Teheran spreman da „odmah zaključi dobar posao“, ako Zapad „pokaže pravu volju“

Iran i SAD - Nuklearni sporazum
11 komentara

Ranije u februaru, osma runda pregovora u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu, poznatom i kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), nastavljena je nakon kratke pauze, ali do sada nisu najavljeni pomaci uprkos nejasnim izjavama o „značajnom napretku ” u razgovorima i na pripremi nacrta tekstova.

Iran je spreman da “odmah zaključi” sporazum po završetku pregovora u Beču, u Austriji, izjavio je u subotu iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

„Ozbiljno razmatramo nacrt sporazuma“, napisao je Amir-Abdolahian na Twitteru u subotu. „Naše crvene linije su jasno stavljene do znanja zapadnim stranama. Spremni smo da odmah sklopimo dobar posao, ako pokažu pravu volju.”

Pregovori, koji su počeli u aprilu prošle godine, uključuju Iran, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Kinu i Rusiju, a SAD samo indirektno učestvuju. Obje strane, Teheran i Washington, optužuju jedna drugu da usporavaju proces, rekavši da je ostalo „malo vremena“ prije nego što pokušaji da se obnovi sporazum budu besmisleni.

Proteklih dana su evropski i ruski predstavnici u Beču izjavili da se privode kraju razgovori o vraćanju SAD u sporazum nakon njihovog povlačenja 2018. godine.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je 20. februara da nema sumnje da će sporazum biti u potpunosti vraćen „u prvobitnom obliku“.

Jedan anonimni pregovarač Evropske unije izrazio je prošle sedmice uvjerenje da se očekuje da će JCPOA biti spreman u naredne dvije sedmice, rekavši da je „većina pitanja već dogovoreno“.

Iran je više puta naglašavao da je njegov nuklearni program razvijen u miroljubive svrhe i da nikada nije imao planove za izradu nuklearnog oružja. Teheran je ranije najavio da će njegovi nuklearni prekršaji biti brzo poništeni kada sankcije budu ukinute. U međuvremenu, Washington je zahtijevao da Iran prvo treba da ispoštuje odredbe JCPOA.

Hosein Amir-AbdolahianiranIranski nuklearni sporazumJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
2 godine prije

Dok jednima ne omrkne, drugim ne osvane. Uostalom nisu Iranci Putinu zaboravili Sulejmanija.

Max
2 godine prije

Iran je neovisan i očekuje proboj na svijetsko tržište nafte i pilina sad kad je ono Rusiji zatvoreno a čini se da to treba i Americi.

Vox
2 godine prije

Samo se ti valjaj tamo po slavonskom blatu i tovi svinje, denacifikacija ce doci i do vas. GENOCID NAD TALIJANIMA i protjerivanje 300 000 Talijana iz Istria, Fiume e Dalmazia, GENOCID NAD SRBIMA u Hrvatska i Slavonija. RITORNEREMO !

Tom
2 godine prije

Ma to je derpe party

Praetorian
2 godine prije

Koja laz, nema 1000 ljudi a snimke koje pustaju su sa ljetosnjih demosa kontra korona fasizma kojeg su sprovodili isti ovi koji su sada ovo zakuhali kontra Rusije

Sime
2 godine prije

A da to nije neki fake news.

Bosanac
2 godine prije

Jedini dobar posao je zaključila Kina (odnosno oni koji su od nje napravili ovo što je danas). Kina bi mogla uskoropostat glavna berza nafte (Iran, Venecuela, Rusija …ne znam za Libiju, Afriku i Brazilski biodizel).

Rade
2 godine prije

Amerikanci pokusavaju da pridobiju Ruske saveznike,ali im to nece uspjeti.Iran zna ako okrene ledja Rusiji da za par godina vise nece postojati.

Laik
2 godine prije

Prati li neko kakav je stav Irana po pitanju ovog konflikta Rusije i SADa u Ukrajini? Slabo mi izbacuje u ponudama službene vijesti Rusije i Irana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI