fbpx

Iran sposoban spriječiti napad i odgovoriti na ”melankolične pustolovine” bilo kojeg agresora

Iran odbrana

Dva su medija 17. studenog odvojeno izvijestila da se Trump savjetovao s članovima svojih uprava o mogućnosti napada na iransko nuklearno nalazište u sljedećim tjednima. Članovi njegove uprave navodno su uvjerili POTUS na odustajanje od takvih planova.

Iran je dobro pripremljen za rješavanje svih mogućih metoda i načina djelovanja, koje bi potencijalni agresor mogao poduzeti protiv Islamske Republike, izjavio je glasnogovornik misije UN-a u zemlji Alireza Miryousefi.

“Iran se pokazao sposobnim koristiti svoju legitimnu vojnu moć kako bi spriječio ili odgovorio na bilo kakvu”melankoličnu avanturu” bilo kojeg agresora”, rekao je glasnogovornik.

Miryousefijeva izjava uslijedila je kao odgovor na izvještaje The New York Timesa i Reutersa o tome da Trump razmišlja o napadu na glavno iransko nuklearno nalazište, točnije na nuklearno-obogaćujuće postrojenje Natanz, ali su Trumpa članovi njegove administracije odvratili od napada. Glasnogovornik je naglasio da je, unatoč američkim akcijama, odnosno povlačenju iz nuklearnog sporazuma, nuklearni program zemlje ostao orijentiran prema miru, kao što je Teheran uvijek govorio da će i biti.

Ranije je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei upozorio Washington da ne započinje napad na iranske nuklearne objekte, obećavajući da će u slučaju napada, SAD doživjeti “žestoki odgovor” iz Teherana. Rabiei je izrazio nadu u to da SAD zapravo ne žele “uzrokovati nesigurnost u svijetu i na tom području”.

Trumpova borba protiv povratku JCPOA

Prema medijskim izvještajima, Trump je narednih tjedana pokušao zapovjediti napad na iranska nuklearna postrojenja, prije nego što su ga članovi administracije navodno odgovorili od uranjanja SAD-a u novi ratni sukob. Ranije je izvještaj Axiosa sugerirao da će Trump pokušati “preplaviti” Iran novim sankcijama u bliskoj budućnosti, u slučaju poraza tužbi podignutih zbog prijevara birača i nepravilnostikoje su se dogodile tijekom predsjedničkih izbora te u slučaju da Joe Biden preuzme dužnost predsjednika.

Biden je tijekom svoje kampanje izrazio namjeru da će SAD pokušati vratiti u iranski nuklearni sporazum, poznat i kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), nakon što su SAD, pod vodstvom Trumpa 2018. izašle iz tog sporazuma, što je urodilo ponovnim nametanjem sankcija protiv Islamske Republike. Axiosovo izvješće sugerira da bi “poplava” novim sankcijama bila previše politički rizična i da takve sankcije Biden ne bi mogao ukinuti. Istodobno, Iran je u prošlosti naglasio da bi bio spreman pregovarati o povratku SAD-a u JCPOA tek nakon ukidanja sankcija.

4 9 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mr.No
Gost
Mr.No
14 dana prije

Naravno da ste spremni, nego sta na to kazu gospodari Bliskog Istoka Izraelci?

Voir
Gost
Voir
14 dana prije
Reply to  Mr.No

Islamist Bakir Izetbeg je kriv za zvjersko ubojstvo Hrvata povratnika u Bugojnu!

nessy
Gost
nessy
14 dana prije
Reply to  Voir

Koliko puta ovo mislis ponoviti, da bi bilo dovoljno???

Voir
Gost
Voir
14 dana prije
Reply to  nessy

Dok ne osude ubojice!

Zsphere
Gost
Zsphere
14 dana prije
Reply to  Voir

Bakir nije ni bio u ratu niti je bilo o cemu tada odlucivao koliko je meni poznato krio se u sklonistima. A ovo da ubice trebaju odgovarati to se uvijek slazem i odgovarace i vjerovatno vec odgovaraju svi koji su zlo cinili.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
13 dana prije
Reply to  Voir

Imaš dokaze? Podnesi tužbu i pokreni sudski postupak pa će biti osuda i presuda. Prije toga nas ne gnjavi više, ja umjesto tebe to sigurno neću napraviti. Primi se posla.

Roki
Gost
Roki
14 dana prije
Reply to  Voir

Sta ima veze jedan gore jedan dole ko da bakira zaboli cuka sto ti tako mislis , covic nastimao a bake opalio i sada ti bake kriv , Nadam se da ti je malo jasnije.

Kora
Gost
Kora
14 dana prije
Reply to  Mr.No

Bitno je što kaže Riječ Božja, a ne Izraelci. A Riječ Božja danas kaže sljedeće:

“O kad bi spoznao što je za tvoj mir!

 Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Kad se Isus približi Jeruzalemu i ugleda grad, zaplaka nad njim govoreći: ‘O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima. Doći će dani na tebe kad će te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao časa svoga pohođenja.”

(Lk 19, 41-44)

Mr.No
Gost
Mr.No
14 dana prije
Reply to  Kora

Onda si mogao i navesti da je ta zemlja data Izraelu do vjeka, da su Izraelci Jahvin narod do vjeka.
A kada se Izraelci odmetnu od Gospodina onda Gospodin posalje pogane na nas za kaznu.
Moramo ici kronoloski.
Inace slazem se.

Roki
Gost
Roki
14 dana prije
Reply to  Mr.No

Vas ce Iranci smiriti samo polako slazu se kockice u Siriji budemo ubrzo gledali.

Kora
Gost
Kora
13 dana prije
Reply to  Mr.No

Ne mogu navesti ono što ne piše u Svetom Pismu, niti proglasiti Svetom Riječju ono što Vi pogrešno (geopolitički) tumačite. Naime, Bog sam kaže da je Istina sada sakrivena Vašim očima, i to je jasno svima osim Vama.

Međutim, mogu reći da je Vaše viđenje tzv. “modernog Izraela” pogrešno i da je razlog tomu Vaša “sljepoća” koja je nuspojava nedostatka istinske vjere u Riječ Božju, a što je karakteristika svih cionista. Vi tu Riječ vrlo rado spominjete kad Vam je potrebna u svrhu geopolitičke i duhovne manipulacije, no do nje ustvari uopće ne držite niti joj vjerujete. I zato se sve događa tako kako se događa.

Last edited 13 dana prije by Kora
Senb
Gost
Senb
13 dana prije
Reply to  Kora

Ma tko će iran napasti, imaju 20 nosača aviona iz prvog svjetskog rata i turbandžiju sa reš pečenim pistaćijima po glavi stanovnika. Sila je to u epskim razmjerima.

Kora
Gost
Kora
13 dana prije
Reply to  Senb

Ma naravno. Zato se anglosaksonske trupe i povlače s Bliskog Istoka 😉

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
14 dana prije

Plešu oko totema i čekaju pozitivan odgovor/dimni signal.

Voir
Gost
Voir
14 dana prije
Reply to  Kažun d.d.

Za islamistički ran je dovoljan samo jedan avion.

IRAN
Gost
IRAN
14 dana prije
Reply to  Voir

Za idiote poput tebe dovoljan je samar.

Voir
Gost
Voir
14 dana prije
Reply to  IRAN

Javio se islamista.
Hehehe…

Last edited 14 dana prije by Voir
Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
14 dana prije
Reply to  IRAN

https://www.strategic-culture.org/news/2020/11/19/war-mode-will-vindictive-trump-start-war-iran-or-bring-troops-home/

War à la Mode: Will a Vindictive Trump Start a War With Iran or Will He Bring the Troops Home?
Način rata à la: Hoće li osvetoljubivi Trump započeti rat s Iranom ili će trupe dovesti kući?
PHILIP GIRALDI

“Imam ludu ideju da ne mogu izbiti iz glave, da mi Amerikanci idemo prema nečemu poput Armagedona u sljedećih nekoliko mjeseci, bez obzira na to kako se trenutno izborni imbroglio riješi. Moja je najveća briga to što se bojim da će Trump napasti Iran, bilo nekom vrstom lažnih zastava ili izravnom agresijom. Pozornica je već postavljena za vojnu akciju kroz nemilosrdno neprijateljstvo prema Islamskoj Republici tijekom protekle četiri godine u kombinaciji s ekonomskim ratom koji se vodio protiv gospodarstva zemlje i namjernim provokativnim atentatom na iranskog čelnika, generala Qassima Soleimanija u siječnju. Zapravo, za pokretanje rata pucanja ne bi bilo potrebno puno, samo pogrešni patrolni čamac koji se uvlači u iranske obalne vode i otvara vatru kada ga izazove gliser Revolucionarne garde. Par Iranaca umre, možda i Amerikanac ili dvojica, pa ćete imati rat.

Špekulacije da bi nešto moglo doći dijelom proizlaze iz toga kako je došlo do nekoliko kadrovskih promjena na najvišoj razini Pentagona u vrijeme koje nema smisla za administraciju šepavih patki ili čak za administraciju koja misli da će preokrenuti izborne rezultate. Objašnjeno je da je “ukidanje” i zamjena Marka Espera na mjestu ministra obrane posljedica njegovog otpora predsjednikovim zapovijedima za povlačenje trupa iz Afganistana, ali kako bi takvo povlačenje teško bilo započeti do siječnja, čini se da nema smisla trenutno mijenjati strukturu naredbi. Doista, posjedovanje novog vodstva samo bi usporilo proces, iako je novi vršitelj dužnosti ministra obrane Chris Miller navodno izdao dopis prošlog petka u kojem se kaže “Svi ratovi moraju završiti”, a prije je bila najava smanjenja vojske i u Afganistanu i u Iraku Siječnja, iako ćemo vidjeti kako će se to zapravo razvijati. Dolazak antiintervencijskog pukovnika Douglasa Macgregora u Pentagon kao višeg savjetnika vršitelja dužnosti ministra obrane također podržava stajalište da predstoji veliko povlačenje američkih snaga.

Također je vjerovatno da je Esper otpušten zbog otpora korištenju vojnika za rušenje izgrednika u slučaju građanskih nemira od sada do siječnja, ali i tome nedostaje vjerodostojnosti jer bi se takvom potezu zasigurno usprotivili čitavi zajednički načelnici stožera koji ne bi surađivao. Još jedno objašnjenje je da je do ukidanja došlo zbog Esperovog otpora objavljivanju povjerljivih datoteka koje se odnose na Russiagate, što bi Donald Trump mogao vidjeti kao konačno razotkrivanje zavjere za nacionalnu sigurnost koja je htjela uništiti njegovu administraciju.

Bilo kako bilo, osim Espera, vršiteljica dužnosti šefa planiranja Pentagona James Anderson također je bio prisiljen dati ostavku. Andersona je zamijenio tvrdoglavi Anthony Tata, za kojeg se vjeruje da je žestoko odan predsjedniku i podržao je neke teorije zavjere o Obamama “duboke države”. Promjene na vrhu u Ministarstvu obrane pokrenule su i ostavke ostalih viših zaposlenika, uključujući umirovljenog viceadm. Josepha Kernana, koji je bio podtajnik obrane za obavještajne i sigurnosne poslove. Kernana je zamijenio Ezra Cohen-Watnick, prijatelj predsjedničkog zeta Jareda Kushnera. Navodno i dalje postoji određena zabrinutost među ostalim najvišim menadžerima da je u tijeku lov na vještice.

Čišćenje u Pentagonu, kao i uporne glasine da će uskoro uslijediti pucnjava u uredu državnog odvjetništva, FBI-u i CIA-i, u ovom trenutku izbornog ciklusa nemaju puno smisla, bez obzira vjeruje li netko da li su rezultati izbora u SAD-u će biti obrnuto. No, zajedno uzevši, Trumpu bi mogli dati slobodu da u sljedeća dva mjeseca radi što god želi, uključujući i korištenje nekih elemenata u aparatu nacionalne sigurnosti kako bi izravno intervenirao u procesima brojanja i tranzicije. Oni mi signaliziraju da bijesni Trump možda priprema nešto zaista osvetoljubivo i ujedno nevjerojatno glupo u smislu nacionalnih interesa.

Predsjednik Donald Trump očito ima visceralnu mržnju prema Iranu. Izviješteno je da je još prošlog tjedna pitao više savjetnike da li treba napasti glavno iransko nuklearno nalazište u Natanzu. Sastanak je navodno uslijedio ubrzo nakon što su međunarodni inspektori primijetili nešto što se činilo značajnim povećanjem iranskih zaliha nuklearnog materijala. Savjetnici su predsjednika uvjerili da bi vojni štrajk mogao brzo eskalirati i da neće biti u interesu SAD-a.

Državni tajnik Mike Pompeo također je već uputio obavijest o središnjem dijelu Irana u razmišljanju Bijele kuće. Nedavno izvješće New York Timesa u vezi s atentatom na navodnog čelnika al-Qaede u Teheranu kojemu se daju neimenovani “obavještajni dužnosnici” želi sugerirati da iranska vlada radi s terorističkom skupinom, što nije slučaj. ”

itd itd………….

Roki
Gost
Roki
14 dana prije
Reply to  Kažun d.d.

Amerikanci poznati i jedini najveci zlocinci koji su upotrijebili nuklearno oruzje protiv civila znaci nema dalje isto se moze desiti i sa Iranom sto ce potvrditi kakvi su umovi americkog naroda. Nimalo me ne bi iznenadilo da upotrijebe nuke jer oni drugacije ni nemogu iranu nastetiti.

Senb
Gost
Senb
13 dana prije
Reply to  Roki

huni su najveći zločinci u povijesti čovječanstva, oni su svel pipulaciju perzije na 10% njezine vličine uz pomoć turskih noževa, oni su uništili perziju i perzijance, ovi današnji nisu ništa drugo osim ostataka beduinskih plemena. Osim toga pobili su oko 11% tadašnjeg poznatog stanovništva.
Prema tome, mongoli su najgori od svetu. Treba se sjetti i turaka koji su izvel genocid nad Armencima i 600 odina genocida nad bijelim evropskim slavenima kršćanima.

Mikka
Gost
Mikka
14 dana prije

SAD$ je spreman započeti 3sv.rat samo da se ne prebroje glasovi. Ovako i onako će umirat neki tamo jadnici dakeko od SADa kao i u svim njihovim scenarijima. Predlažem Irancima da se pobratime sa Kubom Venecuelom i Nikaragvom te Kostaricom i uspostave si tamo trajnu pomorsku i zračnu bazu. To će ih urazumit valjda.

Miro
Gost
Miro
14 dana prije

Budimo realni ako bi Ameri hteli za par dana posalju ih u kamenu dobu. Naravno izpalili bi one raketice na Tel Aviv al zidovi su spremni i na tu opciju sigurno

Mr.No
Gost
Mr.No
14 dana prije
Reply to  Miro

Operativno, samo izvolite.
Iron Dome 4-70 km
Arrow 2 90-150km
Arrow 3 2.500km
Iron Beam-laser 0-7km
Barak 8 0,5-100km
David’s Sling 160km+

Roki
Gost
Roki
14 dana prije
Reply to  Mr.No

Da vidjeli smo kako hamasove nisu mogle proci sve ostale u zraku mislim zaledili ih ti tvoji sistemi hahahahah.

Max
Member
Famed Member
Max
14 dana prije

Može Trump tražiti što god hoće: Iran je jaka vojna sila Koja je više puta opalila šamar Američkoj vojsci u Regiji, A odmazda za atentat na generala Sulejmanija operacija Teška Osveta” Je uzvrat kakav Američka vojska nije nikad pretrpjela. Masovni udar na Američke vojne baze u Iraku je operacija kakvu nitko dosad protiv Američke vojske nije izveo. Iran ima jaku i brojnu vojsku i elitnu Revolucionarnu Gardu sila je u raketnom arsenalu satelitskom izviđanju bespilotnim letjelicama ali prije svega u brojnom i domoljubnom stanovništu 82 mil) koje je spremno dati život za domovinu . Bilo kakva agresija završila bi kobno po agresora.

Voir
Gost
Voir
14 dana prije
Reply to  Max

Iranci su mačiji kašalj koji s obriše za jedno popodne i razdjeli za drugo. Pasdarani mogu samo cupkati po paradama i ništa više. Ajatolasi će sa punim džepovima migrirati na zapad.

Stanko
Gost
Stanko
14 dana prije
Reply to  Voir

Ajatolasi se ne boje tvojih smrdljivih i prljavih zidova i amera koji igraju za njih , ajatolasi su to pokazali i ponovo ce pokazati . Sjeti se obaranja americkog NEVIDLJIVOG aviona zaista smijesno bilo da ajatolasi obore tako skupu stvarku .

Zsphere
Gost
Zsphere
14 dana prije
Reply to  Max

Kolega Iran zna da im Trumpova linija neprijatelj nije i ovo je vrlo vjerovatno zajednicka akcija koja je tu iz odredjenog razloga koji nama trenutno nije bas sasvim jasan. Kao sto mi mozemo biti zbunjuni isto tako mogu biti zbunjuni i oni koji trebaju biti. Mozda sluzi samo za neko zbijanje redova, nesto kao nacionalno jedinstvo. U kriznim ili teskim vremenima je veoma bitno da je narod ujedinjen a ova vremena su svakako takva.

tedi
Gost
tedi
14 dana prije

Ta prica je pustena cestitarima Bajdenu, a ne Iranu,zamislite kako cete voziti brodovima naftu i ostale robe za jedno godinu dana.

Mucke
Gost
Mucke
14 dana prije

New York Times i Reuters su odavno izgubili kredibilitet tako da njihove objave treba uzeti u obzir samo kao jos jedan neuspio pokusaj blacenja narancina.
Posto duze sjecanje nije odlika vecine da podsjetim , John Bolton je ispotezan za usi i nakon toga dobio nogu u auspuh upravo radi navaljivanja da se napadne Iran .
Mokri snovi duboke drzave o napadu na Iran se nastavljaju i budite sigurni da ce se ostvariti ako favorit NY Timesa, Reutersa ,J.Boltona i slicnih ikad bude pripusten Bijeloj Kuci.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik