CNN se „složio“ s Iranom: Europljani griješe, jer Teheran nema nuklearno oružje

CNN
4 komentara

Jučer smo izvijestili kako je Iran takoreći ismijao Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, čije su vlasti glavnom tajniku Ujedinjenih naroda uputile pismo protiv Irana, optužujući Islamsku Republiku da bi „mogla imati oružje sposobno nositi nuklearne bojeve glave“, čime krši rezoluciju 2231 od 20. srpnja 2015. godine, koja nuklearni sporazum Irana i šest svjetskih sila potvrđuje kao međunarodno pravni akt.

Sada se Iranu pridružio i CNN, koji negira tvrde Londona, Pariza i Berlina, ali ne zato što podržava iranski nuklearni civilni program i nuklearni sporazum, jer je američki kanal i sam redovito objavljivao slične neistine, već vjerojatno iz puke želje da se suprotstavi Europljanima, koji pokušavaju voditi suverenu politiku, ali im nikako ne polazi za rukom.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija optužile su Iran za razvoj raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave, ali su u Teheranu takve izjave nazvane “očajnim krivotvorenjem”, javlja CNN. Ipak, prema američkom stručnjaku za nuklearne prijetnje Paulu Carrollu, iako Iran igra destruktivnu ulogu na Bliskom istoku, stvaranje takvih projektila slično je proizvodnji pušaka bez metaka, jer Teheran nema nuklearne bojeve glave koje bi se mogle instalirati na njegove projektile.

Iran također odbacuje optužbe europskih zemalja za kršenje rezolucije UN-a, koje tvrde da razvija rakete sposobne nositi nuklearne bojeve glave. Najvažniji dio ovdje je nuklearna raketa. Iranski ministar vanjskih poslova demantirao je navode Francuske, Njemačke i Velike Britanije nazvavši ih “očajnih lažiranjem“ i  „bijednom nesposobnošću”.

Iran namjerava nastaviti raditi na svom program razvoja balističkih projektila i pismom je obavijestio UN kako je to u skladu s međunarodnim pravom i da iranska vojska to treba kako bi zemlji jamčila sigurnost.

Paul Carroll, suosnivač N Squarea, koji je aktivan na smanjenju nuklearnih prijetnji, za CNN je razgovarao iz San Francisca.

CNN: Kako opisati ovu prijetnju koja navodno dolazi iz Irana? Uostalom, to su vrlo ozbiljne optužbe koje dolaze iz Europe, zemalja koje su htjele ostati u nuklearnom sporazumu s Iranom, unatoč činjenici da su se Sjedinjene Države povukle iz njega. Osim toga, želio bih vas podsjetiti da su Sjedinjene Države, ili bolje rečeno, Trumpova administracija, rekli da je ovaj program razvoja balističkih raketa problematičan i da zato u Bijeloj kući vjeruju kako nuklearni sporazum s Iranom ionako neće uspjeti.

Paul Carroll, suosnivač i bivši viši savjetnik N Squarea: Hvala što ste me pozvali. Potpuno ste u pravu. Želim reći da ovdje imamo čitav problem s lovom na vještice. Ovo je autoritarni režim, u to nitko ne sumnja. Oni sponzoriraju terorizam i žele novu ravnotežu snaga u regiji. Cilj im je biti akter u regionalnoj areni. Na raketnom programu rade dugi niz desetljeća i ovdje nema ništa iznenađujućeg ili novog. Da budem iskren, pomalo me zbunilo zašto europske zemlje poput Francuske, Velike Britanije i Njemačke, koje su sudjelovale u pregovorima za sklapanje nuklearnog sporazuma, mjesecima nakon tih testova kažu da je riječ o raketama koje mogu nositi nuklearnu bojevu glavu.

Istina, čak i raketa SpaceX može nositi nuklearnu bojevu glavu. Ako možete lansirati rakete u svemir, onda možete staviti i nuklearne bojeve glave na njih. Razumijem da je ovo provokativna izjava, ali uporaba takvog provokativnog tona neće biti korisna. Bez obzira na to, vrijedi zapamtiti da raketa postaje nuklearna tek kada na nju možete staviti nuklearnu bojevu glavu. Inače, to je kao da imate pušku, ali nemate metke. Nuklearni sporazum je bio potreban kako bi se osiguralo da Iran nema potencijal za stvaranje nuklearnog oružja, ali sada se o tome više ne raspravlja. Dakle, stvari se okreću naopako, posebno u smislu ovog posebnog aspekta nuklearne rakete. Međutim, nisam baš siguran zašto se to upravo sada dogodilo i što europske sile uopće pokušavaju postići.

Ovim je riječima za CNN zaključio svoju izjavu Paul Carroll, suosnivač N Squarea. Kao što smo, između ostalog, naveli u prošlom članku, jedan od razloga bi mogao biti i taj što tri europske zemlje ne ispunjavaju svoje obveze iz nuklearnog sporazuma, a sustav INSTEX za poslovanje s Iranom, osmišljen da zaobilazi američke sankcije, iako je operativan, ne služi ničemu, stoga su London, Pariz i Berlin došli na ideju da Iran proglase za glavnog krivca za mogući neuspjeh nuklearnog sporazuma.

Podsjetimo da je proteklih dana i Rusija izjavila kako je zbog europskih zemalja, koje se boje američkih sankcija, nuklearni sporazum de facto mrtav, iako još uvijek postoji samo na papiru. Ovu je izjavu dao zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Iran: „Takozvane europske sile su bijedni i nesopsobni americki vazali“

JCPOANuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zna tko zna
4 godine prije

CNN – Cionist Nonsese News

kgfjč
4 godine prije

Trla baba lan . . . jer nema 5g internet.

Sarmat
4 godine prije

Stlno se iznova dokazuje da je Europa zaslužila epitet koji nosi: stara kurva. Premda, sad bi se mogla i zvati američka stara kurva.

Max
4 godine prije

cnn je izgubio svaki kredibilitet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI