Bajden navodno želi da nuklearnom pogodbom izvrši pritisak na Iran

Bajden nuklearno oruzje Iran
50 komentara

U nedelju je iranski vrhovni lider Ali Hamenei ponovio da Vašington mora ukinuti sankcije protiv Irana ako želi da se Teheran vrati svojim obavezama prema nuklearnom sporazumu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA).

Pristup Bajdenove administracije iranskom nuklearnom sporazumu povezan je sa njenim „fokusom“ na „angažman, partnerske razgovore sa našim saveznicima, partnerima i članovima Kongresa“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Price za CNN.

Govoreći u subotu za vesti, Price je nagovestio da će, ako se Vašington ponovo pridruži nuklearnom sporazumu, „to iskoristiti kao platformu za dalje sporazume koji bi zauzeli druga područja od interesa“, uključujući iranske „balističke rakete“ pomoć proksijima i niz drugih pitanja koja su u to uključena. “

Zvaničnik nije precizirao o kakvim “proksijima” govori, iako su SAD i njihov izraelski saveznik više puta optuživali Iran za finansiranje i pružanje oružja nizu libanskih, iračkih i palestinskih milicija, uključujući borce Hezbolaha i saveznike Bagdada. Izrael je iskoristio navodnu iransku podršku ovim milicijama kao opravdanje za angažovanje u ilegalnim vazdušnim operacijama širom regiona.

Državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je u petak sa ministrima spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije o Iranu, rekavši da je “transatlantski odnos” bio “presudan za rešavanje globalnih izazova”, uključujući iranske nuklearne aktivnosti. Francuski ministar spoljnih poslova Jean-Ives Le Drian potvrdio je da su razgovori podrazumevali „dubok i važan razgovor o Iranu“. Pariz je više puta sugerisao da iranske rakete i „destabilizujuće“ regionalne aktivnosti treba razmotriti u obnovljenom nuklearnom sporazumu.

Što se tiče velikog iranskog raketnog arsenala, Teheran je više puta rekao da neće dopustiti da bilo koja administracija, republikanaca ili demokrata, vežu svoje rakete za nuklearni sporazum. Čelnici zemlje smatraju da su njene rakete njihovo glavno sredstvo odvraćanja od strane agresije.

Aktivnosti obogaćivanja

Jedan zvaničnik američke administracije rekao je za CNN da su iranski nedavni potezi povećanja svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma i zaliha uranijuma izvan granica naznačenih u JCPOA možda postavili obnovljeni nuklearni sporazum van snage i učinili ga „sve samo ne mogućim“.

Dvoje neimenovanih zvaničnika takođe su izjavili da je američka procena iranskih nuklearnih aktivnosti da će Islamska Republika „nastaviti da sprovodi program nuklearnog naoružanja“ ukoliko Vašington prvo ne ukine svoje sankcije.

Iran tvrdi da nema nameru da proizvodi nuklearnu bombu i više puta je tražio da SAD i Izrael unište sopstvene zalihe oružja za masovno uništenje. Teheran je eliminisao svoje hemijsko oružje sredinom 1990-ih pre nego što se pridružio Konvenciji o hemijskom oružju, a oružje nije koristio tokom rata sa Irakom 1980-ih.

Islamska republika je krenula da povećava svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma i zaliha u maju 2019. godine, nakon što je zapadnoevropskim potpisnicima nuklearnog sporazuma dala godinu dana da pokušaju da pronađu mehanizam za zaobilaženje slamanja američkih sankcija svom energetskom i bankarskom sektoru. Prošlog meseca, Teheran je objavio da su nivoi obogaćivanja uranijuma dostigli 20 procenata, daleko iznad ograničenja od 3,67 procenata navedenih u JCPOA, ali i dalje znatno ispod čistoće potrebne za izgradnju nuklearne bombe. Poređenja radi, nuklearna bomba koju su SAD bacile na Hirošimu avgusta 1945. imala je prosečan nivo obogaćenja od oko 80 procenata. Danas se ocenjuje da je uranijum potreban za nuklearno oružje obogaćen na nivo od 90 ili više procenata.

Zaustavljeni sporazum

Na tragu kampanje, Joe Biden je nagovestio potrebu da se preokrene Trampova politika prema Iranu i da se ponovo pridruži nuklearnom sporazumu koji je ukinuo prošli predsednik. Iranski zvaničnici izrazili su optimizam zbog te ideje, ali su više puta naglasili da Teheran neće dozvoliti bilo kojoj administraciji da pregovara o sporazumu.

U subotu je ministar inostranih poslova Mohammad Javad Zarif upozorio američke kolege da imaju “malo vremena” da se ponovo pridruže sporazumu pre nego što brojni faktori, uključujući iransko parlamentarno zakonodavstvo i predsedničke izbore koji će uslediti u junu, podstaknu Teheran da učvrsti svoj stav o nuklearnom sporazumu.

iranJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
medo
3 godine prije

Americki imperijalizam trazi kako nekog drzati u zaostalosti s svrhom da bi u narodu izazvali revoluciju koju bi oni iskoritili da novi rezim prihvati americke uvijete, onda bi taj novi rezim dobio legtimitet i Amerika bi ga deklerirala “demokracijom”.

Siniša
3 godine prije

Generalno je d je očigledna polarizacija svijeta… “mi” i “vi”, izgleda da je USA na pogrešnoj strani.

burt
3 godine prije

Gaddafi je nakon 2003 kad je vidio što se događa u Afganistanu i Iraku a znajući da je Libija na Bushevom spisku sedam država promijenio ploču i ugasio program atomskog i kemijskog oružja ali ga to nije spasilo od eliminacije a u Siriji su sva postrojenja ili institucije koje su povezane sa ispitivanjem i proizvodnjom kemijskog ili atomskog oružja uništene u izraelskim i američkim zračnim napadima a irački program je eliminiran još od prije tako da je ostao jedino Iran kao posljednja država sa Bushovog spiska, showman Trump je iranskim dužnosnicima uvodio sankcije i slao sudske tužbe ali su ga Khemenei i ekipa namagarčili sa izvozom iranske nafte u Venecuelu i Siriju a Biden još ne dava konkretne izjave oko iranskog programa ali se zna da njegova ekipa nije milostiva kakav je bio glupak i showman Trump

3 godine prije zadnji put uredio burt
SULE
3 godine prije

Nema ništa od dogovora-ovi razgovori sa saveznicima je razrada planova za rat sa Iranom koji je toga svjestan pa ne pristaje na ništa što ovi traze-Izraelci to guraju jer im odgovara slab Iran

SULE
3 godine prije

Zarif je dao rok do 21-2 a poslije ide ubrzani rad centrifuga-ovaj tjedan je šef Mosada u Americi pa ćemo vidjeti šta su dogovorili

Kile
3 godine prije

Dok ne napravite 5-6 komada do tada nećete biti na miru, ovo sve ostalo piši kući propalo

Kardinale
3 godine prije

Krepaj

Mahatma
3 godine prije

Neka im pošalje par stotina milijardi $ ko Obongo i riješena stvar.

nekoime
3 godine prije

… i , kao posljednja točka sporazuma, svi Iranci su dužni prijeći na Judaizam u najkraćem mogućem roku.

Dorian Diggler
3 godine prije

Vjerojatnije je da Biden nanjerava izvršiti pritisak na Iran nuklearnim pogotkom a ne “nuklearnom pogodbom”!

Max
3 godine prije

Sve navedeno su strateški interesi Irana i on ih se nikada neće odreći.

Komunjara
3 godine prije

Iranu ne treba atomska bomba jer je nemaju na koga baciti. Rusi su im saveznici, Amerika je daleko a u Izraelu bi njome ubili milijune Palestinaca. Jedini Izrael tamo ima opravdanje za atomske bombe. Jer oni idu na totalno istrijebljene muslimana i arapskog svijeta, tako da gdje god je bace ostvaruju svoj plan i svoje želje. Iran se treba posvetiti PZO

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI