Iran odbacuje mogućnost susreta sa SAD na predstojećim pregovorima o nuklearnom sporazumu u Beču

Iran-SAD Nuklearni sporazum
9 komentara

Iran neće razgovarati sa SAD na predstojećim pregovorima o nuklearnom sporazumu u Beču, rekao je iranski zamjenik ministra spoljnih poslova, jer Teheran vjeruje da povratak na sporazum ne zahtjeva pregovore, već umjesto toga zavisi isključivo od ukidanja sankcija.

Sljedeće nedjelje, preostali učesnici značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), okupit će se na razgovorima u Beču.

Međutim, razgovori neće uključivati bilo kakav kontakt između iranske delegacije i američkih diplomata, rekao je u petak zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Abbas Arakchi nakon virtuelnog sastanka potpisnika JCPOA.

„Sjedinjene Države neće prisustvovati nijednom sastanku na kojem je prisutan Iran, uključujući sastanak zajedničke komisije nuklearnog sporazuma, i to je sigurno“, rekao je Arakchi, dajući znak da Teheran ne traži nikakav kontakt sa SAD. Ostale stranke JCPOA, međutim, mogu tražiti „da se bilateralno ili multilateralno konsultuju sa Sjedinjenim Državama“, opisujući takve kontakte kao „njihov posao“.

Iranska delegacija neće razgovarati sa američkom delegacijom ni na jednom nivou.

Arakchi je rekao da Teheran ne vidi smisao razgovora sa SAD, jer potencijalni povratak Washingtona u JCPOA, kao i sudbina čitavog dogovora, isključivo zavisi od pitanja sankcija. Čim američke „sankcije budu ukinute i to bude potvrđeno“, Iran bi se odmah vratio u sklad sa svim JCPOA obavezama koje je nedavno suspendovao, objasnio je on.

Nuklearni sporazum je u ćorsokaku od početka 2018. godine, kada je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao iz JCPOA, označavajući ga kao „užasan“ dogovor i optužujući Teheran da nekako krši njegov „duh“. Međutim, međunarodni posmatrači su više puta potvrdili da Iran poštuje sporazum.

Od tada su SAD ponovo nametnule stare sankcije i ošamarile novim Teheran, efektivno poništavajući efekat čitavog sporazuma, koji je predviđao ukidanje sankcija i druge ekonomske koristi za Teheran u zamjenu za strogo ograničavanje nuklearnog programa. Otkako su se Sjedinjene Države povukle, Iran je postepeno pojačavao svoje aktivnosti vezane za nuklearni program, uključujući obogaćivanje uranijuma daleko iznad praga nametnutog u JCPOA.

iranNuklearni sporazumSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nimo
3 godine prije

Uvesti totalne sankcije terorističkom režimu.

vaso
3 godine prije

napad na Iran je pitanje vremena, Izrael je nabavio strateško vazduhoplovstvo i dronove dugog dometa da bombarduje iranska postrojenja za proizvodnju nuklearnog materijala a protiv vazdušna odbrana će biti neutralizovana elektromagentnim bombama i raketama vazduh-tlo i mule ima da lete u paramparčad

3 godine prije zadnji put uredio vaso
Max
3 godine prije

Iran se neće dati ucjenjivati.

ufnbviswernviownrwer
3 godine prije

A kad će oni koji vode Iran za stvora odbaciti maske stvorov znak poniznosti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI