Mossad prijevarom navodi iranske znanstvenike na pomaganje u uništavanju njihovog nuklearnog postrojenja

Natanz
6 komentara

Izraelska obavještajna agencija Mossad organizirala je uništavanje velikog iranskog nuklearnog postrojenja i regrutirala tim lokalnih znanstvenika, izvijestio je Jewish Chronicle.

“Izraelski agenti su pristupili do 10 znanstvenika koji su pristali uništiti podzemnu dvoranu centrifuga A1000 u Natanzu u travnju”, objavile su novine u četvrtak, dodajući da Iranci misle da rade za “međunarodne disidentske skupine”.

Navodna Mossadova operacija uključivala je krijumčarenje nekih eksploziva u nuklearni spoj u kutijama s hranom i ubacivanje drugih bespilotnom letjelicom, nakon čega su ih znanstvenici skupljali.

Uništenje postrojenja 11. travnja, prema Jewishu Chronicleu, “prouzročilo je kaos u najvišim ešalonima iranskog vodstva”, odgodilo “napredak prema bombi” i onesposobilo kompleks do devet mjeseci.

Izdanje tvrdi da je ovo bila jedna od tri “povezane Mossadove operacije koje su se dogodile tijekom 11-mjesečnog razdoblja sabotaže u Iranu”.

Prvi se dogodio u srpnju 2020. i ciljao je kompleks Natanz, a treći u lipnju 2021. uključivao je “napad kvadro-kopterom na Iransko postrojenje nuklearnih centrifuga“.

“Tri operacije su planirane zajedno tijekom razdoblja od 18 mjeseci od strane tima od 1000 tehničara, analitičara i špijuna, kao i niza agenata na terenu”, stoji u članku.

Izvješće dolazi dan nakon što je izraelski premijer Naftali Bennett u razgovoru s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom pozvao na “trenutni prekid pregovora” s Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Tvrdio je da Teheran koristi “nuklearnu ucjenu” kao pregovaračku taktiku. Iran je dosljedno poricao da ima ambicije u pogledu nuklearnog oružja, inzistirajući da njegovo obogaćivanje urana služi isključivo u civilne svrhe.

Iran je ranije okrivio Izrael za eksploziju tvornice Natanz i imenovao Rezu Karimija kao osumnjičenika, rekavši da je pobjegao iz zemlje ”satima prije” incidenta. Iranske vlasti nisu dale komentar na izvješće Jewisha Chroniclea.

Nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano napustio sporazum o Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA) iz 2015. i ponovno uveo sankcije, Iran je počeo obogaćivati ​​uran izvan granica dogovorenih u sporazumu, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu. Zemlja kaže da neće pristati na oživljavanje sporazuma, ako se ne ukinu sve sankcije protiv njega.

iranJewish ChronicleMossadNatanzNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boba Lazarević
2 godine prije

Idealno, nuklearno oružje ne bi smio imati nitko, ali kad već postoji… ne vidim razloga da Iran nema svoje nuklearne rakete, ako ih već smiju imati SAD, Rusija, Kina, Sj. Koreja, Britanija, Pakistan i tako dalje….

Max
2 godine prije

Tipično za Izrael.

nessy
2 godine prije

Nisam siguran da sam dobro shvatio? Radi li se o retardiranim cistacicama, ili o vrhonskim naucnicima?
Naucnici bi po definiciji trebali biti pametni ljudi. Ali, nije vazno za koga su mislili da rade, za “međunarodne disidentske skupine”, ili Mossad, svi su bili svjesni da rade protiv vitalnog interesa drzave, od koje zive. Unosili su eksploziv? Vjerojatno im je objasnjeno da je to sve u humanitarne svrhe? Samim time su zasluzili sve sto im se dogodi. U USA izdajnici dobiju nekoliko dozivotnih robija, da im se nadje. Ali posto Iran nije “demokracija”, mogli bi proci i gore. Za ovakve idiote i bijedne izdajnike, smrtna kazna je nagrada.

NEdam rame
2 godine prije

Neka naprave brata Stuxnetu, taj im je bio učinkovit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI