„SAD će se uključiti u nuklearni sporazum s Iranom, ako Iran pristane na sve preduvjete.“

SAD-Iran nuklearni sporazum
50 komentara

Administracija Joea Bidena poslala je mješovite signale u vezi s namjerama ponovnog pridruživanja Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja iranskog nuklearnog sporazuma, planirajući time ublažiti pritisak na Teheran bez ukidanja sankcija, ali istovremeno zahtijevajući od Islamske Republike povratak svojim obvezama prema ugovoru. Iran tvrdi da Washington prvo mora ukloniti sve sankcije.

Sjedinjene Američke Države će se pridržavati JCPOA-e ako Iran ispuni preduvjete, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Ako Iran u potpunosti ispuni svoje obveze prema JCPOA-u, Sjedinjene Države učinile bi isto, a zatim bi to iskoristile to kao platformu za izgradnju većeg i jačeg sporazuma, koji se odnosi i na druga područja od interesa”, rekla je glasnogovornica u brifingu u ponedjeljak.

Psaki je također pokušala objasniti napomene predsjednika Bidena, koje je on izrekao u nedjelju, koje se odnose na to da SAD neće ukinuti svoje sankcije protiv Teherana ako Iran prvo ne zaustavi svoje aktivnosti na obogaćivanju urana.

“Mislim da bismo, najavljujući veliku promjenu politike, to učinili na drugačiji način od laganog klimanja glavom, ali sveukupno njegov stav ostaje točno takav kakav je i bio”, rekla je glasnogovornica.

U svom nedjeljnom intervjuu za CBS Face theNation, Biden je potvrdno kimnuo glavom nakon što su ga pitali hoće li Iran morati “prvo prestati obogaćivati uran” prije nego što će SAD razmotriti povratak nuklearnom sporazumu. Glasnogovornica predsjednika odmah je pojasnila da je htio reći “aktivnosti obogaćivanja izvan granica zacrtanih JCPOA-om.”

U svojoj primjedbi koju je izrekla u ponedjeljak, Psaki je rekla da će se o “jačem sporazumu,” u vezi s kojim SAD žele pregovarati, “s našim partnerima P5 +1, kao što je to učinjeno kad smo u prvi puta sastavljali JCPOA”, jer je P5 +1 referenca na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, plus Njemačku, koja je s Iranom pregovarala o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Na upit od strane iranskih čelnika u vezi s tim da su SAD sada na potezu što se povezivanja s Iranom tiče, jer su SAD bile stranka koja je napustila JCPOA, glasnogovornica je rekla da je stav administracije jasan.

“Kao što znate, to su bili potezi bivše administracije. A predsjednik Biden je, naravno, bio dio uprave koja se zalagala za to da se sporazum ponovno obnovi. Mislim da je njegov stav i stav našeg nacionalnog sigurnosnog tima, kao i stav o kojem je razgovarao s našim partnerima, ili bih trebala reći, kojeg je prenio našim partnerima, takav da smatrano da je potez na Iranu, koji najprije treba ispoštovati sve svoje obaveze u skladu JCPOA i da se samo u tom slučaju situacija može pokrenuti prema naprijed”, rekla je Psaki.

U nedjelju je iranski vrhovni čelnik Ali Hamnei tweetao da SAD “moraju ukinuti sve sankcije” ako žele da Iran u potpunosti počne poštovati odredbe JCPOA.

Kasnije tijekom dana, iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif precizirao je da, budući da su Sjedinjene Države “prekršile dogovor” i “kaznile svaku državu koja je i dalje poštivala dogovor”, sada potez na Washingtonu u vezi s obnovom dogovora te da SAD trebaju poštovati svoje obaveze iz dogovora.

Trumpova administracija jednostrano se povukla iz JCPOA-e nakon čega je nametnula iranskom bankarskom i energetskom sektoru niz teških sankcija, istovremeno prijeteći provedbom sekundarnih sankcija protiv zemalja i tvrtki koje su nastavile poslovati s Islamskom Republikom. Iran je 2019. godine odgovorio na sankcije smanjivanjem nekih svojih obveza prema nuklearnom sporazumu. Povećao je obogaćivanje urana iznad razine od 3,67 posto, zacrtane u JCPOA i povećao zalihe nuklearnog goriva. Prošli mjesec Iran je izvijestio da je razina obogaćivanja urana u nuklearnom postrojenju Fordow dosegla 20 posto.

Razine bogaćenja u zemlji ostaju znatno ispod razine koja je potrebna za oružanu upotrebu; za što je potreban uran koji je obogaćen na 90 ili više posto. Iran također tvrdi da ne namjerava proizvoditi nuklearno oružje niti oružje za masovno uništavanje bilo koje vrste.

Prošli je tjedan američki državni tajnik Antony Blinken izazvao sveopće čuđenje zbog ponavljanja dugogodišnje republikanske i izraelske tvrdnje da Iran možda dijele samo tjedni od skupljanja dovoljne količine fisivnog materijala za izgradnju nuklearne bombe. Izraelski dužnosnici, koji su imali istaknutu ulogu u lobiranju kod Trumpove administracije za povlačenje iz JCPOA-a, veći su dio posljednjeg desetljeća iznosili slične optužbe.

iranJCPOANuklearni sporazumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nvewifnviuerofvervue
3 godine prije

Izmišljena “geopolitika” je umrla sa kurtonom, naravno za one koji su progledali sa njom, za one koji su progledali prije ništa čudno………..

Skeptik
3 godine prije

I šta kad i ako pristanu i na nove pregovore i sporazum pa za 4 g dođe neki novi Tramp i ponovo sve vrati na ovo sto imate sad!?!? Ono sam pitam??

Max
3 godine prije

Iranci ntveće pristati ni na kakve ucjene što jasno govori izjava minstra za obaviještajne poslove tv kanalu IRiB 2 da bi Iran mogao razviti nuklearno oružje bude li stjeran u kut i suočen s prijetnjom” Druga vijest su zfružene vojne vježbe Irana Rusije i Kine u svrhu odvraćanja potencijalne agresije. Vježbe su pomorskog karaktera.

Osion
3 godine prije

Izrael će napasti Iran, to se može vidjeti i po izjavi koliko se sjećam nekog američkog dužnosnika da je Iran možda samo nekoliko sedmica daleko od razvoja nuklearnog oružja ali i po mnogim drugim faktorima . Moje mišljenje je da je i tzv abrahamski sporazum pokazatelj toga , Izrael je navodno instalirao svoj Iron dome u jednu arapsku državu , vjerovatno KSA. Taj sporazum je vojni pakt prije svega protiv Irana , jer kako objasniti da se u godinu dana sklapaju diplomatski sporazumi izmedju Izraela i muslimanskih zemalja , nešto što je bilo nezamislivo prije toga . I na kraju , ja mislim da je napad na Iran , druga scena globalne prevare , prva je naravno covid. Ako se desi napad na Iran a vjerujem da hoće onda će iranski proksiji udariti vjerovatno po arapskim zemljama i njihovim naftnim poljima , i eto belaja , cijena nafte skače ,… Čitaj više »

burt
3 godine prije

sad je za Iran opasnija situacija nego prije 15 godina kad je Biden davao protiviranske izjave i podržavo Izrael, u međuvremenu Irak, Libija, Sirija i Somalija su transformirane i samo nominalno postoje kao jedinstvene države a Sudan je i formalno podijeljen na dvije države. sve te države su se nalazile na listi Georga Busha od prije 20 godina tako da je još jedino s te liste ostao Iran kao država u kojoj centralna vlast funkcionira na cijelom teritoriju, sporazum iz 2015 s Iranom je bio Obamin kompromis da ne mora vojno djelovati protiv Irana jer bi zračni napadi na Iran uticali na cijenu nafte i svjetsku ekonomiju, danas je u svijetu pandemija i globalna recesija tako da računica iz 2015 više nije aktualna tako da dolazi vrijeme postavljanja uvjeta i ultimatuma Iranu

3 godine prije zadnji put uredio burt
eks
3 godine prije

Ajmo se sporazumeti da sve bude kako ja hoću – američki način sporazumevanja.

tenkić por grubera
3 godine prije

“Najnovija izraelska prijateljica koja se popela na vrh dok Biden završava imenovanja je Anne Neuberger, koja je nedavno imenovana višom direktoricom za cyber politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost. Neuberger je posljednje desetljeće provela u Agenciji za nacionalnu sigurnost, Pentagonovoj internetskoj špijunskoj ruci, gdje je nedavno imenovana voditeljicom novostvorene uprave za kibernetsku sigurnost. Njezin suprug Yehuda u međuvremenu je predsjednik izvršnog vijeća Američkog izraelskog odbora za odnose s javnošću (AIPAC) Baltimore. Navodno je lobirao kod gorljivog cionističkog senatora Bena Cardina da se usprotivi iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine o kojem je pregovarala Obamina Bijela kuća. Cardin je glasovao protiv, unatoč tome što ga je snažno podržao čelnik njegove stranke Barack Obama. Ne iznenađuje još jedna pozadinska priča u priči. Ide nekako otprilike ovako: vijesti NBC-a objavile su 27. siječnja članak u kojem se tvrdi da je obiteljska zaklada povezana s Neubergerom donirala 500 000 američkih dolara AIPAC-u, najvećoj od stotina… Čitaj više »

Dj macak
3 godine prije

Izrael non stop trubi kako ove samo tjedni dijele od nuklearne bombe… prosle su godine ovi nista nisu napravili. Kad je Iran napao neku drugu drzavu, da imaju paravojsku al koja to drzava nema? Pa ameri imaju vojsku i napadaju diljem planete, S.Arabija, Emirati i ostala zaljevska gamad satraše Jemen, a o Turskoj i njenim pretenzijama je suvišno pricati. Da nema Rusije, Irana te potiho Kine, koje su napravile kakav takav balans, tamo bi bilo krvi do ušiju (ovako je doslo do koljena). Volio bi da Iran napravi/kupi pokoju atomsku, čisto zbog ravnoteže.

Mali Mujica
3 godine prije

Kome Bidan pusi curac kada je tako pametan, a da javno popusi moga nasred Bosne, bio bi pametnijini od Boga.

Bosanac
3 godine prije

Hoće’l SAD il’ odmah?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI