“Moskva neće dopustiti da Iran izradi nuklearnu bombu” tvrdi ruski izaslanik

nuklearna ekspozija
28 komentara

Preostale potpisnice Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA, također poznatog kao iranski nuklearni sporazum, ponovno su ovog tjedna sjele za pregovarački stol u pokušaju obnavljanja nuklearnog sporazuma i vraćanja Irana i SAD-a u usklađenost s njegovim odredbama.

Moskva namjerava spriječiti Iran u izradi i posjedovanju nuklearne bombe pod bilo kojim okolnostima, rekao je ruski izaslanik na pregovorima JCPOA u Beču, Mihail Uljanov. Diplomat je dodao da je “optimističan” u pogledu izgleda za obnovu dogovora, ali naglasio je da je to njegov osobni dojam.

Dalje elaborirajući, Uljanov je objasnio da su stranke već uspjele riješiti jednu od glavnih prepreka obnove sporazuma; točnije strane su odustale od ideje “nuklearni sporazum plus.” Prijedlog, kojeg su najprije predložile SAD, odnosio se na dodatna ograničenja u JCPOA, koja bi se trebala odnositi na iranski raketni program i na isporuke raketa skupinama poput Hamasa. No od plana se odustalo jer se shvatilo da bi on bio ”nestvaran i  kontraproduktivan”, rekao je diplomat.

“Kao što kaže američka izreka, pokušali ste pogoditi tri ptice samo jednim kamenom. Jer, nametanje ograničenja iranskom nuklearnom programu uvelike se razlikuje od razvoja projektila i pitanja regionalne sigurnosti”, rekao je Uljanov.

Izaslanik je nadalje dodao da bi bilo “poželjno” završiti pregovore o oživljavanju sporazuma prije 21. svibnja. Primijetio je da se ruski europski partneri u JCPOA slažu s ovom procjenom. Uljanov je objasnio da preliminarni sporazum između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji omogućava “prihvatljive” razine inspekcija IAEA, završava 22. svibnja. Uz to, predsjednička utrka u Iranu započet će u svibnju, kada su registrirani svi kandidati.

Ruski izaslanik sugerirao je da bi se bečki pregovori mogli uspješno zaključiti čak i bez izravnog kontakta Irana i SAD-a, nakon što su SAD jednostrano izašli iz JCPOA 2018. godine, no sada razmišljaju o povratku u sporazum, pod novom upravom Joea Bidena. Washington nije izravno uključen u razgovore koji traju od prošlog tjedna, ali ih pomno nadgleda.

“Vjerujem da je to moguće. Nakon što se obnovi JCPOA i SAD se ponovno pridruži dogovoru, stranke će automatski početi međusobno izravno razgovarati, jer će se sastajati na redovnim sastancima država potpisnica”, rekao je diplomat.

Uljanovljevi komentari dolaze dok su razgovori između preostalih strana u JCPOA nastavljeni u Beču 27. travnja. Potpisnici od prošlog tjedna surađuju oko osmišljavanja načina kojim bi mogli potaknuti Iran na odustajanje od nedavnog napretka kojeg je postigao u obogaćivanju urana, uz istodobno ukidanje američkih sankcija, koje je Washington uveo nakon povlačenja iz sporazuma u svibnju 2018. Teheran je ranije izjavio da je oko 60 % problema riješeno je već tijekom prvog tjedna razgovora.

iranJCPOArusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
2 godine prije

Fizičkim eliminiranjem iranskih vrhunskih stručnjaka već u nekoliko slučajeva Izrael ni najmanje nije usporio, a još manje onemogućio daljnji razvitak iranskog nuklearnog programa.
Sve to govori veoma precizno da Iran zaista ima jedan jak znanstveni pristup i dovoljan broj obrazovanog i stručnog kadra za jedan takav zahtjevan projekat kao sto je ovladavanje nuklearnom energijom u bilo kojem smislu, mirnodopskom-ekonomskom ili vojnom.
I to još unatoč svim sankcijama kojima su izloženi.
Svaka čast i hvale vrijedno!

2 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
2 godine prije

Hehehe – dogovaraju se da Vašington ukine sankcije. A Vašington će, naravno, odma da posluša…

Kad bi Iran napravio nekoliko desetina nuklearnih bombi da li bi mogao da se odbrani od Izralela (koji ih ima oko 200) i Amerike? Šta to znači za Rusiju? Mislim, da se zalaže da se Iran ne sprečava u proizvodnju nuklearnog oružja a onda da stane na njihovu stranu kad ga napadne mnogo jači neprijatelj…

To bi izazvalo jako, jako loš sentiment kod zapadnog stanovništva. Mada neki sada “imaju dokaz” da je Putin “šestokraki” jer sprečava Iran da se suprotstavi Izraelu…

Pod dojmom predodžbi
2 godine prije

Moskva neće dopustiti da Iran napravi… Da li je to itko doživio vizualno? Možda će među radnike koji delaju nuklearnu kagadu poslati plesačice koje će ih omesti i neće moći ništa finiti.

Dokurčilomi
2 godine prije

Zašto ne, pa ima ih hrpa bezveznih zemalja što ne bi imali i oni. Ako znaju i mogu neka naprave.

tadija
2 godine prije

Iran nije teritorijalno ugrožen,za čega mu treba to masovno oružje?
Možda da istrijebi Kurde ili da islamizira svijet???

Kažun
2 godine prije

Iranu,nuklearno oružje potencijalno treba,kao sredstvo uzvraćanja
I ništa više.MAD doctrina. Doktrina Osiguranog uzajamnog uništenja pretpostavlja da obe strane imaju dovoljno nuklearnog oružja da unište onu drugu stranu, i da svaka strana, ukoliko je iz bilo kog razloga napadne druga strana, može da uzvrati jednakom ili većom silom. Očekivani ishod je trenutna eskalacija koja bi rezultovala potpunim i osiguranim uništenjem obe strane u sukobu

rjgnbierntvngwretgnw
2 godine prije

Možda je nekima sada jasnije zašto ovi “rusi” nemaju ništa protiv nuksa u Palaclendu a imaju protiv onog koga partnjori po krvi trebaju zbombati a sa nuksom a nebi smjeli jer rozmarina beba nebi bila ustoličena jer bi bila spalljena. Valjda bi onda išli na rezervne položaje sjevernije u Dnjepropetrovsk gdje je Peres rekao da se osjeća kao u Đerusalemu. Volio bi da se ostvare rijeći kineskog generala da će Iran braniti i nuksom.

2 godine prije zadnji put uredio rjgnbierntvngwretgnw
SULE
2 godine prije

Nelupajte gluposti Iran već ima nuklearno oružje i zato su se osilili jer kopiraju S-Koreju misleći nitko nam sad nemoze nista-Ameri to znaju pa guraju diplomaciju a Izraelci bi glavom kroz zid bez obzira na narod

Yui
2 godine prije

Putin je cifut sestokraki pronatovsko smece

Weteran
2 godine prije

Godinama ovde govorim:
Iran nikako ne sme doći u posed nuklearnog naoružanja!
:
Naravno da 98 procenata čitaoca i namunjeni komentatora-navijača ne shvataju zašto Iran ne sme imati A oružje!?

Max
2 godine prije

Iran je suverena zemlja i za dopuštenje neće pitati Moskvu koja nije ni trznula Kad joj je Izrael ubio vojnike.

Alex
2 godine prije

Radije će im prodat?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI