U Estoniji paradiraju povampireni nacisti!

Estonija SS trupe nacisti
54 komentara

U Estoniji je 27. jula održana komemoracija u znak sjećanja na 20. diviziju Waffen-SS u Sinimae-u. Povodom ove komemoracije ruska ambasada u toj zemlji je izdala saopštenje.

“Ogorčeni smo okupljanjem pripadnika SS-a, što je već postalo tradicija u Estoniji. Na okupljanju su držani grozni govori u čast saučesnika u gnusnim hitlerovim zločinima, a otvoreno su prikazivani i nacistički simboli” objavila je ruska ambasada na svojoj veb stranici.

“Posebno je zabrinjavajuće to što su na skupu bile prisutne mlađe generacije koje odaju počasti onima koji su služili u nečovečnoj zločinačkoj organizaciji koja je ubila milione nedužnih ljudi, uključujući i one u koncentracionim logorima u Estoniji. Nažalost, zvaničnici Estonije ni ovaj put nisu osudili ovo okupljanje.

U Estonij je trenutno “u modi” praksa ponovnog pisanja istorije i uljepšavanja nacističkih formacija kao i umanjivanja njihovih zločinačkih djela” stoji u saopštenu.

Skup je održan sa 75. godišnjicu oslobađanja Estonije od nacističkih okupatora. Iz tog razloga je ruska ambasada pozvala stanovnike Estonije da se “sjete istinskih heroja koji su se borili da spasu čovječanstvo od zle nacističke kuge”.

“Ponovo pozivamo estonsku stranu da poštuje odluke Nirnberškog procesa i međunarodna dokumenta koja sadrže ove odluke, te da oda počast žrtvama nacizma i spriječi bilo kakve pokušaje slavljenja SS-a” zaključeno je u saopštenju.

Sama lokacija proslave nije slučajno odabrana, na tom prostoru sjeveroistočne Estonije se vodila Bitka za liniju Tannenberg koja je okarakterisana kao ključna za poziciju njemačke grupe armija Sjever. Bitka se vodila za strateško uzvišenje Sinimaed (prevod: Plava planina na estonskom) između njemačkih jedinica Narwa i jedinica Lenjingradskog fronta. Bitka je trajala od 25.7.-10.08. 1944. godine.

Bitka Tannenberg linija

Bitka se desila posle sloma njemačkih jedinica na Lenjingradskom frontu. Njemačke jedinice su se sastojale od 24 bataljona sastavljena od SS divizija Nordland, Langemarck, Nederland i legije Walloon, dok su drugu polovinu jedinica činile estonske snage lojalne SS trupama.

Ukupna snaga SS jedinica je bila oko 22 250 vojnika dok su se sa druge strane bojišta nalazile jedinice Lenjingradskog fronta (Front predstavlja drugu po veličini vojnu formaciju koja sama po sebi predstavlja jednu vojsku kojom komanduje obično maršal, u ovom slučaju maršal Leonid Govorov. Više frontova čini najveću vojnu formaciju “grupa frontova” koja posle Drugog svjetskog rata nije nikada više formirana).

Sovjetske trupe su brojale 136 830 vojnika čiji je zadatak bilo oslobađanje Estonije i osiguranje desnog krila za provođenje operacije Bagration čije je provođenje završilo uništenjem njemačke grupe armija Centar.

U bitci za liniju Tannenberg sovjetske trupe su konstantno pojačavane novim ljudstvom. Koliko je bitka bila žestoka govore i gubici. Na njemačkoj strani je ubijeno ili nestalo 2 500 vojnika dok je ranjeno 7 500. Sovjetski gubici su iznosili 35 000 ubijenih ili nestalih i 135 000 ranjenih. Bitno je napomenuti da su u ranjene na obje strane uključeni i oni koji su se razbolili usred loših uslova na frontu.

P.S. Prilikom pisanja teksta korišteni su ruski/sovjetski nazivi za strategijske vojne formacije, u nekim armijama strategijska formacija veličine “grupe frontova” odgovara nazivu “grupa armija” kao što je to bilo u njemačkoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata.

P.S.S. U sklopu njemačkih jedinica Narwa kao komadant III tenkovskog korpusa nalazio se Felix Steiner koji je ubačen u kultnu scenu iz filma “Hitler, poslednji dani”

drugi svjetski ratnacistineonacistiSS trupe
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan
4 godine prije

Dolazi zima duga i hladna !!

igi
4 godine prije

nacisti???…nema tu nacista…to je samo frustrirano bolesno društvo neraliziranih malih naroda…znaju vrlo dobro da svojim postupcima iritiraju ruse stoga se tako maloumno i ponašaju….ali nije ni čudno navedeno ponašanje a ono je relikt hladnog rata…da objasnim…nakon ww2 počelo je na zapadu tiho a 70tih i agresivno umanjivanje zločina i prirode hitlerove mašinerije…mnoštvom biografskih knjiga ex njemačkih generala i vođa koji su blatili vrijednost crvene armije kako vojnu tako i moralnu…naravno svoju su uzvisili stranu a prljavštinu pripisali stranačkoj SS vojsci…i to je prolazilo i novcem pogurano na zapadu….samo mala crtica mog razmišljanja…jednog laika…za vrijeme osvajanja berlina kažu da su 100 000 njemica bilo silovano a stihijske pljačke od strane crvene armije neopisive …e sada pogledajte snimak mjesec ili dva nakon borbi…njemice bezrižno opušteno voze biciklete pored kako kažu ruskih hordi..https://www.youtube.com/watch?v=6Or45B7CGfY…bi li se tako ponašale žene s iskustvom zvjerskih silovanja a biciklete su im vjerovatno nakon pljački vraćene…moj kuhac…ne kažem …bilo… Čitaj više »

Jon Sneg
4 godine prije

Onaj tip, drugi sa lijeve, onaj cvikeraš baš mi ne djeluje kao neki SS-ovac:). Više me liči na nekog Hansa koji je dužio neki magacin:). No šalu na stranu,…, ja se sav naježim, kad vidim kako se po nekim zemljama istočne Europe veliča razne naci postrojbe iz drugog svjetskog rata. Čak kod nas, u Sloveniji pojavi se ponekad grupa muškaraca, koja se na raznim misama zadušnicama maskira u uniforme slovenskog domobranstva. Na srečo baš su marginalci i to rade u glavnome u jednom selu Sveti Jošt iznad Vrhnike, al je problem što se na tim sletovima može vidjeti i neke političare, koji sjede u državnome zboru.

Amater
4 godine prije

Tko nije naučio lekciju iz povjesti ….mogao bi ju ponovo proživjeti …..

Saddam Panonski
4 godine prije

Upozorenje: Podaci vezani za bitku na Tanenberškoj liniji su nacistička propaganda. I to jasno piše na Wikipediji s koje su uzeti.

Higgs
4 godine prije

Slaboumno … ovi su još gori od dinarskih rvata

Saddam Panonski
4 godine prije

Sovjetski filmić o zapadnonjemačkom revizionizmu, koji je danas službeni stav “civiliziranog svijeta” :

https://www.youtube.com/watch?v=IPuPv57RPGk

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Neka mi samo netko kaže da kombinacija EU+NATO nije obnova Nacističke Njemačke! Pitanje je samo može li se ovaj puta demontirati mirnim putem.

Dabar
4 godine prije

E sad bi dobro došla Antifa…

Nek krene pljuvanje…

alfa33
4 godine prije

Pa malo mi se čini da su gubici na strani rusa malo previše, ako se ne varam 1:17 izbačenih iz stroja na obe strane. U još nešto,naravno treba i dalje govoriti o zločinima nacista i fašista,ali nekako mi se čini da se premalo govori i zločinima japanaca,svi znate za jedinicu 731, i da ne nabrajam ostale masakre i likvidacije. Oni i dalje slave žrtve svojih mesara,ima i dalje hramova gdje im se cvijeće donosi.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Da se prestanete svadati: komunizam, nacizam, kapitalizam, socijalizam pa i demokratizam je stvorila ista ona banda koja vas je porobila i zbog koje svako jutro idete na posao misleci da radite za sebe i za svoju obitelj…

ANTINWO.HR
4 godine prije

Još im samo fale pederikaneri da paradiraju.Ovi iz bolesne nakaradne eu bi bili zadovoljni njima nego nacistima!A i treba malo takvih skupina,jer ovim eu boleštinama treba stat na kraj

Max
4 godine prije

Ovakvo ponašanje je za svaku osudu.

nessy
4 godine prije

Balticke SS jedinice su napravile, po Baltiku, Rusiji i Ukrajini, tako stravicne zlocine, da vojnici Wermachta, a i njemacki SS ovci nisu mogli vjerovati. Takvi podatci dolaze iz raznih izvora, izmedju ostaloga, i njihovih domacih. Nastranu ratna djelovanja, ali balticke SS jedinice su bile posebno aktivne pri progonu i maltretiranju civila, posebno Zidova. Sve su to povjesne cinjenice, pa evo, neka se pohvale svojom ratnom povjesti, zalivenom do koljena krvi civila i onih koji se nisu mogli braniti. Izmedju ostaloga, kao ratnim uspjehom, mogu se pohvaliti i konc logorima na svom teritoriju, gdje su svo osoblje bili domaci. Kako kaze izreka, cime se budala hvali, pametan se srami.

Slovenac
4 godine prije

Nece dugo usa se izkenja na njih stalin j3 zajebao da nije scistio ovo stoku do kraja

Slovenac
4 godine prije

Oni bas misli da ce se neko boriti za ove seljake iz nato heheh

Sale
4 godine prije

Pricaju zene Vojvodine koje odlaze da cuvaju bake i deke u Nemackoj da im na zidu spavace sobe vise slike slozne nemacke porodice sa slikom Hitlera iznad njih. Eto toliko.

udarna rupa
4 godine prije

Povampireni? Piju krv komunistima, ili..?

Zvrk
4 godine prije

mogu se rusi pjeniti, ali imaju i oni svog flekastog tovariša koji je u biti dopustio sve to.

fash
4 godine prije

Tifusirani antifa novinarčić na aparatima.

jure
4 godine prije

Trebalo bi takve svuda po svijetu staviti na stari kruh i vodu pa nek si onda misle i tjeraju desnicarenje i fasizam

Max
4 godine prije

Vise rusa izbaceno iz stroja nego sto ih je bilo

Štef
4 godine prije

Drugi sa lijeve strane djeluje baš kao pravi arijevac.

brane--ZDS--
4 godine prije

Bravo Estonija

Joso87
4 godine prije

Bravo za Estonce, nikad više komunjare neće vladati!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI