SAD upozorava saveznika da ne želi ukidanje nuklearnog oružja

B-52 bombardovanje
4 komentara

SAD su pozvale Australiju da ne potpiše sporazum kojim se želi zabraniti svo nuklearno oružje, tvrdeći da će sporazum pojačati “podjele” između svjetskih sila, a da neće riješiti “preovladavajuće sigurnosne prijetnje” širom svijeta.

U izjavi za The Guardian od utorka, američka ambasada u Canberri je rekla da potpis Australije na sporazum “neće dozvoliti proširene odnose odvraćanja SAD-a”, misleći na američki ‘nuklearni kišobran’ koji se obećava da će štititi neke nenuklearne države s američkim ogroman atomski arsenal.

“Iako Sjedinjene Države razumiju i dijele želju za unapređenjem ciljeva nuklearnog razoružanja, mi ne podržavamo Ugovor o zabrani nuklearnog oružja”, rekao je glasnogovornik ambasade, dodajući da Washington “ne vjeruje da napredak ka nuklearnom razoružanju može biti odvojeni od preovlađujućih sigurnosnih prijetnji u današnjem svijetu.”

Komentari dolaze nakon što je australska vlada nagovijestila promjenu u stavu prema Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja u Ujedinjenim nacijama, pri čemu je izaslanik Canberre odlučio da se suzdrži od glasanja o toj mjeri nakon što su prethodne administracije uporno glasale protiv.

Za razliku od Ugovora o neširenju (NPT) iz 1968. godine, koji sadrži samo djelimična ograničenja, noviji Ugovor o zabrani nuklearnog oružja nastoji stvoriti pravno obavezujuću zabranu za sve nuklearno oružje, uključujući testiranje i skladištenje takvog oružja. Dok je niz nuklearnih sila potpisao NPT, nijedna još nije odobrila drugi ugovor, koji je od uvođenja 2017. godine prikupio samo nenuklearne potpisnice.

Iako je Canberra potpisala NPT 1970. godine i od tada je generalni zagovornik nuklearnog razoružanja, ona je dugo bila pod nuklearnim kišobranom SAD-a – ostatak ANZUS sigurnosnog pakta iz doba hladnog rata koji je nastojao zadržati Australiju i Novi Zeland podalje od Sovjetskog Saveza. uticaj. Novi Zeland se odrekao svakog nuklearnog oružja i proglasio se zonom bez nuklearnog oružja 1980-ih, čak je zabranio nekim američkim brodovima na nuklearni pogon da pristaju na otoku, ali Australija nije poduzela iste korake.

Unatoč evoluirajućem stavu vlade premijera Anthonyja Albanesea prema sporazumu o zabrani, SAD ipak nastoje postaviti nuklearne strateške bombardere na teritoriju Australije i efektivno pretvoriti zemlju u vojno središte usmjereno protiv Kine, prema lokalnom istražitelju izvještaj. Prema prijedlogu Pentagona, šest B-52 Stratofortress bi navodno bilo raspoređeno u novom “operativnom postrojenju eskadrile” koje su izgradile SAD u blizini vojne zračne baze Tindal Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva.

australijaNuklearni sporazumNuklearno oružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Ameri se u svako područje svega razumiju, prosto neverovatno.

1 godina prije

…..Pregovori su u tijeku i zamoljeni smo da u ovom trenutku ne otkrivamo nikakve detalje. Međutim, možemo reći da je postignut dogovor da se zaštite članovi Chabada i drugih skupina KM koji nisu umiješani u kriminal ili nasilje. Također je jasno da je globalni bijes protiv KM takav da su njihove početne ponude novčane naknade daleko od onoga što će se od njih tražiti. WDS poziva na svjetsku obljetnicu i preraspodjelu bogatstva.Nadalje, predstavnik europskih kraljevskih obitelji jasno daje do znanja da Rockefellerima i Rothschildima mora biti oduzeta svaka kontrola nad svjetskim središnjim bankama. Predstavnik kaže da je cijeli “rusko-ukrajinski požar taktički manevar” čiji je cilj širenje NATO-a “preko Crnog mora na Gruziju, a potom na Kazahstan – Astana [glavni grad] je novi dom KM nakon što smo ih izbacili iz Izraela za destabilizaciju cijelog Bliskog istoka”. Taj pokušaj nije uspio i sada su “KM u bijegu šireći propagandu kako bi… Čitaj više »

Max
1 godina prije

A plaše svijet Ruskim nuklearnim oružjem.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Za JAMERIKU bi najbolje bilo dasvi drugi dignu avionima nuklearno oružje i da ga izbace iznad Jamerike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI