Iranski zapovjednik kaže da je država sakupila dovoljno raketne vatrene moći za eliminiranje svake potencijalne američke prijetnje

Iranski projektili
42 komentara

Islamska je republika akumulirala ogroman arsenal balističkih i krstarećih projektila, od kojih je većina iz domaćih izvora. Ranije ovog mjeseca, uoči inauguracije Joea Bidena, zemlja je izvela velike raketne vježbe na jugoistoku Irana i sjevernom Indijskom oceanu, simulirajući veliku borbu protiv neprijateljskih pomorskih snaga.

Unatoč svojoj veličini, tehnološkoj sposobnosti i vatrenoj snazi, mornarica Sjedinjenih Država, primarno sredstvo kojim Washington projektira moć u inozemstvu, više nije egzistencijalna prijetnja Iranu zahvaljujući velikom teheranskom generalu, generalu Rahimu Noei-Aghdamu, stoji u izjavi je vojne baze Hazrat Zeinab, Islamske revolucijske garde.

„Ako se nekad američka prisutnost u međunarodnim vodama u blizini Irana smatrala prijetnjom zemlji, danas, zahvaljujući našoj odvraćajućoj moći i raznovrsnim raketnim projektilima, imamo sposobnost uništavanja američkih brodova”, rekao je zapovjednik obraćajući se agenciji Mehr u ponedjeljak.

„Za razliku od američkih snaga u zapadnoj Aziji, koje nisu u stanju djelovati, inteligencija, mobilnost, snaga, kohezija, jedinstvo i moral snaga Fronte otpora, posebno oružanih snaga Islamske Republike Irana, dobro su poznati”, dodao je Noei-Aghdam.

“Front otpora” referenca je na labavi politički savez također poznat i kao Osovina otpora, koji uključuje Iran, Siriju, Iračke narodne mobilizacijske snage i libanonsku političku i militantnu skupinu Hezbollah. Sve su te snage posljednjih godina surađivale u borbi protiv niza prijetnji, od džihadističkih milicija, uključujući Daeš (ISIS)* i Al-Qaedu* u Iraku i Siriji, do izraelskih trupa u Libanonu.

Ranije ovog mjeseca, dok se Iran pripremao za velike vježbe i demonstracije moći svojih balističkih i krstarećih projektila na jugoistoku Irana i sjevernom Indijskom oceanu, stariji zapovjednik Revolucionarne garde pohvalio se da je Teheran imao “potpunu kontrolu” nad Perzijskim zaljevom i da je spreman braniti cijeli svoj obalni teritorijalni integritet. Vježbe su pokazale udarnu snagu raketa, koje su bile ispaljene s brodova i obalnih baterija, funkciju nove podmornice i upotrebu različitih bespilotnih letjelica. Nekoliko dana kasnije, Iran je ispalio balističku raketu, pogodivši morski cilj udaljen više od 1.800 km.

Prijenos vlasti s Trumpa na Bidena

Iran je izrazio oprezni optimizam zbog promjene vlasti koja je prešla s Donalda Trumpa na Joea Bidena, usred očite spremnosti potonjeg da se SAD ponovno pridružuju Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja. Trump je jednostrano izvukao SAD iz sporazuma 2018. godine, a sljedeće dvije godine dramatično su pojačale napetosti između Teherana i Washingtona. Niz incidenata sabotaže i zapljene tankera, uništavanje tajne američke bespilotne letjelice nad Perzijskim zaljevom, atentat na starijeg iranskog vojnog zapovjednika u Iraku i iranski raketni napad na američku bazu u više su navrata gurnuli dvije zemlje do ruba rata.

Prošli su tjedan francuski mediji izvijestili da osoblje Bidena i iranski dužnosnici već tjednima razgovaraju o uvjetima američkog povratka u JCPOA. U nedjelju su kuvajtske novine izvijestile, pozivajući se na iranski vladin izvor, da Teheran ima sedam odvojenih preduvjeta za SAD, uključujući ukidanje sankcija, naknadu za financijske gubitke nastale pod Trumpovim sankcijama i jamstvo za ostavljanje sporednih pitanja, uključujući Iranski raketni program i podrška saveznicima u inozemstvu.

iranJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Koje droge mulazini uzimaju???😂😂😂😂
Stvarno su cudo.
Iranci imaju nove kazetne bombe punjene pictacijem.😂😂

SULE
3 godine prije

Mule smanjite pijenje čaja jer uskoro vam Izraelci počinju udare na baze i podzemna skladista-sve ćete vidjeti poslije sastanka u Washingtonu a dotle udarite po pistacijima

burt
3 godine prije

Bush je prije 15 godina izjavio da je Irak centralni front u svijetu a sada je to Iran s razlikom što je danas gora situacija u svijetu nego tada jer tada nije bilo migrantske krize, svjetske recesije i pandemije, za razliku od showmana Trumpa čovjeka bez političkog iskustva i bez znanja iz povijesti i zemljopisa ova ekipa Biden, Blinken, Hillary, Nuland, Bolton su stari politički lisci i zato su isplivali primjereno ovom vremenu

3 godine prije zadnji put uredio burt
Davor drugi
3 godine prije

Da je i samo deseti dio od svega navedenog u tekstu približno istini, bilo bi vise nego dobro. Došao Iran u istu ravan po jačini vojne sile sa američkom mornaricom na moru, i svih kopnenih baza od EU pa do BI i arapskih zemalja koje će imati učešća u značajnoj podršci njihove mornarice. Ne znam, odavno veći apsurd nisam čuo. Kao da taj apsurd još nije dovoljan ide se još dalje,. Za mogući povratak USA u pregovore Iran im nudi sedam preduvjeta, inače od pregovora nema ništa. Pisac teksta nigdje ne navodi, s kakvim daljnjim posljedicama će se USA morati suočiti ukoliko ne udovolji tim preduvjetima. Kako ovoga momenta situacija stoji, Indija sa njenih 1,35 milijardi ljudi se nada da će joj biti dopuštena trgovina naftnim derivatima sa Iranom pod Bidenovom upravom. Unatoč nekoj pristranosti i ljubavi prema nekome ili nečemu, mislim da bi ipak trebala postojati jedna granica “objektivnog… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Komunjara
3 godine prije

Ma lako je za američke prijetnje. Što poduzeti protiv svakodnevnih izraelskih bombardiranja?

navijala
3 godine prije

Ako pretjeraju u prijetnjama Mossad će to riješiti na svoj način…

Max
3 godine prije

Iran NjeGrenada iran zna kako i čime se braniti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI