Njemačka pokazuje nepoštovanje Poljske zbog Drugog svjetskog rata

Državni sekretar Poljske
4 komentara

Odbijanje Njemačke da Poljskoj plati reparacije iz Drugog svjetskog rata znak je dvostrukih standarda i nepoštovanja poljskog naroda, rekao je Arkadiusz Mularczyk, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

Poljska od Berlina traži 1,37 biliona dolara kao kompenzaciju za ubistva i razaranja koja su počinile trupe Adolfa Hitlera tokom nacističke okupacije koja je trajala između 1939. i 1945. godine.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da pitanje ratne odštete “ostaje zatvoreno” i da Berlin ne namjerava ponovo pregovarati o tom pitanju. Mularczyk je ocijenio njemačku poziciju kao “lažnu”.

“Slučaj neriješene kompenzacije Poljskoj za posljedice Drugog svjetskog rata ostaje otvoren, moralno, politički i pravno”, napisao je Mularczyk na Tviteru u srijedu. “Pred nama je međunarodna kampanja, ali siguran sam da ćemo pobijediti i za Poljsku i za Poljake.”

„Poljski gubici su bili nezamislivi, a Nijemci su primili naš izvještaj o tom pitanju“, rekao je diplomata poljskoj novinskoj agenciji u utorak. “Njihov odgovor, sažet u jednoj rečenici, pokazuje apsolutno nepoštovanje prema Poljskoj i Poljacima.”

Mularczyk je optužio Berlin za dvostruke standarde, ističući da je ta zemlja prošle godine pristala platiti 1,1 milijardu eura (1,16 milijardi dolara) Namibiji kao kompenzaciju za zločine iz kolonijalne ere. Rekao je da će Varšava nastaviti da traži kompenzaciju “dosljedno i intenzivno”.

Njemačka tvrdi da su njene obaveze vezane za Drugi svjetski rat sveobuhvatno riješene sporazumom iz 1990. koji je utro put ponovnom ujedinjenju zemlje tokom posljednjih godina Hladnog rata. Berlin je takođe tvrdio da se Varšava odrekla prava da traži reparacije prema sporazumu sa Istočnom Nemačkom iz 1953. godine.

Varšava, međutim, insistira na tome da je Poljska, kojom je u to vrijeme vladala komunistička vlada, bila pod pritiskom Sovjetskog Saveza da potpiše sporazum iz 1953. godine.

Poljska sve više poziva na reparacije otkako se konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) vratila na vlast 2015. Vlada je u oktobru iznijela zvaničan zahtjev Njemačkoj i rekla u utorak da će tražiti pomoć UN-a.

drugi svjetski ratnjemačkaPoljskareparacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dilbert
1 godina prije

A zar teritorij Šlezije, Mark-Brandenburga, Pomeranije, slobodnog grada Danziga i dobra šnita istočne Pruske nisu dovoljno u materijalnom smislu namirile poljske patnje tokom WW2? Svojevremeno su radi tog dobitka stvarno potpisali da je pitanje ratnih reparacija sa Njemačkom riješeno.

Max
1 godina prije

Sjeme novog rata.

tata mata
1 godina prije

ehhh poljaci ,, nikad dosta ,umisli se da im je njemacka ATM masina a oni da imaju platinum karticu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI