Iran ne ”gubi vrijeme”, neće prihvatiti ”nekonstruktivno” ponašanje SAD-a u nuklearnim pregovorima, rekao je ministar vanjskih poslova

Iran i SAD - Nuklearni sporazum
2 komentara

Teheran ne tolerira “nekonstruktivne” radnje SAD-a u vezi s nuklearnim pregovorima, niti “gubi vrijeme”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova, osuđujući kako je administracija predsjednika Joea Bidena vodila pregovore.

Govoreći u utorak s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom, Hossein Amir-Abdollahian osporio je ponašanje Washingtona u odnosu na Iran i Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA) kao dosad “nekonstruktivno”. Ministar vanjskih poslova čak je tvrdio da je Biden “u praksi” slijedio politiku sličnu svom prethodniku Donaldu Trumpu.

Amir-Abdollahian ostao je čvrst, rekavši da Amerikanci griješe ako “misle zaključiti pritiskom na Iran”, obećavši da JCPOA “mora imati opipljive rezultate” za Teheran. Zauzvrat, zemlja će prekinuti svoje “kompenzacijske radnje”.

Borrell, koji se susreo s Iranom na marginama događaja Ujedinjenih naroda, naglasio je važnost nuklearnih pregovora, ne samo za zemlju, već i za širu regiju i svijet.

Osudivši bivšeg republičkog predsjednika, šef vanjske politike izrazio je kako je Bruxelles “oduvijek bio kritičan prema Trumpovoj destruktivnoj politici i postupcima u povlačenju” iz sporazuma. Borrell je, međutim, izrazio da je “nova američka administracija stvorila novo poglavlje u održavanju i oživljavanju dogovora”.

Primjedbe dolaze nakon što je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Hatibzadeh u utorak najavio da će se razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. nastaviti “u sljedećih nekoliko tjedana”. Pregovori su planski započeti ove godine nakon što su prošli pet rundi razgovora.

Iran je neprestano tražio da SAD, kao preduvjet za nastavak pregovora, moraju odustati od svih sankcija nametnutih Islamskoj Republici.

Bijela kuća, međutim, oklijevala je odustati od embarga koji je uveo Trump nakon što je jednostrano povukao Ameriku iz JCPOA-e 2018. Washington poziva Iran na prestanak obogaćivanja urana izvan granica navedenih u sporazumu, što je Teheran počeo činiti u odgovoru na financijske kazne.

iranNuklearni sporazumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vendetta
2 godine prije

Ajd molim vas vise prestanite sa ovim tekstovima o Iranu, Kini, Rusiji i njihovoj fake borbi za Zapadom.

Korona ih je razotkrila sve i jasno je kao dan da aposlutno svi zajedno surađuju. Između političara Irana, SAD,KINE,Rusije, nema niti najmanje razlike. Svi rade protiv malog covjeka svi su dio elite koja misli da je bogom dana i da moze raditi sto hoce.

Tko jos vjeruje u neka ta nepriajteljstva je isti kao i ovi koronasi. Nema razlike doslovno.

Iran nije nikakva samostalno nezavisna drzava nego samo obicna pokrajina kojom vec vijekovima upravlja obitelj Palavicini kroz razne sustave. Zadnje je Islamska drzava Iran…

Max
2 godine prije

To je Iran oni se ne daju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI