Incident u postrojenju Natanz izazvan „činom nuklearnog terorizma“, kaže iranski potpredsjednik

Iranski reaktor
16 komentara

Izraelski mediji ranije su tvrdili da incident nije “nesreća”, već rezultat sajber napada, koji je vjerovatno izveo Tel Aviv. Mediji nisu otkrili svoje izvore, ali Natanz je u prošlosti već bio žrtva hakerskog napada putem virusa Stuxnet.

Iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi najavio je da Teheran tretira današnji incident koji uključuje električnu mrežu nuklearne elektrane Natanz kao akt “nuklearnog terorizma”.

“Iran osuđuje ovaj gnusni napad i podsjeća međunarodnu zajednicu i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju na potrebu borbe protiv takvih djela nuklearnog terorizma”, rekao je Salehi.

Potpredsjednik je dodao da islamska republika zadržava pravo da na odgovarajući način odgovori onome za koga Teheran utvrdi da je kriv za napad. Istovremeno, Salehi je današnji incident u nuklearnoj elektrani opisao kao „dokaz“ da iranski neprijatelji „ne uspijevaju“ u ometanju uspjeha zemlje u sferi nuklearne energije i pregovora, pod kojima je, pretpostavlja se, podrazumijevao razgovore između SAD i Teherana o njihovom povratku u JCPOA, ili iranski nuklearni sporazum.

Ranije je član iranskog parlamenta Malek Shariati Niasar rekao da Teheran takođe sumnja da je akt “sabotaže” izazvao incident u nuklearnom postrojenju, koji nije rezultirao žrtvama ili zagađenjem, već je doveo do isključenja njegove elektroenergetske mreže. Primjetio je da se incident sa elektroenergetskom mrežom dogodio na iranski Nacionalni dan nuklearne tehnologije, a takođe i usred pokušaja da se SAD vrate u sklad sa iranskim nuklearnim sporazumom i ukinu sankcije.

Događaji u postrojenju Natanz odvijali su se i dan nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio početak upotrebe novih naprednih centrifuga za obogaćivanje uranijuma – IR-6 i IR-5. Teheranu je ranije bilo zabranjeno korištenje bilo kakvih centrifuga, osim onih prve generacije u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA, takođe poznatog kao iranski nuklearni sporazum). Međutim, zemlja postepeno povlači svoje obaveze otkako su SAD pizašle iz sporazuma 2018. Sada, dvije zemlje pokušavaju da se dogovore o uslovima vraćanja u skladu sa JCPOA.

Stuxnet virus ponovo napada?

Uoči najave potpredsjednika Salehija, list “Jeruzalem post” objavio je izvještaj tvrdeći da incident u Natancu 11. aprila nije “nesreća”, već rezultat sajber napada i rezultirao je većom štetom na objektu nego što je Teheran spreman priznati. Mediji nisu otkrili svoje izvore, ali su tvrdili da Izrael možda stoji iza navodnog sajber upada.

Ako je izvještaj tačan, ovo će biti najmanje drugi put da je Natanz pogođen sajber napadom u svojoj istoriji. Teheran je još 2010. godine izvjestio da su neke od njegovih centrifuga oštećene kao rezultat akcija hakera, ne navodeći njihovu pouzdanost.

Nekoliko kompanija za sajber bezbjednost izvjestilo je da je virus nazvan Stuxnet pušten u sajber prostor prije izvjesnog vremena i dizajniran je da cilja određene računarske sisteme koji koriste Windovs OS i rade sa Siemensovom industrijskom opremom, što navodno koriste iranska nuklearna postrojenja. Virus je zarazio mašine koje upravljaju centrifugama, prisiljavajući ih da se okreću ekstremnim brzinama i zapravo se raspadaju.

Pored toga, nekoliko medijskih izvještaja sugeriše da su Stuxnet zajednički razvili izraelski i američki stručnjaci, a Tel Aviv ga je koristio protiv iranskog nuklearnog postrojenja. Ni Washington ni Tel Aviv nisu potvrdili ili demantovali izvještaj.

iranIZRAELNatanznuklearni terorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

Natanjahu posl’o agente da sabotiraju Natanz reče Ali Akbar Salehi.

tuf
2 godine prije

Izraelski tisak po tradiciji plasira dezinformacije kako bi prikrio doušnike i sabotere.
Kakav cyber napad, netko je gledao previše filmova u kojima računala eksplodiraju.
Ovo je klasična sabotaža eksplozivom, Iranci su već u potrazi za čovjekom koji je odgovoran za postavljanje eksploziva. I ne daju se smesti provokacijama koje izrael uvijek plasira kada treba doći do pregovora.

burt
2 godine prije

nije bio nikakav cyber napad nego napad bombom ili raketom, Iranci su prvo objavili da nema štete ni ranjenih ali kasnije se ispostavilo da je to bilo velika eksplozija koja je potpuno uništili pogon za električno napajanje, isto tako su objavili da se zna fantomska osoba koja je postavila bombu u pogon ali i to je priča za malu djecu, ako bi to i bila istina to bi za iransku stranu bila katastrofalna greška da im izraelski špijuni i saboteri imaju pristup najosjetljivijim i najtajnijim zonama

Weteran
2 godine prije

Iran nikako ne sme doći u posed nuklearno oružja!

Zvrk
2 godine prije

Meh..to je više kao ubod komarca. Radi stvaranja informacijskog polja šteta se prikazuje većom nego što zaista jest. Razmislite, zašto se baš posebno naglašava postrojenje u Natanzu kad ih ima barem desetak duž čitavog Irana. A znamo koliki je.

gigi pinna
2 godine prije

Sad su se zio-naziji ohrabrili, jer su dobili iz Pentagona zeleno svijetlo – to im čak ni Trump nije htio dati, pa čak i priznaju napade.
Uglavnom, što se Irana tiče, još jedan veliki propust u kratkom vremenu – počevši od svakodnavnih hazarskih napada na njihove ciljeve u Siriji, atentata na Sulejmanija i glavnog nuklearnog fizičara, pa do ove diverzije… Kog vraga ne pokrenu Hezbollah koji je još jači nego 2006., a nisam siguran da je izraelska vojska orna za još jedan otvoreni kopneni sukob, jer znaju da bi dobili po lampi kao i prvi put – ovi svi nabrojani napadi su im nešto kao igranje video-igrice.
Nije valjda da Teheran pada na ucjene u smislu, ako napadnete zio-nazije nećemo vam skinuti sankcije – takve ucjene kod Rusa prolaze, a tkogod ugađa ucjenjivačima loše završi.

bauštelac
2 godine prije

znači imaš simens hard i windows soft i eksplodira ti kuća

Max
2 godine prije

Iran će uzvratiti na ovo.

Brkan
2 godine prije

Windovs OS . Meni ovo nikada nece biti jasno. Kako neka drzava moze obavljati svoje najosjetljivije poslove sa Microsoft sofware-om? Ne samo najosjetljivije, vec sve. Od administracije do upravljanja vitalnom infrastrukturom, vojskom… itd. Ne radi se samo o operativnom sistemu, vec o cjelokupnoj informatickoj infrastrukturi, a da ne govorim o poslovanju u cloudu, te koristenju razno, raznih internet servisa, najcesce americkih. Ako im je stalo do suverenosti i sigurnosti, to nebi trebali ciniti ukoliko ne zele apsolutnu kontrolu USA i njihovih sluzbi. Da li je problem jednoj tako velikoj i bogatoj drzavi kao sto je Iran, koja ima veliki broj skolovanih ljudi okupiti informaticare i raditi na svom software-u? Svakako nebi trebao biti Zar se nebi isplatilo jednom Iranu, koji ima osjeteljivu tehnologiju, vojnu industriju, vojne instalacije, koji je pod permanentnom prijetnjom graditi i razvijati svoju odvojenu i zasticenu mrezu kablova i servera samo za drzavne namjene? Iran ima dovoljno… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI