Izrael poziva na “brzu akciju” protiv Irana, tvrdeći da je Teheran na putu da proizvede nuklearne bombe

Naftali Bennett
25 komentara

Izrael izražava zabrinutost zbog mogućnosti da Iran nabavi nuklearno naoružanje i dosljedno kritikuje Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA, poznat i kao iranski nuklearni sporazum) od njegove primjene 2015. godine, protestujući zbog moguće obnove sporazuma.

Izraelski premijer Naftali Bennett pozvao je međunarodnu zajednicu na “odgovarajuću i brzu međunarodnu reakciju” protiv Irana, pozivajući se na nedavni zaključak Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u kojem se navodi da je Teheran prekršio neke odredbe JCPOA.

„Izrael sa najvećom ozbiljnošću gleda na sliku situacije koja se odražava u izvještaju, koji dokazuje da Iran nastavlja da laže svijet i unapređuje program za razvoj nuklearnog naoružanja, istovremeno negirajući svoje međunarodne obaveze“, rekao je on u saopštenju.

Premijer je nazvao pregovore s Iranom “naivnim” pristupom i rekao da bi vlasti u Teheranu trebalo zamijeniti “snažnim stavom međunarodne zajednice, potkrijepljenim odlukama i akcijama”.

Ranije ove nedjelje, IAEA je kritikovala Iran zbog odbijanja da inspektorima omogući pristup video kamerama instaliranim na iranskim nuklearnim objektima. U odsustvu redovnih inspekcija, koje su zaustavljene u februaru, kamere ostaju jedini oblik praćenja. Međutim, kamere treba održavati, ali su inspektori rekli da je jedna od četiri kamere uništena, a video zapisi drugih kamera su nestali.
Agencija je takođe navela da je Teheran nedavno učetvorostručio svoje rezerve visoko obogaćenog uranijuma, imajući na raspolaganju 10 kilograma 60 % obogaćenog materijala. Povećana je i količina obogaćenog uranijuma od 20 %, sa 62,8 na 84,3 kilograma.

Usred nepredvidivog ishoda pregovora o JCPOA, Bennett je ranije tvrdio da će jevrejska država učiniti sve kako bi spriječila Iran da nabavi nuklearno oružje jer to nije dio dogovora.

Na sastanku sa dvostranom delegacijom iz Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, Bennett je primijetio da bi povratak SAD u nuklearni sporazum bio greška i naglasio da Izrael neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje.

Proteklih šest rundi pregovora, zaključenih 20. juna, još nisu dale nikakve rezultate. Nedavno je Iran zatražio odlaganje usljed inauguracije novog predsjednika Ebrahima Raisija 5. avgusta i formiranja nove vlade. Kaže se da Raisi podržava tvrđu liniju prema Izraelu u poređenju sa svojim umjerenijim prethodnikom Hassanom Rouhanijem.

U srijedu je državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken upozorio Teheran da će dalje odlaganje dovesti strane dogovora “bliže tački u kojoj strogo vraćanje u sklad sa JCPOA ne reprodukuje koristi koje su postignute tim sporazumom”.

Teheran je više puta ponavljao da ne planira izgradnju nuklearnog naoružanja, navodeći da će se pridržavati odredbi sporazuma ako se ukinu sankcije, ponovo uvedene nakon povlačenja SAD iz ugovora 2018. godine.

iranIZRAELJCPOANaftali BennettNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
2 godine prije

Teheran nikako ne sme posedovati nuklearno oružje!

Otpornik
2 godine prije

Od kad pratim politiku, već 30-tak godina, Iran samo što nije napravio atomsku bombu.

Mikojan
2 godine prije

Da im toliko ne prijete nikad nebi imali potrebu posjedovati nuklearno oružije. Do danasa najbolje obrambeno oružije koje postoji a ne koristi se.

realno
2 godine prije

Zivio nam IR IRAN jedina zemlja na planeti koja ne hebe zidive i amere ni za suhu sljivu, svaka im cast i zidovi treba da znaju da je to narod koji je 10 000 puta pismeniji i kulturniji od njih..

Greven
2 godine prije

Iranci nemaju izbora. Moraju se naoruzati do zuba da ne na’ebu poput Iraka, Libije, Sirije itd.

Max
2 godine prije

Izrael gura druge da ratuju za njih

Suze Roni
2 godine prije

Izrael je daleko najveca opasnost po svjetski mir.

Elessar
2 godine prije

Tako je nekada i Irak “imao” kemijsko oružje za masovno uništenje… Dokle ćemo više slušati laži?

2 godine prije

“… Izraelski premijer Naftali Bennett pozvao je međunarodnu zajednicu na “odgovarajuću i brzu međunarodnu reakciju” protiv Irana…”

Naftali Benet – je izvorni clan Rotschildovog satanistickog Kulta Chabad Lubawitsch
(To nije bio onaj zlocinac Bibi…sto znaci da se u vjestackoj cionistickoj tvorevini priprema neka teza zlocinacka igrica...)

Izgleda da namjeravaju pod hitno gojimima dati novu “geopoliticku” zabavu… Nista novo, jer ovdje je nekoliko komentatora odavno o tome pricalo…

Toni
2 godine prije

Hm, uvijek mi je u mislima rečenica “A što se bojiš, ako nisi kriv?”

Lucija, prva
2 godine prije

Danas:

Iran će dopustiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) servisiranje kamera u iranskim nuklearnim pogonima, dogovoreno je u razgovoru s čelnikom UN-ove agencije Rafaelom Grossijem, objavio je čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju.

“Dogovorili smo se o zamjeni memorijskih kartica kamera agencije (IAEA-e)”, kazao je Mohamed Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI), prenose iranske novinske agencije.

IAEA je obavijestila države članice ovoga tjedna da nije postignut napredak u pregovorima o dva ključna pitanja: objašnjenju tragova uranija koji su pronađeni na nekoliko starih, neoznačenih mjesta i hitnom omogućavanju pristupa određenoj opremi za nadzor kako bi agencija nastavila pratiti dijelove iranskog nuklearnog programa, kako je predviđeno nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.”

Nene
2 godine prije

Naravno da treba. A što će takvo oružje Pakistanu i Izraelu?

Praetorian
2 godine prije

Pa hvala Bogu, neka im bombe, da je i nama jedna, nek smo sigurni onda.
Svatko treba imat i onda ne bi bilo ratova

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI