Službenici Irana izjavili da bi Iran mogao obogatiti uran do 90 % čistoće, ali da to ne čini, jer Iranu ne treba uran zbog oružja

Iran-Uranium
35 komentara

Obogaćivanje urana u visokim postotcima dostupno je Iranu, ali se Iran ipak odlučio držati niže razine čistoće, jer ne želi napraviti bombu, rekao je predsjednik Hassan Rouhani, dok se pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma nastavljaju.

Ovaj je tjedan Iran najavio da će započeti obogaćivanje urana do 60 % čistoće nakon što je prijavio navodni izraelski napad-sabotažu, koji je izveden na iransko nuklearno postrojenje u Natanzu, što je potez koji je, kako je rekao, trebao potkopati neizravne iransko-američke pregovore o povratku na sporazum iz 2015. godine.

Govoreći u četvrtak, Rouhani je odbacio američku i europsku zabrinutost, koja je nastala zbog toga što bi Iran eventualno mogao nastaviti obogaćivati uran zbog izrade oružja.

Također je rekao da će Teheran nastaviti s obvezama prema sporazumu, poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), nakon što zapadni potpisnici podrže svoju stranu dogovora.

“Ranije smo također mogli obaviti 60 %-tno obogaćivanje. Danas možemo obogatiti uran do 90 %, ako to želimo, ali ne želimo jer ne želimo izraditi nuklearnu bombu“, rekao je Rouhani tijekom inauguracije petrokemijskih projekata.

“Kada se vi vratite svojim obvezama iz JCPOA-a, mi ćemo se odmah vratiti svojim obvezama i naše obogaćivanje neće biti veće od 3,67 %, kao što dopušta JCPOA”, dodao je, prema novinskoj agenciji Mehr.

Francuska, Britanija i Njemačka izrazile su “zabrinutost” zbog iranskih planova za postizanje 60 % obogaćenja, ali i instaliranja 1.000 dodatnih nuklearnih centrifuga u Natanzu.

Trio ”E3” potpisao je JCPOA 2015. godine, s Rusijom, Kinom, Iranom, EU i SAD-om, prije nego što je predsjednik Donald Trump najavio jednostrano povlačenje Amerike iz sporazuma 2018. godine.

Ostale potpisnice sporazuma posreduju u neizravnim razgovorima za njegovo oživljavanje između Irana i SAD-a u Beču, s time da će se rasprave nastaviti u četvrtak.

Stranke su se složile da će pokušati sastaviti popis američkih sankcija koje bi mogle biti ukinute uz nuklearne obveze na koje bi se Iran mogao vratiti, navodi Reuters. Washington je ranije zahtijevao da Iran najprije treba ispuniti svoje obaveze iz sporazuma, nakon čega bi SAD uklonile svoje sankcije.

Prema JCPOA-i, Iran ne smije obogaćivati uran do veće čistoće od 3,67 %, dok postoje i ograničenja za centrifuge koje može koristiti i količinu urana koji može stvoriti.

Zemlja je počela kršiti svoje obveze prema JCPOA nakon što je Trump najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma i nakon što je uveo kampanju sankcija protiv Teherana pod, uz politiku ”maksimalnog pritiska.”

Hassan RouhaniJCPOANatanz
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sitra
3 godine prije

sutra će izjaviti da su Izraelci najvća braća iranskog naroda još od velikog potopa.

sitra
3 godine prije

iran obogaćuje uran isljučivo zbog sira i pleh muzike.

Umpah Pah
3 godine prije

I uran se Bogati,
a narod siromaši .

Sule
3 godine prije

Možda vam ovaj vikend Izraelci smanje postotak na 5% jer to mogu kad žele-neki dan su testirali eksplozije

3 godine prije

zanimljivo mi je kako se uvijek par komentatora kaci na ovom portalu za iran.u negativnom kontextu,naravno.da li je to sendvic iz buzina,da li su optereceni suniti iz bosne,da li su to obicni obozavatelji zio diktature..vrag ce ga znat.hvala.

Max
3 godine prije

Ovo je upozorenje svima koji prijete Iranu da Iran može imati nuklearno oružje kad god poželi.

lovac21
3 godine prije

Iran ako treba iskusnog časnika za rat neka se javi meni

Boba Lazarević
3 godine prije

Smiješan je taj izraz “obogaćivanje urana”. U stručnoj terminologiji sigurno ima važno značenje, ali je pušten u medije zamišljen da i nama zvuči opasno. Međutim zvuči smiješno.

“Iran ima atomsku bombu!” bi bila prava vijest. “Iran obogaćuje uran!” zvuči kao nešto iz agrikulture. Ali, eto, to je taj filtrirani, kastrirani govor današnjice.

Puno je koraka od “obogaćenog urana” do konkretne atomske bombe. A i nemam protiv da je i Iran ima. Svi drugi luđaci su je već nabavili.

Tera Torot
3 godine prije

Napravis malu minijaternu nuklearnu bombu i testiras je u nekom dobro utvrdenom objektu. Recimo da je takva bomba velicine teniske loptice tako da njezina snaga bude prilagodena tome da efekti njezine detonacije mogu biti apsorbirani unutar zatvorenog i dobro utvrdenog objekta velicine jednog poveceg nogometnog igralista okruzenog atletskom stazom i gledalistem koje prima 100 000 gledatelja….I ako sve radi kako treba onda samo uvecas tu malu bombicu koliko je potrebno za unistenje zlocinackog rezima i Enola Gay je spremna za let…

Teheranac
3 godine prije

Na kraju članka se kaže — “”Zemlja je počela kršiti svoje obveze prema JCPOA nakon što je Trump najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma i nakon što je uveo kampanju sankcija protiv Teherana pod, uz politiku ”maksimalnog pritiska.””

Samo da podsjetim da Iran nije “počeo” kršiti svoje obaveze prije Trumpove najave povlačenja već je tek godinu dana nakon US izlaska iz sporazuma i nesposobnosti Evropljana počeo redukciju svoje saradnje što mu je omogućeno članovima 26. i 36. nuklearnog sporazuma.

dulebg
3 godine prije

Nisu bitne NAMERE eventualnog protivnika, već njegove MOGUĆNOSTI. A mogućnosti se očas posla pretvore u namere, samo dok se nekom upali lampica.

Bezvezni Stranac
3 godine prije

Zašto ne dozvle Iranu obogačivanje urana do 7%, tako da se njuklearka Busher manje opterečuje pri radu. Kako će Iran razviti industriju a smanjiti ispuh CO2 i drugih stakleničkih plinova, ako nema nuklearne elektrane?

Doduše CO2 je mit. Naravno da trebamo smanjiti zagađenje radi sebe samih. Ali kažu neki znanstvenici da mi ustvari ulazimo u doba globalnog zahlađenja, a koje se ne osjeti toliko baš zbog velike industrijske aktivnosti i ispuštanja CO2.

Ja mislim da se u osamdesetim godinama nije moralo paliti grijanje već u drugoj polovici četvrtog mjeseca. A sada nam grijanje radi skoro cijeli dan.

Jomla
3 godine prije

Zemlja je počela kršiti svoje obveze prema JCPOA nakon što je Trump najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma i nakon što je uveo kampanju sankcija protiv Teherana pod, uz politiku ”maksimalnog pritiska.”
Ovo NIJE tačno! I pokazuje vašu ignoranciju prema ispravnom informiranju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI