Iran oduzeo akreditaciju nuklearnom inspektoru zbog “sumnjivih radnji”

iran iaea
16 komentara

Iran je oduzeo akreditaciju inspektoru za atomsku energiju UN-a nakon što je, kako se izveštava, međunarodni zvaničnik pokušao da unese „sumnjive materijale“ u jednu od iranskih nuklearnih lokacija gdje trebalo da izvrši pregled.

Inspektoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) oduzeta je dozvola za posjetu lokacijama nakon što je uhvaćen da pokušava da uđe u postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz sa “sumnjivim materijalima”, prema iranskoj nacionalnoj atomskoj agenciji.

Bez pristupa lokacijama, misija inspektora za nadgledanje iranskog nuklearnog programa bila je nemoguća, pa je inspektor napustio zemlju u sredu, javljaju iranski mediji.

Prema Rojtersu, radi se o inspektorki koja je kratko zadržana nakon što joj je onemogućen ulazak u objekat, a njene putne isprave su privremeno oduzete.

Nije saopšteno šta je inspektorka pokušala unijeti na lokaciju Natanz, mada su Iranci rekli da je “skenirana” i da je “bezbjednosna kontrolna mašina” oglasila alarm.

Incident se očigledno dogodio prošle nedelje, nekoliko dana prije nego što je Iran najavio poslednji korak u povlačenju svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Teheran je rekao da će sada obogaćivati uranijum na pet procenata u svom nuklearnom postrojenju Fordov. Ovaj korak je poslednji u nizu koji je Iran ove godine preduzeo kao odgovor na to da su SAD odustale od sporazuma 2018. godine.

JCPOANuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
iasgfnwddsfvikdghfrghrtheogrjer
4 godine prije

Budale su bili što su dopustili da Rohani ostavi irance bez nukleusa zabetoniravši objekte. Ovo im je prvo pametno od tada. Hamnei jedino zna kako se sa stvorovim predstavnicima postupa.

tihobl
4 godine prije

Inspektorka je htjela da postavi kameru u prostoriji za presvacenje tehnicara, a irancima se nije svidjela zamisao.

Hogar
4 godine prije

Pošto su sve potpisnice nuklearnog ugovora (osim Rusije) na čelu sa SAD praktično prnule u šišu, ne visim nikakav razlog da se Iran i dalje drži tog istog sporazuma koji samo Rusija poštuje. Zapad (a Ameriaknci pre svih) možda misle da mogu da stiskaju Iran “dok koštice ne počnu da škripe” ali iransko rukovodstvo nije vesla sisalo u detinjstvu. Već su najavili obogaćivanje na 5%, a kad to obave biće 15, 30, 50 itd. dok se Zapad ne uspaniči da će doći do otprilike 90% koliko treba za bombu. Napraviti atomsku bombu je neverovatno lako (imate uputstva na netu), ono što je teško je obezbediti uranijum ili plutonijum u dovoljnim količinama. Ako iran obogati (recimo) 200kg uranijuma na 95%, imaće u nekom skladištu materijal za 15-ak bombi, a i dalje će formalno poštovati odluku najvišeg rukovodstva Irana o zabrani pravljenja nukledarnog naoružanja. Naravno, ta odluka uvek može da se promeni… Čitaj više »

rusofil
4 godine prije

Zlonamjerni bi pomislili da su prste umiješali Izrael ili SAD.

Teheranac
4 godine prije

Jukija Amano je još uvijek živ?

Pi-zdro
4 godine prije

Koji je ovo teatar ovo nema ni u mašti. živi noćni klub makroa i prostitutki.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI