Rouhani kaže da Iran može obogatiti uran na 90 %, što je ekvivalent razini obogaćivanja za izradu oružja

Rouhani-Iran
9 komentara

Iranski predsjednik rekao je da njegova zemlja ima kapacitet, ako tamošnje vlasti smatraju potrebnim, obogatiti uran do 90 %, gotovo 25 puta više od razine utvrđene JCPOA-om ili “Iranskim nuklearnim sporazumom.”

Govoreći u srijedu, obraćajući se sastanku vlade, predsjednik Hassan Rouhani rekao je da vlasti istražuju mogućnosti svoje nuklearne tehnologije, jer ih više ne obvezuju ograničenja sporazuma iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) iz 2015. godine, poznatog kao ”Iranski nuklearni sporazum.”

“AEOI (Iranska organizacija za atomsku energiju) može obogatiti uran za 20 % i 60 %, a ako jednog dana zatreba našem reaktoru, može proizvesti i 90 %-tni obogaćeni uran”, rekao je Rouhani za polu-službenu novinsku agenciju Mehr, dodajući da su zapadne sile pokušale ugasiti iransko nuklearno nalazište Fordow, ali da su sada njegova postrojenja jača nego ikad.

Brojka od 90 % koju navodi Rouhani bit će posebno zabrinjavajuća, jer se koncentracija smatra minimalnim mjerilom za proizvodnju nuklearnog oružja. Smatra se da obogaćivanje urana veće od 20 % ima malo primjena za građanstvo.

JCPOA, koji je ograničavao iranske nuklearne ambicije, jednostrano je napustio 2018. godine tadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je također nametnuo oštre sankcije Teheranu. Iran je dodatno poništio dogovor, povećavajući svoj program obogaćivanja koji prelazi dogovorenu razinu od 3,67 %. U travnju je Teheran izjavio da će povećati obogaćivanje urana na 60 %. To je uslijedilo nakon navodnog izraelskog napada na njegovo nuklearno postrojenje u Natanzu.

U Beču se vode pregovori o dovođenju SAD-a i Irana u skladu s dogovorom postignutim 2015. između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a, plus Njemačka. Ne očekuje se ishod dok izabrani predsjednik Ebrahim Raisi ne preuzme vlast u kolovozu, ali Iran kaže da bi SAD trebale biti prve koje bi trebale ukinuti sankcije.

Hassan RouhaniiranJCPOAUran
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Iranci proizvode uran za ruse, već su jednom bili obogatilili uran za potrebe bombe pa su dobili totalne sankcije i direktne prijetnje da će biti bombardirani, poslije toga su se povukli i sav uran predali rusima tako će biti i ovaj put.

Mikojan
2 godine prije

Ma šta im to vrijedi kad svuda hodaju sa brnjicama i boje se vlastite sjene, nikak da postignu 2m distance sa sjenom. Iskreno, nisu mi baš bistri ti njihovi stavovi kao da nemaju dovoljnu kontroli nad svojim ljudima pa im treba i Fauci-gripa da ojačaju represiju. Zanima me stav bivšeg predsjedika Ahmadinedjada o trenutnoj brnjica situaciji.

Davidschwartz
2 godine prije

Pa neka. Izrael i SAD će dobro promisliti hoće li ih napasti.

Max
2 godine prije

Rouhani sigurno zna čime Iran raspolaže..

Max
2 godine prije

Rouhani sigurno zna čime iran rraspolaže..

postenlopov
2 godine prije

Iranci vec odavno imaju nuklearno oruzje kupljeno na podrucju bivsen SSSRa, ali mudro o tome sute. Mudri perzijanci, vode se politikom, mi atomsko oruzje nemamo, ali ako bude trebalo upotrebicemo ga.

Čudan lik
2 godine prije

Ova Rouhanijeva izjava je data za Iranske građane kako bi im povratio uzdrmanu vjeru u političare i državu nakon niza Izraelskih napada na postrojenja u Iranu.
Ostatku planete ona nema baš nikakvu težinu jer je i djeci jasno da se radi o propagandi za lokalne potrebe. Velika sramota Iranskih vođa je što nisu spriječili nijedan Izraelski napad niti su uspjeli uhvatiti napadače. Isto tako, Iranska Revolucionarna Garda, očito ni izbliza nije toliko elitna kolikom je mediji predstavljaju kada nije spriječila nijedan napad niti uhvatila ijednu ekipu Izraelskih komandosa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI