Rusija i Iran vjeruju da nuklearni sporazum treba oživjeti u izvornom obliku

Sastanak JCPOA
4 komentara

Moskva i Teheran kažu da bi multilateralni sporazum o iranskom nuklearnom programu koji su SAD odbacile trebalo oživjeti u svom izvornom obliku, a ne zamijeniti ga novim sporazumom.

Stav je ponovljen tijekom telefonskog razgovora između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegovog iranskog kolege Hosseina Amir-Abdollahiana. Očitavanje subotnje razmjene objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Strane su pozvale na obnovu ”nuklearnog sporazuma” u njegovoj izvornoj uravnoteženoj konfiguraciji, kako je to podržalo Vijeće sigurnosti UN-a, navodi se u ruskom priopćenju.

”Strane su potvrdile da je to jedini ispravan način da se osigura poštovanje prava i interesa svih sudionika sveobuhvatnog sporazuma.”

Sporazum, poznat kao JCPOA, ponudio je Teheranu ukidanje međunarodnih sankcija i poslovne prilike u zamjenu za prihvaćanje ograničenja svog nuklearnog programa. Potpisan tijekom mandata američkog predsjednika Baracka Obame, reklamiran je kao najbolji mogući način da se spriječi Iran da požuri prema stvaranju nuklearnog oružja, što je nešto u vezi s čim Iran tvrdi da nikada nije pokušavao.

Donald Trump stao je na stranu Izraela nazivajući JCPOA najgorim sporazumom ikad sklopljenim i naposljetku je povukao SAD iz njega, umjesto toga provodeći takozvanu kampanju maksimalnog pritiska na Iran. Bidenova administracija rekla je kako želi oživjeti nuklearni sporazum, ali vjerojatno u ažuriranom obliku. Višemjesečni neizravni američko-iranski pregovori u Beču nisu doveli do obnove sporazuma.

Uz SAD i Iran, JCPOA su potpisale i nacije Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Velike Britanije, kao i Europska unija.

iranJCPOANuklearni sporazumrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Astro
2 godine prije

Iranci pazite se rusi ce vas prodati za šaku dolara to su ljudi koji gledaju samo svoj interes tako su i nas srbe prodali dok je NATO zvjerski bombardovao devedesetih godina , pogledajte siriju prodali su je židovima da ovi uvjezbavaju svoje zlocinacke jedinice.

Max
2 godine prije

Jasno da treba alii Iran neka igra igru bez tutora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI