Procurio je plan EU za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma

EU plan ozivljavanja Iranskog nuklearnog sporazuma
19 komentara

Prijedlog koji je EU podnijela na pregovorima u Beču za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma navodno bi doveo do trenutnog ukidanja sankcija za preko 160 iranskih entiteta, uključujući banke, u zamjenu da Teheran postepeno smanji svoje nuklearne aktivnosti, izvijestila je Al Jazeera u petak, pozivajući se na “informisane izvore”.

Prijedlog koji je Brisel ranije nazvao “konačnim” navodno uključuje četiri faze i potrebno mu je najmanje 120 dana da se u potpunosti implementira, navodi medij. “Prvog dana” nakon njegovog potpisivanja bi se ukinule sankcije za 17 iranskih banaka i 150 drugih privrednih subjekata. Teheran bi, zauzvrat, od prvog dana također počeo da se vraća svojim obavezama prema sporazumu i smanjio bi svoje nuklearne aktivnosti.

Implementacija ovog sporazuma bi također uključivala oslobađanje 7 milijardi dolara iranskih sredstava koja su trenutno zamrznuta u Južnoj Koreji, navodi se u izvještaju.

Tokom perioda od 120 dana nakon potpisivanja sporazuma, Iranu će biti dozvoljeno da izveze 50 miliona barela nafte kao dio “mehanizma verifikacije”, rekla je Al Jazeera, pozivajući se na svoje izvore. Nakon tog perioda, Islamska Republika bi mogla da izvozi 2,5 miliona barela dnevno.

Prijedlog također uključuje obavezu da SAD plate kaznu ako se ikada više povuku iz sporazuma, rekla je Al Jazeera, ne otkrivajući iznos takve kazne ili gdje bi novac otišao.

Iran je u ponedjeljak dostavio pisani odgovor na prijedlog, ne otkrivajući njegove detalje. “Postoje tri pitanja za koja ako se riješe, možemo postići dogovor u narednim danima”, rekao je tada iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian. “Pokazali smo dovoljno fleksibilnosti… Ne želimo postići dogovor koji nakon 40 dana, dva mjeseca ili tri mjeseca ne bude materijaliziran na terenu”, dodao je on, upozoravajući da treba poštovati “crvene linije” Teherana.

Ranije su Sjedinjene Američke Države rekle da bi nuklearni sporazum iz 2015. mogao biti oživljen samo ako Iran odustane od svojih “stranih” zahtjeva, koji uključuju prekid istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o neobjašnjivim tragovima uranijuma u Iranu i uklanjanje Iranske revolucionarne garde korpusa (IRGC) sa američke liste terorista.

Al Jazeera je u petak izvijestila, pozivajući se na jednog evropskog zvaničnika u Beču, da Teheran više ne traži uklanjanje te organizacije s liste.

Prošle sedmice, Politico je izvijestio da je EU predložila ublažavanje američkih sankcija IRGC-u kao dio napora da se oživi sporazum iz 2015. godine. Novine su također objavile da je Washington spreman “napraviti veće ustupke nego što se očekivalo” kako bi oživio sporazum.

Kako prenosi Politico, u tekstu prijedloga se također navodi da Washington i Brisel “uzimaju u obzir namjeru Irana” da se pozabave pitanjem istrage IAEA do trenutka kada sporazum ponovo stupi na snagu.

Iranski nuklearni sporazum, formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. Iran, SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, kao i Rusija, Kina i EU. To je uključivalo Iran koji je pristao na određena ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Godine 2018. SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma pod predsjednikom Donaldom Trumpom. U Beču se posljednjih 16 mjeseci vode razgovori o oživljavanju sporazuma.

euiranNuklearni sporazumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nena
1 godina prije

Evo nafte a evo i plina rusija ce biti jos izolovanija.

1 godina prije

Iran ima 85% ostatka svijeta da s njima trguje , čemu sklapanje ugovora s luzerima…

tata mata
1 godina prije

i da rusiji uvedu sankcije ,kao uvjet

Note
1 godina prije

Jel moze Iran vjerovati NATO paktu aka zapad?

nekoime
1 godina prije

Sporazum će vrijediti dok god Amerima i EU bude trebalo više nafte. Osim toga, Iran dijeli s Katarom pravo na najveće svjetske zalihe plina. Nisu valjda blesavi da bez toga ostanu.

Darko
1 godina prije

Opet se usrana EU petlja tamo gdje joj nije mjesto.. Kada će narodi EU rastjerati ove majmune u prolupaloj EU Komisiji na čelu s ludom kravo Ursulom V. D. L.?

Jednostavno receno
1 godina prije

Može i nuklearka nikakav problem sam daj naftu. Svakako ako nema jeftine energije nema ni zelene pa svejedno ja nuklearka il ekonomska nuklearka u oba slučaja osta pustoš.

Max
1 godina prije

Iran se neće dati varato a njima treba Iranska nafta i plin.

Adriana
1 godina prije

Fuck EU. Pričaj s gazdom.

Lucija, prva
1 godina prije

“… Putin i je kreno u napad jer su mu se previše približili.pogledaj koliko je bilo ,,nesreća,, u rusiji od 2014 na ovamo. cia i mosad tako ratuju protiv irana već 20 godina.evo bila je eksplozija u vojnom institutu tver koji je 100 kilometara sjeveroistočno od moskve.je li hitler ne jednom rekao da mu od čitavog sssr a trebaju ,,samo,, jug ukrajine,donbas i kavkaz.trokut orsha vitebsk smolensk je wermacht probio već u kolovozu,važno čvorište mga kod petrograda njemački vojnici su zauzeli već u rujnu i onda je skreno svoje snage na jug ukrajine.tada je svojim generalima koji su se čudili toj odluci rekao ,,moskva za mene nije ništa drugo doli ime jednog grada,,.scholtz se boji da će morat ko i njegovi prethodnici poslat tenkove na rostov.drang nach osten je stara njemačka politika.njemačka industrija s ovim cijenama sirovina sigurno ne može bit konkurentna a ne mislim da želi pretvorit njemačku u… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Rusija i Iran imaju veoma različite prioritete u vojnoj izgradnji, i zato se odlično dopunjuju. Zapad to odlično razume, ali više ne može da zaustavi započetu saradnju. Najvredniji dronovi za Rusiju su „Šahed-129“ i „Šahed-191“. Prvi od njih može da nanese udare po začelju Oružanih snaga Ukrajine, drugi da napadne ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane… bespilotna letelica „Shahed-129“ druge generacije, kada se kontroliše sa zemaljske stanice, ima domet od 300–400 km, a dron ima dovoljno goriva za izvođenje borbenih letova od 1.700 kilometara i trajektnih letova od 3.400 kilometara. Zapadni mediji prenose da je Rusija kupila HILJADU JURIŠNIH I IZVIĐAČKIH dronova od Irana, čime je strateška saradnja sa Islamskom Republikom podignuta na novi nivo…” Samo podsjećam na proizvodne mogućnosti. Npr poduzeće koje proizvodi dronove u Turskoj, Barjaktar, može proizvesti 50 komada mjesečno. Onaj satelit što su lansirali Rusi za Iran… Pa, stavili su jednu jako dobru kameru na njega. Posebno dobro… Čitaj više »

alexosijek
1 godina prije

Prije oko 2 mjeseca, negdje početkom ljeta, je Iran poslao pismo hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova gdje nude pomoć pri povratu INA-inih naftnih polja u Siriji. Sada je već dokazano da naftna polja u Siriji koja su bila u vlasništvu sirijske države, ne sva naravno, su pod kontrolom američkih vojnika, dakle USA, osim što je osakatila Siriju i pobila mnoge ljude tamo još dalje legalno, pred očima cijelog svijeta, krade sirijsku državnu imovinu. Pokušali su i Izreal i USA svašta po Iranu, ali ipak je to malo preveliki zalogaj za njih. A što se tiče cijena i količina nafte, Kina treba sigurno onoliko nafte koliko koristi danas, zato je Xi i bio u Saudijskoj Arabiji kako bi dogovorio malo jači posao nego do sada…EU i UK pod sadašnjim politikama je propala stvar, milijuni ljudi Europe će ovo godinama osjećati jako dobro na svojoj koži

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI