Iran sposoban spriječiti napad i odgovoriti na ”melankolične pustolovine” bilo kojeg agresora

Iran odbrana
57 komentara

Dva su medija 17. studenog odvojeno izvijestila da se Trump savjetovao s članovima svojih uprava o mogućnosti napada na iransko nuklearno nalazište u sljedećim tjednima. Članovi njegove uprave navodno su uvjerili POTUS na odustajanje od takvih planova.

Iran je dobro pripremljen za rješavanje svih mogućih metoda i načina djelovanja, koje bi potencijalni agresor mogao poduzeti protiv Islamske Republike, izjavio je glasnogovornik misije UN-a u zemlji Alireza Miryousefi.

“Iran se pokazao sposobnim koristiti svoju legitimnu vojnu moć kako bi spriječio ili odgovorio na bilo kakvu”melankoličnu avanturu” bilo kojeg agresora”, rekao je glasnogovornik.

Miryousefijeva izjava uslijedila je kao odgovor na izvještaje The New York Timesa i Reutersa o tome da Trump razmišlja o napadu na glavno iransko nuklearno nalazište, točnije na nuklearno-obogaćujuće postrojenje Natanz, ali su Trumpa članovi njegove administracije odvratili od napada. Glasnogovornik je naglasio da je, unatoč američkim akcijama, odnosno povlačenju iz nuklearnog sporazuma, nuklearni program zemlje ostao orijentiran prema miru, kao što je Teheran uvijek govorio da će i biti.

Ranije je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei upozorio Washington da ne započinje napad na iranske nuklearne objekte, obećavajući da će u slučaju napada, SAD doživjeti “žestoki odgovor” iz Teherana. Rabiei je izrazio nadu u to da SAD zapravo ne žele “uzrokovati nesigurnost u svijetu i na tom području”.

Trumpova borba protiv povratku JCPOA

Prema medijskim izvještajima, Trump je narednih tjedana pokušao zapovjediti napad na iranska nuklearna postrojenja, prije nego što su ga članovi administracije navodno odgovorili od uranjanja SAD-a u novi ratni sukob. Ranije je izvještaj Axiosa sugerirao da će Trump pokušati “preplaviti” Iran novim sankcijama u bliskoj budućnosti, u slučaju poraza tužbi podignutih zbog prijevara birača i nepravilnostikoje su se dogodile tijekom predsjedničkih izbora te u slučaju da Joe Biden preuzme dužnost predsjednika.

Biden je tijekom svoje kampanje izrazio namjeru da će SAD pokušati vratiti u iranski nuklearni sporazum, poznat i kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), nakon što su SAD, pod vodstvom Trumpa 2018. izašle iz tog sporazuma, što je urodilo ponovnim nametanjem sankcija protiv Islamske Republike. Axiosovo izvješće sugerira da bi “poplava” novim sankcijama bila previše politički rizična i da takve sankcije Biden ne bi mogao ukinuti. Istodobno, Iran je u prošlosti naglasio da bi bio spreman pregovarati o povratku SAD-a u JCPOA tek nakon ukidanja sankcija.

JCPOANapadPOTUS
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mr.No
3 godine prije

Naravno da ste spremni, nego sta na to kazu gospodari Bliskog Istoka Izraelci?

Kažun d.d.
3 godine prije

Plešu oko totema i čekaju pozitivan odgovor/dimni signal.

Mikka
3 godine prije

SAD$ je spreman započeti 3sv.rat samo da se ne prebroje glasovi. Ovako i onako će umirat neki tamo jadnici dakeko od SADa kao i u svim njihovim scenarijima. Predlažem Irancima da se pobratime sa Kubom Venecuelom i Nikaragvom te Kostaricom i uspostave si tamo trajnu pomorsku i zračnu bazu. To će ih urazumit valjda.

Miro
3 godine prije

Budimo realni ako bi Ameri hteli za par dana posalju ih u kamenu dobu. Naravno izpalili bi one raketice na Tel Aviv al zidovi su spremni i na tu opciju sigurno

Mr.No
3 godine prije

Cuj ovoga sa krstarecim raketama????
Njih je najlakse presresti.
Izrael ima esaliranu protuzracnu obranu, presrecu hamasove VBR iz Gaze.
Onda znas koliko imaju vremena za uociti raketu i oboriti je.
Iranske rakete ce padati u Perziski zaljev, nece kopna vidjeti.

Max
3 godine prije

Može Trump tražiti što god hoće: Iran je jaka vojna sila Koja je više puta opalila šamar Američkoj vojsci u Regiji, A odmazda za atentat na generala Sulejmanija operacija Teška Osveta” Je uzvrat kakav Američka vojska nije nikad pretrpjela. Masovni udar na Američke vojne baze u Iraku je operacija kakvu nitko dosad protiv Američke vojske nije izveo. Iran ima jaku i brojnu vojsku i elitnu Revolucionarnu Gardu sila je u raketnom arsenalu satelitskom izviđanju bespilotnim letjelicama ali prije svega u brojnom i domoljubnom stanovništu 82 mil) koje je spremno dati život za domovinu . Bilo kakva agresija završila bi kobno po agresora.

tedi
3 godine prije

Ta prica je pustena cestitarima Bajdenu, a ne Iranu,zamislite kako cete voziti brodovima naftu i ostale robe za jedno godinu dana.

Mucke
3 godine prije

New York Times i Reuters su odavno izgubili kredibilitet tako da njihove objave treba uzeti u obzir samo kao jos jedan neuspio pokusaj blacenja narancina.
Posto duze sjecanje nije odlika vecine da podsjetim , John Bolton je ispotezan za usi i nakon toga dobio nogu u auspuh upravo radi navaljivanja da se napadne Iran .
Mokri snovi duboke drzave o napadu na Iran se nastavljaju i budite sigurni da ce se ostvariti ako favorit NY Timesa, Reutersa ,J.Boltona i slicnih ikad bude pripusten Bijeloj Kuci.

Roki
3 godine prije

Bas si mozak evo pratim zadnjih 20 godina i samo trckaraju maraton oko irana zidovi i americki zidivi i sta bi e kakvi ste vi analiticari heba vas izrael sve kukavice na djecu puskom idu .

Kora
3 godine prije

“sjeti se da su Iranci “”meko”” prizemljili najnovije američke dronove ili im uzimali kriptirane podatke u letu (?!?!?),tako da ja nisam siguran u odluke američkih i izraelskih vojnih stručnjaka”

To će reći da Irance treba ozbiljno shvatiti, a da su trenutne odluke i promišljanja američkih i izraelskih vojnih stručnjaka najprikladniji za scenarij nekog hollywoodskog akcijskog filma… po mogućnosti s princom Harryjem i vojvotkinjom Meghan u glavnim ulogama 🙃

3 godine prije zadnji put uredio Kora
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI