Priprema li se Izrael za vojni udar protiv Irana?

IAF F-16I
15 komentara

Posljednjih je dana bilo sve problematičnijih izvješća o pripremama Izraela za vojni udar na Iran. Poznato je da Izrael smatra iranski nuklearni program pitanjem “broj jedan”. Unatoč ponovljenim tvrdnjama Irana kako razvoj nuklearne bombe nije dio njegovih planova, napetosti među zemljama nastavljaju eskalirati.

Na brifingu za novinare 25. kolovoza general-bojnik Aviv Kochavi, vrhovni zapovjednik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), javno je izjavio da izraelsko zapovjedništvo ubrzava planove za mogući napad na Iran kako bi spriječio nabavu nuklearnog oružja. Izraelski vojni zapovjednik sazvao je brifing uoči sastanaka premijera Naftalija Bennetta s američkim dužnosnicima (državni tajnik Anthony Blinken, ministar obrane Lloyd Austin i predsjednik Joe Biden) u sklopu svog prvog službenog posjeta Washingtonu kojeg odrađuje kao čelnik države Izrael.

Novi izraelski premijer u više je navrata izjavio da se protivi obnovi nuklearnog sporazuma između Irana i skupine P5+1. U svom kabinetu Naftali Bennett naglasio je da smatra Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA) zastarjelim i da više nije “relevantan za one koji su nekad smatrali da je relevantan”. Prije svog putovanja u SAD, Bennett je rekao kako namjerava Bidenu ponuditi novu strategiju za suprotstavljanje Iranu, koja bi uključivala jačanje odnosa s nekim arapskim zemljama i nastavak sabotaže iranskih nuklearnih objekata. “Ono što moramo učiniti i što radimo je formiranje regionalne koalicije razumnih arapskih zemalja, s nama, koja će se oduprijeti i blokirati ovu širenje i tu želju za dominacijom”, rekao je za The New York Times.

Visoki dužnosnici Ministarstva obrane rekli su da Izrael “ne može isključiti” bilo kakvu akciju protiv nuklearnog programa, izvijestio je Israel Hayom. Konkretno, ministar obrane Benny Gantz naznačio je da Izrael “ima načina djelovanja i da neće oklijevati u djelovanju”, kako bi spriječio Iran u tome da postane nuklearna država. Gantz je naglasio kako vjeruje da je vjerodostojna prijetnja izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja jedini način na koji administracija američkog predsjednika Joea Bidena može pregovarati o boljem nuklearnom sporazumu s Teheranom. “Izrael ima sredstva za djelovanje i neće oklijevati u tome. Ne isključujem mogućnost da će Izrael u budućnosti morati poduzeti mjere kako bi spriječio nastanak nuklearno sposobnog Irana”, rekao je ministar.

IDF ubrzava operativne planove protiv Irana zbog napretka nuklearnog programa zemlje, rekao je za The Jerusalem Post general-bojnik Aviv Kochavi, vrhovni zapovjednik izraelskih obrambenih snaga. “Napredak u iranskom nuklearnom programu natjerao je ID na ubrzavanje svojih operativnih planova, a nedavno odobreni obrambeni proračun osmišljen je upravo za to”, rekao je. Prema izvješćima izraelskih medija, obrambeni proračun IDF-a od 58 milijardi šekela predviđen za iduću godinu omogućit će izraelskoj vojsci da se usredotoči na prijetnje iz Irana u cijeloj regiji. Izravno je izdvojeno 3,5 milijardi NIS za suprotstavljanje Iranu.

S tim u vezi, Aviv Kochavi komentirao je dolazak premijera Naftalija Bennetta u SAD, ukazujući da će Bennett potaknuti Bidena da pooštri pristup Iranu. U nedostatku diplomatskih mogućnosti koje bi mogle natjerati Teheran da prekine svoj nuklearni program, izraelska vojska razmatra mogućnost oštrijih sankcija Iranu. Moguće su i vojne operacije protiv iranskog nuklearnog programa.

Još 14. siječnja, izraelske novine Hayom izvijestile su da Izraelske obrambene snage razvijaju planove za napad na iranska nuklearna postrojenja. Pozivajući se na svoje vojne izvore, publikacija je tvrdila da je Aviv Kohavi, tadašnji načelnik izraelskog Glavnog stožera, zatražio tri alternativna prijedloga za ometanje nuklearnog programa Teherana. Ne upuštajući se u detalje o sadržaju ovih prijedloga, Israel Hayom je naznačio da jedna od opcija razmatra vojnu operaciju protiv Islamske Republike.

S obzirom na okolnosti, The New York Times, pozivajući se na visoke izraelske dužnosnike, izvještava da posjet novog izraelskog premijera Naftali Bennetta Washingtonu ima primarni cilj osigurati pristanak Bijele kuće za nastavak tajnih operacija protiv iranskog nuklearnog programa. Prema novinama, Izrael se boji da bi namjera američkog predsjednika Joea Bidena u pogledu vraćanja Washingtona prema nuklearnom sporazumu s Teheranom, mogla sabotirati iranska nuklearna postrojenja ili da bi moglo dovesti do smrti iranskih nuklearnih znanstvenika.

Međutim, Sjedinjene Države predane su službenom razbijanju iranskog nuklearnog programa i izrazile su želju da to učine diplomatski. “Vrlo smo jasni da je u našem nacionalnom interesu tražiti zajednički povratak na usklađenost s JCPOA-om”, izvijestio je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta Sjedinjenih Država. Što se tiče trenutnog raspoloženja Izraela za premještanje razrješenja iranskog nuklearnog programa na aktivnu dimenziju, uključujući vojnu, Bidenova se administracija dosad otvoreno protivila tome. To je potvrdila i nedavna publikacija The New York Times koja je naglasila da je Izrael “uznemirio SAD formalnim signalom prije nego što je napao iransko nuklearno postrojenje”. Kako je izraelski list Haaretz komentirao ovaj članak 26. kolovoza, Izrael je upozorio Sjedinjene Države manje od dva sata prije nego što planiraju napasti iransko nuklearno nalazište Natanz u travnju ove godine. To je odražavalo politiku tadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua da administraciju Joea Bidena drži u mraku o postupcima Izraela u Iranu. Takva kratka obavijest Netanyahua prije operacije Natanz lišila je američke obavještajne agencije dovoljno vremena za odgovor. Ipak, nekoliko dana nakon napada, Washington je rekao da nije sudjelovao u operaciji. Nakon napada u Natanzu, direktor CIA-e William Burns nazvao je Yossija Cohena, bivšeg šefa Mossada, kako bi izrazio zabrinutost zbog “zanemarivanja ustaljene prakse prethodnih konzultacija”.

Autor: Vladimir Danilov

IDFiranIZRAELJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla Kamilica
2 godine prije

Bit će poslije boostera.

Zsphere
2 godine prije

Priprema se vec sto godina, bice da neka strasna sila gura te dvije drzave da se pomlate no kod njih je prilično inteligentno racunovodstvo te tako malo glume da se sukobljavaju, malo priprijete ali nista pretjerano ozbiljno.

Aleksandar
2 godine prije

Svetska kriza, a ima se za rat?
I šta, samo par imućnih zemalja da ima nuklearna postrojenja?
Pa neće moći, ako jedna zemlja ima, onda mogu i svi. Šta to čini tih par zemalja posebnim u odnosu na druge?

Realno
2 godine prije

Obrezani vs obrezani.

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Posjedovati nuklearno naoružanje… Zašto neki drugi da, a Iran ne? Da li su ti neki drugi pitali nekoga da im to odobri… Ili su sami sebi dali za pravo da posjeduju nuklearno oružje? A kad su do njega došli, sebi prisvojili pravo da oni određuju tko još osim njih ima pravo na posjedovanje nuklearnog oružja. Što im se može. Upravo zato jer takvo oružje već imaju. Pravom koje im je takva nuklearna nadmoć osigurala.   Sačuvaj bože da neko pomisli da oni to čine zbog toga što su zabrinuti za svoje pozicije u svijetu. Ili zbog nametanja svoje volje onom vojno inferiornijem dijelu čovječanstva. Oni to čine zato što su zabrinuti za sigurnost čovječanstva. I demokraciju. Dobro ajde, zabrinuti su i za rodnu ravnopravnost i prava homoseksualaca. U Sauda. Pardon, Perzijanaca… I za cijenu nafte. I plina… Kod Sauda i Perzijanaca. Ubi ih silna zabrinutost. Da to oružje kojim slučajem ne… Čitaj više »

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Izrael je velesila, koja ima vlastiti nuklearni potencijal, balističke rakete, satelitsku izviđačku mrežu. Vodi vlastitu međunarodnu politiku. Često u većem ili manjem neskladu s američkom i strategijom NATO. O europskoj da se i ne govori, jer Europa uopće nema svoju vanjskopolitičku strategiju. Biden, malo ishlapjeli lik koji je zapravo sredstvo kojim upravlja njegova politička i poslovna okolina, nije u ljubavi sa izraelskom elitom na vlasti u mjeri kao što je to bio Trump. I neće mu dati carte blanche za napad na Iran. Ali za Izrael to i nije presudno. Jer tamo znaju da čak i onda kad poduzmu nešto na svoju ruku, SAD će ih na kraju ipak pokriti, čuvati im leđa. Jer SAD tamo osim Izraela i Sauda, drugog značajnijeg saveznika nemaju. A Saudi su najbolji kao naftni terminal, jer jemenski znanstvenici Huti svakodnevno empirijski pokazuju da od Sauda vojničke koristi nema. Izrael u iranskoj jednadžbi, sada rješava… Čitaj više »

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Danas je u svijetu realnost da se ponekad “preventivni” napadi izvode npr. da bi se spriječio neki nadolazeći teroristički napad. Druga stvar je ako to netko radi da bi protivniku i vlastitoj javnosti pokazao da on to može kad zaželi, a da ga nije briga šta o tome misli netko drugi. S razlogom ili bez, Izrael dugo prednjači u tome, a na svaku kritiku takvog svog djelovanja, kritičare optužuje za antisemitizam. Izraelske političke elite su izgradile pravi psihološki štit, da je Izraelu dopušteno da čini što god želi jer je u Drugogom svjetskom ratu umrlo puno Židova. Promatračima sa strane, to već izgleda kao skrivanje iza žrtava pripadnika vlastitog naroda. Jer u Drugogom svjetskom ratu je umrlo i puno nekih drugih ljudi. I više nego Židova. Da netko samo pokuša zamisliti kako bi izgledao ovaj svijet kad bi Rusija, kao glavna slijednica Sovjetskog Saveza, krenula sa ”preventivnim napadima”, gdje god joj… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Napisao sam mnogo puta i opet ću Iran je prejak za bilo kakav otvoreni napad Ima jaku i brojnu vojsku veću od Izraelske koja raspolaže modernim sustavima Ruske Kineske i vlastite proizvodnje prije svega balističke rrakete kojima je u dometu i Izrael , Tu je naravno ii eliitni Korpus Revolucionarne Garde vrrunska i elitne vojna postrojba koja ima priotitet u nabavi ii izradi oružanih sustava , jake motivacije sposobna odgovorriti na sve zahtjeve modernog rata. Ima vlastiite jedinice svih rodova i tipova .( Diverzanti morrnarica pješaštvo oklopne snage zrakoplovstvo raketni arsenal itd) neovisni su o regularrnoj vojsc i podređeni direktno vrhovnoj vlasti Tu su Iranski proxy u okolici Izraela Jaki Libanonskii Hezbolah s balistićkim arsenalom jakim kopnenim postrojbama dronovima i sl Tu su ii Palestinske otporne organizacije Hamas i islamski džiihad iz pojasa Gaza koje bi se uključile u sukob radi opterećenja i zasićenja izraelske prroturaketne obrane što su uspijevali… Čitaj više »

gigi pinna
2 godine prije

Jedan pakistan ga ima – dogodio im se vojni udar prije 10-ak godina, stvorili su mudžahedine i kasnije talibane. Ali nema nikih problema dok se ne dira Izrael. Jer Izrael ne samo da mora opstati pod svaku cijenu – što više Židova iz cijelog svijeta se treba sabiti u taj geto. Najveći cionisti “nežidovi” su zapravo najveći antihazari, anti-aškenazi. Jer većina izraelskih Židova nisu uopće semiti, već su to Palestinci, pa je malo glupavo zvati te najveće cioniste “nežidove”antisemitima.

Davidschwartz
2 godine prije

Izrael nikada nije odustao od napada na Iran, a sad žure jer su shvatili da je vrag odnio šalu (“cjepiva”) pa dok još imaju nešto živih i zdravih pilota planiraju bombardiranje… Samo, imaju jedan mali problem – SAD ovog puta neće stati na njihovu stranu a Iranci imaju dronove, balističke rakete dugog dometa, kao i spremne diverzante…

Sunseeker
2 godine prije

Nema nista od toga jer ce to biti globalno sranje koje nitko ne zeli….

mmne
2 godine prije

mislim da su svjesni da bi to znacilo nestanak istog

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI