim da Ameri u Siriji uopće nisu uspjeli registrirati SU-57 dok je izvodio operativne akcije.Isti taj radarski sustav Voronjež je nakon eliminacije iranskog generala Soilemanija i iranske odmazde na američku bazu u Iraku registrirao 6 “nevidljivih” kanti F-35 pred iranskim zračnim prostorom.Iranci su im točno rekli pozicije i poručili da ih maknu prije nego budu srušeni.

3 godine prije zadnji put uredio Antiglobalist
ledeno doba
3 godine prije

“Iran”… odnosno njegova vladajuća garda… pa oni su sretni, što su je izgubio Trump, i što su sada dobili Rokefelervog mandžurijskog kandidat Bajdena..
sada će moći nastaviti onaj sporazum, koji su 2015. bili napravili sa Obamom, po kojemu je Iran faktički pokleknuo i dopustio da se odrekne svog atomskog programa, i da mu gazda zauzvrat baci koji šareni bombončić u obliki ukidanja sankcija… A sa mogućim ukidanjem sankcija i eventualnim “otvaranjem” Irana, zna se što dolazi… “demokracija”…Sorosevi NGO-ovi, Rokefelerove banke itd..
I inače i “nezavisni” Iran sudjeluje u plandemiji i želi pocjepati stanovništvo
nikomu više ne vjerujem ništa–

Antiglobalist
3 godine prije

Godina 2010.Podaci izvedeni iz UN izvještaja. Procijenjuje se da je Iran do sada smaknuo tisuće narkodilera (22), dok u iranskim zatvorima leži još 68.000 njih, zajedno s 32.000 ovisnika (23). Iran se u svijetu ističe po daleko najvećim zaplijenama heroina (čak 84% ukupnih svjetskih zaplijena (24)), za što ga je pohvalio i UN-ov glavni tajnik Ureda za droge i kriminal – Antonio Maria Costa (25). Costa navodi kako je iranska policija koja radi za suzbijanju narkotika „među najboljima u svijetu“, te kako je Iran uložio milijarde dolara da izgradi fortifikacije od čak 1000 km prema granicama s Afganistanom i Pakistanom, koje uključuju rovove, betonske zidove, bodljikave žice, minska polja, stražarnice, itd. Uz navedene barijere Iran je razvrstao i desetke tisuća vojnika koji vode pravi rat s krijumčarima droge; u zadnjih nekoliko godina poginulo je 3.700 iranskih vojnika, dok je još 12.000 ranjeno (26). Prema izvješću američkog State Departmenta, maleni Izrael… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Antiglobalist
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI