Prva procjena iz Tel Aviva pokazuje da je Iran stajao iza napada na brod koji je u izraelskom vlasništvu

Benny Gantz
31 komentar

Teretni brod, u vlasništvu izraelskog poduzetnika, oštećen je eksplozijom dok je plovio Omanskim zaljevom 25. veljače. Medijski izvještaji, pozivajući se na anonimne izvore, ranije su sugerirali da Tel Aviv sumnja kako je Iran odgovoran za incident.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz tvrdio je da je njegova “početna procjena” incidenta u Omanskom zaljevu, u kojem je sudjelovao izraelski brod u četvrtak, ukazala da iza njega stoji Iran.

“Iran nastoji pogoditi izraelsku infrastrukturu i izraelske građane. Smještanje broda u relativno neposrednoj blizini Irana podiže predodžbu, procjenu da su odgovorni bili Iranci. Trenutno, na početnoj razini procjene, s obzirom na blizinu i kontekst, to je moja procjena”, rekao je ministar obrane Benny Gantz.

Teretni brod MV Helios Ray, u vlasništvu izraelske tvrtke Helios Ray Ltd, plovio je pod bahamskom zastavom kroz Omanski zaljev na putu od Saudijske Arabije do Singapura, kada je 25. veljače pretrpio eksploziju u trupu. Uzrok eksplozije bio je nejasan nakon prvih izvještaja od strane trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva, a zasad se malo zna o nanesenoj šteti, osim činjenice da su i plovilo i njegova posada na sigurnom. Helios Ray navodno je usidren u luci u Dubaiju kako bi bio podvrgnut popravcima nakon eksplozije.

Iran još nije komentirao navode Tel Aviva niti ranija izvještavanja medija o tome da Izrael sumnja da je Teheran odgovoran za eksploziju. Islamsku Republiku prethodno su SAD optuživale za izvođenje napada na komercijalna plovila u Omanskom zaljevu u svibnju i lipnju 2019. godine, ali Teheran je tada snažno negirao optužbe.

Niz eksplozija potresao je zaljev 2019. godine, u kojima su bili oštećeni trupovi najmanje šest komercijalnih teretnih brodova, koji su pripadali Norveškoj, Saudijskoj Arabiji, UAE-u i Japanu. Točan uzrok eksplozija nikada nije utvrđen, iako su SAD tvrdile da su iranske snage postavile mine na trupove plovila iznad vodene linije. Istraga UAE-a o incidentu u svibnju 2019., koji se dogodio u njezinim teritorijalnim vodama, zaključila je da iza napada vjerojatno stoji akter financiran od strane države, ali nije uspjela točno odrediti koji.

Benny GantzHormuški tjesnaciranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Obmano i lazi,Izrael ti je ime.

Tatanka Yotanka
3 godine prije

Irance treba strogo kazniti zbog ovakvih napada na civilne brodove! Za svaki napad na trgovački civilni brod im treba potopiti jedan njihov ratni brod i to za izrael ne bi trebao biti nikakav problem, da se ti teroristi malo opamete i da vide da se ne mogu po volji zajebavati sa državom kakav je Izrael. Ja mislim, da će oni dobiti svoje od Izraelaca u Siriji ili će nastradati njihovi teroristički proxiji bilo gdje na Bl. Istoku!

3 godine prije zadnji put uredio Tatanka Yotanka
čitalac
3 godine prije

Ne znam zašto uopće prenosite ovakve ovakve vijesti.

hiber
3 godine prije

Sada će ucestati neobjašnjive eksplozije po Iranu, uzrokovane prepravljenim nevidljivim F35 koje naravno ne lete i nisu ispunila očekivanja. Iranu ostaje da koji put pogodi trgovački brod prema SA ili da dronovima gađa Riad sve u svrhu rušenja MBS koji se zamjerio još Obami a sada broji zadnje dane.

piždro
3 godine prije

.

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Legendarni Grk
3 godine prije

Jim Stone kaže da je Izrael namjerno napravio auto-gol da izazove napetost i sukob: “My comment on the Israeli ship that was struck in a “retaliatory strike” after syrian airstrikeThis happened too fast and at too random of a location to hold credibility. You can’t just target someone at random as fast as this Israeli ship was struck. There is too much procedure involved. First you have to figure out who did the airstrike. Then you have to find out where their assets are, and ensure it is THEIR ASSET. Then you have to position your response and attack. It can’t happen as fast as the Israeli ship was struck. Therefore, it is only rational to assume that an escalation was desired, and that Israel was behind both the airstrike in Syria, and the attack on their own vessel. That will be my final answer. No matter what story they… Čitaj više »

Dokurčilomi.
3 godine prije

A ne Rusi? Sada vam već ne vjerujem a što se tiće čačkanja Irana 8mil : 80 mil stanovnika nije baš za igru.

dalmata
3 godine prije

Poruka,za najgori ološ,posli Hitlerova SS,za cioniste(malo “c” jer su toliko bijedni i jadni,da u nijednom jeziku u istoriji svita,nema te beside(riči)da se opiše njihova,jadna bijeda)Nije važno šta se govori,važno je ko govori.Ko ima zrno sloli ispod skalpa,povrača mu se od ovakvih,mizernih likova i njihove bestijalnosti,da oni,koji su gori od Firerova Aušvica,imaju toliko drskosti,da,nakon,desetljeća krvavog pira,još lupaju.ka maxim po diviziji.A,ako je iranska ruka,pucala(neka mi Veliki Alah,meni nevjerniku,nikakve vire,osim,one ljudska,dozvoli da kažem)Iranci,vojnici,narode Irana,posebno,junaci IRG,neka Vam Svemogući Alah,podari,junačku desnicu i oko soklovo,da vaš svaki ispaljeni metak,pogodi u čelo,kako USrA,tako,Izraelskog i NATO okupatora.

Pero
3 godine prije

Več uobičajeni izraelski false flag.

renbernbgerbgerbgter
3 godine prije

“Živa istina” minahuzenska buuahahaha………..

DLM
3 godine prije

Prva procjena…“, a koliko ce ih biti, mora se priznati da su izmislili manipulaciju!?!

Komunjara
3 godine prije

Da je naletio na zaostalu minu kod rta Horn, “izraelske procjene” bi optužile Iran

Alen
3 godine prije

Ovaj radi s autuma , kako mu prodaja slabo ide , jednostavno oštetiš brod , pokupiš pare od osiguranja i optužiš iran..

Max
3 godine prije

Dragi kolege Logičari ne znam tko je izveo napad ali kakav strateški interes ima Iran da raznese brod pun automobila? Niti vojni niti ekonomski značaj. Nisu imali interesa napasti “auto”komerc” time štete samo vlasniku istog. Vojna i opskrbna infrastruktura su druga stvar.

zagorye
3 godine prije

Vama par 6-stokrakih koji ste pravi sestokraki ili koji ste krscani pa presli na identificiranje s drzavom Izraelom…vidim ovaj puta ne optuzujete slavensku Rusiju.
Inace po obicaju vam je Rusija kriva za sve zato jer se zelite napljackati te velike i rudama bogate zemlje.
A ovo s brodom je vase dijelo, dijelo cionista kao sto je i vase dijele svi ratovi na bliskom istoku.

Jao se Hrvatu i njegovim potomcima koji vise voli Izrael od slavenske Rusije.

Peja Pojot
3 godine prije

Kad eksplodira Tel Aviv tada cu vjerovati da su bimbu postavili Iranci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI