SAD nametnuo nove sankcije nizu rudarskih i čeličnih tvrtki povezane s Iranom

Radnik u odjelu
2 komentara

Islamska republika i dalje je na meti Trumpove administracije, a bilateralne napetosti između zemalja porasle su nakon jednostrane Trumpove odluke da 2018. izađe iz Sporazuma o Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA), koji je sklopljen 2015. godine.

Američka je Riznica priopćila da je na popis sankcija povezanih s Iranom dodala čak 16 tvrtki, od kojih se većina bavi rudarstvom i proizvodnjom čelika.

Posljednja runda sankcija usmjerena je na kineskog dobavljača grafitnih elektroda Iranu, 12 iranskih proizvođača čelika i tri prodajna agenta koji imaju sjedište u iranskom rudarskom holdingu sa sjedištem u inozemstvu, objavilo je u utorak američko Ministarstvo financija.

„Iranski metalni sektor važan je izvor prihoda iranskog režima, jer stvara bogatstvo za njihove korumpirane vođe, uz financiranje niza zlih aktivnosti, uključujući proizvodnju oružja za masovno uništavanje i sredstava za njegovu isporuku, potporu inozemnim terorističkim skupinama i razna kršenja ljudskih prava, kako tuzemno tako i u inozemstvu“, izjavila je Riznica.

Ranije tijekom dana, Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Organizacije za atomsku energiju Irana, rekao je da je zemlja uspjela u obogaćivanju urana na 20 posto u pogonu za obogaćivanje goriva Fordow.

Prošlog mjeseca američke su vlasti navele da je Ured riznice za kontrolu inozemne imovine (OFAC) odredio četiri entiteta za olakšavanje izvoza iranskih petrokemijskih proizvoda od strane tvrtke Triliance, naftne tvrtke koja je u siječnju sankcionirana zbog poslova s Nacionalnom iranskom naftnom tvrtkom (NIOC), kao dio dugotrajnog plana za vršenje “maksimalnog pritiska” na Islamsku Republiku.

Osim toga, krajem studenoga, SAD su sankcionirale pet tvrtki u Rusiji i Kini zbog navodnog povezivanja s iranskim raketnim programom.

Bijela kuća neprestano nameće nove sankcije Iranu, ali i poslovnim subjektima povezanim s Iranom. Bilateralni odnosi dviju zemalja drastično su se pogoršali od svibnja 2018. godine, kada je Donald Trump krenuo u jednostrano povlačenje iz značajnog Sporazuma o Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA), kojeg su potpisale šest potpisnica u 2015. SAD su izjavile da će Iran dobiti slabije sankcije pod uvjetom ograničavanja razvoja vlastitog nuklearnog programa.

Teheran je žestoko kritizirao američku politiku sankcija, dok je iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio Bijelu kuću zbog stvaranja prepreka Iranu, posebno usred širenja koronavirusa, jer sankcije ograničavaju mogućnost zemlje u uvozu zdravstvene opreme i cjepiva.

iranJCPOASAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pera Kojot
3 godine prije

Amerika i Engleska bit ce zemlja proleterska….a ovo da se Iranci zale da zbog sankcija nece moci uvesti dovoljno cjepiva, sta je to? Mislio sam da Iranci nisu tako glupa stoka sitnog zuba…mozda je blef, al nekako mi se cini da ipak nije blef…hebo ih Cacic…

3 godine prije zadnji put uredio Pera Kojot
ad astra
3 godine prije

Ispraviti u naslovu pridjev “čeličnih” i umjesto njega staviti čeličana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI