U jeku novih napetosti između Teherana i Washingtona, Iran pokazao novi vojni hardver domaće proizvodnje

15 Khordad TEL and Sayyad missile
14 komentara

Iran je postigao nove, značajne korake u stvaranju niza sofisticiranih vojnih sustava domaće proizvodnje posljednjih godina, u isto vrijeme suočavajući se sa sve većim napetostima sa SAD-om, koje su se dodatno pogoršale nakon što se Washington 2018. godine jednostrano povukao iz Iranskog nuklearnog sporazuma, koji je sklopljen 2015. godine.

Teheran je predstavio novu vojnu opremu koju su razvili lokalni stručnjaci iz Organizacije Džihad za istraživanje i samodovoljnost kopnenih snaga vojske, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

Hardver domaće proizvodnje uključuje radarski sustav za otkrivanje i ometanje otkrivanja, sustavi za presretanje u zraku koji se koriste u neprijateljskim bespilotnim letjelicama (UAV), helikopterima i borbenim zrakoplovima.

Još jedan dio opreme odnosi se na sustav za otkrivanje laserski navođenog oružja i prijetnji u zraku, koji se mogu nositi s neprijateljskim sustavima protuzračne obrane kratkog dometa.

Drugi vojni uređaj odnosi se na mikro-turbomlazni motor Ranesh-1, koji se može koristiti u raznim UAV-ima, lakim zrakoplovima, bespilotnim čamcima i raketnim sustavima.

Uz to, kopnene snage otkrile su ono što je Tasnim izvijestio da je “samo-zaštitni sustav montiran na bespilotne letjelice za otkrivanje neprijateljskih radara, mrežu letačkog sustava zasnovanu na umjetnoj inteligenciji, uključujući bespilotne letjelice i kopnenu bazu, sustav ometanja radara koji nose UAV i sustav, stacioniran na tlu, koji služi za ometanje i suzbijanje djelovanja neprijateljskih bespilotnih letjelica i sustava s daljinskim upravljanjem.”

U posljednjih nekoliko godina Iran je javnosti prikazao cijeli niz naprednog vojnog hardvera domaće proizvodnje, uključujući bespilotne letjelice i rakete, usred rastućih napetosti koje postoje između Teherana i Washingtona.

Napetosti su se dodatno povećale nakon jednostranog povlačenja Washingtona iz Iranskog nuklearnog sporazuma, sklopljenog 2015. godine, poznatog i kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), kao i nakon ponovne uspostave teških ekonomskih sankcija SAD-a protiv Irana, koje je Washington Islamskoj republici nametnuo u svibnju 2018. godine.

Napetosti su eskalirale početkom siječnja 2020. godine, kada je najviši iranski general Qasem Soleimani ubijen američkim napadom bespilotnih letjelica. Napad je odobrio tadašnji predsjednik Donald Trump.

iranJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ovime se Iran još jednom dokazao kao samodostatna vojna sila koja je kadra svoje potrrebe za vojnom tehnologijom namiiriti iz vlastitih izvora.

Alex
2 godine prije

Kineska tehnologija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI