Iranski ministar vanjskih poslova upozorio Bidena da se ”prostor za suradnju ubrzo zatvara” te da će Teheran poduzeti daljnja odstupanja od odredbi nuklearnog sporazuma

Iran-SAD-Biden
39 komentara

Iranski ministar vanjskih poslova upozorio je da je Teheran spreman poduzeti daljnje mjere i smanjiti suradnju s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju, ako američke i europske sile ne budu poštivale nuklearni sporazum.

“S novom vladom u Washingtonu, postoji prilika za pokušaj novog pristupa, no trenutni prostor za suradnju uskoro će se zatvoriti”, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Zarif je rekao da je iranska vlada spremna poduzeti nove protumjere i dodatno odstupiti od Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA), koji je potpisan između Irana i šest glavnih svjetskih sila 2015. godine, sporazuma kojim se nametnulo dodatna ograničenja u pogledu nuklearnih ambicija Teherana.

“Uskoro će moja administracija morati poduzeti nove protumjere, kao odgovor na nesretno nepridržavanje Sjedinjenih Američkih Država i Europe njihovog dijela obaveza”, napomenuo je Zarif i dodao da je Iran spreman proći sa svojim planom za prekid suradnje s inspektorima iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“To se može izbjeći samo ako Sjedinjene Američke Države odluče učiti iz Trumpovog maksimalnog poraza, umjesto da ga ponavljaju”, izjavio je.

JCPOA je doživio slom 2018. godine, kada je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump jednostrano izvukao SAD iz sporazuma i nametnuo teške sankcije Iranu.

Iran je za redefiniranje sporazuma sa SAD-om i američkim saveznicima kao krajnji rok odredio 21. veljače. Nakon tog roka, ako se u vezi sporazuma ne postigne napredak i ako sankcije prema Iranu ne budu ukinute, Teheran će zabraniti međunarodnim inspektorima posjet iranskim nuklearnim nalazištima.

U siječnju je Iran dodatno prekršio ostatke ostataka nuklearnog sporazuma povećavajući obogaćivanje urana na 20 posto, što je bilo daleko više od razine od 3,67 posto, dogovorene u sporazumu iz 2015. godine, ali još uvijek daleko ispod razine od 90 posto, koja se smatra razinom dovoljnom za razvoj nuklearnog naoružanja.

Prošli je tjedan predsjednik Hassan Rouhani ponovio spremnost iranskog vraćanja sporazumu, prepoznajući kako bi uklanjanje sankcija moglo biti korisno za sve strane. Ali rekao je kako strane trebaju poštivati specifične uvjete.

“Nijedna klauzula JCPOA neće biti promijenjena i neće biti dodana nova članica ovom međunarodnom sporazumu”, izjavio je.

Međutim,  Bidenova administracija nije odgovorila na pozive koje je Iran uputio Washingtonu. Novi američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je zabrinutost i rekao da Iran dijeli samo nekoliko mjeseci od razvoja nuklearnog naoružanja. Teheran tvrdi kako nema interesa za razvoj nuklearnog oružja, unatoč svom pojačanom programu obogaćivanja uranom.

BideniranNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

Доктрина “Нови блиски исток” подразумева нестанак Сирије, Ирана, Турске, и стварање Великог Курдистана. Како Курде одавно обучавају мосадовци, што курди и не крију, можемо рећи да је Велики Курдистан у ствари Нови Израел. Уколико нешто пође по злу за чојзн пипл, што је Кисинџер најавио (нестанак Израела као таквог), они траже резервне територије за пресељавање и ту су многе државе на списку, једна од најважнијих је Украина, потом РФ, Америка, а спомиње се и Балкан.

shumadinac
3 godine prije

Amerika sada ćuti i pušta Iran da napravi prvi potez kako bi dalje podizali nivo satanizacije. Očigledno je da ne žele ni dogovor ni saradnju već da se spremaju na poteze koji su dogovoreni sa Izraelom još pre izbora.

Valjda je sada jasno da nije samo Hilari demon, da je ceo sistem demonski a da napreduju samo oni koji se u njega najbolje uklope.

Mali Mujica
3 godine prije

Ovaj Bidan mora da svaki dan popuši nekom Bosancu kada je ovoliko pametan.

piždro
3 godine prije

Sad će Iranci vidjet kako ovaj hebe, ne samo riječima… vidjet će kako Musa jarca dere.. jer ovom lažljivcu ko i Huseinu Baraku nije stalo do mira..Trump je samo prijetit, ovaj će izvršavat naloge duboke kabale

3 godine prije zadnji put uredio piždro
SULE
3 godine prije

Sve je spremno za raskida svih obaveza bilo Američkih ili Iranskih jer to zahtjeva Izrael zato Zarif govori da nikakvih dogovora neće biti-samo RAT ih spašava od sankcija i siromaštva jer rješenja nema?

tenkić por grubera
3 godine prije

Israel Wants More F-35s and Maybe Even F-15EX FightersIsrael is looking at expanding its fleet of fighters, but also needs new fueler and helicopter replacements.

nationalinterest*org/blog/buzz/israel-wants-more-f-35s-and-maybe-even-f-15ex-fighters-177903

Max
3 godine prije

Iran se neće dati ucjebjivati.

Boba Lazarević
3 godine prije

Iran zna da je vrijeme za pritisak na Joea sada, dok još nije memorirao nuklearne kodove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI