Iran pokreće nove centrifuge za obogaćivanje urana

nuklearno postrojenje
18 komentara

Islamska je Republika prethodno obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svojim planovima za poticanje operacija obogaćivanja, unatoč ograničenjima nametnutim Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja za 2015. godinu (JCPOA).

Teheran je pokrenuo nove centrifuge za obogaćivanje urana, izvijestila je u subotu iranska državna televizija. Iranski predsjednik Hassan Rouhani službeno je otvorio kaskade od 164 centrifuge IR-6 i 30 uređaja IR-5 u iranskom pogonu za obogaćivanje urana.

Vijest dolazi nakon što su se potpisnici JCPOA sazvali u Beču, kako bi razgovarali o mogućem povratku i Irana i SAD-a u skladu s nuklearnim sporazumom.

Iako je Washington izrazio želju za poništavanjem povlačenja do kojeg je došlo za vrijemeTrumpove administracije iz 2018., isto je tako napomenuo da bi Teheran trebao predstaviti “trajna i provjerljiva ograničenja” za svoj nuklearni program. Iran je, međutim, naglasio da američka strana mora ukinuti sve sankcije protiv Teherana prije bilo kakvih razgovora.

Prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu, Iranu je bilo dopušteno obogaćivanje urana samo korištenjem IR-1 centrifuga prve generacije u podzemnom postrojenju za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu. No, prošle je godine država počela dodavati naprednije centrifuge, koje se mogu obavljati proces obogaćivanja puno brže od IR-1. To je bio dio njezinog općeg koraka za potpunim obustavljanjem svojih obveza iz sporazuma, kao odgovor na američke sankcije.

IAEAiranJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bauštelac
2 godine prije

šta ovi ameri briju da iran nema neku raketu u brdu pa jebem mu iran je zajebana vojna sila

bauštelac
2 godine prije

kakve su ovo cenzure

burt
2 godine prije

nije bio nikakav cyber napad nego se radilo o udaru i jakoj eksploziji koja je potpuno uništila zgradu a na satelitskoj snimci se vidi da je zgrada u kojoj je bio pogon za napajanje strujom zbrisana sa zemlje, radilo se najvjerojatnije o raketi koja je pogodila metu a izraelski F-35 su i prije letjeli poviše Irana i snimali Teheran a da ih iranski radari nisu primijetili, priča o cyber napadu ili nekom saboteru je priča za malu djecu iako da se i radilo o saboteru to bi za iransku stranu bilo katastrofalno da im se kroz najtanije instalacije šetaju izraelski špijuni, zato su iranski politički i vojni čelnici poludili jer je ovaj put najverojatnije ispaljena izraelska raketa usred Irana

2 godine prije zadnji put uredio burt
Mmm
2 godine prije

Dugo im trajalo

Pero
2 godine prije

Da Rusija na čelu sa svojim predsjednikom nije cionistički sluga dali bi Iranu nuklearnih bombi bombi koliko hoče a ne da se jadni Iran toliko muči.

Weteran
2 godine prije

Iran nikako ne sme doći u operativni posed nuklearnog naoružanja!

Max
2 godine prije

Očekivana reakcija Irana,

Zig zvjeri
2 godine prije

Iranski operativci na vec mitskom ruskom high tec posljednjem kriku pvo tehnologije S300, u trenutku napada su spremali zaprsku i veselili se pasulju koji je krckao u ruskim emajliranim bacvama.

Ekipa mula na isto tako ruskom radaru,nije primjetila Izraelski F 35 jer su vezli cilim.Trenutak nepaznje dogadja se svakome, nije strasno, uz pomoc alaha i velikog vodje, iran ce uskoro savladati nuklearnu tehnologiju te Izrael, Usa i EU zbrisati sa lice zemlje pa ce nakon toga srecno zivjeti do kraja zivota, provodeci dane igrajuci kazacok sa ruskom bracom.

2 godine prije zadnji put uredio Zig zvjeri
Kile
2 godine prije

Zrokali ih cionisti, može malo veća analiza o tom incidentu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI