Muzej Drugog svjetskog rata u Kijevu radi demontiranja spomenika iz sovjetskog doba

Muzej drugog svijetskog rata u Kijevu
15 komentara

Vodeći ukrajinski historijski muzej iz Drugog svjetskog rata uklonit će spomenike iz sovjetskog doba kao dio nastojanja da se izbrišu stoljetne veze s Rusijom.

„Muzejski prostor se mora osloboditi sovjetskog narativa, koji je decenijama korišćen za promociju mita o ‘velikom otadžbinskom ratu’“, napisao je u Kijevu Nacionalni muzej istorije Ukrajine u Drugom svetskom ratu. saopštenje na Fejsbuku u utorak.

Muzej je saopštio da će skulpture koje prikazuju bitku kod Kurska 1943. biti skinute kao “simbol boljševičke propagande u monumentalnoj umjetnosti”. Najavila je daljnje planove za “duboko promjenu arhitektonskog pejzaža rušenjem svih spomenika i elemenata sovjetske propagande”.

Često opisivana kao najveća tenkovska bitka u istoriji, bitka kod Kurska dovela je do poraza elitnih nemačkih SS jedinica i utrla put za oslobođenje Ukrajine od nacističke okupacije.

Ukrajinski grad odaje počast nacistima koji je odlikovao Hitler
Čitaj više Ukrajinski grad odaje počast nacistima koji je odlikovao Hitler
Ukrajina je 2015. usvojila set zakona o ‘dekomunizaciji’ čiji je cilj uklanjanje sovjetskih tragova sa spomenika i naziva mjesta, uključujući nazive gradova i ulica. Kampanja je dobila dodatni zamah nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022.

U avgustu 2023. godine vlasti su uklonile sovjetski simbol srpa i čekića sa spomenika Domovine, koji se nadvija nad rijekom Dnjepar u Kijevu, i zamijenile ga grbom Ukrajine.

Prošle godine, predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o “dekolonizaciji” koji je osmišljen da izbriše vijekove zajedničke istorije između susjednih država, uključujući period kada su mnoge ukrajinske zemlje bile dio Ruskog carstva.

Istovremeno, zvaničnici u Ukrajini odaju počast nacionalističkim borcima, uključujući i one koji su sarađivali sa nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata i služili u jedinicama orijentisanih na naciste. Ranije ovog mjeseca, ulica u gradu Nikopolju dobila je ime po Petru Djačenku, oficiru ukrajinske Waffen SS divizije ‘Galizien’. Rusija je osudila taj potez, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je Djačenko “lično učestvovao u masovnim pogubljenjima Jevreja, Poljaka, Rusa i Ukrajinaca”.

drugi svjetski ratMuzejiSpomeniciukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
David
1 mjesec prije

Iste stvari su radili i naši U krajinci Martići Hađići i sličan drek u krajini i svi znamo da je to završili kako je uvijek u povijesti završavalo. ovu zadnju Ukrajinu čeka ista sudbina. Jedini način da opstane je bezuslovna trenutna kapitulacija i teritorijalno sjedinjavanje s Ruskom Federacijom. Na taj način bigrađani Ukrajine postali državljani Ruske Federacije a ukrajina ono što je oduvijek i bila teritorij Rusije. tim činom nestali bi svi ukrajinski dugovi prema zapadu a dojučerašnji neprijatelji bi postali prijatelji. ne samo to Bivša Ukrajina bi realno ostala ono što jeste ljudi bi se vratili i život bi počeo i vrlo brzo postao isti kao i prije. sve što je bilo bilo bi opet.

Zato ih volimo
1 mjesec prije

Copy paste sa cro24. …Net
Miso čak nije ni obrisao visak rijeci. 😀

No.1
1 mjesec prije

Ukrajina je sama podpisala svoj kraj i nestaje kao umjetna država. Njen teritorij če biti raskomadan i vračen pravim vlasnicima.

Max
1 mjesec prije

Nacizam.

Bob
1 mjesec prije

Neka stave Hitlera od 20 metara. A male Hitleriće u Estoniju,Litvu i onu treću, ko bih zapamtio. Nisam od tih govana ništa bolje ni očekivao.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

”Djede, zašto ste napali Njemačku?”
Zelenski na grobu svog djeda…

P.S.
Poručnik Semjon Ivanovič Zelenski je 2. veljače 1944. odlikovan Ordenom Crvene zvijezde za pokazanu hrabrost u borbi protiv nacista…

tatamata
1 mjesec prije

Mladen i Djuro pobjedili na natjecaju za ovaj posao , lako moguce da ce ga ko pravi naziji odraditi besplatno

Josip
1 mjesec prije

Sada ce Ukrajinci dizati spomenike Hitleru, Banderi i fasistickoj Njemackoj uz pomoc korumpirane i odmetnute krmace Ursule i malog sljedbenika Hitlera – Solca. Koliko jos treba pa da EU proglasi IV Reich? Jer kako stvari stoje, petnarst minutni konc logori za neposlusne gradane se spremaju, genocid cjepivima i hranom je u tijeku, igre gladi su u zamahu, tusiranje iz aviona je daleko odmaklo, otimanje privatne imovine je u najavi. Sve smo blize blize fasistickoj Europi ovaj puta izgradenoj u tisini sitnim lukavim vezom Furera u WEF-u, WHO-u i ostalim gestapo tvorevinama..

nessy
1 mjesec prije

ZA ADMINA
Do sada je valjda vec svima jasno da ovaj sistem plus/minus ne sluzi nicemu. Treba ili vratiti slobodno bodovanje komentara, ili bodovanje potpuno ukinuti, jer NE SLUZI NICEMU.
Lijep pozdrav, i najbolje zelje od vaseg vjernog citatelja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI