fbpx

Operacija Barbarossa: Devet lažnih mitova koje demantiraju arhivi

Nijemci
167 komentara
13,822

Na pojačanu propagandnu kampanju povijesnog revizionizma o Drugom svjetskom ratu na Zapadu, Rusija odgovara sa sve više tekstova temeljenih na arhivama koje je ruski predsjednik naredio da se deklasificiraju i da se osnuje poseban fond za čuvanje povijesne istine o tom razdoblju koje, što je nama očito nepoznanica, ujedinjuje sve ruske narode svih ideoloških opredjeljenja, osim malobrojnih prozapadnih liberala koji takvim stavovima samo navlače bijes javnosti na sebe.

Njemačka invazija na Sovjetski Savez, pokrenuta 22. lipnja 1941. i bila je najveća vojna operacija u povijesti. Rođena iz Hitlerove želje za osvajanjem sovjetskih teritorija i poraza boljševizma, Operacija Barbarossa bila je dio Hitlerove rasističke mašte o uspostavljanju “Lebensrauma”, ili životnog prostora, na istoku. Christer Bergström je na temelju sovjetskih arhiva razbio mnoge mitove o ovom razdoblju, ali još uvijek ima onih koji ne znaju i ne žele znati i, držeći se stare latinske izreke „Ignoramus et ignorabimus“, vjeruju da su u pravu.

1. Staljinov kolaps

U čuvenom govoru na XX Kongresu Komunističke partije Sovjetskog Saveza u veljači 1956. je prvi tajnik Nikita Hruščov rekao: „Nakon prve ozbiljne katastrofe i poraza na frontu, Staljin je smatrao da je to kraj. U jednom svom govoru tih dana rekao je: “Sve što je Lenjin stvorio, zauvijek smo izgubili! Nakon ovog je Staljina dugo prestao raditi bilo što.” Zahvaljujući toj izjavi, ničim dokazanoj, rođena je ideja da je Staljin u prvim danima kampanje pao u neku vrstu paralize, što je jedan od najdužim mitova o Operaciji Barbarossa.

Međutim, prema istraživanju Stevena Mainea sa Sveučilišta u Edinburghu, koji je radio na Staljinovim bilješkama, ovaj citat nije bio ništa drugo do dezinformacija Hruščova. Većina dokumenata pokazuje da je Staljinov službeni radni dan 22. lipnja 1941. započeo u 05:45. i završio 23. lipnja u 4:45 ujutro. Kako je to sovjetski vođa zapao u stanje „kolapsa“, a radio je 22 sata i 35 minuta.

Nakon tako napornog dana, Staljinov najkraći radni dan bio je 24. lipnja, kada je radio nešto više od pet sati. To bi mogao biti temelj optužbi Hruščova. Međutim, već 25. i 26. lipnja Staljin je imao sastanke takoreći od 0 do 24. Prema Maineu, 27. lipnja je “njegov zabilježeni radni dani trajao više od 10 sati i vjerojatno zbog ovog fizički i psihički stresnog rasporeda, njegov je radni dan 28. lipnja trajao nešto više od 5 sati”.

Stoga smo daleko od tvrdnje da je “prestao raditi bilo što”, jer je, prema službenim zabilješkama i danas dostupnim u arhivi, Staljin u tjednu od 22. do 28. lipnja radio 168 sati.

2. Masovna predaja sovjetskih vojnika

Njemački napad počeo je 22. lipnja 1941. Nijemci su do 11. srpnja 1941. na Istočnom frontu imali 400 000 ratnih zarobljenika. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, masovne predaje nikada nije bilo. Zbog Staljinove naredbe da trupe ostanu na mjestu, opkoljene su velike jedinice. No većina izoliranih jedinica tvrdoglavo se borila sve dok im nije ponestalo municije. U tvrđavi Brest, na samoj granici, mali garnizon odupro se očigledno nadmoćnijem neprijatelju, po broju vojnika i broju topova, ubivši više od 1000 vojnika 45. njemačke pješačke divizije.

“Neprijatelj se bori s najvećim otporom i hrabrošću”, izvijestilo je 28. lipnja Visoko zapovjedništvo njemačke vojske Heeresgruppe Mitte, odnosno Središnje njemačke armije. Viski zapovjednici 4. Njemačke armije su sovjetske vojnike opisali kao “izuzetno žilave i jake”. “Bijeli” emigranti, koji su pobjegli iz Rusije nakon Oktobarske revolucije, bili su korišteni kako bi okružene trupe Crvene armije uvjerili da se predaju i pridruže antiboljševicima, ali to je “kategorički odbijeno”, navodi se u izvještaju njemačke vojske.

Druga njemačka poruka Berlinu: „Što se dogodilo s Rusima 1914. – 1917., koji su pobjegli ili su se predali kad je oluja bila na vrhuncu? Sada ostaju u svom bunkeru i prisiljavaju nas da ih spalimo. Radije ostaju da izgore u svom tenku, a njihovi nas mitraljesci i dalje nas gađaju, čak i kad im avion gori. Što se dogodilo s Rusima? Ideologija ih je promijenila!”

3. Veliki špijun Sorge i navodna mobilizacija vojnika s Dalekog istoka

Često se kaže da je 14. rujna 1941. sovjetski špijun u Tokiju Richard Sorge obavijestio Staljina da Japan neće napasti Sovjetski Savez sve dok Moskvu ne okupiraju Nijemci. Obično se kaže da su ti podaci spasili Moskvu u smislu da je to Crvenoj armiji omogućilo da oslobodi veliki broj trupa, često prikazanih kao dobro opremljene i visoko obučene, koje su s ruskog Dalekog istoka došle Moskve. Ali to se mora odbaciti kao mit utemeljen isključivo na spekulacijama.

Ono što je Sorge zapravo otkrio je da Japan neće napasti Sovjetski Savez ako “SSSR ne prebaci velike snage s istoka”. U stvari, više od tri divizije otpremljeno je s Dalekog istoka u Moskvu od listopada do prosinca 1941. To su bile 32. i 78. pukovnička divizija i 58. satnija, ali zapravo oklopna divizija. Iz Transbajkalske vojne oblasti su stigle još dvije divizije, 93. pješačka i 82. mehanizirana, a iz vojne oblasti Srednje Azije stigle su tri, 18. i 20. gorska divizija i 238. pukovnija. To je bilo samo osam od stotinu divizija koje je 1. prosinca 1941. Crvena armija poslala na front.

4. Umor Wehrmachta zbog nemilosrdnih sovjetskih protunapada

Često se kaže da je jedan od glavnih razloga zašto su Nijemci poraženi u bitki za Moskvu u prosincu 1941. bilo trošenje i umor njihovih snaga. Zapravo, krajem studenog 1941. je Wehrmacht na Istočnom frontu bio je puka sjena onoga što je bio pet mjeseci ranije. Gubici su smanjili snagu Luftwaffea i kopnenih postrojbi na 30-40% ili čak manje od izvorne snage.

„Landsere“, veterane prve linije, snažno je pogodio umor bitke nakon pet mjeseci intenzivnih i nemilosrdnih borbi. Međutim, Crvena armija je bila mnogo istrošenija. Njene su armije bile vidno slomljene, posebno nakon što su pretrpjele velike gubitke u dvostrukim borbama oko Vjazme i Brijanska u listopadu 1941. Divizije su se smanjile za nekoliko tisuća ljudi, a popunjavane su često neobučenim regrutima. Nedostajala je i sva vrsta opreme. I dok su Nijemci uspjeli povećati oklopne snage na Istočnom frontu između rujna i prosinca 1941., sovjetske oklopne snage su prepolovljene, što nas dovodi do sljedećeg mita…

5. Ogromna brojčana superiornost koju su uživali Sovjeti

Nacistička propaganda je širila sliku Nijemaca koji se bore protiv “bezbrojnih masa s istoka”, ali to je bila samo rasistička propaganda. U stvarnosti, rat na Istočnom frontu 1941. godine karakterizirala je brojčana inferiornost Crvene armije. 22. lipnja 1941. je u četiri sovjetske zapadne vojne oblasti, od Baltika do Crnog mora, bilo 2,3 milijuna ljudi, a njemačke i snage kolaboracionista koje su im se pridružile su brojale gotovo 4,5 milijuna vojnika.

Wehrmacht je okupio 3,35 milijuna vojnika. Rumunjska vojska je poslala čak 600 000 muškaraca, a na sjeveru je Finska već mobilizirala svoju vojsku od 530 000 ljudi.

Kad je Crvena armija u prosincu 1941. u Moskvi krenula u protunapad, sovjetska brojčana inferiornost bila je i veća. Podaci sovjetske sile u arhivima pokazuju da su 1. prosinca 1941. Sovjeti su mogli okupiti 576 500 vojnika i 574 tenka za borbu protiv Srednje njemačke armije koja je u to vrijeme imala 1,2 do 1,9 milijuna vojnika i 1800 tenkova i jurišnih topova. Nijemci nisu uživali samo trostruku brojčanu superiornosti u tenkovima, već su od sovjetskih tenkova, koji su bili u Moskvi, samo 30% bili T-34 ili KV-1, dok su ostali bili potpuno zastarjeli modeli.

Kako se rat nastavio, Nijemci su postupno gubili brojčanu superiornost, za što je zaslužan i veći sovjetski industrijski kapacitet, ali najveće pobjede 1941. godine Nijemci, između ostalog, mogu pripisati i jasnoj brojčanoj nadmoći.

6. Polarna zima je zaustavila njemačku ofenzivu

Velik dio zapadne historiografije o Operaciji Barbarossa, koja se temelji prvenstveno na njemačkim izvorima, naglašava ubojito niske temperature i navodi ih kao glavni razlog njemačkog poraza.

Ali meteorološki podaci to ne potvrđuju. Sovjetska ofenziva u Moskvi se podudarala neobičnim padom temperature, manjom od minus 35 stupnjeva Celzijusovih 5. i 6. prosinca. Ali Nijemci su zapravo uspjeli spriječiti sovjetske napade baš tih dana i pod nevjerojatno niskim temperaturama. 6. prosinca 1941., pod rekordnih 38 stupnjeva ispod nule, 9. Njemačka armija je pokrenula protunapad u Kalininu, uz snažnu podršku Panzergrupe 3, oklopne armije vojska sastavljene od više tijela, i ponovo je odbacila 31. Sovjetsku armiju s rijeke Volge. U tim je borbama 250.  sovjetska pješačka divizija bila potpuno uništena i morala se povući. Između 5. i 7. prosinca njemačka visoka komanda izvijestila je da su sovjetski napadi uglavnom bili odbijeni.

“U ranim danima nismo uspjeli”, priznao je maršal Žukov, najcjenjeniji sovjetski zapovjednik Drugog svjetskog rata.

No 8. prosinca niski tlak je donio odmrzavanje i jake padaline su prekrile Moskovsku regiju. Bilješke u dnevniku njemačkog visokog zapovjedništva kažu da su nekoliko dana, od 8. prosinca, promatrali „iznenadne klimatske promjene“.

„Temperature tijekom dana su bile i do +4 stupnja Celzijusa, a putevi su bili mekani”, piše njemačka komanda.

Zanimljivo je da su baš tog dana sovjetske trupe stigle do svoje prve pobjede. Istog dana je feldmaršal Fedor von Bock, zapovjednik Srednje njemačke armije, očajnički izvijestio da se njegove trupe nisu mogle oduprijeti sovjetskom koncentričnom napadu. 9. prosinca, s temperaturama između minus 5 i 0 Celzijevih stupnjeva, Von Bock je uputio hitan zahtjev Vrhovnoj komandi Wehrmachta: “Armiji Centar treba više ljudi!”

U svom je dnevniku general Oberst Franz Halder je napisao da je duboko zabrinut: “Razgovarajte s feldmaršalom Von Bockom telefonom. General Guderian izvještava da su uvjeti njegovih trupa toliko kritični da ne zna kako odbiti neprijatelja.”

Pod kišom i otapanjem leda 12. prosinca, 2. njemačka tenkovska divizija izbačena je iz Solnečnogorsk, nakon što je odbijena 40 kilometara od početka sovjetske protuofenzive. Tog dana, sve očajniji Von Bock telefonirao je Vrhovnoj komandi njemačke vojske, izvijestivši da je situacija Srednje njemačke armijske grupe „dosegla akutno kritičnu fazu“.

„Jugozapadni prodor fronte 2. armije dodatno je produbio Livnij u smjeru Orjula. 45. pješačka divizija bila je opkoljena i djelomično uništena. Vrlo ozbiljna situacija je u 2. armijskom korpusu”, primijetio je Halder u svom dnevniku.

Doista, prekretnica u Moskvi je bio vrlo jedinstven događaj. U stvari, njemačke trupe, koje su vjerovale da će se neprijatelj uskoro srušiti, bile su psihološki potpuno nespremne za tako  nasilan napad motiviranih vojnika Crvene armije. Počeli su se povlačiti, a ubrzo je povlačenje prekinuto. Vojnike Wehrmachta je zahvatila masovna psihoza što je još više potaknulo borbeni duh Sovjeta. Na mnogim mjestima bitka se razvijala s trupama Crvene armije, koje su bile u euforiji od uspjeha, ali i željne osvete, progoneći raspršene formacije Wehrmachta koje su bježale ledenim cestama. Bio je to kolaps njemačkog morala, ništa manje.

“Teški pad povjerenja u terensko zapovjedništvo”, primijetili su Nijemci.

7. Velike razlike u gubicima trupa između dviju strana na Istočnom frontu

Tijekom godina se povećavala razlika u gubicima dviju strana u ratu tijekom Operacije Barbarossa. Nije rijetkost čuti posve neutemeljene tvrdnje o razlici između sovjetskih i njemačkih gubitaka kao 10 prema 1 ili čak 20 prema 1. Međutim, ozbiljna studija arhivske građe i Berlina i Moskve razotkriva to kao još jedan mit, vjerojatno zasnovan na njemačkim računicama obojenim rasističkim predrasudama. Usporedba izvještaja o žrtvama tijekom Operacije Barbarossa i njemačke kampanje 1940. na Zapadu pokazuje da su Nijemci zapravo nanijeli veće žrtve zapadnim neprijateljima u odnosu na njihove nego Crvenoj armiji. Odnos između ukupnih žrtava bio je 19 prema 1 u korist Nijemaca u zapadnoj kampanji i 3,2 do 4,8 prema 1 u korist Nijemaca i njihovih saveznika u Operaciji Barbarossa. Na temelju ovih egzaktnih brojki mogu se izvući različiti zaključci, ali su brojke neumoljive.

8. Sovjetski partizani

Povijest sovjetskih partizana uvelike je zamagljena izrazito iskrivljenim njemačkim pričama i veličanjem pokreta od strane službene sovjetske historiografije. U čuvenom radijskom govoru od 3. srpnja 1941. Josif Visarionovič Staljin pozvao je stanovništvo da formira gerilske jedinice na okupiranim područjima. Međutim, Staljin i sovjetsko rukovodstvo su se u stvarnosti plašili pojedinačnih inicijativa koje bi bile izvan njihove kontrole više nego ičega drugog, tako da je u prvih 15 mjeseci rata “sovjetska politika odbacila, pa čak i obeshrabrivala inicijative i sudjelovanje naroda”.

Nacionalne direktive o djelovanju partizana, objavljene 18. srpnja 1941., glasile su da partizani trebaju sudjelovati samo u “građanskom ratu i trebaju ga voditi oni drugovi koji su već pokazali vrijednost u formacijama kao što su  NKVD i Organizacija za državnu sigurnost, koji bi vodili narodne milicije i provodili sabotaže“.

Zapravo, glavna zadaća koju je sovjetsko rukovodstvo dodijelilo partizanima nije bila toliko borba protiv okupatora, već izvršavanje posebnih političkih zadaća, to jest vraćanje podrške autoritetu sovjetske vlade na okupiranim teritorijima. U ranim godinama su većina ubijenih partizana bili civili optuženi da su radili za sovjetski sustav. Tek 1943. je partizanski pokret počeo postojati kao vojna sila na koju se Moskva mogla osloniti.

9. Nepoznata masovna silovanja na Istočnom frontu

Zapadni pisci uspješno prepričavaju priče o strašnom valu silovanja koje su sovjetski vojnici počinili u Njemačkoj i Poljskoj pred kraj i neposredno nakon rata. Primjerice, u svojoj epskoj knjizi o Berlinskoj bitki povjesničar Antony Beever silovanju njemačkih ili poljskih žena posvećuje 28 stranica. Kada je riječ o silovanju, očito dominira perspektiva žrtve i stoga je apsolutno opravdano i obavezno baviti se takvim zločinima. Ono što cijelu stvar čini još tragičnijom je to što njemačkih silovanja poljskih i sovjetskih žena, vjerojatno u još većem obimu i svakako ranije od spomenutih sovjetskih silovanja, svi zapadni povjesničari sustavno zanemaruju. Iako su vjerojatno milijuni sovjetskih žena i djevojaka silovane, tema je zanemarena. Postoji i rašireni mit da Nijemci nisu seksualno zlostavljali žene na okupiranim područjima, a razlog je ideologija i to što se „nisu htjeli prljati u seksualnom odnosu sa ženama niže rase“.

Dokazi iz cijele Europe, uključujući okupirane teritorije i koncentracijske logore, pokazuju da to nije istina. Nacistički rasni zakoni protiv spolnog odnosa sa židovskom ženom odnosili su se samo na slučajeve sporazumnog seksa. Čak i pored svojih službenih vojnih i rasnih zakona i pravila, pripadnici Wehrmachta, SS trupa, policije, civilne uprave i njihovi saveznici činili su masovna silovanja, uključujući rutinska i velika grupna silovanja na okupiranim teritorijima Sovjetskog Saveza i Poljske. Žrtve su bile Židovke, ali i druge „niže rase“. Osim žena i mladih djevojaka, silovani su i muškarci i dječaci, a žrtve su se kretale od djece do starih osoba.

Dio arhiva je uspio obraditi Christer Bergström, autor knjige „Operacija Barbarossa 1941. – Hitler protiv Staljina“. Njegova prethodna djela uključuju istinu opisanu u knjigama „Ardennes 1944. – 1945 – Hitlerova zimska ofenziva“ i „Bitka za Englesku: Epski revidirani sukob“. Zapravo, za modernu Rusiju nikakav problem nije demantirati razne izjave koje su sve glasnije u posljednje vrijeme, već je problem što kupljeni novinari dobiju već stvorenu „istinu“ koju moraju prikazati javnosti i tako nastaju razni mitovi u čemu sudjeluju masovni mediji, ali i filmska i glazbena industrija, beletristika i sve što može ponuditi revidiranu sliku povijesti.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
167 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač
Gost
posmatrač
1 godina prije

Logično : “Staljin u tjednu od 22. do 28. lipnja radio 168 sati”.
Nemoguče !
Da uzmemo da je to 7 dana, trebao bi raditi tačno 24 sati/ dan.
Možda 68 sati (u prosjeku skoro 10 sati/dan).

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Xahaxaha a šta ti nije jasno?
Misliš li da je tih dana iko spavao zapadno od Urala?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Posmatrač, ma sve je redakciji Logičnog moguće: eto npr. pred Moskvom 41’nije bilo zime, Nijemci su bili odmorni, a upola manje iscrpljenih ruskih vojnika je odbilo ofenzivu. Eh da, najveći biser: ruski vojnici se nisu predavali nego su zarobljeni, jer kad ostaneš bez municije pa se predaš onda se to… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Mitomanska ti je mater, ode čovjek u arhivu u Moskvu i Berlin i tamo radi godinu dvije samo na prikupljanju bilješki, napiše knjigu i onda je istina to što kaže Wikipedija. Nije rekao da nije bilo predaje, već nije bilo masovne predaje i prelaska snaga Nijemcima, kao negdje.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Ajde Laki ne kaki puno! Još će ispasti da SSSR nije sa nacistima čerečio poljsku, a gladomor se zbio jer su seljaci štrajkali glađu pa su odapeli. Treba znati gdje je granica dobrog ukusa kad se prenose tekstovi kojekakvih novopečenih povjesničara, revizionista i tzv. istraživačkih novinara. Dakle, kaniti se mitomanije… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Brave new world, gladomor je bio i u SAD-u, Europi tih godina. Nikako samo u Ukrajini. To je još jedna konstrukcija iz CIA-ne kuhinje da se stigmatiziraju Rusi I socijalizam, a uzdigne današnja nacionalistička, nakaradna tvorevina, Ukrajina.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Koča, uf koji je to gladomor bio u USA da još umiru od gladi, a stotine tisuća Europljana su tada migrirali u USA samo zato da baš tamo umru od gladi. Vi komunjare nikako da prežalite socijalizam kad ste mogli mlatiti praznu slamu, pritom mašući partijskom knjizicom, te su vam… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

Meni se čini i tebe nužda spopala. Toliko je puta objašnjeno sve vezano za gladomor ali rusofobi ne daju svoju “istinu”. Ko je slao ljude iz Jugoslavije? Pola ih je pobjeglo jer su zločinci. Šta su nacisti ostavili toj Jugoslaviji? Blagostanje? Što ti nisu dedo i ćaća ostali pa proizvodili… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Derim

Derim, komunjaro nemate više moć za prodavanje magle. Radi vas i danas punimo kvalitetnim ljudima svabiju i druge zemlje zapada. Sjeme vam se zatrlo koliko ste nam zla napravili.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

Pa normalno da punite, bježe iz ludnice koju ste napravili. Trideset godina niste u stanju napraviti normalnu državu, jedino ste bili sposobni za uništiti dobru državu. Ni za 100 godina nećete ništa napraviti i opet će biti krivi komunjare, UDBA, … Popljačkali i uništili sve šta se moglo i sad… Pročitaj više »

Žrtva tuđe gluposti
Gost
Žrtva tuđe gluposti
1 godina prije

Занимљиво, како то да Русе у Украјини највише мрзе они, који за време глодомора нису били у саставу СССР-а? Опет, највише проруски оријентисане области су оне које су поднеле највеће жртве за време горе споменутог глодомора. Биће да има неки други разлог за мржњу. Да нема можда везе са неком… Pročitaj više »

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Bolje smrt od gladi nego nacista šugavog.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

Ah da, sjećam se!!! Hahahaha. Kome vi rusofili prodajete te jeftine ideološke fore!? Uzeli što je nekad bilo njihovo, jel”. Što misliš kako bi sad bilo kad bi i mi Horvati počeli uzimati sve što je nekad bilo naše. Pa i Izrael je Palestincima samo uzeo, što misle da je… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Laki Topalović ADMIN Ovo tolerirate jer dižu se Rusi u nebesa, znači psovke su za pro Ruse dozvoljene?!

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Hahaha čvrst ali odličan komentar.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Bnw- Ja bih uveo posebni porez na pričanje i pisanje o ratu. Usput bih ukinuo onaj na duhan i alkohol, zašto ljudima uzimati i to zadovoljstvo. O ratu najviše i sa najvećim žarom raspravljaju oni koji rata nisu vidjeli, sve im kao u “12 žigosanih”. A arhive možemo slobodno okačiti… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Ako je tipfeller i ako je 23 i 17 , zbog umora radio 5 sati, kao što piše, tih deset rasporedi na ostale i dobiješ prosjek 12 sati dnevno. Međutim, nevažno u širem kontekstu je li 12 ili 24 dnevno, jer je Hruščov rekao da je “pao u fazu psihičkog… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Sad budem debelo OT ali to je isto kao kad oni koji su pokrali državu i sustavno je uništavaju nekome nabadaju na nos auto-radio kao nešto super vrijedno i vrlo kriminalno, klasika.

posmatrač
Gost
posmatrač
1 godina prije

Nije stvar u tipfelleru (23 i 17…) i da se na to kačim, nego je po meni nešto drugo VEOMA bitnije : danas kad se pokuša menjati istorija, mora svako, ko iznese stvarne činjenice biti jako precizan u iznošenju, jer takve male greške kod čitalaca stvaraju osječaj nekredibilnosti, pa se… Pročitaj više »

Zuluf
Gost
Zuluf
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Njegovi sati boduju se dvostruko. Nije radniko dan jednak radniku u jarku i zapovjedniku na brdu.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  posmatrač

posmatrač, ukaki se ti sa tom tvojom matematikom. Tebi je ocito nemoguca cinjenica da je 7×24=168. Kod tebe je to samo 68 i lijepo se uklapa da je u to vrijeme cika Stari malo radio a vise dremuckao. ‘ebes ga bila je to sezona odmora.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  posmatrač

@posmatrač Ruski “portal” Logično je napravio kontra efekt jer i čitatelji koji su bili u početku za Ruse nakon bjesomučne propagande od ovog “portala”, gdje vlada cenzura i jednoumlje, su nakon izvjesnog vremena postali anti Rusi, posebice, nesrbi jer svaki uspjeh Rusa na Balkanu jača Srbiju što u konačnici znači… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Željko

Sinko, ne preceruj !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Željko

Da, citiraš ruske i njemačke arhive i onda su “prorus”, a kažeš da su američki marinci oslobodili Auschwitz, onda si u pravu. Kakav lik. Zapravo , sve si rekao s ovim da ne možeš podržavati Ruse, jer time podržavaš Srbe, a to je siguran rat .. Stvarno si bolesnik, nemam… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Čitam o Grčkoj i pitam se kako to da su sve pravoslavne države na Balkanu sa ” velikim bratom ” osim ” pametne ” Srbije!!

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
1 godina prije
Reply to  Željko

Ne mogu a da ne primjetim veliku gorčinu u tebi Željko, pogotovo prema Srbiji i svemu srpskom. Rekao bih da si na onoj strani nacistički nastrojenih osoba, samo nemaš baš hrabrosti javno nastupati tako. Elem, osim Srbije koja očito ne vodi mudru spoljnu politiku, mislim da se ni jedna država… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Era, rekao si mnogo toga mudrog, ali si u manjini. Uvijek će takve kao ti nadglasati lažni moralisti, samoproglašeni heroji i vidoviti povjesničari. Dok je takva sudba ljudskog roda prvi komšija će uvijek biti manje preči od dalekog i nebitnog rođaka. Ustroj novog-starog poretka i počiva na tome da se… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Užas, kakvo razmišljanje. Bolesno,…. patološka fobija.

indy
Gost
indy
1 godina prije

Dao sam ti plus.Al problem,komšije su krenule na nas susjede.I bilo bi lipo da se toga držimo,ja osobno da.Ako nisi čovjek,nisi a da si mi i rođeni brat.Mislim da je jasno što sam htio reč.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Željko

Što pa i Grčka ne bi imala svoje gnjide? Vidiš da su ih svugdje instalirali na vlast. Utrpo bi se i Vučko da ga nije strah raje. Grčka se vjerovatno priklonila najviše zbog Turske. Sad su oni pod skutima SADista a Turci u nemilosti.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Postoje sovjetski podaci da se je iz kremeljskih dimnjaka uzdizao crni gusti dim dan i noć kad su svi mislili da će Moskva pasti, to su palili i uništavali sovjetske arhive, da ne padnu Nijemcima u ruke a Staljin se je ozbiljno pripremao, da napusti Moskvu i preseli se iza… Pročitaj više »

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Komentator

Bitka za Moskvu je bila 1941. a napredovanje prema Staljingradu je počelo tek u lipnju 1942. Ili je i to izmišljotina?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

Nije važno kad je bila staljingradska bitka, ali važno je, da Nijemci nisu više vršili pritisak prema Moskvi nego su samo pasivno držali položaje na tom dijelu fronta, a to da je bitka za staljingrad bil nekoliko mjeseci kasnije je logično jer se za bitku treba pripremiti, premjestiti trupe i… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator LOL!!!! Izvali glupost, Hezbolah mu ukaže na to a on lakonski odgovori nije važno. :))))) Sovjeti su očekivali da će Nijemci nastaviti pritisak prema Moskvi i sukladno tome pripremili linije i stacionirali rezerve. Operacijom Blue su postigli strateško iznenađenje i stoga u početku ostvarili velike uspjehe. Kasnije posljedice operacije… Pročitaj više »

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Komentator

Znaci superiorna arijevska rasa je ipak dobila po gubici?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Trt

Trt
😊 kako se uzme…ispostavilo se da su Arijevci – Slaveni.
Sanskrt. Nakviša kasta u Indiji ima haplogrupu R1a, kao većina Rusa…

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Lucija

Isto, k”o i “Krapinski pračovjek” Svi mi smo Rusi!!

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Lucija

U redu,ali mislio sam samo na konkretnu nacističku ideologiju superiornosti u užem smislu…

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  Komentator

Da bilo pregrupiranje i izvlačenje djelova za Staljingra i Kavkaz.

Goran
Gost
Goran
1 godina prije
Reply to  posmatrač

haj bolan, puco covjek prekovremene 🙂

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  posmatrač

Moguče,a neču dalje.

kawa1100ccm
Gost
kawa1100ccm
1 godina prije
Reply to  posmatrač

moguce je,jer je veliki staljin mogao odluciti koliko minuta ima sat.

Jack povjesnicar
Gost
Jack povjesnicar
1 godina prije

Staljin i Hitler su dvije strane iste medalje zla.2.svjetski rat je bio sukob dvije sotonisticke ideologije,nacizma i staljinizma.Obje se pocele egzekucijama vlastitih gradjana a zavrsile medjusobnim genocidom.Staljin i hitler su zajedno umarsirali u poljsku i pobili na desetine hiljada poljaka te podjelili poljsku.Staljin je prije rata pobio na desetine hiljada… Pročitaj više »

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Dragi Petar Stošić sjedni, 1

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@povjesnicar
Neznam kako je kod tebe, ali u mome kraju je sunčan divan dan. Idealan za šetnju, a ako si u formi možeš malo i potrčati. Ne gubi vrijeme ispred lapa, život je kratak. Uživaj.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Istina, ne smatram da su nas spasili sovjeti nego ameri, kome krivo kome pravo!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  x@y

Misliti i kakati nije jedno te isto.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ja smatram a ne samo da mislim. Još najbolje da prihvatim da su nas oslobodili oni poput Ive nuklearca, koji rata nije ni primirisao ni vidio! Imaš pravo, invertirano to upravo ti sam radiš, ali naravno to ne kužiš! Uostalom samo tipična provokacija na dnevnoj bazi, a ne istina! Svidjelo… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y , imaš ti pravo misliti, ali nemoj misliti dupetom .

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  eks

eks, bez brige ni po tom tvojem “anusnom razmišljanju” se nisam ugledao na tebe! Ne daj Bože!! Ne brigaj brige…)

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  x@y

Koga to nas? Vas su ameri bombardirali i to žestoko, od Slavonskog Broda do Zadra, a mi smo sa Englezima na Visu dobro surađivali. A osim Trsta, što je najbliže, ne znam gdi su to ameri ušli u kraljevinu Jugoslaviju da bi je oslobodili od fašista i domačih izdajnika, na… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Sve ok kolega, ne zamjeram. Različit stav i to je to..)

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  x@y

Različit stav? Ti mora da se šališ, apsolutno zanemaruješ činjenice i to pravdaš stavom, čovek ti reče običnu banalnost koja te baš demistifikuje a ti kažeš takav je tboj stav….čoveče,čuješ li ti sebe.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
Smiri strasti kolega, emocije su proradile žestoko vidim. Treba stvari uvijek sagledat sa više kutova.
Sve će doć na red, ali ništa se ne smije zanemarit!
Samo pomalo kako ono reče Šojić…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  x@y

Šojić je isto rekao….”Ti si budala Pantiću, papirići Pantiću…”
A ti gori od Pantića, šta god da je, sve pred sobom imaš i svoju bedastoću pravdaš svojim stavom…..pa nije stvar ukusa čoveče da se ne raspravlja o tome.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Imaš pravo Pantiću, da znaš da jesi, ali ti ovog puta opraštam ako glasaš za mene! 😂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  x@y

I tebi od mene 🖕

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Ti stvari najcesce promatras iz tupog kuta.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nessy

Nessy-ka ,Ivina topla družica, tvoje mišljenje mi je apsolutno nebitno, pogotovo nakon svih onih tvojih zločestih i nastranih poruka pod drugim nick-ovima….) Nemoj mislit da ne znam, da si te nastranosti ti pisao, kao i tvoj dvospolac!!! Sa tobom nemam o čemu više debatirat. Svoju si zlobu i nastranost dovoljno… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y…i svi “ostali”
Za razliku od tebe ja se javljam samo pod jednim imenom, (tvojim rijecnikom nisam ‘konstruktivan’, kao ti) i drzim do svog stava, ne mjenjam ga periodicno kao ti.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy-ka Ivina topla družica, moja terminologja je daleko civiliziranija od tvoje ulične. Tako da apsolutno nemaš utemeljene osnove negirati svoje krajnje zlobne i nastrane izraze pod raznim nick-ovima! Osobno, me apsolutno briga koji nick koristiš, ali pročita te se kao najobičniji priručnik. Stručna literatura nije tvoj nivo retoričnog pristupa. Pametnome… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y “…moja terminologja je daleko civiliziranija od tvoje ulične.” ULIČNA te okotila. I odmah je i vidjela što si. A sada zaista većina vidi tvoje “domete”. KADA I SA ČIM SE “UKLJUČUJEŠ U RASPRAVU”. Tko sumnja, može pogledati tvoj “doprinos” i na drugom tekstu s nabrojnijim komentarima danas, onom o… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Lucija

Slovenci imaju jednu pjesmicu koja glasi:
So bili trije bratje
Vsi tri so buzerantjeeee!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Lucija

NO COMMENT do daljnjeg…, osim što ću uvijek ovo prikačit da te podsjetim na tvoj ulični trolizam i toksičnost! x@y LUCIFERU sa tobom nema šanse više da ulazim u bilo kakavu diskusiju, jer kao što sam rekao kod mene si izgubio apsolutno svaki kredibilitet i koliko puta sam civilizirano rekao… Pročitaj više »

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, moja baba je u Brodu poginula od saveznickog bombardovanja. Isli da bobarduju Budimpestu ali zarad velike magle ?, mozda u zadnji cas im promijenili cilj pa, eto, da ne lete djabe bacili teret na Slavonski Brod i okolicu .

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  njofra

Kolege, malo otvorite ove literature: “Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. – 1946. Dokumenti, Slavonski Brod, 2005., Zagreb, 2009.; Vladimir Geiger (prir.), Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. – 1946. Dokumenti. Slavonija, Srijem i Baranja, Slavonski Brod, 2006.; Vladimir Geiger, Mate Rupić, Mario Kevo,… Pročitaj više »

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  x@y

Krepaj.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
“Kolege”? Ne dao dragi Bog, da smo kolege.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nessy

nessy-ka Ivina topla družica, mi nikako ne možemo biti kolege, slažem se. Ali eto stvar poštovanja i kulture dijaloga, barem toliko. Sramota me uopće da netko poput tebe sebe smatra hrvatom, koliko vrijeđaš vlastiti narod. Srpski narod poštuje svoju zemlju, a koliko sam primjetio ti kao nekakav hrvat zagovaraš sve… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Mikojan

“a mi smo sa Englezima na Visu dobro surađivali.” Aha, nakon što ste kod Foče promijenili uniforme. 😀

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mislis li to na ministra obrane kraljevine.Samo lupetaj.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

džeki/x@y, tebe i tvoj pogani nakot svakako jesu, bez njihovih sendviča bi pokrepali odavno.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo NUKLARAC, kolega može to malo bez vrijeđanja?? To ti nema veze sa strastima više ; nego sa devijantnim i militantnim umom.
Šta ti misliš da si ti neka super rasa??

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Ne moze. Tvoje trabunjanje u covjeku budi ono najgore.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nessy

crni nessy kako da ti čovjek civilizirano dokaže da se samo u sotonama može probuditi ono najgore na što se ti pozivaš, a ako se ti zaista opravdavaš time, onda je to dokaz stvarno onog ekstremnog zla u tebi, što ni dragi Bog ne može istjerat iz tebe. Neda mi… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

pvjesnicar,molim te napisi koliko su pobili,Hitler,Mao i Staljin.Jasam procito sto milijuna,a timi pojedinacno napisi.

Jack povjesnicar
Gost
Jack povjesnicar
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac,ljudima koji su zasljepljeni ideologijama istina i brojevi ne znaci nista,mozes im pod nos gurnuti sve dokaze i cinjenice oni ce ostati pri svome,taj crno bijeli svijet kostao je zivota na stotine milijuna ljudi u povjesti covjecanstva,bez procesa samospoznaje nemoguce je stvoriti holisticku sliku svijeta i prihvatiti gorku istinu,prvenstveno o… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Nije čudo što te Ivo tjera u kućicu džeki, crni džeki, šta nadrobi jadan ne bio.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jack povjesnicar
“bez procesa samospoznaje nemoguce je stvoriti holisticku sliku svijeta i prihvatiti gorku istinu,prvenstveno o nama samima”
Ne zna covjek bi li se smijao ili plakao. I to na tekstu o WWII.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Jack,htijo sam reci dasu sva trojica bili takozvani socijalisti.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

….jack, kada primjenjujes propisanu terapiju, pazljivije citaj tekst o nus pojavama…..nemoj brkati tablete i manje holivuda….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Lol!!!

ico
Gost
ico
1 godina prije

Jacak, ti si notorna lažovčina

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  ico

Ico, prije da je matora a može i motorna ! 😉

indy
Gost
indy
1 godina prije

Hitlera stavili navlast industrijalci i američki kapital.A zna se ko isto kontrolirao onda i sada.Staljin mi nije toliko interesantan,ali Lenjin bio protiv njega u par izjava.A i Lenjin je barem u startu bio na pojilu prvo navedenih.A to je več druga priča.Znači i ameri i cionisti jednako krivi.A očemol Poljake… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Napad nacističke Njemačke na SSSR je bio napad udružene Europe pod vođstvom nacista na Rusku civilizaciju.
Do istrebljenja.
I nije bio prvi pokušaj.
Ni zadnji.
Danas smo svjedoci stvaranja novoga pokušaja.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  čitalac

Englezi su dakle 1941. zajedno sa Francuzima, Česima i Poljacima napali Rusku civilizaciju. Glupost. A i ovo da će danas pokušati napasti ruse, je isto nadobudno.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Ne, napao ih je Hitler koji je prije toga dobio cijelu kontinentalnu Europu sa svim njenim resursima (većinu osvojio, ostalo dobrovoljno) a počelo je 30-ih godina popuštanjem Hitleru sa strane Anglosaksonaca (pa i drugih) jer su u nacizmu odn. Hitleru vidjeli idealnu antirusku silu (anti-komunističku je sporedna značaja). I učinili… Pročitaj više »

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  čitalac

Kužim. Lukav plan. Dajmo im da nas pokore da napadnemo Ruse i da im šaljemo ratnu pomoć. Zato su i tako lako osvojili Beograd. To je nacistima po engleskom nalogu dozvolio Kralj Petar u uroti sa Pavelićem za Hrvatsku Legiju Staljingrad. Pa je pobjegao u London. Prije napada na SSSR… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

“Dajmo im da nas pokore da napadnemo Ruse i da im šaljemo ratnu pomoć.”
Upravo to se događa danas: pokorili su nas i sad su vojnici iz svih novopečenih europskih država na ruskoj granici, kao 1941.
A takvi kao ti zbog toga sretni, da ne mogu biti sretniji….

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  čitalac

Iz svih nopečenih europskih država kao i 1941.. 😀 U svakoj državi možeš naći 300 idiota za dobru lovu. Sigurno ima i Srba koji bi išli u NATO misiju Baltik.

Nisam sretan, samo ne volim pretenciozno trkeljanje.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  čitalac

@čitalac bio je udruženi pohod jer su pored Austrijanaca i Nijemaca na ruse zajedno išli i Rumunji ,Talijani, Finci i nešto malo iz NDH-a .
To onako na prvu ali mislim da su još neke zemlje poslale bojovnike ali mi se neda sad ići kopat po literaturi

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Bilo je tu svih, i pola milijuna Francuza….

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  čitalac

Bila je i jedna španska tuv.”Plava divizija”

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

E hvala. Bio sam izvorno naveo Španjolce ali sam editirao jer nisam bio 100% siguran

Btw zvoni mi negdje u glavi da je bila i neka SS jedinica iz Danske.

Da li je bila ili me sjećanje vara?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  čitalac

Bilo je i do milijun Sovjeta. Dali su da se pokore od nacista da unište SSSR i onda postanu pokoreni od Udružene Europe.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Povodom okupacije djelova Slovenije i ankesije tih istih djelova III. Reichu, i Slovenci su mobilisani u Wermacht i slani na Istočni front protiv Crvene armije. Oni, što su preživljeli, 1948 opet su poslani, da čekaju napad Rusa,…, i opet sa njemačkim oružjem,…, isto kao 1943. No, Njemci nisu nikad oformili… Pročitaj više »

Dario
Gost
Dario
1 godina prije
Reply to  Jon Sneg

Ma istina, puno Slovenaca je otišlo na istočni front u Rusiju, više od 70 tisuća…Više od 5 tisuća poginulo tamo…

Živa istina
Gost
Živa istina
1 godina prije
Reply to  čitalac

Manje droge te što je uzimao Staljin koji je po autoru teksta bio budan prvi dan napada 22 sata i 35 minuta i onda odspavao 5 sati i onda radio od 0-24 sata do kraja rata i on i politički komesari!

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Živa istina

@Živa istina
Bas si cjepidlaka. Zaboravio si dio teksta: “…Staljin u tjednu od 22. do 28. lipnja radio 168 sati.” Da nije napisano na ovom webu, ne bih vjerovao da je to moguce . Sva cast na rasvjetljavanju mracne historije !!!

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  čitalac

Pod vodstvom britanskih rojalističkih loza i dijela američkih industrijalaca izmedu ostalog. N. Starikov daje precizne podatke u svojoj knjizi ”Tko je poslao Hitlera na Staljina”

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  čitalac

A i cionisti i ameri imali prste.Žalosno za obične ljude,od ovih koje naveo što patili.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Jos bi nadodao onaj o velikoj cistki koja je obezglavila vojni vrh.

Inace vecina ovih mitova potjece jos od Hruscovljeve administracije koja je obilato provodila destaljinizaciju. Dotad je sam Staljin bio izuzetno postovan na zapadu. Nakon toga ga propaganda spominje kao krvozednog psihopata.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Istina, to se ne radi ma kakav god lider bio. Kinezi dobro znaju za Maove promašaje, ali im ne pada na pamet da rade neku demaoizaciju, ali njegove slike ne skidaju. Amerikanci nikad neće uhititi bivšeg predsjednika iako bi mogli doslovno svakog od njih…to jedino mi na balkanu uhićujemo bivše… Pročitaj više »

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije

hmm ako je omjer jedan na prema tri,koliko je rusa poginulo u drugom sv. ratu?? 7 000 000″, 20 000 000.čiji izvori su vjerodostojni. staljinivo umanjivanje, pa uvećavanje…. arhivi su sovjetski, sigurno su podatke koji su bili škakljivi prilagodili ISTO kao i njemci. Sad ameri i englezi skinu oznaku tajnosti… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  čmrk

Ruske žrtve su 27 000 000, koliko vojnih?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  čmrk

Da, ameri i englezi su bili tamo i brojali su mrtve pa znaju. ahh

Spock
Gost
Spock
1 godina prije

Ostavite se propagande i informirajte se sami, skoro u svakoj gradskoj knjižnici su dostupni memoari Žukova, Guderijana itd. Npr. Guderijan kao razlog poraza navodi skretanje sa glavnog pravca od Moskve prema Ukrajini, tu je izgubljeno vrijeme a nisu bili opremljeni za zimu, tenkovski motori su nakon par mjeseci gutanja prašine… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Spock

Da je to, da je ono….
Tko je kriv Njemcima da su skrenuli prema Ukrajini? Tako su se odlučili
Tko je kriv staljinu da je izvodio čistke među časnicima?
Nitko! Tako se je odlučio.
Osim toka zima je bila i sovjetima. I prašina, također.

Spock
Gost
Spock
1 godina prije
Reply to  čitalac

Kriv je Hitler koji prema Guderijanu nije slušao, također je postojao i razdor između novih, modernih generala kao što je bio Guderijan koji je nerijetko u osobnim izviđanjima bio pod sovjetkom vatrom i stare ekipe u generalšatabu koja je samo gledala u karte bez doticaja sa stvarnošću i koja nije… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Spock

@Spock Pročitao sam te memoare nedavno. Iako su mi zanimljivi očito je da u njima Guderian doslovno kmeči i prodaje tezu …nisam ja kriv , nisam ja kriv Hitler je kriv što smo izgubili rat. Uglavnom pere sa sebe odgovornost a u neugodnim činjenicama se pravi blesav. Generalna teza koju… Pročitaj više »

Spock
Gost
Spock
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Koliko se ja sjećam on je osobno skužio da nemaju šanse čim su otvorili rat na dva fronta.. rat ne bi dobili ali bi duže trajao, nakraju i Napolenon je ušao Moskvu pa mu nije pomoglo

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Spock

Spock -Njemačka Vrhovna komanda je napravila plan Barbarosa i procijenila da će rat biti biti gotov u 10 tjedana -Njemačka Vrhovna komanda nije uopće uzela u obzir neke specifične okolnosti u Rusiji. U jesen i proljeće uslijed kiša i loših puteva se javlja rasputija, putevi se pretvaraju u kaljuže. Koliko… Pročitaj više »

Spock
Gost
Spock
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Slažem se s vama, samo još jedan detalj, Njemci nisu računali da će Sovijeti biti sposobni preseliti ratnu industriju iza Urala..

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Spock

@Spock E to je bio podvig za sebe. U kaosu koji je Barbarosa uzrokovala organizirati takav transport. Za samo jednu tvornicu u Ukrajini upotrijebili su 1.500 vagona. Smatra se da je za čitav premještaj upotrebljeno milion i pol vagona. Isplanirati gdje ih poslati, da imaju energiju , resurse, pravi podvig.… Pročitaj više »

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ta i Napoleon otišo iz Rusije pognute glave,očemol dalje u povijest Ruskih stepa?.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Spock

Glavni general, koji je kreirao napade na istočnom frontu nije bio Guderian, nego general Erich von Manstein. on je bio i po sovjetskim iskazima naj opasniji njemački general, pravi vojni genije, koji je uvjek iznašao drugačiji i novi način napada na protivnika, ali došao je u sukob sa Hitlerom koji… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator “Glavni general, koji je kreirao napade na istočnom frontu” :)))) Hahahhahah bar me nasmiješ . Mogao si napisati najpoznatiji, najslavniji ili najvještiji i bilo bi ok. Ovako si napisao glupost…opet Za strateško planiranje na istočnom frontu je bio zadužen OKH , Oberkommando des Heeres a za operativno planiranje OKH… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ne sviraj! On je odlično procijenio situaciju kod operacije Citadela i pošto je pronašao slabe točke u sovjetskoj obrani te kurske izbočine spremao se je za završni udarac sovjetskim snagama, ali pošto su saveznici izvršili izkrcavanje na Siciliji, Hitler je naredio, da se cijeli SS korpus tj naj elitniji dio… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator Je opako je procijenio situaciju. Smatrao je da Sovjeti više nemaju rezerve. Još je usto svoje rezerve poslao na jug zavaran sovjetskim lažnim napadom, koji je bio i kreriran s tim ciljem. Posljedice, sovjetska kontra ofenziva ga je totalno iznenadila i otpuhala njemačke snage skroz do Dnjepra. Daj navedi… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ti sve to gledaš kroz ideološke naočale i nagutao si se sovjetskih podataka koje, kako se je to više puta pokazalo moramo uzimati sa rezervom, još posebno kad govore o vlastitim gubicima i gubicima protivnika. Samo jedan podatak koji se tiče bitke kod Kurska u vrijeme najžešćih borbi su Sovjeti… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator Znači po tebi po Rusi izgubili bitku kod Kurska. Sad da još imaš vremenoplov i javiš to Nijemcima možda bi sve bilo drukčije. Koje su budale ti fedmaršali u svojim memoarima svi navode da su je izgubili Pošto kažeš da su mi podaci pogrešni pogledajmo malo lako provjerljive činjenice:… Pročitaj više »

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pati komentator što su švsbe popušile, i to ti je. Ne može se utješiti ničim. Toliko dobre vojskovođe, moćno naoružanje, armije iz cijele eu…i…ćorak.
Komi je faši naci, očito.
Šibe đeki, što bi kazo drug Ivo

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Hash

Ti međede Hash, šta se ti javljaš? Šuti i gledaj pred sebe!!

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

@LNT_Iluvatar,
Ne mogu da ti se načudim da gubiš vrijeme s njim. Da zaista ima vremeplov, vrati se i sve vidi svojim očima, opet bi imao istu priču. Kao pokvario se vremeplov pa iskrivio činjenice. U svakom slučaju hvala na informacijama.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Derim

Derim Nema na čemu i imaš pravo. Par zanimljivosti. ( malo mi je dosadno :)))))) U Kurskoj bitci Sovjeti su za protiv oklopnu borbu uspješno primjenili taktiku koja je orginalno njemački izum. Pak front. Nijemci su uočili da su pojedinačno raspoređena protiv tenkovska oruđa lako neutralizirana. Stoga su grupirali 10… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ti iluvatore patiš od logodijareje! “Mlogo” pričaš a malo kažeš, motaš i zavijaš, koda ja ne znam, da su Nijemci izgubili kod Kurska! Ali žalosno je to, da su za svoju pobjedu Sovjeti platili tako visoku cijenu u ljudskim životima i uništenim tenkovima i avionima. Broj uništenih i oštećenih tenkova… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator citat:”Ti iluvatore patiš od logodijareje! “Mlogo” pričaš a malo kažeš, motaš i zavijaš, koda ja ne znam, da su Nijemci izgubili kod Kurska” Ne znam ja što ti znaš ili ne znaš jedino je očito da si tvrdio da su kod Kurska: – Sovjeti bili na ivici poraza –… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Derim

Važi i za tebe!! Šuti i gledaj ravno naprijed!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Spock

Spock “…tenkovski motori su nakon par mjeseci gutanja prašine jedva radili i trebali su remont, linije opskrbe su bile duge…” Čestitam. To jest bitan faktor. VELIČINA Rusije. Napominjem , što je većini poznato, da željeznički kolosjeci u eu i Europi nemaju istu širinu, što znači – pretovarivanje vagona. Ono što… Pročitaj više »

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije

Logično neće stati dok se Staljina ne proglasi svecem. Nakon svetog Staljina slijedi blaženi pol pot.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

pa da, i največi izdajnik i krvnik Hrvata od stoljeća sedmog također, ime mu je Ante, prezime mu znate !

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Logicno,Mikojana ne brisete.Bolje bi bilo malo vase istina sa ovi prostora zadnji sto godina.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, nekako sam dojma da dok si ti tu neće ni mene brisati, brema tome, hop, hop ..

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, mali Ante je bio beba u odnosu na onog Dražu!

Btw. Ovo su sve besmislena prepucavanja..) Tko zna koliko će se još puta, sa svih strana prekrojavat jugoslavenska povijest.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Josip Broz je dokazano veći krvnik, ali hebi ga, bio je među pobjednicima, pa mu se sve progledalo kroz prste!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

A što tek reći za Putina? On bi mogao biti proglašen novim mesijom našeg doba!

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Komentator

Lako je praviti budalu od sebe pod lažnim imenom. Pričaš li te gluposti i u stvarnom životu, ili se družiš samo sa istomišljenicima pa pamet i nije važna?

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Kad smo vec kod teme – ”Lazni mitovi”. Sta reci o knjizi Aleksandera Bajta ”Bermanov dosije”, koja dogadjanja na Balkanu vide iz drugog ugla.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Povijest ionako pišu pobjednici i oni koji drže uzde. Povijest se konstantno prepravlja i dograđuje i uređaje točno onako kako odgovara sustavu. Pa evo pogledajmo samo danas sta se radi u Hrvatskoj, kako se kriminalci pretvaraju u heroje maltene božanske naravi, pričam o Gotovini i Tuđmanu. Udarno termin poslije dnevnika,… Pročitaj više »

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Zen

A meni je žao zenovaca koji pišu gluposti.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Zen

Uvijek hebene poveznice sa prokletim Balkanom. Zašto u svakom tekstu…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Kad je usporedivo

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Svugdje se isti obrazac ponavlja

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Zen

Zen,jesili ti iz Brckog.Logicno zasto nebrises ovoga tulca,koji pise tekst koji ne odgovara ovome vasem.Jeli to vredi za sve ili za posebne ljude.

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  Zen

Ta večina nas,kao ni,general Gotovina nismo radili gluposti.Ta štačemo sad i Turske ratove spominjat.Dok su velike demokracije pljačkale Ameriku,Afriku,Indiju i ine a mi bili ostaci ostataka.Tj,dok su Slaveni:Hrvati i Srbi uz nikakvu pomoč branili Europu od Turaka.A to nam smještaju davnih stolječa kroz vjeru i naciju.A mi nikako da se… Pročitaj više »

matematika
Gost
matematika
1 godina prije

Staljin u tjednu od 22. do 28. lipnja radio 168 sati
22 – 28 (ukljucujuci 28.) = 7 dana.
168 / 7 = 24 sata na dan! ???

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  matematika

Prvo pročitaj koliko je dana tako radio. Fino piše ko je htio čitati da razumijevanjem.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

@Tadmur Palmirovic
Dobro je i tebe. Ispade da jedini znas citati.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Kako da ne..???!!! Ser.. kvake Valtere Po tebi sve što nije bilo na američkom i engleskom “televizoru” i novinama nije se ni desilo. To nije mitomanija a ovo jest..?! Već viđeni obrazac koji uvijek prolazi kod kako kaže subaru “programiranih zemljana”.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Valter, tako je ali uzalud trud jer ne žele shvatiti. Ruski vojnik je obranu svoje zemlje od nacista platio krvlju i ginuo i jurišao i kad naizgled nije bilo nikakvih izgleda i to je znao jurišati bez oružja čekajući da mu njegov brat ispred padne da od njega može uzeti… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Valter

Na komentar Bnw si napisao :”“Brave hvala ti. Napisao si punu istinu”

Komentar Bnw sam dovoljno komentirao koliku je besmislenost napisao.
Po tvome komentaru sam shvatio da se s njegovim upisom slažeš..

I što sada nije jasno?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

LNT iluvatar, nas dvoje se inače slažemo i zato znam da si krivo shvatio moj komentar ili ja možda nisam bio dovoljno precizan jer mi se ne da objašnjavati uloge u pobjedi naprednih ruskih oružja u ratu.
Nisam pisao ono što ti kritiziraš u mom komentaru.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Bnw

Ok

Kamilo
Gost
Kamilo
1 godina prije

Preporucujem knjigu grupe francuskih istoricara : Mitovi 2. sv rata (Les mythes de la Seconde Guerre Mondiale). Izmedju ostalog pisu i o toj pomoci. Pomoc je pocela stizati u vecim kolicinama kad je Staljin obecao da ce napasti Japan 90 dana od dana kapitulacije Njemacke. Isto tako ti autori opovrgavaju… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Kamilo

@Valter
Mit je da je Rusija bila industrijski inferiorna.
Već su 1942 proizvodili više tenkova, topova i ostale opreme od Nijemaca.
Potraži malo podatke
Usporedi brojeve za tenkove i pogotovo za artiljeriju
Usporedi po godinama i naći ćeš zanimljive podatke.

Najznačajnije iz savezničke pomoći bili su kamioni.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Da Sovjeti su dobili od saveznika preko 200 tisuća kamiona i tako su u tom pogledu nadmašili nijemce, koji su svoje zalihe većinom transportirali konjskim zapregama, dobili su i više od 50 tisuća džipova, ali ne smijemo zaboraviti i onih 19 tisuća tenkova i 20 tis. aviona lovaca. I tenkovi… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator,hvala ti na ovim informacijama.Najgori sumi oni koji nisu nista procitali,pa postali Navijaci.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator Uopće nije sporno da je saveznička pomoć pomogla Sovjete u ratnim naporima. Da nije bitna ne bi bila plaćana u zlatu. Radi se o tome da si kao Đugašvili i sada kao Komentator uporno pokušavaš tu pomoć prikazati kao ODLUČUJUĆI faktor . Pošto stalno podcjenjuješ i omalovažavaš ruski doprinos… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

I ovaj pokušaj razbijanja tobožnjih mitova je vrlo čudan i nevjerodostojan i isto tako slaže laž do laži. Ne znam, dali su ti podaci koji su tobože proizišli iz deklasificiranih sovjetskih odnosno ruskih arhiva ili je to netko preuredio i izmislio onako kako to nekomu sad odgovara. Uzmimo samo bitku… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Arhivi ili”arhivi”, u ovom članku postoji sva sila nelogičnosti da ih je teško i nabrojati. Osim toga sovjetske arhive treba uzeti sa debelom rezervom… prešućeno je mnogo toga što boljševicima nije išlo u prilog. Jedno je sigurno,i tu je Htler bio u pravu… poraz kod Staljingrada i sprečavanje osvajanja kaspujskih… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Alex

Cijelu situaciju, koja se je odvijala na istočnom frontu treba gledati u širem kontekstu i zapitati se, kako bi sve to izgledalo, da britanske sile nisu porazile Romelov afrički korpus kod El Alemeina . Da su tamo pobjedili Nijemci, oni se ne bi zaustavili u Egiptu, nego bi oni krenuli… Pročitaj više »

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Alex

Kraj svjetskog rata je bio u trenutku kad je prvi nacist dosao na ideju da je nadcovjek i da moze Ruse pokorit. Ostalo su nebitne racionalizacije a ima ih milion. Jel zbog ovog ili zbog onog…nebitno…u realnosti Rusi su ih strgali na kraju i neka su i neka ih opet… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

ZDF-info,ntv,N24,ARD su informativni kanali na Njemackom jeziku koji redovno u udarnim terminima emitiraju arhivsku gradju iz WW2 rata .. Kolicina emitovanog materijala i sadrzaj arhivske gradje koriste za takozvanu ideologiju sjecanja na prosle dane …. Na svaki nacin pokusavaju umanjiti vlastitu krivnju za dogadjanja oko WW2 rata na svim poljima… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Logicno,kako se kaze u Bosni,Masala.Koliko komentara koji ne pripadaju vasem tekstu,a viji nebrisete.Pustite komentatora,da vam odrzi sat povjesti.Samo navijacki,pacete zavrsit kao i mnogi portali

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Citat…..Teheranska konferencija je konferencija najviših predstavnika Saveznika u Drugom svjetskom ratu, održana u Teheranu, 28. studenog – 1. prosinca 1943. Sudjelovali su britanski premijer Winston Churchill, američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog saveza Josif Staljin, te njihovi najviši vojni i politički suradnici. U vrijeme održavanja… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Ovo je sve nategnuto do bola kao da je ovaj članak pisao Staljin !

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik