fbpx

Iran: „Takozvane europske sile su bijedni i nesopsobni američki vazali“

Generalna skupstina UN

Koliko god se Macron trudio dokazati suprotno, a Njemačka izbjegavala zamke koje joj postavljaju SAD samo kako bi mogla poslovati s Rusijom, dok Velika Britanija nije vrijedna spomena, pismo koje su tri europske velesile poslale Ujedinjenim narodima dokazuje da te zemlje ne mogu biti nikakve „europske suverene sile“ i da su obični vazali Sjedinjenih Američkih Država. Dakle, sve priče, analize, izjave, poruke i stručna mišljenja kojima se pokšava dokazati autonomija EU, ili barem vodećih zemalja bloka, su prazne priče. Nisu vrijedne gubljenja vremena za pisati ih, još manje za čitati.

Naime, pismo koje su ove tri zemlje poslale glavnom tajniku Ujedinjenih naroda navodi kako iranski raketni program krši rezoluciju UN-a 2231 od 20. srpnja 2015. godine, koja potvrđuje nuklearni sporazum kao međunarodno pravni akt, jer bi neki tipovi iranskih balističkih raketa „mogli nositi nuklearne bojeve glave“.

Prvo, odmah u početku se vidi da su ovo pismo sastavili ignoranti u ministarstvima vanjskih poslova, jer se rezolucija ne odnosi na raketni program, a sam termin kako bi neke rakete „mogle“ nositi nuklearne bojeve glave u međunarodnom pravu ne znači ništa. Rakete ili mogu ili ne mogu nositi nuklearno oružje i Iran i treba dokazati ima li Iran ili nema to oružje. Ovako sastavljeno pismo odaje nepoznavanje materije, međunarodnog prava ili je jednostavno napisano u Washingtonu, potom u ime Pariza, Lonodna i Berlina upućeno u sjedište UN-a u New Yorku.

Pismo je očito za svrhu imalo fokus međunarodne javnosti usmjeriti na Iran, zato što sustav INSTEX, kojeg su ove tri zemlje osmislile za poslovanje s Iranom, kako bi zaobišle američke sankcije, ne služi ničemu i kroz njega je obavljena samo jedna transakcija, i to humanitarne naravi.

Kako se europske sile ne drže ugovora, teheran je odlučio djelomice odustati od svojih obveza, iako je i to predviđeno nuklearnim ugovorom potvrđenog rezolucijom 2231, ako zemlje potpisnice ne budu poštovale svoje obveze.

I tako su se Velika Britanija, moćna vojna velesila Francuska i europska ekonomska lokomotiva Njemačka obratile Ujedinjenim narodima, samo kako bi nekako opravdale svoj strah od Trumpa i nečinjenje ništa u smislu svojih obveza iz sporazuma kojeg je Iran poštovao u svakom njegovom dijelu do prije nekoliko mjeseci, kada je poručio da nema ugovor nema smisla ako ga se pridržava samo jedna strana i da će postupno povećavati aktivnosti svog civilnog nuklearnog programa iznad razine predviđene sporazumom.

Ove tri zemlje su i ranije iznosile slične tvrdnje o iranskim raketama, ali zbog nepodudaranja njihovih tvrdnji s tekstom rezolucije, nisu uspjele uvjeriti UN da donese deklaraciju ili rezoluciju protiv Irana.

Rezolucija 2231 od Irana traži da ne radi na raketama koje su sposobne nositi atomske bojeve glave.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohamamad Javad Zarif, ranije je rekao da Iran ne posjeduje atomske bojeve glave i da ih ne namjerava praviti, stoga su takve optužbe protiv Teherana neosnovane. Također, u rezoluciji se koristi izraz „tražiti“, koji ne sadrži pravnu obavezu, što je također gaf onih koji su šeprtljavo sastavili ovajs miješni dokument.

„Pismo EU ima za cilj sakriti njihovu bijednu nesposobnost“

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kaže da je pismo koje su glavnom tajniku UN-a napisale tri europske potpisnice nuklearnog sporazuma namijenjeno skrivanju njihove “bijedne nesposobnosti u ispunjavanju svoje obveze iz sporazuma”.

“Najnovije pismo E3 glavnom tajniku UN-a o raketama očajnička je neistina kako bi se prikrila njihova bijedna nesposobnosti u ispunjavanju golog minimuma njihovih oveza iz nuklearnog sporazuma“, napisao je Zarif na Twitteru.

Pismo E3 glavnom tajniku UN-a i jasan tekst rezolucije 2231 UN-a

FOTO: Pismo E3 glavnom tajniku UN-a i jasan tekst rezolucije 2231 UN-a

Nakon što nisu ispunile svoje obveze prema Iranu u okviru nuklearnog sporazuma, europski potpisnici su napisali su pismo generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, koje je podijeljeno u srijedu, optužujući Teheran za posjedovanje “balističkih raketa nuklearnih sposobnosti” i tvrdeći da su najnovije raketne aktivnosti Iran u suprotnnosti s rezolucijom UN-a koja je potvrdila taj sporazum.

Zarif je tri europske zemlje prozvao zbog popuštanja američkim pritiscima na Iran i što nisu uspjele nadoknaditi jednostrano povlačenje Washingtona iz nuklearnog sporazuma, kada je uslijedilo ponovno uvođenje „najtežih“ sankcija Teheranu.

“Ako E3 želi minimum globalne vjerodostojnosti, te zemlje bi mogle započeti sa suverenitetom, a ne se priklanjati američkom nasilju”, rekao je Zarif.

Izrael: „Ovo je trenutak da sa Zapadom napadnemo Iran“

Kada su u Izraelu čuli za ovo smiješno pismo predstavnika de facto američke kolonijalne uprave u EU, bili su više nego zadovoljni.

Izraelski režim je pozdravio je pismo Francuske, Njemačke i Britanije protiv Irana, a ministar vanjskih poslova Izraela, Israel Katz, nakon izvješća o ovom pismu je ponovio neosnovane optužbe na račun Teherana.

„Iran gradi rakete koje mogu nositi atomske bojeve glave, što je kršenje nuklearnog sporazuma. Sljedeći korak mora biti vojna prijetnja arapsko-zapadne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se suprotstavili iranskoj agresiji. Ovo su kritični trenuci“, napisao je Katz na svom Twitteru.

Slične optužbe ranije je iznio i Beni Katz, zadužen za formiranje nove izraelske vlade. Ali Izrael je jedina država na Bliskom Istoku koja posjeduje nuklearno naoružanje i koja ne priznaje nijedan međunarodni okvir vezan za razvoj nuklearne energije.

Podsjetimo, ovim su se europske zemlje u određenoj mjeri pridružile Trumpu i njegovom povlačenju iz nuklearnog sporazuma u svibnju 2018., nakon čega su SAD ponovno uvele sveobuhvatne sankcije protiv Irana, pozivajući na “novi dogovor koji bi obuhvatio i iranski nacionalni raketni program i koji bi kaznio antiterorističku ulogu Islamske Republike u regiji.

Europski potpisnici obećali su da će uložiti napore kako bi nadoknadili povlačenje Washingtona i zaštitili svoje poslovne veze s Iranom od američkih sankcija.

Ta obećanja, međutim, nikada nisu ispunjena. Europa je nekoliko meseci pokušavala ublažiti stav Trumpa, ali je istovremeno preknula sve poslovne veze s Iranom,a da bi izgledalo da nešto čini je stvorila sustav INSTEX

Teheran je zbog svega ovog pribjegao člancima 26 i 36 nuklearnog sporazuma o svojim pravnim pravima i obustavio dio svojih obveza, što čini pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Za kraj zaključimo da je Mohamad Javad Zarif, obzirom na sramotni korak tri europske „sile“, birao termine i nije htio biti pretjerano oštar prema Berlinu, Parizu i Londonu. Iako je mogao biti puno  oštriji, za sada ih je nazvao „bijednom nesposobnjakovićima“.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Bijedni i nesposobni Američki vazali

Preblage su to kvalifikacije za sav onaj europski jad …

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

Irak(n) je potpuno u pravu i ekonomiji !
Izraelski režim,grizem i lajem kroz izjave bijede od komuniste
Benija Katza ozbiljno prijeti ispušnim plinovima od Netanjaua?
U GROZ !U GROZ !
ZA BLISKI ISTOK SKROZ !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

@Umpah Pah :
Pišem iz podmornice ”IRONIJA” !

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

Ringo10
europa nije jadna i nesposobna

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Najrazvijeniji diktira tempo igre. Svi ovise o njemu. Budi bolji od njega paće svi respektirati tebe. Ameri su trenutačno tehnološki naj naprednija država, medicina im je naj razvijenija, imaju daleko naj jaču ekonomiju, naj jaču vojsku. I, što bi trebalo još. A ja bi se trebao diviti nekome što ima dobru volju ali mu baš i ne ide.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Balkanci su za amere pojam pameti ,bogatstva,ljepote ,uljudnosti ,borbenosti,ljudskosti,humanosti ,poduzetnistva ,gostoprimljivosti,ljubaznosti ,komunikativnosti,snalazljivosti i povrh svega nabrojanog druzeljubivosti i tolerancije …..P.S Ja se na Balkanu osjecam ko na nebu u oblacima …..

IP lovac
Gost
IP lovac
9 mjeseci prije

Smanji konzumaciju brlje,pretjero si brate.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Ne dam da se prekraja Historija Balkana i Balkanskih Naroda ….Balkan je Sveta Zemlja mojih Predaka i buducih narastaja ….Moram da hvalim sve sto je Balkansko ,ko ce ako necu ja ,Perun….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Ako su veliki američki slugexani!, što smo onda tek mi… Jadni Balkanci, nikada bjedniji u svojoj povijesti. 😫😣

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

Alex Balkanci su od bijednih vazala vazali ☺

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

I imaju manje kruha od iranaca.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Bacas ,,bombe” ko B-52 sa velikih ,,visina” …..Balkanci su izmislili sve sto ameri nisu ni mogli sanjati …..Da nije bilo Svetog Nikole Tesle u americkom kongresu i bijeloj kuci gorile bi svijece i fenjeri…..

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

Šališ se?

Nismo Bog zna šta, bananice, ali je bilo mnogo gorih perioda, pravog ropstva.
Pravo je čudo da do sada nismo potpuno izumrli.

Duga tradicija nesloge i mnogobrojnih izdaja učinila je svoje,
ali, ko zna? Možda, još ima nešto malo nade i za nas.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Može li gore od puzanja pred gazdom, kada si rob barem te bičem natjera da klekneš a sada sami ne klečimo već se guzima a gaće same spadaju.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

Svojevremeno je Herodot pisao:

“Народ Трачана је после Хиндуса најмногобројнији. Када би њима владао један човек и једна мисао, били би непобедиви и јачи од свих народа — по мом мишљењу… имена имају многа и различита према областима, али су им обичаји у свему код свих исти”.

Etnički, nije bilo razlike između Tračana, Ilira, Dačana, Meza, Tribala, Sarda itd.

Da bismo, sada nakon hiljada godina buna i ratova se sveli na ovo što jesmo.

Rusi, koji su nama najbliži po kulturi i mentalitetu, su npr. plaćali danak zlatnoj hordi i nisu dizali bune i ratovali, dok nisu bili dovoljno jaki da pobede.

Rusa danas ima toliko, koliko ih ima, a nas?

Despotovina Stefana Lazarevića je bila vazal Turcima. Bila je vazal i Mađarima, pa je to ipak istorijski period, za koji se smatra da je procvat srednjevekovne Srbije. Nije pobuna ono što nam treba, u “borbi” sa jačima. Samo zrno soli u glavi.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Nije nam ni išlo loše do ppbune Arsenija Čarnojevića i dolazka grčkih popova.

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

Bugari su isto bili dobri.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

Bili su, ali nema razloga da o njima pišeš nešto posebno.

Bugari su kao i mi – Balkanski slavenski narod od istog korena, samo su uspeli u srednjem veku imati svoju posebnu državu. Da ne pišem opštepoznate stvari, o doseljavanju na Balkan i slaveniziranju “osvajača”

Srpsko-Bugarski ratovi i vekovni rivalitet su nesreća, kao i svi ostali sukobi balkanskih naroda.

ad astra
Gost
ad astra
9 mjeseci prije

Siniša, lijepo si to napisao. Sloboda je temelj civilizacije, ako je i u kolikoj mjeri moguća. Sloboda se mora gledati iz više rakursa. Država mora štititi svoje nacionalne interese, a tu je politika. I na kraju što je sloboda u današnje vrijeme ovisnosti jednih o drugima. Znaš, sijećam se jedne divne pjesme Janis Joplin, Me and Bobby McGee gdje tekst kaže “Freedom’s just another word for nothing left to lose”. Mislim da je poruka vrlo znakovita.

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

@ Sinisa
Tako je, robovi po izboru, a ne po sili jacega. Moze li jadnije?

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

@ Ostap
Prijatelju, nazalost, cinjenica je, da smo svi na Balkanu, za vrijeme ‘pravog ropstva’, mic-po-mic napredovali, demografija, infrastruktura, i td. I sada, napokon imamo nacionalne vlade, i desetljecima klizimo unazad, nezaustavljivo.
A sto se tice EU, i njhovog kredibiliteta, mozemo se, kao dio te zajednice, samo sramiti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
9 mjeseci prije

lijepo je vidjeti države u kojima raste populacija I standard I takve države ne egzistiraju u europi. u europi žive ljudi koji se odriču djece da bi sebi mogli priuštiti nov automobil ili ljetovanje na nekoj atraktivnoj turističkoj destinaciji I da bi tako mogli steći dojam da žive na visokoj nozi a sve kako bi zadržali postojeći politički sustav. odavno je sotona poškropio europu sumporom I samo je treba pustiti da crkkne.

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Koliki je natalitet u tvojoj državi? Izgleda da se sotoni omaklo i rasipao sumpor uokolo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
9 mjeseci prije

a to što njemac I njemica vole novo auto, provod I kućnog ljubimca a iranac I iranka vole djecu je stvar kućnog odgoja. ono što je bitno da mnoge od tih država povećavaju standard ali I natalitet. u europi standard stagnira a natalitet opada I polako je proždiru. tko je tu kriv. tko to usađuje njemcu I njemici da su djeca obaveza I trošak I da se trebaju provoditi. pa oni koji kreiraju taj sustav. oni što bi morali povećati plaće radnicima jer nije isto kada sam trošiš plaću I kada je djeliš sa djecom. u njemačkoj vam trenutačno živi 25% stanovništva koje je rođeno u drugoj državi I koji nemaju njemačko državljanstvo ali I živi još toliko onih čiji roditelji nisu rođeni u njemačkoj jer su se doseljavali pedesetih I šedesetih. pa vi, ostrašćeni, vidite

ps. interesantno je da je moja krajnje dobronamjerna kritika naišla na ovakve izljeve žuči ovih euro-talibana. još jedan od dokaza koliki totalitarizam živi u europi.

Kvisko
Gost
Kvisko
9 mjeseci prije

Kako vam se da, svaki dan laprdati jedne te iste gluposti?

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

Kvisko A kako se tebi da sve to pratit i od gluposti laprdat još veće glupisti . . . ☺

Kvisko
Gost
Kvisko
9 mjeseci prije

Smijesni ste.

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije

zlo govece june dovijeka….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

@Kisko :
Kasno je od kvasine pravit vino !

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
9 mjeseci prije

Znaš da se i meni smučilo pa ne laprdam skoro dvije godine, možda sam napisao komentar ili dva za svo to vrijeme, a ovaj odgovor bi bio treći. Prije sam bio mnogo aktivniji, još od vremena kada je Babić vodio altermainstream.info i pisao komentare gotovo ispod svakog članka ali, kada sam shvatio da se svo ovo bjelosvjetsko njesra vrti u krug i da mu se niti ne nazire kraj, da zapravo nema načina da se išta riješi jer, koliko je prašine i smeća pometeno pod tepih toliko se jednako ako ne i više ponovo namnožilo na tepihu, smučilo mi se, zgadilo mi se. Zapravo, baš me briga za sve, ni ovi što svakodnevno komentiraju, ni ti, ni ja, nitko ne može pomoći ovom shizofrenom svijetu osim neke vrste generalnog reseta, neki meteor od kilometar, dva, neki nenadjebivi virus ili neki mega vulkan da sve spali i da ponovo krenemo od bakterija sa dna mora. Za neku oružanu revoluciju sa jasnim ciljevima bih još i sakupio snage ali, ovaj beskrajni pasivni aktivizam me satrao.

alfa33
Gost
alfa33
9 mjeseci prije

Uzeo mi riječ iz usta,sve je to jedna velika septičke jama…..stoko,jeste li spremni za još jednu revoluciju..

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

I zato ja opet kažem, treba jedan preventivni nuklearni udar po usrancima, cionistima i svim ostalim njihovim vazalima.
Tek kada sva ta psihopatska bagra pomre, mi pametni ćemo moći graditi jedan bolji i pravedniji svijet.
Predlažem sebe za prvog predsjednika Novog Svijeta 🙂

IP lovac
Gost
IP lovac
9 mjeseci prije

Nuklearac vracaj se u cerbobilski sarkofag i zatvaraj vrata iza sebe,ubi me promaja i radijacija.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Ivo @ auuuuuu svijet prepun nuklearki, naj**** smo tek onda!! Najgora vrsta psihopata 😀 Kako to Ivo odmah na brzaka izmanipulira…. Još će ga i izglasati haha

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

@ Ivo Lola
Lijepo si to definirao. Rekli bi “Trla baba lan, da joj prodje dan”. Odnosi se na sve komentatore ovdje, ukljucujuci i mene, naravno.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Ivo lola
Zato to i rade…glupi mediji, glupe vijesti, glupi novinari, glupi političari…napretka nema. Naprotiv.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Ivo Lola @ slažemo se, ali kao što i sam uviđaš, te glupe političare i to vodstvo bira narod, a to sve govori o narodu, stoga je teško za očekivati da će se taj isti narod izvući iz letargije i uopće krenuti u nekakvu oružanu revoluciju.

Nuklearke isl. nisu pomogle nikome, niti će pomoći, a tko zna možda se iz tih novonastalih bakterija “izrodi još gora nacija””…

Koliko god da društvo kvazi evoluira; u tom istom društvu u čitavom svijetu sve je više prisutno psihopatskih /sociopatskih poremećaja iliti antisocijalnih poremećaja osobnosti popraćenih narcističkim poremećajima, karakterističnim naglašenom željom vodstva, kontrole, moći, nezdrave taštine, površnog šarma, loše samokontrole, kod kojih još uvijek mozak djeluje kao u reptila. Takve su osobe genetski programirane za predatorsko preživljavanje ili funkcioniranje u društvu.
Znanstvenici se pitaju što je okidač takvom mehanizmu…

Reptilski mozak ima funkciju preživljavanja – samoobrane, napada, hranjenja i seksualne reprodukcije; reptili ne poznaju nesebičnost, ne shvaćaju pojam zajednice, u stalnoj su napetosti opstanka, u sukobu sa interesima ostalih osim ako im ti isti mogu poslužiti postizanju isključivo vlastitih ciljeva, vrlo proračunljive, dominantne, opsjednute svojim idejama, ljubav tumače suprotno od osoba sa normalno razvijenim mozgom..
Ekspresiju empatije uče od drugih tijekom cijelog života,jer između ostalog za postizanje svojih opsesivnih ciljeva truditi će se usavršavati kako u glumi tako i u manipulaciji.
Njihovo djelovanje naravno zavisi od težine simptoma obzirom da su kod takvih osoba vrste simptoma u različitim nivoima.
“Dobri su” dok im služite svrsi.

Disfunkciju limbičkog dijela mozga središnjeg i perifernog (tzv.prefrontalni korteks), uključujući i amigdalu sklop jezgri (2 skupine, koje djeluju kao prekidači između prefrontalnog korteksa i primitivnih dijelova mozga) bitnih za emocionalne odgovore , tj. za razvoj empatije i poštivanje moralnih principa, istovremeno upravo te nedostatke, priroda im je nadoknadila da se sa svojim razvijenim primitivnim dijelom mozga za opstanak, služe vrhunskom manipulacijom odnosno sposobnošću neiskrene prilagodbe, a time i dvostrukog života.

Manipulacija takvim osobama sa oštećenim ili pogrešno umreženim središnjim dijelom mozga, nije samo sredstvo postizanja određenih ciljeva, već i istovremeno sredstvo njihovog vlastitog opstanka.
Takve je osobe vrlo teško detektirati u društvu.
“Psihopat vidi sve socijalne promjene kao „veliku priliku“, test ili natjecanje snage uma u kojem može biti samo jedan pobjednik. Njihovi motivi su manipulacija i bezdušno uzimanje bez kajanja. [Prof.Dr.R.Hare]”

PRIMJER: “Jedan psihopat intervjuiran od strane Hare-ovog tima iskreno je priznao: „Prva stvar koju napravim je da žrtvu privolim. Dobro razmotrim, prokužim što im treba i onda im to dam. E onda dolazi vrijeme za naplatu i to s kamatom. Tad žrtvu dobro stisnem.“ Drugi je psihopat priznao da nikada ne cilja na atraktivne žene – on je samo imao interesa prema nesigurnim i usamljenim ženama. Tvrdi da je mogao namirisati osobu s potrebama kao što „svinje namirišu tartufe.“”

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

Problem je, što “veliki” ništa ne nauče iz istorije.

Publije Licinije Valerijan moćni rimski imperator i general napao je Perziju.
Posle vojnog poraza, živ je zarobljen i perzijskom caru je služio kao stepenica za uzjahivanje – konja.
Posle smrti, odrana mu je koža i ispunjena slamom.
Poslužio je kao strašilo u jednom perzijskom hramu.

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

Ne podcjenjuj velike jer oni to ne rade kako bi samo potčinile Perzijance nego u prvome redu kako bi veliki držali podčinjenima svoje male građane sitnih duša kojima su u um insertirali inverziju stvarnosti tako da ti porobljeni malodušni građani misle kako su slobodni i velikodušni i pokušavaju Perzijance oslobodit od samih sebe . . .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

@Ostap Bender :
KOŽA NOSTRA u Perziji ?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

Parćani su prethodili sasanidskom perzijskom carstvu. Oni su se dočepali Marka Licinija Krasa i (navodno) likvidirali ga sipajući mu usijano zlato u grlo.

Tako da nije samo NOSTRA koža stradala.
Probali smo, tj probao je Kras i Rimljani i perzijske zlatne rezerve. 🙄

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

Perziju su napali mongoli 1221g. i porazili, od tada perzijanci povijesno nemaju nikakvog značaja.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

Uradio je to i Aleksandar, 5 vekova pre zarobljavanja Valerijana,
Pa su se “vratli”.

Iran danas, nije moćan kao što je bila Perzija u tim starim vremenima,
ali – polako se vraća, Nikada neće biti “najjači”, ali će svakako biti krupan i krvav zalogaj za svakog potencijalnog predatora.

bbb
Gost
bbb
9 mjeseci prije

Iran je bitan samo zbog nafte i plina, ostalo nema neku veću vrijednost.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
9 mjeseci prije

@bbb

😀 Naravno. Tebi.
Mislim da se Iranci sa tobom ne bi složili.
Njima je bitan, a kako stvari stoje ima i drugih (naroda) kojima je Iran značajan.

Dawor
Gost
Dawor
9 mjeseci prije

Europa stvarno nece dobro završiti dok bijedne Junkeriće,Mogeriniće,Grabariće,Blentoviće,Makaroniće i slične želatine ne zamijeni s nekim koji ima JAJA….Orban,Salvini,Le pen,Putin i sl.

alfa33
Gost
alfa33
9 mjeseci prije

Da su mislili napasti Iran,već bi to učinili do sada. Kad je počelo u Siriji,računali su da će već Sirija šaptom pasti,i da je sljedeći Iran. A dobro znamo što je bilo u Libiji,da nije bilo amera ostali bi bez municije,toliko od tih velikih vojnih sila iz Europe,samo mrtvo slovo na papiru,a eto možda da malo zaliječe svoje komplekse jedino mogu u nekoj afričkoj banana državi napravit neku vježbu i to dobro moraju paziti u kojoj,da se ne provedu ko Talijani u Etiopiji.Ako im ne uspije isprovocirati sukob sa Iranom, uvijek ima rezervna opcija…..samo tko je spreman poslati svoje vojnike na groblje pitanje je sad,od njih svih opet jedino Ameri a ostali teško da se itko može nositi sa velikim ljudskim gubicima. Mislim da polako prolazi vrijeme od velikih vojnih operacija tipa Irak, Kuvajt ili Afganistan. Ostaje samo ograničeno uništavanje civilne i vojne infrastrukture sa navođenim raketama. Tako da i dalje psi laju a karavane prolaze.

davor
Gost
davor
9 mjeseci prije

Otkad je uveden Marshallov plan 1948. za Zapadnu Europu sve je jasno tko je sluga a tko gospodar.

Marko Rašetina
Gost
Marko Rašetina
9 mjeseci prije

Istina

korefvnewfvjwevwnejfvjswfijvsde
Gost
korefvnewfvjwevwnejfvjswfijvsde
9 mjeseci prije

Znači dobili su upute u londonderištu da treba pripremiti histerićno sotoniziranje Irana na sve strane kao pretekst napada na njega. Ako ovako nastave i pojačavaju sljedečih mjeseci u proljeće bi moglo biti svašta.

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije

taj napad mozes ocekivati dva dana pred ulazak svih u kosmiccku crnu rupu!!!

samo tako
Gost
samo tako
9 mjeseci prije

Precizan opis licemjernih vazala

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

EU je američka kolonialna vukojebina.

Dawor
Gost
Dawor
9 mjeseci prije

…..a moraju….inače riskiraju da postanu nova Hiroshima,Nagasaki ili Dresden….!!!!!!

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Svi Putevi Vode na Balkan …Ja sam ponosan sto sam Balkanac ……Na Balkanu je Historija pisana ,pise se i pisace se …..Nisam ja ,,takozvani ” Balkanac ja sam punokrvni Balkanac , za americke i evropske kratkodlake primate ja sam gospodin Balkanac…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…P.S Samo sa Balkana mozes vidjeti Sjever Jug Istok i Zapad …..Balkan je Centar Civiliziranog Svijeta ,bio bice I ostace …Od postanka svijeta do danasnjih dana sva mudrost dolazi sa Balkana ……

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

@ Perun
Jesi gledao “Moje zelje, moji snovi” ? U istoj smo vreci druze, ali cinjenice su cinjenice, a zelje, ipak, zelje.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Ne mo ze mi niko reci da nisam optimista …Balkanac kako to prekrasno zvuci i odzvanja ….Ko najljepsa pjesma …..

Zvrk
Gost
Zvrk
9 mjeseci prije

balkan je u turkmenistanu

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

imaju pravo ne mogu vazali učiti slobodne.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
9 mjeseci prije

ova cjeli svjet je taoci mafije i dok se god to ne rješi nema svjetla i izlaska iz tunela.. ljudski soj ima bolestan gen.najvjerovatnije smo genetski otpad-škart sa mekih viših civilizacija..

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
9 mjeseci prije

same naše religije su morbidne i ponižavajuće!! grama respekta prema zivotu to nema ,fuj!!! sve je kao začarani crnomagijski krug fuj!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
61
0
()
x