Iranski ministar vanjskih poslova otkrio nuklearne ‘signale’ iz SAD-a

Nuklearni sporazum-Iran i SAD
40 komentara

SAD je signalizirao da je spreman surađivati s Teheranom u cilju oživljavanja prekretničkog nuklearnog sporazuma iz 2015., rekao je u nedjelju iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, ističući da svako rješenje mora poštivati “crvene linije” Islamske Republike.

Govoreći za TV mrežu Al-Alam, Abdollahian je rekao da je irački ministar vanjskih poslova Fouad Hossein, koji se nedavno vratio s putovanja u Washington, “prenio poruku da je američka strana spremna sklopiti sporazum” o iranskom nuklearnom sporazumu.

“Uvijek smo pozdravljali put diplomacije i pregovora. Jesmo i nismo se distancirali od pregovora”, rekao je ministar.

Abdollahian je dalje rekao da je Teheran spreman raditi na postizanju sporazuma temeljenog na rezultatima maratonskih pregovora u Beču za oživljavanje sporazuma iz 2015., kao i posredničkih kontakata između Irana i SAD-a.

“Pretpostavljam da ako se američka strana ponaša realno u okviru poruke koju je poslala i ne ponavlja prethodne licemjerne medijske izjave, nećemo biti daleko od dogovora”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova, napomenuvši da je američki strana koja je uopće odstupila od svojih obveza iz sporazuma.

Sporazum, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), potpisali su Iran, Kina, Rusija, SAD, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU 2015. godine. Njime se nastojalo postaviti oštra ograničenja na nuklearnu energiju Teherana program u zamjenu za ukidanje sankcija. Međutim, 2018. godine SAD se jednostrano povukao iz sporazuma, a tadašnji predsjednik Donald Trump opisao je sporazum kao manjkav.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena opetovano je rekla da je spremna surađivati s Iranom po tom pitanju. Potom su u travnju 2021. u austrijskoj prijestolnici započeli pregovori o oživljavanju sporazuma, koji su rezultirali kovanjem takozvanog “konačnog” nacrta teksta sporazuma u kolovozu 2022.

Od tada su pregovori, međutim, u zastoju, a Washington ne želi ukinuti sve antiiranske sankcije i odbija dati jamstva da više neće izaći iz sporazuma.

Ranije ovog mjeseca, SAD je također uveo nove sankcije iranskoj naftnoj industriji, ciljajući na subjekte koji su nastojali zaobići ograničenja koja su već bila na snazi. Teheransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je taj potez, prikazujući ga kao dodatni dokaz “neprijateljstva i licemjerja” prema nuklearnom sporazumu.

iranNuklearni sporazumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

svi znamo da je to samo otezanje za ono sto su zamislili Iranu ,jer im ne odgovara da se Iran prikloni Rusiji , pa bi sad razmisljali o sporazumu ,, ali nista konkretno ili obavezujuce … stara prica manipuliranja

Max
1 godina prije

Iran je izvukao pobjedu.

tihobl
1 godina prije

Pretekli su ih u hiperosnicima pa sad ameri cvile, kao sto cvile pred drugom Kimom.

tihobl
1 godina prije

Juce je NATO napao Bjelorusiju dronovima. Danas je uslijedio reciprocan odgovor po Kijevu sa sjevera.

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака – Битка за Артјомовск (27.02.23) – Богдановка (jutrosnji izvjestaj):

Судећи по оперативним информацијама, током ноћи ситуација за Оружане снаге Украјине северно од Артјомовска се још погоршала.

Користећи маглу која је прекрила то подручје, Вагнеровци су напредовали ка Богдановки и могуће је да ће борбе за ово насеље почети данас. Чекамо званичну потврду.

П.С. У међувремену је Зеленски сменио генерал-мајора Едуарда Москаљова са места команданта Операције здружених снага. Зашто ли све ово? Вероватно му се презиме није допало.

tihobl
1 godina prije

Хилари Клинтон  апелује:

„Они који су блиски Путину, који комуницирају са њим, који седе за његовим 12-метарским столом када издаје чудна наређења, треба да делују! Делујте у име Русије! Морају да га зауставе.

Надам се да ће људи који су му довољно блиски, који виде његово сумануто понашање, моћи да га спрече од акција које су трагичне не само за Украјину, већ и за Русију.

FT je objavio veliki clanak u kome porucje rusima: ubijte Putina i sve cemo vam oprostiti (nekad su nacisti zasipali letcima crvenoarmejce u kome su ih pozivali da ubiju Staljina i sve ce im oprostiti).

tihobl
1 godina prije

Шеф Комитета за спољне послове Врховне раде Украјине Олександр Мережко затражио је увођење санкција Индији и Кини због куповине руских нафтних деривата.

A Zelenski prijeti Kini da ce dobiti ukrajinski odgovor kao i Iran ako pocne da naoruzava Rusiju.

tihobl
1 godina prije

Државна дума је увела предлог закона о забрани ширења ”child-free“ пропаганде деци и младима.

Напомена: то је пропагирање идеје, да не треба да се имају деца. Ова идеја се на западу увелико промовише, жене се позивају да не буду ”инкубатори” итд.

У објашњењу документа се наводи да у тренутним условима пропаганда намерног живота без деце доводи ерозије традиционалних вредносних оријентација.

tihobl
1 godina prije

Јевгениј Пригожин је рекао да су у украјинској војсци широко распрострањене психотропне супстанце које смањују страх или повећавају активност.

ㅤЈедан од украјинских заробљеника рекао је да лекари у јединицама, пре одласка на борбени задатак или на дужност, дају војницима лекове који отупљују умор и осећај глади.

tihobl
1 godina prije

Арестович је напустио Украјину

Како је постало познато, Арестович је отишао у Рим због неке „хуманитарне мисије“.

Требало је да се врати пре 4 дана, али и даље остаје у Италији. Важно је напоменути да су Украјинци огорчени због ове вести. Они су огорчени што обичним људима није дозвољено да напусте земљу. Такође, многи су збуњени зашто Арестович никада није посетио линију фронта током године рата.

tihobl
1 godina prije

Руски војни дописници јављају да су велике украјинске снаге биле под ватром у области Богдановке и Григоровке, 15 км западно од Артјомовска (Бахмут).
Тешка артиљерија ради на објектима концентрације украјинских формација.

Ova dva mjesta cuvaju Casov Jar sa istoka i sjeveroistoka i tu su smjestene tri jake brigade, azovci i bahmutovska artiljerija. Kao sto sam prije dva dana pisao rusi idu da u sirem luku opkole i Bahmut i Casov Jar istovremeno i naprave dugacki kotlic kao sto je bio u Sjeverodonjecku. A to im je osnova za probijanje rezervne linije odbrane Slavljansk- Kramatorsk- Kostantinovka- Toreck.

tihobl
1 godina prije

Виз ер је саопштио да је, из безбедносних разлога, одлучио да обустави све летове за Кишињев од 14. марта.

Izgleda da su dobili dojavu.

tihobl
1 godina prije

Ситуација око Придњестровља 27.02.2023

Укр. формације су распоређене дуж територије са ПМР-ом и поставиле шаторске кампове за јединице. Налазе се 40 километара од Колбасне

Први пут последњих месеци, сателитска констелација земаља НАТО-а снимила је објекте руске војске у Дубосарима, Красној Горки и Владимировки у Придњестровљу. Снимљено је 8 фотографија.

Северно од Колбасне делују извиђачке групе страних плаћеника, углавном из земаља енглеског говорног подручја.

Све више укр. формација се довлачи на границу са ПМР-ом..

У овом тренутку не постоје предуслови за делимичну деескалацију. Укр. команда, под притиском страних влада припрема војну операцију у ПМР.

У исто време, органи информационих и психолошких операција Украјине спроводе масовну дезинформацију становништва ПМР-а у локалним четовима.

Разлог за напад је прилика да се једном заувек ослободимо руског контингента у Придњестровљу и да успут решимо питање глади граната – складишта у Колбасни имају залихе муниције за наоружавање совјетских модела.

tihobl
1 godina prije

 „Ситуација је толико компликована да немамо времена ни да пребројимо гранатирање. Непријатељ је целу ноћ гранатирао положаје украјинских оружаних снага у граду и околини. Украјинска управа Авдивке – Барабаш

Током дана одвија се на десетине јуришних акција од стране Оружаних снага РФ, додао је он.
“Непријатељ не залази у индустријску зону испред, не може да пробије индустријску зону. Са југа и севера града непријатељ покушава да развије тактику да опколи град.”

Rusi i ne pokusavaju da napraduju kroz sam grad. Puskaraju na glavnom pravcu dok napreduju okolo. Vec su stigli do Nju Jorka i cim padnu dva sela Avdejevka je opkoljena sa sjevera, ali istovremeno se rusima pruza mogucnost da u Nju Jork udju sa ledja (sa zapada). Osam linija rovova okrenutih istoku nece im puno vrijediti, jer svim betoniranim zemunicama i bunkerima vrata su okrenuta zapadu.

tihobl
1 godina prije

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да белоруска војна индустрија завршава развој сопствене противваздухопловне ракете за нови ПВО систем

tihobl
1 godina prije

Саветник шефа канцеларије Зеленског Подољак:

,,Оружаним снагама Украјине сада треба оружје, оружје и још оружја. Много оружја. Много смртоносног оружја дугог домета. Ракете, гранате, дронови, авијација, јуришна, пре свега оклопна возила – то је то! Украјина ће наставити да се бори јер је у питању наставак постојања. А онда ти треба оружје. За уништавање милион руских војника потребно је, на пример, 500.000 граната калибра 155-мм. За нас број мобилисаних није питање. Ако желимо да победимо, да победимо у току непријатељстава, то је питање прецизног оружја које имамо. А то су специфични артиљеријски системи, то су специфични вишецевни системи, специфичне ракете дугог домета, укључујући и за нас већ легендарне ракете дугог домета за ХИМАРС. Јер ће дозволити да се ова условно милионска руска војска уништи тамо где тек почињу да облаче панталоне.”

tihobl
1 godina prije

Украјински извор:

Наш извор у канцеларији председника Зеленскогје рекао да је Канцеларија председника предала МI6 планове украјинског Генералштаба за војну операцију против Придњестровља.

 Британија мора да убеди председницу Молдавије и постигне прећутни пристанак на војну операцију Оружаних снага Украјине у Придњестровљу, што ће нам омогућити да попунимо залихе муниције за совјетску опрему.

Два километра од границе са Украјином, на територији ПМР-а, налази се највеће складиште муниције у Европи. Налази се у селу Колбасна. Овај арсенал чува оперативна група руских трупа (ОГРФ), стационирана у Придњестровљу, као и локална војска.

Количина муниције из складишта у Придњестровљу ће, према мишљењу једног броја стручњака, бити довољна за неколико година рата.

tihobl
1 godina prije

Русија и УАЕ представили концепт беспилотног јуришног хеликоптера „Феном“

Fenom je zanimljiv koncept sa dobrim karakteristikama. Valja se sjetiti da je Pancir nastao kao osnovu narudzbine iz Emirata.

tihobl
1 godina prije

I veceras rade geranji po Dnjepetrovsku.
SBU (filijala MI6) napravila je gresku sto je dronovima napala Minsk kad je potvrdjena lukasenkova posjeta Pekingu. Brko nije mekog srca da prasta kao rusi, vracace im dugo sve dok im ne prisjedne avantura u koju su se upustili.

tihobl
1 godina prije

Пољска гради војну базу на територији Украјине

Објекат ће бити изграђен у Волинској области. Де факто, Варшава отворено уводи своје трупе у Западну Украјину.

tihobl
1 godina prije

Украјински медији извештавају о експлозијама у Очакову.
Rusi opet granatiraju britansku bazu. To je postalo cesto kao kisa u Engleskoj.

nessy
1 godina prije

I tko im garantira, nakon sto potpisu novi sporazum, da nece biti jednostrano raskinut, kao i prethodni. USA su poznate po tome da se drze sporazuma, do momenta kada zakljuce, da im je bolji interes, raskinuti ga.

nessy
1 godina prije

@tihobl, od 29 komentara, tvojih je 19?

tihobl
1 godina prije

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да Европа постепено клизи у рат.

Орбан је подржао мировни план Пекинга и изразио забринутост да би се једна од европских земаља могла ослободити и послати трупе у Украјину.

Zanimljivo je da je istovremeno i Dodik snazno podrzao kineski mirovni plan.

tihobl
1 godina prije

У Белгороду су одједном пронађени фрагменти три беспилотне летелице.

Настрадалих није било, али је причињена штета: негде су поломљена стакла, негде су лакше оштећени аутомобили.

igacici
1 godina prije

@tihobl… otkud ti sve ove info?

Dokurčilomi
1 godina prije

Stižu nove ponude i popusti samo da ne pomažu Rusima. Mogu proizvoditi i nklearne bombe samo ne slati pomoć Rusima. Baš me zanima što će reći Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI