fbpx

Iran: „Takozvane europske sile su bijedni i nesopsobni američki vazali“

Generalna skupstina UN

Koliko god se Macron trudio dokazati suprotno, a Njemačka izbjegavala zamke koje joj postavljaju SAD samo kako bi mogla poslovati s Rusijom, dok Velika Britanija nije vrijedna spomena, pismo koje su tri europske velesile poslale Ujedinjenim narodima dokazuje da te zemlje ne mogu biti nikakve „europske suverene sile“ i da su obični vazali Sjedinjenih Američkih Država. Dakle, sve priče, analize, izjave, poruke i stručna mišljenja kojima se pokšava dokazati autonomija EU, ili barem vodećih zemalja bloka, su prazne priče. Nisu vrijedne gubljenja vremena za pisati ih, još manje za čitati.

Naime, pismo koje su ove tri zemlje poslale glavnom tajniku Ujedinjenih naroda navodi kako iranski raketni program krši rezoluciju UN-a 2231 od 20. srpnja 2015. godine, koja potvrđuje nuklearni sporazum kao međunarodno pravni akt, jer bi neki tipovi iranskih balističkih raketa „mogli nositi nuklearne bojeve glave“.

Prvo, odmah u početku se vidi da su ovo pismo sastavili ignoranti u ministarstvima vanjskih poslova, jer se rezolucija ne odnosi na raketni program, a sam termin kako bi neke rakete „mogle“ nositi nuklearne bojeve glave u međunarodnom pravu ne znači ništa. Rakete ili mogu ili ne mogu nositi nuklearno oružje i Iran i treba dokazati ima li Iran ili nema to oružje. Ovako sastavljeno pismo odaje nepoznavanje materije, međunarodnog prava ili je jednostavno napisano u Washingtonu, potom u ime Pariza, Lonodna i Berlina upućeno u sjedište UN-a u New Yorku.

Pismo je očito za svrhu imalo fokus međunarodne javnosti usmjeriti na Iran, zato što sustav INSTEX, kojeg su ove tri zemlje osmislile za poslovanje s Iranom, kako bi zaobišle američke sankcije, ne služi ničemu i kroz njega je obavljena samo jedna transakcija, i to humanitarne naravi.

Kako se europske sile ne drže ugovora, teheran je odlučio djelomice odustati od svojih obveza, iako je i to predviđeno nuklearnim ugovorom potvrđenog rezolucijom 2231, ako zemlje potpisnice ne budu poštovale svoje obveze.

I tako su se Velika Britanija, moćna vojna velesila Francuska i europska ekonomska lokomotiva Njemačka obratile Ujedinjenim narodima, samo kako bi nekako opravdale svoj strah od Trumpa i nečinjenje ništa u smislu svojih obveza iz sporazuma kojeg je Iran poštovao u svakom njegovom dijelu do prije nekoliko mjeseci, kada je poručio da nema ugovor nema smisla ako ga se pridržava samo jedna strana i da će postupno povećavati aktivnosti svog civilnog nuklearnog programa iznad razine predviđene sporazumom.

Ove tri zemlje su i ranije iznosile slične tvrdnje o iranskim raketama, ali zbog nepodudaranja njihovih tvrdnji s tekstom rezolucije, nisu uspjele uvjeriti UN da donese deklaraciju ili rezoluciju protiv Irana.

Rezolucija 2231 od Irana traži da ne radi na raketama koje su sposobne nositi atomske bojeve glave.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohamamad Javad Zarif, ranije je rekao da Iran ne posjeduje atomske bojeve glave i da ih ne namjerava praviti, stoga su takve optužbe protiv Teherana neosnovane. Također, u rezoluciji se koristi izraz „tražiti“, koji ne sadrži pravnu obavezu, što je također gaf onih koji su šeprtljavo sastavili ovajs miješni dokument.

„Pismo EU ima za cilj sakriti njihovu bijednu nesposobnost“

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kaže da je pismo koje su glavnom tajniku UN-a napisale tri europske potpisnice nuklearnog sporazuma namijenjeno skrivanju njihove “bijedne nesposobnosti u ispunjavanju svoje obveze iz sporazuma”.

“Najnovije pismo E3 glavnom tajniku UN-a o raketama očajnička je neistina kako bi se prikrila njihova bijedna nesposobnosti u ispunjavanju golog minimuma njihovih oveza iz nuklearnog sporazuma“, napisao je Zarif na Twitteru.

Pismo E3 glavnom tajniku UN-a i jasan tekst rezolucije 2231 UN-a

FOTO: Pismo E3 glavnom tajniku UN-a i jasan tekst rezolucije 2231 UN-a

Nakon što nisu ispunile svoje obveze prema Iranu u okviru nuklearnog sporazuma, europski potpisnici su napisali su pismo generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, koje je podijeljeno u srijedu, optužujući Teheran za posjedovanje “balističkih raketa nuklearnih sposobnosti” i tvrdeći da su najnovije raketne aktivnosti Iran u suprotnnosti s rezolucijom UN-a koja je potvrdila taj sporazum.

Zarif je tri europske zemlje prozvao zbog popuštanja američkim pritiscima na Iran i što nisu uspjele nadoknaditi jednostrano povlačenje Washingtona iz nuklearnog sporazuma, kada je uslijedilo ponovno uvođenje „najtežih“ sankcija Teheranu.

“Ako E3 želi minimum globalne vjerodostojnosti, te zemlje bi mogle započeti sa suverenitetom, a ne se priklanjati američkom nasilju”, rekao je Zarif.

Izrael: „Ovo je trenutak da sa Zapadom napadnemo Iran“

Kada su u Izraelu čuli za ovo smiješno pismo predstavnika de facto američke kolonijalne uprave u EU, bili su više nego zadovoljni.

Izraelski režim je pozdravio je pismo Francuske, Njemačke i Britanije protiv Irana, a ministar vanjskih poslova Izraela, Israel Katz, nakon izvješća o ovom pismu je ponovio neosnovane optužbe na račun Teherana.

„Iran gradi rakete koje mogu nositi atomske bojeve glave, što je kršenje nuklearnog sporazuma. Sljedeći korak mora biti vojna prijetnja arapsko-zapadne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se suprotstavili iranskoj agresiji. Ovo su kritični trenuci“, napisao je Katz na svom Twitteru.

Slične optužbe ranije je iznio i Beni Katz, zadužen za formiranje nove izraelske vlade. Ali Izrael je jedina država na Bliskom Istoku koja posjeduje nuklearno naoružanje i koja ne priznaje nijedan međunarodni okvir vezan za razvoj nuklearne energije.

Podsjetimo, ovim su se europske zemlje u određenoj mjeri pridružile Trumpu i njegovom povlačenju iz nuklearnog sporazuma u svibnju 2018., nakon čega su SAD ponovno uvele sveobuhvatne sankcije protiv Irana, pozivajući na “novi dogovor koji bi obuhvatio i iranski nacionalni raketni program i koji bi kaznio antiterorističku ulogu Islamske Republike u regiji.

Europski potpisnici obećali su da će uložiti napore kako bi nadoknadili povlačenje Washingtona i zaštitili svoje poslovne veze s Iranom od američkih sankcija.

Ta obećanja, međutim, nikada nisu ispunjena. Europa je nekoliko meseci pokušavala ublažiti stav Trumpa, ali je istovremeno preknula sve poslovne veze s Iranom,a da bi izgledalo da nešto čini je stvorila sustav INSTEX

Teheran je zbog svega ovog pribjegao člancima 26 i 36 nuklearnog sporazuma o svojim pravnim pravima i obustavio dio svojih obveza, što čini pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Za kraj zaključimo da je Mohamad Javad Zarif, obzirom na sramotni korak tri europske „sile“, birao termine i nije htio biti pretjerano oštar prema Berlinu, Parizu i Londonu. Iako je mogao biti puno  oštriji, za sada ih je nazvao „bijednom nesposobnjakovićima“.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
61 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Bijedni i nesposobni Američki vazali

Preblage su to kvalifikacije za sav onaj europski jad …

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Irak(n) je potpuno u pravu i ekonomiji !
Izraelski režim,grizem i lajem kroz izjave bijede od komuniste
Benija Katza ozbiljno prijeti ispušnim plinovima od Netanjaua?
U GROZ !U GROZ !
ZA BLISKI ISTOK SKROZ !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah :
Pišem iz podmornice ”IRONIJA” !

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ringo10
europa nije jadna i nesposobna

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Najrazvijeniji diktira tempo igre. Svi ovise o njemu. Budi bolji od njega paće svi respektirati tebe. Ameri su trenutačno tehnološki naj naprednija država, medicina im je naj razvijenija, imaju daleko naj jaču ekonomiju, naj jaču vojsku. I, što bi trebalo još. A ja bi se trebao diviti nekome što ima… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Balkanci su za amere pojam pameti ,bogatstva,ljepote ,uljudnosti ,borbenosti,ljudskosti,humanosti ,poduzetnistva ,gostoprimljivosti,ljubaznosti ,komunikativnosti,snalazljivosti i povrh svega nabrojanog druzeljubivosti i tolerancije …..P.S Ja se na Balkanu osjecam ko na nebu u oblacima …..

IP lovac
Gost
IP lovac
1 godina prije
Reply to  Perun

Smanji konzumaciju brlje,pretjero si brate.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  IP lovac

Ne dam da se prekraja Historija Balkana i Balkanskih Naroda ….Balkan je Sveta Zemlja mojih Predaka i buducih narastaja ….Moram da hvalim sve sto je Balkansko ,ko ce ako necu ja ,Perun….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ako su veliki američki slugexani!, što smo onda tek mi… Jadni Balkanci, nikada bjedniji u svojoj povijesti. 😫😣

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex Balkanci su od bijednih vazala vazali ☺

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Moreno

I imaju manje kruha od iranaca.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bacas ,,bombe” ko B-52 sa velikih ,,visina” …..Balkanci su izmislili sve sto ameri nisu ni mogli sanjati …..Da nije bilo Svetog Nikole Tesle u americkom kongresu i bijeloj kuci gorile bi svijece i fenjeri…..

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Alex

Šališ se?

Nismo Bog zna šta, bananice, ali je bilo mnogo gorih perioda, pravog ropstva.
Pravo je čudo da do sada nismo potpuno izumrli.

Duga tradicija nesloge i mnogobrojnih izdaja učinila je svoje,
ali, ko zna? Možda, još ima nešto malo nade i za nas.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Može li gore od puzanja pred gazdom, kada si rob barem te bičem natjera da klekneš a sada sami ne klečimo već se guzima a gaće same spadaju.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Siniša

Svojevremeno je Herodot pisao: “Народ Трачана је после Хиндуса најмногобројнији. Када би њима владао један човек и једна мисао, били би непобедиви и јачи од свих народа — по мом мишљењу… имена имају многа и различита према областима, али су им обичаји у свему код свих исти”. Etnički, nije bilo… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Nije nam ni išlo loše do ppbune Arsenija Čarnojevića i dolazka grčkih popova.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bugari su isto bili dobri.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  bbb

Bili su, ali nema razloga da o njima pišeš nešto posebno. Bugari su kao i mi – Balkanski slavenski narod od istog korena, samo su uspeli u srednjem veku imati svoju posebnu državu. Da ne pišem opštepoznate stvari, o doseljavanju na Balkan i slaveniziranju “osvajača” Srpsko-Bugarski ratovi i vekovni rivalitet… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, lijepo si to napisao. Sloboda je temelj civilizacije, ako je i u kolikoj mjeri moguća. Sloboda se mora gledati iz više rakursa. Država mora štititi svoje nacionalne interese, a tu je politika. I na kraju što je sloboda u današnje vrijeme ovisnosti jednih o drugima. Znaš, sijećam se jedne… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Sinisa
Tako je, robovi po izboru, a ne po sili jacega. Moze li jadnije?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@ Ostap
Prijatelju, nazalost, cinjenica je, da smo svi na Balkanu, za vrijeme ‘pravog ropstva’, mic-po-mic napredovali, demografija, infrastruktura, i td. I sada, napokon imamo nacionalne vlade, i desetljecima klizimo unazad, nezaustavljivo.
A sto se tice EU, i njhovog kredibiliteta, mozemo se, kao dio te zajednice, samo sramiti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

lijepo je vidjeti države u kojima raste populacija I standard I takve države ne egzistiraju u europi. u europi žive ljudi koji se odriču djece da bi sebi mogli priuštiti nov automobil ili ljetovanje na nekoj atraktivnoj turističkoj destinaciji I da bi tako mogli steći dojam da žive na visokoj… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Koliki je natalitet u tvojoj državi? Izgleda da se sotoni omaklo i rasipao sumpor uokolo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

a to što njemac I njemica vole novo auto, provod I kućnog ljubimca a iranac I iranka vole djecu je stvar kućnog odgoja. ono što je bitno da mnoge od tih država povećavaju standard ali I natalitet. u europi standard stagnira a natalitet opada I polako je proždiru. tko je… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Kako vam se da, svaki dan laprdati jedne te iste gluposti?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko A kako se tebi da sve to pratit i od gluposti laprdat još veće glupisti . . . ☺

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Smijesni ste.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Kvisko

zlo govece june dovijeka….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@Kisko :
Kasno je od kvasine pravit vino !

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Znaš da se i meni smučilo pa ne laprdam skoro dvije godine, možda sam napisao komentar ili dva za svo to vrijeme, a ovaj odgovor bi bio treći. Prije sam bio mnogo aktivniji, još od vremena kada je Babić vodio altermainstream.info i pisao komentare gotovo ispod svakog članka ali, kada… Pročitaj više »

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Uzeo mi riječ iz usta,sve je to jedna velika septičke jama…..stoko,jeste li spremni za još jednu revoluciju..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

I zato ja opet kažem, treba jedan preventivni nuklearni udar po usrancima, cionistima i svim ostalim njihovim vazalima.
Tek kada sva ta psihopatska bagra pomre, mi pametni ćemo moći graditi jedan bolji i pravedniji svijet.
Predlažem sebe za prvog predsjednika Novog Svijeta 🙂

IP lovac
Gost
IP lovac
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nuklearac vracaj se u cerbobilski sarkofag i zatvaraj vrata iza sebe,ubi me promaja i radijacija.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo @ auuuuuu svijet prepun nuklearki, naj**** smo tek onda!! Najgora vrsta psihopata 😀 Kako to Ivo odmah na brzaka izmanipulira…. Još će ga i izglasati haha

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

@ Ivo Lola
Lijepo si to definirao. Rekli bi “Trla baba lan, da joj prodje dan”. Odnosi se na sve komentatore ovdje, ukljucujuci i mene, naravno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Ivo lola
Zato to i rade…glupi mediji, glupe vijesti, glupi novinari, glupi političari…napretka nema. Naprotiv.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo Lola

Ivo Lola @ slažemo se, ali kao što i sam uviđaš, te glupe političare i to vodstvo bira narod, a to sve govori o narodu, stoga je teško za očekivati da će se taj isti narod izvući iz letargije i uopće krenuti u nekakvu oružanu revoluciju. Nuklearke isl. nisu pomogle… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Problem je, što “veliki” ništa ne nauče iz istorije. Publije Licinije Valerijan moćni rimski imperator i general napao je Perziju. Posle vojnog poraza, živ je zarobljen i perzijskom caru je služio kao stepenica za uzjahivanje – konja. Posle smrti, odrana mu je koža i ispunjena slamom. Poslužio je kao strašilo… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ne podcjenjuj velike jer oni to ne rade kako bi samo potčinile Perzijance nego u prvome redu kako bi veliki držali podčinjenima svoje male građane sitnih duša kojima su u um insertirali inverziju stvarnosti tako da ti porobljeni malodušni građani misle kako su slobodni i velikodušni i pokušavaju Perzijance oslobodit… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender :
KOŽA NOSTRA u Perziji ?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Parćani su prethodili sasanidskom perzijskom carstvu. Oni su se dočepali Marka Licinija Krasa i (navodno) likvidirali ga sipajući mu usijano zlato u grlo.

Tako da nije samo NOSTRA koža stradala.
Probali smo, tj probao je Kras i Rimljani i perzijske zlatne rezerve. 🙄

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Perziju su napali mongoli 1221g. i porazili, od tada perzijanci povijesno nemaju nikakvog značaja.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  bbb

Uradio je to i Aleksandar, 5 vekova pre zarobljavanja Valerijana,
Pa su se “vratli”.

Iran danas, nije moćan kao što je bila Perzija u tim starim vremenima,
ali – polako se vraća, Nikada neće biti “najjači”, ali će svakako biti krupan i krvav zalogaj za svakog potencijalnog predatora.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Iran je bitan samo zbog nafte i plina, ostalo nema neku veću vrijednost.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  bbb

@bbb

😀 Naravno. Tebi.
Mislim da se Iranci sa tobom ne bi složili.
Njima je bitan, a kako stvari stoje ima i drugih (naroda) kojima je Iran značajan.

Dawor
Gost
Dawor
1 godina prije

Europa stvarno nece dobro završiti dok bijedne Junkeriće,Mogeriniće,Grabariće,Blentoviće,Makaroniće i slične želatine ne zamijeni s nekim koji ima JAJA….Orban,Salvini,Le pen,Putin i sl.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Da su mislili napasti Iran,već bi to učinili do sada. Kad je počelo u Siriji,računali su da će već Sirija šaptom pasti,i da je sljedeći Iran. A dobro znamo što je bilo u Libiji,da nije bilo amera ostali bi bez municije,toliko od tih velikih vojnih sila iz Europe,samo mrtvo slovo… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
1 godina prije

Otkad je uveden Marshallov plan 1948. za Zapadnu Europu sve je jasno tko je sluga a tko gospodar.

Marko Rašetina
Gost
Marko Rašetina
1 godina prije

Istina

korefvnewfvjwevwnejfvjswfijvsde
Gost
korefvnewfvjwevwnejfvjswfijvsde
1 godina prije

Znači dobili su upute u londonderištu da treba pripremiti histerićno sotoniziranje Irana na sve strane kao pretekst napada na njega. Ako ovako nastave i pojačavaju sljedečih mjeseci u proljeće bi moglo biti svašta.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

taj napad mozes ocekivati dva dana pred ulazak svih u kosmiccku crnu rupu!!!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Precizan opis licemjernih vazala

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

EU je američka kolonialna vukojebina.

Dawor
Gost
Dawor
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

…..a moraju….inače riskiraju da postanu nova Hiroshima,Nagasaki ili Dresden….!!!!!!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Svi Putevi Vode na Balkan …Ja sam ponosan sto sam Balkanac ……Na Balkanu je Historija pisana ,pise se i pisace se …..Nisam ja ,,takozvani ” Balkanac ja sam punokrvni Balkanac , za americke i evropske kratkodlake primate ja sam gospodin Balkanac…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…P.S Samo sa Balkana mozes vidjeti Sjever… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Perun

@ Perun
Jesi gledao “Moje zelje, moji snovi” ? U istoj smo vreci druze, ali cinjenice su cinjenice, a zelje, ipak, zelje.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  nessy

Ne mo ze mi niko reci da nisam optimista …Balkanac kako to prekrasno zvuci i odzvanja ….Ko najljepsa pjesma …..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Perun

balkan je u turkmenistanu

Max
Member
Max
1 godina prije

imaju pravo ne mogu vazali učiti slobodne.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

ova cjeli svjet je taoci mafije i dok se god to ne rješi nema svjetla i izlaska iz tunela.. ljudski soj ima bolestan gen.najvjerovatnije smo genetski otpad-škart sa mekih viših civilizacija..

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

same naše religije su morbidne i ponižavajuće!! grama respekta prema zivotu to nema ,fuj!!! sve je kao začarani crnomagijski krug fuj!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik